Saslik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Saslik
Shashlik.jpg
Nemzet, ország  Oroszország
 Örményország
 Grúzia
 Azerbajdzsán
 Izrael
Alapanyagok bárányhús
Fűszerek
Ismertebb receptek Saslik
Nyárs, saslik, rablóhús
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Saslik témájú médiaállományokat.

A saslik a pusztai eredetű népek mindenhol ismert ételének, a nyárson, nyílt tűzön sütött húsnak (lásd a magyar rablóhúst) Oroszországban és a kaukázusi népek konyhájában ismert változata. Elnevezése a krími tatár eredetű, tatár nyelven valami a nyárson jelentéssel bír. Mint ilyen, nem tartozik az orosz konyha történelmi ételei közzé. Oroszországban a 18. századig, nyárson általában egészben sütötték az állatokat.[1]

Története[szerkesztés]

A nyílt tűzön, nyárson sült hús vagy máj valószínűleg az emberiség legelső hővel kezelt ételfélesége. A világon mindenhol ismerték. Törökországban şiş kebab, Görögországban szuvlaki. A saslik formájában megtestesült változata Oroszországban a kaukázusi népek közvetítésével terjedt el. Eredetileg bárányhúsból készítették. Ma már sertésből, marhából, sőt pulykahúsból is készítik. Alapvetően fiatal állat húsát használják. Ebben az esetben a húst nem pácolják, csupán ha az nem eléggé zsíros, szalonnaszeletkéket tesznek rá vagy közé. Ha a saslik idős állat húsából készül, akkor ajánlatos a sütést megelőzően pácolni azt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Александр Григорьевич Преображенский: «Этимологический словарь русского языка» 3. kötet] (orosz nyelven) pp. 92. (Hozzáférés: 2011. február 15.)

Források[szerkesztés]

  • И. А. Фельдман. Любимые блюда, Реклама (orosz nyelven), 121-131. o. (ISBN 5-88520-031-9) (1988)