Wayback Machine

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Wayback Machine
Wayback Machine logo 2010.svg
Wayback Machine logo 2010.svg
Vállalkozás típusa
Oldal típusa
Elérhető nyelv(ek) angol
Alapítva 2001. október 29.
Származási ország Amerikai Egyesült Államok
Tulajdonos Internet Archive
URL archive.org/web
Regisztráció Opcionális
Státusz aktív
Szolgáltató Internet Archive
Alexa-helyezés 205 (2021. február 5.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Wayback Machine témájú médiaállományokat.

A Wayback Machine a világháló digitális archívuma, amit egy nonprofit internetkönyvtár, az Internet Archive alapította, amely San Franciscóban található. A weboldalat 1996-ban hozták létre, 2001-ben pedig nyilvánosságra. A webhely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy „visszamenjenek az időben”, és megnézzék, hogyan néztek ki a webhelyek a múltban. Alapítói, Brewster Kahle és Bruce Gilliat azért fejlesztették ki a Wayback Machine-t, hogy univerzális hozzáférést biztosítsanak a megszűnt weboldalak tartalmához, archivált példányainak megőrzésével.

1996-os létrehozása óta több mint 603 milliárd oldal került az archívumba. A szolgáltatás vitát is kiváltott arról, hogy az archivált oldalak tulajdonosuk engedélye nélküli létrehozása szerzőijog-sértésnek minősül-e.

Története[szerkesztés]

A Wayback Machine 1996 májusában kezdte archiválni gyorsítótárazott weblapokat[1][2] azzal a céllal, hogy öt évvel később nyilvánossá tegye a szolgáltatást.

Az Internet Archive alapítói, Brewster Kahle és Bruce Gilliat 2001 októberében indították útjára a Wayback Machine-t, San Franciscóban.[3][4] Elsősorban azért, hogy megoldást találjanak a webhely-tartalmak elveszéseinek problémájára, amikor azt megváltoztatják vagy véglegesen törlik. A szolgáltatás lehetővé teszi a felhasználók számára a weboldalak archivált verzióinak megtekintését az idők folyamán. Kahle és Gilliat a weboldalt abban a reményben alkották meg, hogy archiválják a teljes internetet, és "univerzális hozzáférést biztosítanak minden tudáshoz". A "Wayback Machine" elnevezés egy azonos nevű, kitalált időutazó és fordító eszközre utal, amelyet Mister Peabody és Sherman karakterek használnak a Rocky és Bakacsin kalandjai című animációs rajzfilmben.

1996 és 2001 között az információkat digitális szalagon tárolták, Kahle időnként lehetővé tette a kutatók és tudósok számára, hogy hozzáférjenek az adatbázishoz. Amikor az archívum 2001-ben elérte ötödik évfordulóját, bemutatták, majd megnyitották a nyilvánosság előtt egy ünnepségen a Berkeley-i Kaliforniai Egyetemen. Mire a Wayback Machine elindult, már több mint 10 milliárd archivált oldalt tartalmazott. Alkalmanként újra elmenti és archiválja a weboldalak új verzióit. A webhelyek manuálisan is rögzíthetők, ha megadják a webhely URL-jét a keresőmezőbe, feltéve, hogy a webhely lehetővé teszi a Wayback Machine számára, hogy „feltérképezze” azt, és elmentse az adatokat.

Műszaki információk[szerkesztés]

A szoftvert úgy fejlesztették ki, hogy keresőrobotként feltérképezze az internetet, és töltse le a nyilvánosan hozzáférhető információkat és adatfájlokat a weboldalakon, a Gopher hierarchiában, a Netnews (Usenet) rendszerben és a letölthető szoftverekben. Az ilyen keresőrobotok által gyűjtött információk nem tartalmazzák az interneten elérhető összes adatot, mivel a nagy részét a kiadó korlátozza, vagy nem hozzáférhető adatbázisokban tárolja. A részben gyorsítótárazott weboldalak következetlenségeinek kiküszöbölésére az Archive-It.org-ot 2005-ben fejlesztette ki az Internet Archívum, amely lehetővé teszi az intézmények és a tartalomkészítők számára, hogy önként gyűjtsék össze és őrizzék meg a digitális tartalmak gyűjteményeit, és hozzanak létre digitális archívumokat.

