Tanzánia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tanzániai Egyesült Köztársaság
Jamhuri ya Muungano wa Tanzania
United Republic of Tanzania
Tanzánia zászlaja
Tanzánia zászlaja
Tanzánia címere
Tanzánia címere
Nemzeti mottó: Uhuru na Umoja
(szuahéliül: Szabadság és Egység)
Nemzeti himnusz: Mungu ibariki Afrika

Fővárosa Dodoma
d. sz. 7° 16′, k. h. 36° 21′Koordináták: d. sz. 7° 16′, k. h. 36° 21′
Legnagyobb város Dar es-Salaam
Államforma köztársaság
Vezetők
Elnök Samia Suluhu Hassan
Miniszterelnök Kassim Majaliwa
Hivatalos nyelv szuahéli, angol
függetlenség az Egyesült Királyságtól
Egyesítés 1964. április 26.
Tagság
Népesség
Népszámlálás szerint57 310 019 fő (2017)[1]
Rangsorban25
Becsült63 500 000[2] fő (2022)
Rangsorban25
Népsűrűség68 fő/km²[3]
GDP2005
Összes27 006 millió  USD (99)
Egy főre jutó738 USD (165)
HDI (2007) 0,530 (151) – közepes
Földrajzi adatok
Terület945 090 km²
Rangsorban 30
Víz6,2%
IdőzónaEAT (UTC+3)
Egyéb adatok
Pénznem Tanzániai shilling (TZS)
Nemzetközi gépkocsijel EAT
Hívószám 255
Segélyhívó telefonszám
  • 112
  • 114
  • 115
Internet TLD.tz
Villamos hálózat 230 volt
Elektromos csatlakozó
  • AC power plugs and sockets: British and related types
  • BS 1363
Közlekedés iránya bal
A Wikimédia Commons tartalmaz Tanzániai Egyesült Köztársaság témájú médiaállományokat.

Tanzánia vagy hivatalosan Tanzániai Egyesült Köztársaság (szuahéli: Jamhuri ya Muungano wa Tanzania) Magyarországnál több mint tízszer nagyobb ország Kelet-Afrika indiai-óceáni partvidékén. Északnyugaton Ugandával határos; Kenya északkeletre; az Indiai-óceán keletre fekszik; délen Mozambik és Malawi, délnyugatra Zambia, míg Ruanda, Burundi és a Kongói Demokratikus Köztársaság nyugatra fekszik tőle. A Kilimandzsáró, Afrika legmagasabb hegye az ország északkeleti részén, a kenyai határ közelében található.

Két „fővárosa” van: a történelmi főváros, Dar es-Salaam, amely a gazdasági és kereskedelmi központja, és Dodoma, ahová a kormány az 1970-es években áthelyezte a fő igazgatási szerveket, és a törvényhozás központja.

Az országban több mint száz nyelvet beszélnek, így Kelet-Afrika nyelvileg legváltozatosabb országa.[4] Az országnak de jure nincs hivatalos nyelve,[5][6] bár a nemzeti nyelv a szuahéli.[7] Emellett az angolt használják a külkereskedelemben, a diplomáciában, a felsőbb bíróságokon, valamint oktatási nyelvként a közép- és felsőoktatásban;[8] míg Zanzibáron leginkább az arabot beszélik.

Etimológia[szerkesztés]

Az ország két szövetségi állama egykor brit mandátumterület volt: Tanganyika néven.

1961-ben nyerte el függetlenségét és 1964-ben egyesült Zanzibárral. A neve erre utal: Tan + Zan + a latinos ia-képző.[9]

Földrajz[szerkesztés]

Domborzata[szerkesztés]

Felszínének zömét a kelet-afrikai-magasföld hullámos szavannája uralja. A fennsíkból északon hatalmas vulkánok emelkednek ki, amelyek közül a Kilimandzsáró hegység csúcsa, a Kibo (Uhuru) Afrika legmagasabb pontja is.

