Saslik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Saslik
Nemzet, ország Oroszország
 Örményország
 Grúzia
 Azerbajdzsán
 Izrael
 Irán
Alapanyagokbárányhús
Fűszerek
Ismertebb receptekSaslik
Nyárs, saslik, rablóhús
A Wikimédia Commons tartalmaz Saslik témájú médiaállományokat.

A saslik a pusztai eredetű népek mindenhol ismert ételének, a nyárson, nyílt tűzön sütött húsnak (lásd a magyar rablóhúst[1]) Oroszországban és a kaukázusi népek konyhájában ismert változata a шашлык. Elnevezése krími tatár eredetű, a şışlık szó[2] tatár nyelven „valami a nyárson” jelentéssel bír. Mint ilyen, nem tartozik az orosz konyha történelmi ételei közzé. Oroszországban a 18. századig, nyárson általában egészben sütötték az állatokat.[3]

Története[szerkesztés]

A nyílt tűzön, nyárson sült hús vagy máj, valószínűleg az emberiség legelső hővel kezelt ételfélesége. A világon mindenhol ismerték. Törökországban şiş kebab, Görögországban szuvláki, Grúziában mtsvadi.[4] A saslik formájában megtestesült változata Oroszországban a kaukázusi népek közvetítésével terjedt el. Eredetileg bárányhúsból készítették. Ma már sertéshúsból, marhahúsból, sőt pulykahúsból is készítik. Alapvetően fiatal állat húsát használják. Ebben az esetben a húst nem pácolják, csupán ha az nem eléggé zsíros, szalonnaszeletkéket tesznek rá vagy közé. Ha a saslik idős állat húsából készül, akkor ajánlatos a sütést megelőzően pácolni.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rablóhús grillen sütve
  2. ЭТНОСПЕЦИФИКА ЛИНГВОСЕМИОТИКИ ПОТРЕБНОСТЕЙ: ТЮРКОЯЗЫЧНАЯ ГЛЮТТОНИЯ, ssc.smr.ru
  3. Александр Григорьевич Преображенский: «Этимологический словарь русского языка» 3. kötet] (orosz nyelven) pp. 92. [2010. november 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 15.)
  4. Mtsvadi – The dish of kings Archiválva 2017. február 2-i dátummal a Wayback Machine-ben, georgianjournal.ge

Források[szerkesztés]

  • И. А. Фельдман. Любимые блюда, Реклама (orosz nyelven), 121-131. o.. ISBN 5-88520-031-9 (1988) 

További információk[szerkesztés]