Wayback Machine

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Wayback Machine
Wayback Machine logo 2010.svg
Wayback Machine logo 2010.svg
Oldal típusa
Regisztráció Opcionális
Elérhető nyelv(ek) angol
Alapítás 2001. október 29.
Szolgáltató Internet Archive
Státusz aktív
Alexa-érték 205 (2021. február 5.)
URL archive.org/web
A Wikimédia Commons tartalmaz Wayback Machine témájú médiaállományokat.

A Wayback Machine a világháló digitális archívuma, amit egy nonprofit internetkönyvtár, az Internet Archive alapította, amely San Franciscóban található. A weboldalat 1996-ban hozták létre, 2001-ben pedig nyilvánosságra. A webhely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy "visszamenjenek az időben", és megnézzék, hogyan néztek ki a webhelyek a múltban. Alapítói, Brewster Kahle és Bruce Gilliat azért fejlesztették ki a Wayback Machine-t, hogy univerzális hozzáférést biztosítsanak a megszűnt weboldalak tartalmához, archivált példányainak megőrzésével.

1996-os létrehozása óta több mint 603 milliárd oldal került az archívumba. A szolgáltatás vitát is kiváltott arról, hogy az archivált oldalak létrehozása a tulajdonos engedélye nélkül, szerzői jogsértésnek minősül-e.

Története[szerkesztés]

A Wayback Machine 1996 májusában kezdte archiválni a gyorsítótárazott azzal a céllal, hogy öt évvel később nyilvánossá tegye a szolgáltatást.

Az Internet Archívum alapítói, Brewster Kahle és Bruce Gilliat 2001 októberében indították útjára a Wayback Machine-t, San Franciscóban. Elsősorban azért, hogy megoldást találjanak a webhely-tartalmak elveszéseinek problémájára, amikor azt megváltoztatják vagy véglegesen törlik. A szolgáltatás lehetővé teszi a felhasználók számára a weboldalak archivált verzióinak megtekintését az idők folyamán. Kahle és Gilliat a weboldalaz abban a reményben alkották meg, hogy archiválják a teljes internetet, és "univerzális hozzáférést biztosítanak minden tudáshoz". A "Wayback Machine" elnevezés egy azonos nevű, kitalált időutazó és fordító eszközre utal, amelyet Mister Peabody és Sherman karakterek használnak a Rocky és Bakacsin kalandjai című animációs rajzfilmben.

1996 és 2001 között az információkat digitális szalagon tárolták, Kahle időnként lehetővé tette a kutatók és tudósok számára, hogy hozzáférjenek az adatbázishoz. Amikor az archívum 2001-ben elérte ötödik évfordulóját, bemutatták, majd megnyitották a nyilvánosság előtt egy ünnepségen a Berkeley-i Kaliforniai Egyetemen. Mire a Wayback Machine elindult, már több mint 10 milliárd archivált oldalt tartalmazott. Alkalmanként újra elmenti és archiválja a weboldalak új verzióit. A webhelyek manuálisan is rögzíthetők, ha megadják a webhely URLű -jét a keresőmezőbe, feltéve, hogy a webhely lehetővé teszi a Wayback Machine számára, hogy „feltérképezze” azt, és elmentse az adatokat.

Műszaki információk[szerkesztés]

A szoftvert úgy fejlesztették ki, hogy keresőrobotként feltérképezze az internetet, és töltse le a nyilvánosan hozzáférhető információkat és adatfájlokat a weboldalakon, a Gopher hierarchiában, a Netnews (Usenet) rendszerben és a letölthető szoftverekben. Az ilyen keresőrobotok által gyűjtött információk nem tartalmazzák az interneten elérhető összes adatot, mivel a nagy részét a kiadó korlátozza, vagy nem hozzáférhető adatbázisokban tárolja. A részben gyorsítótárazott weboldalak következetlenségeinek kiküszöbölésére az Archive-It.org-ot 2005-ben fejlesztette ki az Internet Archívum, amely lehetővé teszi az intézmények és a tartalomkészítők számára, hogy önként gyűjtsék össze és őrizzék meg a digitális tartalmak gyűjteményeit, és hozzanak létre digitális archívumokat.

Felhasználások[szerkesztés]

A Wayback Machine 2001-es nyilvános bevezetésétől kezdve a tudósok tanulmányozták mind az adatok tárolásának és gyűjtésének módjait, mind az archívumában található tényleges oldalakat. 2013-ig a tudósok mintegy 350 cikket írtak a Wayback Machine-ről, többnyire az információtechnológia, a könyvtártudomány és a társadalomtudomány területéről. A társadalomtudósok a Wayback Machine segítségével elemezték, hogy a weboldalak fejlesztése a kilencvenes évek közepétől napjainkig hogyan befolyásolta a vállalat növekedését.