Az 1000-1300 méter magas fennsíkból nyugaton éles törésvonal mentén, meredeken szakad le a Közép-afrikai árokba, amelynek délen szerteágazó törésvonalai mentén lávatakarók terülnek el, illetve nagyrészt már kialudt vagy szunnyadó tűzhányók magasodnak. A Közép-afrikai árok nyugati oldalán alakult ki a Föld egyik legnagyobb kalderája: a Ngorongoro átlagosan 700 m magas peremei 326 km²-es síkságot öveznek. A magasföld keleti oldala fokozatosan ereszkedik le az Indiai-óceánt kísérő, dél felé szélesedő sík és dombvidékre. A kristályos alapkőzet tönkjéből élesen elkülönülő szigethegységek emelkednek ki (Usambara-hegység, 2462 m; Uluguru-hegység, 2552 m).[10]

A tengerpartot korallzátonyok és kisebb-nagyobb korallszigetek szegélyezik.

Vízrajza[szerkesztés]

A Kelet-afrikai-árok vonalában található a Nyasza- (Malawi-) és a Tanganyika-tó. A Viktória-tó vízgyűjtő területének vizei végső soron a Níluson át a Földközi-tengerbe jutnak, míg az ország nagy része az Indiai-óceán vízgyűjtő területe.

Leghosszabb folyói – a Pangani, a Rufidzsi (Rufiji) és a déli határt követő Ruvuma – az Indiai-óceán felé tartanak. Nem hajózhatók, zuhatagos szakaszaik vízenergia-tartaléka nagy.[10]

A magasföld és az árkok egyes részei lefolyástalanok. A mellékárokban levő Rukwa-tó és a K-afrikai-árokban mélyülő néhány kisebb tó (Nátron-, Manyara- és Eyasi-tó) enyhén sós vizű.[10]

Éghajlata[szerkesztés]

Éghajlati térkép a Köppen-osztályozáson (angol)

Tanzánia változatos földrajzi jellemzői változatos éghajlati feltételekkel párosulnak. A fennsíkokra a trópusi éghajlat a jellemző,de a tszf. magasság miatt nagy részén elég hűvösek az éjszakák. Az Indiai-óceán partszakaszán forró, párás, trópusi klíma van, amelyet némiképp enyhít a tenger közelsége. Az ország északkeleti hegyi lankáin azonban szinte egész évben mérsékelt éghajlat van.

A magasföld és a vulkáni kúpok keleti, délkeleti lejtői évi 1500-2000 mm csapadékot kapnak. A fennsík mélyebben fekvő részei és a kelet-afrikai-árok azonban szárazak (évi átl. csapadék 400–800 mm). Tanzánia nagy részén egy esős évszak van (nov.-ápr/máj.), de északon megfigyelhető kettős csapadékmaximum.[10]

Élővilág, természetvédelem[szerkesztés]

Növényzete változatos. A tengerpartot mangrovemocsarak, illetve pálmaligetek kísérik. Az ország belsejében a csapadékviszonyoknak megfelelően száraz, rövid füvű, bozótos vagy hosszú füvű szavanna (a legnagyobb kiterjedésű természetes állományok, például a Serengeti Nemzeti Park) és 15–20 m magas, laza lombkoronájú, főként lombhullató pillangósvirágú fákból álló szavannaerdők vannak. A gyepszintet főként homokfű, fenyérfű, tőtipan alkotja. A zárt gyepet ernyő alakú selyemakác és akácia csoportjai, nyálkafa, balzsamfa, majomkenyérfa szakítják meg.

Trópusi esőerdők csak a magashegységek (Kilimandzsáró, Meru, Uluguru-hegység) oldalain nőnek. A hegylábakon 500–700 m magasságig zárt, lombhullató erdők, felettük síkvidéki esőerdők, 1500–1700 m magasságon hegyi esőerdők, feljebb alacsonyabb köderdők vannak. 3000 m körül bambuszosok, törpeerdők váltakoznak, felettük hangafélék alkotta havasi cserjések díszelegnek. 4000 m felett száraz, hideg sivatagi, félsivatagi növényzet van.[11]

Állatvilága egyedülállóan gazdag, megóvására világhírű nemzeti parkokat hoztak létre. Sehol máshol a Földön nem látható ennyi gnú, zebra és antilop - és a Tanzániára jellemző síkságok megkönnyítik a vadvilág szemlélését. Elefánt-, bivaly-, víziló- és csimpánz állománya is a világ legnagyobbjai közé tartozik.

