Szalonna (étel)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csemege-Szalonna.JPG
Oldalszalonna
Füstölt szalonna szeletek

Szalonna a házisertésnek az a zsírszövete, mely közvetlenül a bőr alá rakódik le és amit a sertés feldolgozásakor lefejtenek. Nagyobb darabokban szalonnát készítenek belőle, a kiolvasztott szalonnát pedig sertészsír és pörc vagy töpörtyű formájában sütéshez és főzéshez használják fel.

Készítése és felhasználása[szerkesztés]

A szalonnát füstöléssel tartósítják. Ebben az esetben a szalonnán rajta hagyják a sertés bőrét és vastagon besózzák finomra őrölt konyhasóval, majd felfüstölik. Híres a debreceni, szegedi és a kolozsvári húsos szalonna. Régebben csak sózták a szalonnát, amit fehér szalonnának hívtak. A szalonna füstölésének szokása csak a 20. században terjedt el Magyarországon. Készíthetnek belőle abált szalonnát is, ebben az esetben a kifőzés után pirospaprikával hintik meg. Az abálás forráspont alatt történő (85-95 fok), többnyire ízesített lében való hosszú ideig tartó főzési eljárás, amely eljárással elérhető, hogy a szalonna porhanyós és emészthetőbb legyen. A szalonna disznótorok elengedhetetlen kelléke, felhasználják a kolbász és hurkakészítéshez is.

Érdekességek[szerkesztés]

Kockázott szalonna a Miskolci Kocsonyafesztiválon - 2015

A zsidó étkezési hagyományok tisztátalan állatként tekintenek a sertésre, és ezért tilos a disznóhús és a szalonna fogyasztása. Azonban a libaszalonna (íneresz), ami a liba testhája, kóser ételnek számít. Ezt hasonlóan készítik, mint a fehér sertésszalonnát, besózzák, pirospaprikával és zúzott fokhagymával ízesítik. Az ilyen módon elkészített ineresz a zsidó kulinária egyik legfontosabb előétele.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szalonna (étel) témájú médiaállományokat.
Wikikönyvek
A magyar Wikikönyvekben
további információk találhatók