Amikor a Wayback Machine archivál egy oldalt, általában tartalmazza a hiperhivatkozások nagy részét, így a linkek aktívak maradnak, amikor az Internet instabilitása miatt olyan könnyen megsemmítsithetné őket. Indiai kutatók tanulmányozták a Wayback Machine azon képességét, hogy képes.e hiperhivatkozásokat menteni online tudományos publikációkban, és megállapították, hogy a weboldal valamivel több mint felét mentette el.

"Az újságírók a Wayback Machine segítségével megtekintik a kihalt weboldalakat, a dátumozott híradásokat és a weboldal tartalmának változásait. Tartalmát a politikusok felelősségre vonására és harctéri hazugságok leleplezésére használták. " 2014-ben az ukrán fellázadt vezető, Igor Girkin archivált közösségi oldala megmutatta, hogy azzal dicsekedik, hogy csapatai lelőttek egy feltételezett ukrán katonai repülőgépet, mielőtt kiderült volna, hogy a gép valójában egy polgári Malaysian Airlines repülőgép (Malaysia Airlines 17-es járat), amely után törölte a bejegyzést, és az ukrán hadsereget okolta a gép legyőzéséért.

Jogi státusz[szerkesztés]

Európában a Wayback Machine úgy értelmezhető, hogy megsérti a szerzői jogi törvényeket. Csak a tartalomkészítő dönti el, hogy tartalmát hol teszik közzé vagy sokszorosítják, így az archívumnak az alkotó kérésére törölnie kell a rendszerből az oldalakat. A Wayback Machine kizárási irányelvei a webhely GYIK részében találhatók.

Az archivált tartalommal kapcsolatos jogi problémák[szerkesztés]

Néhány ügyet kifejezetten a Wayback Machine archiválási erőfeszítései miatt indítottak az Internet Archívum ellen.

Szcientológia[szerkesztés]

2002 végén az Internet Archívum eltávolította a Wayback Machine-rőll a szcientológiát kritizáló különböző webhelyeket. Egy hibaüzenet azt jelezte, hogy ez a "webhelytulajdonos kérésére". Később tisztázódott, hogy a Szcientológia Egyház jogászai követelték az eltávolítást, és az eredeti webhelytulajdonosok igazából nem akarták eltávolítani az anyagukat.

Healthcare Advocates, Inc.[szerkesztés]

2003-ban a Harding Earley Follmer & Frailey megvédett egy ügyfelet a védjegyvitától az Archive Wayback Machine segítségével. Az ügyvédek a több évvel korábbi weboldaluk tartalma alapján be tudták bizonyítani, hogy a felperes állításai érvénytelenek. A felperes Healthcare Advocates ezt követően módosította panaszát az Internet Archívummal, majd azzal vádolta a szerzői jogok megsértésének megszervezését, valamint a DMCA és a számítógépes csalásokról és visszaélésekről szóló törvény megsértését. Az egészségügyi ügyvédek azt állították, hogy mivel telepítettek webhelyükre egy robots.txt fájlt, még akkor is, ha a kezdeti kereset benyújtása után az Archívumnak el kellett volna távolítania a felperes webhelyének összes korábbi példányát a Wayback Machine-ből, néhány anyag továbbra is legyen nyilvánosan látható a Wayback-en. A pert bíróságon kívül rendezték, miután Wayback kijavította a problémát.

Suzanne Shell[szerkesztés]

Suzanne Shell aktivista 2005 decemberében keresetet nyújtott be, és követelte, hogy az Internet Archive fizessen 100 000 amerikai dollárt a profane-justice.org weboldal archiválásáért 1999 és 2004 között. Az Internet Archívum 2006. január 20 -án bejelentő határozatot nyújtott be az Egyesült Államok Kerületi Bíróságán, és bírósági megállapítást kért, miszerint az Internet Archívum nem sérti a Shell szerzői jogait. A Shell válaszolt, és ellenkeresetet nyújtott be az Internet Archívum ellen, webhelye archiválása miatt, amely állítása szerint sérti a szolgáltatási feltételeket. 2007. február 13.-án a Colorado-i kerületi Egyesült Államok Kerületi Bíróságának bírája elutasította a szerződésszegés kivételével az összes ellenkérelmet. Az Internet Archívum viszont nem utasította el a Shell másolási tevékenységeiből eredő szerzői jogok megsértésére vonatkozó állításait.

2007. április 25 -én az Internet Archive és Suzanne Shell közösen bejelentették perük rendezését. Az Internet Archívum elnézést kért a weboldal archiválásáért, amire a Shell azt mondta: "Tisztelem az Internet Archive céljának történelmi értékét. Soha nem akartam beleavatkozni ebbe a célba, vagy esetleg ártani vele. "

Daniel Davydiuk[szerkesztés]

2013 és 2016 között egy Daniel Davydiuk nevű pornográf színész megpróbálta eltávolítani magáról az archivált képeket a Wayback Machine archívumából, először több DMCA -kérés elküldésével az, majd a bírósághoz fordulásával.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Wayback Machine című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.