Felhasználások[szerkesztés]

A Wayback Machine 2001-es nyilvános bevezetésétől kezdve a tudósok tanulmányozták mind az adatok tárolásának és gyűjtésének módjait, mind az archívumában található tényleges oldalakat. 2013-ig a tudósok mintegy 350 cikket írtak a Wayback Machine-ről, többnyire az információtechnológia, a könyvtártudomány és a társadalomtudomány területéről. A társadalomtudósok a Wayback Machine segítségével elemezték, hogy a weboldalak fejlesztése a kilencvenes évek közepétől napjainkig hogyan befolyásolta a vállalat növekedését.

Amikor a Wayback Machine archivál egy oldalt, általában tartalmazza a hiperhivatkozások nagy részét, így a linkek aktívak maradnak, amikor az Internet instabilitása miatt olyan könnyen megsemmítsithetné őket. Indiai kutatók tanulmányozták a Wayback Machine azon képességét, hogy képes.e hiperhivatkozásokat menteni online tudományos publikációkban, és megállapították, hogy a weboldal valamivel több mint felét mentette el.

"Az újságírók a Wayback Machine segítségével megtekintik a kihalt weboldalakat, a dátumozott híradásokat és a weboldal tartalmának változásait. Tartalmát a politikusok felelősségre vonására és harctéri hazugságok leleplezésére használták. " 2014-ben az ukrán fellázadt vezető, Igor Girkin archivált közösségi oldala megmutatta, hogy azzal dicsekedik, hogy csapatai lelőttek egy feltételezett ukrán katonai repülőgépet, mielőtt kiderült volna, hogy a gép valójában egy polgári Malaysian Airlines repülőgép (Malaysia Airlines 17-es járat), amely után törölte a bejegyzést, és az ukrán hadsereget okolta a gép legyőzéséért.

Jogi státusz[szerkesztés]

Európában a Wayback Machine úgy értelmezhető, hogy megsérti a szerzői jogi törvényeket. Csak a tartalomkészítő dönti el, hogy tartalmát hol teszik közzé vagy sokszorosítják, így az archívumnak az alkotó kérésére törölnie kell a rendszerből az oldalakat. A Wayback Machine kizárási irányelvei a webhely GYIK részében találhatók.

Az archivált tartalommal kapcsolatos jogi problémák[szerkesztés]

Néhány ügyet kifejezetten a Wayback Machine archiválási erőfeszítései miatt indítottak az Internet Archívum ellen.

Szcientológia[szerkesztés]

2002 végén az Internet Archívum eltávolította a Wayback Machine-ről a szcientológiát kritizáló különböző webhelyeket. Egy hibaüzenet azt jelezte, hogy ez a "webhelytulajdonos kérésére". Később tisztázódott, hogy a Szcientológia Egyház jogászai követelték az eltávolítást, és az eredeti webhelytulajdonosok igazából nem akarták eltávolítani az anyagukat.

Healthcare Advocates, Inc.[szerkesztés]

2003-ban a Harding Earley Follmer & Frailey megvédett egy ügyfelet a védjegyvitától az Archive Wayback Machine segítségével. Az ügyvédek a több évvel korábbi weboldaluk tartalma alapján be tudták bizonyítani, hogy a felperes állításai érvénytelenek. A felperes Healthcare Advocates ezt követően módosította panaszát az Internet Archívummal, majd azzal vádolta a szerzői jogok megsértésének megszervezését, valamint a DMCA és a számítógépes csalásokról és visszaélésekről szóló törvény megsértését. Az egészségügyi ügyvédek azt állították, hogy mivel telepítettek webhelyükre egy robots.txt fájlt, még akkor is, ha a kezdeti kereset benyújtása után az Archívumnak el kellett volna távolítania a felperes webhelyének összes korábbi példányát a Wayback Machine-ből, néhány anyag továbbra is legyen nyilvánosan látható a Wayback-en. A pert bíróságon kívül rendezték, miután Wayback kijavította a problémát.

