Kara-Kirgiz autonóm terület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kara-Kirgiz Autonóm Terület szócikkből átirányítva)
Kara-Kirgiz autonóm terület
Кара-Киргизская автономная область
1924. október 14.1926. február 1.
Általános adatok
Fővárosa Biskek
Terület195 129 km²
Népesség1 570 000 fő
Hivatalos nyelvek kirgiz, orosz
Beszélt nyelvek kirgiz, orosz
Pénznem szovjet rubel
Kormányzat
ElődállamUtódállam
 Turkesztáni Autonóm Szovjet Szocialista KöztársaságKirgiz Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság 

A Kara-Kirgiz autonóm terület a Szovjetunió, azon belül az Oroszországi Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaság egyik autonóm területe volt 1924. október 14. és 1926. február 1. között. 

A közigazgatási központja Biskek volt.

Története[szerkesztés]

1924-re véglegesítették szovjet Közép-Ázsia felosztását az ott élő nemzetiségek lakhelyeinek szerint. Ennek eredményeként 1924. október 14-én a Szemirestye terület déli, illetve a Fergana terület északkeleti részeiből (a korábbi Turkesztáni ASZSZK részeiből) megalakult a Kara-Kirgiz autonóm terület.

Ezután a területhez tartozott Karakol, Narin, Piszpekszkij és Osh tartományok (teljesen), a Fergana, Andijan és Namangan tartományk 5 járása, a Ferghana tartomány Kokandi kerületének 2 járása, valamint 14 falu a Szir-darjai területből.[1]

1925. május 25-én a Kara-Kirgiz autonóm területet átnevezték Kirgiz autonóm területté. A bonyolultnak nevezhető elnevezése onnan ered, hogy akkoriban a kazahokat és a kirgizeket is az utóbbi néven hívták. A Turkesztáni ASZSZK megszűnésekor már létezett egy Kirgiz ASZSZK, ezért a döntéshozók a kirgizek sötétebb bőrszíne miatt a kara (fekete) nevet javasolták az új autonóm terüket létrehozásakor, amit a központi kormány is elfogadott. Az autonóm terület 1926. február 1-jén átalakult Kirgiz Autonóm Szovjet Szocialista Köztársasággá.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Кара-Киргизская автономная область című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.