Nemzeti parkjai[szerkesztés]

Képek
Egy nemzeti park állatai
Egy nemzeti park állatai
A Kibo-csúcs a Kilimandzsárón
A Kibo-csúcs a Kilimandzsárón
Tájkép a Serengeti Nemzeti Parkban
Tájkép a Serengeti Nemzeti Parkban
Tarangire Nemzeti Park
Tarangire Nemzeti Park
Ngorongoro Természetvédelmi Terület
Ngorongoro Természetvédelmi Terület
Tanzánia nemzeti parkjai

A terület gazdag állatvilágát nemzeti parkok és más védett területek védik.

Természeti világörökségei[szerkesztés]

Történelme[szerkesztés]

A Kr. e. 2-1. évezred fordulóján kusita csoportok, az ezredfordulón bantuk (Ny-Afrika felől), a Kr. e. 1. évezred vége felé legeltető állattenyésztéssel foglalkozó nílusi népek (É felől) csoportjai vándoroltak a mai ország területére.

A partvidéken és a közeli szigeteken a Kr. u. 1. évezred első felében városi jellegű települések, majd kisebb (szuahéli) városállamok és köréjük szerveződő kisebb fejedelemségek jöttek létre (Pemba, Kilwa stb.). Ezek a 10-12. század folyamán felvették az iszlám hitet. A szárazföld belsejében élő népek továbbra is törzsi-nemzetségi keretek között éltek, amelyek felbomlása csak a 18-19. század fordulóján kezdődött meg.[11]

Az ország partvidékét az európaiak közül a portugálok fedezték fel a 16. század elején. Zanzibár ekkor az arabok kezén volt már. A portugálokat a 17. század végén Omán szorította ki. A 18. században a Kelet-afrikai partvidék fokozatosan a zanzibári szultán (Omán vazallusa) uralma alá került.

1889-ben a németek gyarmatosították az országot Német Kelet-Afrika néven. Az első világháború után a Népszövetség brit mandátumterületté tette. (Kivéve egy kis területet északnyugaton, amelyet Belgiumhoz csatoltak és később abból lett Ruanda és Burundi).

A brit uralom 1961-ben viszonylag békés körülmények között ért véget, különösen, ha a szomszédos Kenyához hasonlítjuk. A függetlenné válás időszakának vezető államférfija Julius Nyerere volt. Eredetileg tanár volt, amikor az 1950-es évek elején belépett a politikai életbe. 1953-ban őt választotta elnökévé a Tanganyikai Afrikai Szövetség (TAA), mely egy civil szervezet volt, amelyben a közszolgálat dolgozói domináltak. A TAA 1954-ben átalakult, utódja, a Tanganyikai Afrikai Nemzeti Unió (TANU) politikai párt volt. A TANU fő célja Tanganyika nemzeti szuverenitásának kivívása volt. Tagtoborzó kampányt indított, és egy éven belül a TANU volt az ország fő politikai szervezete. Nyerere 1960-ban a brit igazgatás alatt álló Tanganyikában lett első miniszter, ezt a tisztségét megtartotta 1961-ben, amikor Tanganyika hivatalosan független ország lett.

Nyerere röviddel a függetlenség kivívása után, első elnöki időszakában, az arushai nyilatkozatban balra fordult, elkötelezte magát a pánafrikai szocializmus, a társadalmi szolidaritás, a kollektív áldozat és az „ujamaa” (családiasság) mellett. A nyilatkozat után államosították a bankokat és az ipari nagyüzemeket.