Suzanne Shell[szerkesztés]

Suzanne Shell aktivista 2005 decemberében keresetet nyújtott be, és követelte, hogy az Internet Archive fizessen 100 000 amerikai dollárt a profane-justice.org weboldal 1999 és 2004 közti archiválásáért.[5][6] Az Internet Archive 2006. január 20-án bejelentő határozatot nyújtott be az Egyesült Államok Kerületi Bíróságán, és bírósági megállapítást kért, miszerint az Internet Archívum nem sérti a Shell szerzői jogait. A Shell válaszolt, és ellenkeresetet nyújtott be az Internet Archívum ellen, webhelye archiválása miatt, amely állítása szerint sérti a szolgáltatási feltételeket. 2007. február 13-án a Coloradói kerületi Egyesült Államok Kerületi Bíróságának bírája elutasította a szerződésszegés kivételével az összes ellenkérelmet. Az Internet Archive viszont nem utasította el a Shell másolási tevékenységeiből eredő szerzői jogok megsértésére vonatkozó állításait.

2007. április 25-én az Internet Archive és Suzanne Shell közösen bejelentették perük rendezését. Az Internet Archívum elnézést kért a weboldal archiválásáért, amire Shell azt mondta: „Tisztelem az Internet Archive céljának történelmi értékét. Soha nem akartam beleavatkozni ebbe a célba, vagy esetleg ártani vele.”

Daniel Davydiuk[szerkesztés]

2013 és 2016 között egy Daniel Davydiuk nevű pornográf színész megpróbálta eltávolítani magáról az archivált képeket a Wayback Machine archívumából, először több DMCA-kérés elküldésével, majd a kanadai bírósághoz fordulással.[7][8][9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. MTV Online: Main Page – Wayback Machine. Wayback Machine, 1996. május 12. [1996. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. július 17.)
  2. Infoseek Guide – Wayback Machine. Wayback Machine, 1996. május 12. [1996. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 16.)
  3. WayBackMachine.org WHOIS, DNS, & Domain Info – DomainTools. WHOIS. [2020. május 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 13.)
  4. InternetArchive.org WHOIS, DNS, & Domain Info – DomainTools. WHOIS. [2020. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 13.)
  5. Internet Archive v. Shell, 505 F.Supp.2d 755 justia.com, 1:2006cv01726 (Colorado District Court 2006-08-31) („'April 25, 2007 Settlement agreement announced.' Filing 65, 2007-04-30: '...therefore ORDERED that this matter shall be DISMISSED WITH PREJUDICE...'”).
  6. Babcock, Lewis T., Chief Judge: Internet Archive v. Shell Civil Action No. 06cv01726LTBCBS, 2007. február 13. [2014. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 25.) „1) Internet Archive's motion to dismiss Shell's counterclaim for conversion and civil theft (Second Cause of Action) is GRANTED, 2) Internet Archive's motion to dismiss Shell's counterclaim for breach of contract (Third Cause of Action) is DENIED; 3) Internet Archive's motion to dismiss Shell's counterclaim for Racketeering under RICO and COCCA (Fourth Cause of Action) is GRANTED.”
  7. Stobbe, Richard: Copyright Implications Of A "Right To Be Forgotten"? Or How To Take-Down The Internet Archive.. Mondaq, 2014. december 5. [2018. november 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 8.)
  8. McVeigh, Glennys: Davydiuk v. Internet Archive Canada, 2014 FC 944. CanLII. Federation of Law Societies of Canada, 2014. október 16. [2020. december 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 8.)
  9. Southcott, Richard F.: Davydiuk v. Internet Archive Canada and Internet Archive, 2016 FC 1313 (CanLII). CanLII. Federation of Law Societies of Canada, 2016. november 30. [2019. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 8.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Wayback Machine című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.