Kebab

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
kebab
Iszkender kebap
Iszkender kebap
Nemzet, ország Közel-Kelet, Balkán, Azerbajdzsán
Alapanyagok birkahús
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz kebab témájú médiaállományokat.

A kebab vagy kebap (arab: کباب) arab eredetű húsétel. Általában birkahúsból készül, és erősen fűszerezett. Formája lehet hosszúkás vagy gömbölyű. Általában nyársra vagy pálcikára felhúzva sütik meg, sokszor nyílt tűzön.

A fűszerezett, kevert darálthúsból készült, faszénparázson sült hosszúkás húsételt a jugoszláv utódállamokban csevapnak, kicsinyítve csevapcsicsának (ćevap/Ћевап, ćevapčića/Ћевапчића) hívják, Bulgáriában kabapcse. Romániában, ahol kevesebb fűszerrel, viszont szódabikarbónával készítik miccs (mititei) a neve, melynek jelentése „kicsik”. Általában öt darab ujjacska méretű húst tálalnak fel egyszerre.

A volt Jugoszlávia területén a csevapcsicsa szokásos kiegészítője a vöröshagyma és az ajvár, Bulgáriában ljutenica, Törökországban az ayran.

Sis kebap[szerkesztés]

Bár a kebap általában darált sült hús, a Törökországban, Azerbajdzsánban és az egész Közel-Keleten elterjedt sis kebap kifejezés, mely kis pálcikákra felhúzott kocka alakú húsokra utal, hasonlatosan a saslikhoz vagy a magyar rablóhúshoz.

Döner kebap[szerkesztés]

A török döner kebap a függőlegesen forgó nyársról levágott grillezett húsra utal, a görög gíroszhoz vagy az arab suvarmához hasonlatosan. A ma gyorséttermekben kapható, pitába töltött döner kebabot egy nyugat-berlini török bevándorlótól, Kadir Nurmantól származtatják, aki 1972-ben jött rá, hogy ebben a formában jobban eladható (gyorsétel).[1]

Hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kebabféleségek témájú médiaállományokat.