Aloé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Aloé
Aloe succotrina
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Család: Fűfafélék (Xanthorrhoeaceae)
Alcsalád: Aszfodéloszformák (Asphodeloideae)
Nemzetség-
csoport
:
Aloeae
Nemzetség: Aloé (Aloe)
L.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Aloé témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Aloé témájú médiaállományokat és Aloé témájú kategóriát.

Az aloé (Aloe, Aloë) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe tartozó fűfafélék (Xanthorrhoeaceae) családjának Asphodeloideae alcsaládjába tartozó növénynemzetség, mintegy 250 fajjal.

Származása, elterjedése[szerkesztés]

Afrika száraz részeiről származik (néhány faj az Afrikához közeli szigeteken, illetve a Mediterráneumban is honos), de több faját más földrészekre is behurcolták. A pozsgás fajok Dél-Afrika száraz éghajlatú területein fejlődtek ki.

Megjelenése, felépítése[szerkesztés]

Változatos megjelenésű nemzetség: a pozsgás levelű fajok mellett félcserjék, cserjék és fák is vannak közöttük. A pozsgás fajok gyakran törzs nélkül levélrózsásak. Egyes fajoknak a törzse is szukkulens; nem pozsgás, vékony levelű faja kevés van.

Levelei zöldek, a túl sok fénytől viaszbevonattal védekező fajoké kékes- vagy szürkészöldek. A levelek széle ép vagy ritkábban hullámos, gyakran fogazott vagy tövises; felületüket néha sötétebb-világosabb foltok tarkítják.

Közös jellemzőjük az egyoldalú, sokvirágú fürtös virágzat, amelynek virágai gyakran bókolók. A virágkocsány a levél hónaljából nő ki. A virágok a legtöbbször sárgák, narancssárgák vagy pirosak.

Felhasználása[szerkesztés]

Több faját gyógy-, másokat (főleg a sziklakertekbe előszeretettel ültetett pozsgásokat) dísznövénynek termesztik. Kiválóan jó a regeneráló hatása a testen lévő sérülésekre illetve ütésekre és masszás olajként is felhasználható.

Termesztése, gondozása[szerkesztés]

A Kárpát-medence éghajlati viszonyai közt nyáron napos, télen száraz, hűvös helyet igényel. A megfelelő teleltetés azért is fontos, mert a legtöbb faj télen virágzik. A leggyakrabban termesztett (pozsgás) fajok a laza, a vizet jól áteresztő talajt kedvelik. Jól szaporíthatók sarjhajtásaikról; az elágazó fajok a levágott ágakból készített dugványokról is.

Fajok[szerkesztés]

Aloe vera

A lista nem teljes.

Hibridek:

Források[szerkesztés]

Wikiszótár
Nézd meg az aloé címszót a Wikiszótárban!
  • Szűcs Lajos: Kaktuszok, pozsgás növények. Gondolat Kiadó, Budapest, 1960. 146 p.
  • Szűcs Lajos: Kedvelt kaktuszok, pozsgások. Gondolat Kiadó, Budapest, 1984. p. 247–252. ISBN 963-281-264-6