A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Nap hőmérséklete magasabb a környezeténél, ezért a Nap hőt sugároz ki, melynek egy része eléri a Földet. Tulajdonképpen sem a Nap, sem a Föld nem rendelkezik saját hővel; hőnek azt az energiát nevezzük, ami a Napból a Földre elér. Ez a folyamat a földi élethez szükséges energia fő forrása.

A , vagy hőmennyiség, hőenergia a termodinamika egyik alapfogalma, minden olyan energiaváltozást magába foglal, ami nem fordítódik munkára termodinamikai rendszerek kölcsönhatása során. Általános jelölése: Q. Mértékegysége a joule (J).

Tulajdonságai[szerkesztés]

A hő szorosan összefonódik a termodinamika főtételeivel. A termodinamika első főtétele kimondja, hogy egy rendszer belső energiájának a változása egyenlő az általa felvett és leadott közölt hő és a rajta és általa végzett munka összegével.

Clausius(angolul) a termodinamika második főtételét a hő fogalmát felhasználva fogalmazta meg: Nincs olyan folyamat, amelynek eredményeként a hő külső munkavégzés nélkül az alacsonyabb hőmérsékletű rendszer felől a magasabb hőmérsékletű felé adódna át.

Maxwell, hő modern értelmezésének egyik megalapozója, 1871-es Theory of Heat (A hő elmélete) című munkájában a következőket állapításotta meg a hőről:

  • A termodinamika második főtétele szerint egyik testről a másikra átadódhat.
  • Mérhető, tehát matematikailag kezelhető mennyiség.
  • Nem kezelhető anyagként, mivel átalakítható olyasvalamivé, ami biztosan nem anyag (például munkává).
  • Az energia egyik formája.

Termodinamikai értelemben a hő nem tárolódik el a rendszerben. Ahogy a munka is, csak a termikus kölcsönhatás során történő energiaváltozásként értelmezendő. A rendszer által felvett energia az azt alkotó részecskék kinetikus és potenciális energiájaként tárolódik el.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Heat című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]