Ugrás a tartalomhoz

Hús

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Középkori hentes és mészáros húsüzlete
Disznófej egy hentesüzletben
Különböző húsfélék
Sült marhaszelet („steak”)

A hús az állatok azon izomzata, mely más élőlények, például az ember számára tápanyagforrást jelent, és nyersen vagy elkészítve fogyasztják. Nagyrészt harántcsíkolt izom és az azt összetartó kötőszövet alkotja, továbbá a húson találhatók még az inak, erek és idegek. A hús magas fehérjetartalma miatt könnyen emészthető, és kiemelkedő helyet foglal el az emberi táplálkozásban. A legtöbb húson található kisebb-nagyobb mennyiségben zsír is. A hús fő tápanyagát a benne található fehérje adja. A zsírnak is fontos szerepe van az energia raktározásában. A húsok összetétele függ az adott állat fajától. A 2015. október 26-án nyilvánosságra hozott WHO tanulmány kimutatta, hogy a húsfogyasztás növeli a rák kialakulásának kockázatát.[1]

Gasztronómiai felhasználása

[szerkesztés]

A gasztronómiai hagyomány szerint csak az emlősök és madarak (valamint egyes hüllők és kétéltűek, például teknősök, békák) izomszövetét nevezik „húsnak”. Ebben az értelemben a hústól megkülönböztetik a rákot, kagylót, csigát. Ezért szoktak a böjti hústilalom idején hagyományosan halételeket fogyasztani.

Tárolása

[szerkesztés]

A nyers hús szabad levegőn könnyen romlik, ezért az emberek az évszázadok során különféle raktározási módszereket fejlesztettek ki. A húst a természetes téli hideg napok elmúltával nyáron úgynevezett jégvermekben tárolt jéggel hűtötték a hentesek. A tárolt jég eléggé szűk kör által volt elérhető.A modern háztartástechnika megjelenése előtt a húsokat füstöléssel, sózással és szárítással tartósították. A füstölést az ízesítésen kívül arra is használták, hogy a húsban lévő baktériumokat eltávolítsák, így betegségeket előzhettek meg. A 20. századtól kezdve már rendelkezésre áll széleskörűen a kellő hőmérséklet és szárazság a húsok otthoni tárolására a háztartásokban is. Manapság megoldható az egymástól elkülönítve csomagolva való mélyhűtött tárolás.

Szarvasmarha bontási részei

[szerkesztés]

A szarvasmarha amerikai gasztronómiában ismert bontási technikája[2]

[szerkesztés]
A szarvasmarha amerikai gasztronómiában ismert bontási technikája
Vesepecsenye
 • Chuck: nyak vagy tarja
 • Rib: hátulsó mellkas, a rib roll (magas hátszín), a rack és a short ribs (oldalas), a rib-eye (rostélyos)
 • Short loin: lapos hátszín, amely szeletekre vágva striploin. Részei a top loin (csontos hátszín), bottom loin (puha hátszín)
 • Sirloin: keresztfartő (a lapos hátszín vége)
 • Tenderloin: bélszín vagy vesepecsenye
 • Top sirloin: szűzpecsenye vagy csontos hátszín
 • Bottom sirloin: felsál vagy puha hátszín
 • Round: fartő, amelynek az első része a round flat (feketepecsenye), a hátsó része az eye of round (fehérpecsenye) (ha borjú akkor frikandó)
 • Brisket: szegy
 • Plate: a szegy hátulja
 • Flank: hasaalja, ami az angolszász országokban "a szegények steakje"
 • Shank: lábszár[3]

(Az egész szarvasmarha minden bontási része magyarul: ökörszáj vagy pofa, fej, nyak vagy tarja, hasaalja vagy lebernyeg, szegy hátulja, szegy eleje, lapocka, lábak, első-, és hátsólábszár, farok vagy ököruszály, keresztfartő, spitz fartő, fekete pecsenye, fehér pecsenye, dió vagy gömbölyű felsál, magas hátszín vagy rostélyos, lapos hátszín, vesepecsenye vagy bélszín.)[4]

Galéria

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. WHO tanulmány
 2. Beef Ribs - BarbecueBible.com, barbecuebible.com
 3. What Are the Different Cuts of Beef? Archiválva 2017. február 1-i dátummal a Wayback Machine-ben, craftsy.com
 4. Hús határozó Archiválva 2017. február 3-i dátummal a Wayback Machine-ben, diolevel.hu

Források

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]