Kígyó-szigeti csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kígyó-szigeti csata
2022-es orosz invázió Ukrajna ellen
Dátum 2022. február 24. − 2022. június 30.
Helyszín Kígyó-sziget, Ukrajna
Eredmény ukrán győzelem (2022. február 24. és június 30. között orosz megszállás
Harcoló felek
 Oroszország Ukrajna
Haderők
Moszkva rakétás cirkáló,[1]
Vaszilij Bikov járőrhajó[1]
13 határőr[2]
Veszteségek
Ukrajna szerint:
mind a 13 határőr meghalt[3]
Oroszország szerint:
82 katonát elfogtak, mindenki életben van[4]
A Wikimédia Commons tartalmaz Kígyó-szigeti csata témájú médiaállományokat.

A Kígyó-szigeti csata 2022. február 24. és június 30. között zajlott a Fekete-tengeri Kígyó-szigeten Ukrajna 2022-es orosz inváziója során. A konfliktus kezdetén a szigetet az orosz haditengerészet elfoglalta, de 2022 júniusának végére Ukrajna visszaszerezte az ellenőrzést a sziget fölött.

Háttér[szerkesztés]

Ukrajna zászlaját 2021 augusztusában tűzték ki a Kígyó-szigeten

A Kígyó-sziget egy kis sziklás sziget Ukrajna déli partjainál a Fekete-tengerben, közel a Duna torkolatához. A mindössze 17 hektáros földdarab lakatlan, és rajta gazdasági tevékenység sem folyik. A sziget stratégiai jelentősége abban áll, hogy birtoklása megkönnyíti a Fekete-tenger északnyugati medencéjében húzódó hajózási utvonalak ellenőrzését. A sziget közvetlen közelében húzódik az Odesszát a Boszporusszal összekötő hajózási útvonal, itt haladnak el a Dunáról a Fekete-tengerre haladó hajók, és a sziget közelében van a romániai Sulina kikötőváros, valamint a román légierő Mihail Kogălniceanuról elnevezett bázisa, amely a Fekete-tenger nyugati partján állomásozó amerikai csapatok főhadiszállásának ad otthont.[5]

Támadás[szerkesztés]

2022. február 24-én Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen. Aznap az Ukrán Államhatárőrség jelentette, hogy a Kígyó-szigetet két közeledő „célpont” – a Moszkva cirkáló és a Vaszilij Bikov őrhajó – fenyegeti.[6]

Az interneten széles körben megosztott, és később az ukrán kormány által is hitelesített hangfelvétel szerint a szigethez érkező orosz hadihajók rádiókapcsolatba léptek a szigeten állomásozó ukrán határőrökkel és tengerészgyalogosokkal. Az önmagát csak „orosz hadihajó” néven azonosító rádiókezelő felszólította a védőket, hogy adják meg magukat „megelőzendő a vérontást”. Az ukrán oldal rádiósa, Roman Gribov határőr[7] – orosz nyelven – az azóta szállóigévé vált „Orosz hadihajó, húzz a faszba!” (oroszul: Русский военный корабль, иди нахуй!, magyar átírásban: Russzkij vojennij korabl, igyi nahuj!) választ adta.[6]

Az orosz fél még egy kísérletet tett arra, hogy rábeszélje a védőket a megadásra,[8] de miután erre nem került sor, a két hajó fedélzeti ágyúiból tüzet nyitott és szétlőtte a szigeten található objektumokat. A tüzérségi támadás után egy Szu–24-es bombázó is csapást mért a szigetre. Az ukrán haditengerészet beszámolója szerint a szigeten egyetlen épület sem maradt épségben.[9]

Reakció[szerkesztés]

Ukrán postabélyeg, amely az ukrán határőrök helytállását idézi meg

Az ukrán határőrök dacos utolsó szavai („Orosz hadihajó, menj a faszba!”) gyorsan elterjedtek, és a mondat az ukránok és támogatóik felkiáltása lett szerte a világon.[10] A The Week ezt a kifejezést a 19. századi Texasi Köztársaságból származó „Emlékezz az Alamóra” kifejezéshez hasonlította.[11]

A támadás napján Zelenszkij bejelentette, hogy mind a tizenhárom határőr posztumusz megkapja az Ukrajna Hőse címet, ami a legmagasabb ukrán katonai kitüntetés.[12]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Daša Zubkova: Zmiinyi Island In Black Sea Attacked From Russian Ships - Border Service (angol nyelven). ukranews.com. Ukrainian News, 2022. február 24. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 2. A Kígyó-sziget ukrán hőseitől hangosak az ország közösségi médiacsatornái. hvg.hu. HVG Kiadó Zrt.. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 3. Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke; nincs megadva szöveg a(z) BNO nevű lábjegyzeteknek
 4. Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke; nincs megadva szöveg a(z) bbc nevű lábjegyzeteknek
 5. Scutaru, Antonia Colibășanu, Alexander Crowther, Joel Hickman, George: The Strategic Importance of Snake Island (amerikai angol nyelven). CEPA, 2022. szeptember 27. (Hozzáférés: 2023. július 25.)
 6. a b Украина: военные с острова Змеиный живы и находятся в плену”, BBC News Русская служба (Hozzáférés ideje: 2023. augusztus 31.) (orosz nyelvű) 
 7. Sharp, Sarah Rose: Ukraine Immortalizes “Russian Warship, Go Fuck Yourself” on a Postal Stamp (amerikai angol nyelven). Hyperallergic, 2022. március 16. (Hozzáférés: 2023. szeptember 9.)
 8. Дві нерозпізнані цілі погрожують прикордонникам на Зміїному (orosz nyelven). Ukrán Államhatárőrség. (Hozzáférés: 2023. augusztus 31.)
 9. ВМС ЗС України (ukrán nyelven). (Hozzáférés: 2023. augusztus 31.)
 10. Ziezulewicz: Ukrainians trapped on Snake Island to the Russians demanding their surrender: 'go f*ck yourself.'. Navy Times, 2022. február 25. [2022. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 11. How 'Russian warship, go f--k yourself' became Ukraine's 'Remember the Alamo!'. The Week. [2022. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.)
 12. Lister: Russia invades Ukraine (angol nyelven). CNN, 2022. február 24. [2022. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 25.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az Attack on Snake Island című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.