Amikor a szomszédos Zanzibárban a balos zanzibári forradalom megfosztotta trónjától a szultánt és az ország 1963-ban függetlenné vált, a sziget Tanganyikához csatlakozott és 1964. április 26-án új ország keletkezett, Tanzánia. A két, addig különálló állam unióját sok zanzibári vitatta (köztük olyanok is, akik egyebekben a forradalom hívei voltak), de elfogadta mind Nyerere kormánya, mint a Zanzibári Forradalmi Kormány, mint saját értékeinek és céljainak megvalósulását.

Az 1970-es évek végén esett Tanzánia termékeinek ára, miközben a kőolaj ára emelkedett. Ez Tanzánia gazdaságát nehéz helyzetbe hozta. Tanzánia a kommunista Kínához igazodott, attól remélve segítséget szociális vállalkozásaihoz. A kínaiak gyors segítséget nyújtottak, de csaknem minden általuk támogatott beruházást importált kínai munkaerővel építettek fel. Ugyanekkor Tanzániában erőszakos módon hoztak létre nagy szövetkezeti gazdaságokat, amelynek eredménye a mezőgazdaság hatékonyságának romlása, csökkenő termésmennyiség lett. A kollektivizálás következtében Tanzánia a nehezen élő farmerek országából az éhező szövetkezeti parasztok földje lett. Az 1980-as években az országban a gazdasági válság következtében zűrzavar uralkodott el, a társadalmi igazságosság célja egyre illuzórikusabbá vált, terjedt a felismerés, hogy a szocializmus felépítése nem lehetséges. Ugyan a döntés mélységesen népszerűtlen volt, de a tanzániai kormány az 1980-as évek közepén feltételekhez kötött hiteleket vett fel a Nemzetközi Valutaalaptól. „Strukturális átalakításra” vállalkoztak. A feltételek között szabott határidők voltak az állami szektor majdnem teljes felszámolására (az Afrikában szokásos mérték alá), a pénzügyi és mezőgazdasági piac deregulációjára.

1978-ban fegyveres konfliktus tört ki Uganda és Tanzánia között.

Az 1980-as évek közepétől a korai 1990-es évekig Tanzánia nemzeti összterméke (GDP) lassan nőtt, miközben a szegénység elmélyült.

1995-ben tartottak első ízben szabad választásokat.

Politika és közigazgatás[szerkesztés]

Alkotmány, államforma[szerkesztés]

Az ország elnöki rendszerű köztársaság. Az alkotmányt 1992-ben módosították.

Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás[szerkesztés]

Elnökök[szerkesztés]

Politikai pártok[szerkesztés]

Jogállamiság[szerkesztés]

A parlament sokat veszített korábbi erejéből és függetlenségéből, és a végrehajtó hatalom (kormány) eszközévé vált a fékek és ellensúlyok szerveként betöltött szerepének rovására.[12]

Míg a hatalmi ágak szétválasztását az alkotmány rögzíti, a valóságban a végrehajtó hatalom dominál, és sem a törvényhozás, sem az igazságszolgáltatás nem igazán független.[12] Bár Tanzánia viszonylag jól szervezett országként jellemezhető, a közigazgatás hajlamos az eredménytelenségre.[12]

A közpénzek elsikkasztása és a korrupció jellemző a politikai és közigazgatási életben.[12] A politikai befolyás és a korrupció, főleg az alacsonyabb szintű bíróságokon, korlátozza az igazságszolgáltatás függetlenségét.[12]

Emberi jogok[szerkesztés]

Tanzániában a homoszexualitás illegális, amelyért akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is járhat.[13] A Pew Research Center 2007-es felmérése szerint a tanzániaiak 95 százaléka úgy gondolta, hogy a homoszexualitást nem szabad elfogadnia a társadalomnak.[14]

A törvények többnyire előírják az emberek egyenlőségét. Vannak azonban olyan diszkriminatív törvények, mint például az öröklési és házassági törvények, amelyek hátrányosan különböztetik meg a nőket.[12]

Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

2016-ban Tanzánia harmincegy régióra (mkoa) oszlik.[15][16]

Tanzánia régiói
  • Arusha
  • Dar es Salaam
  • Dodoma
  • Iringa
  • Kagera
  • Kigoma
  • Kilimandzsáró
  • Lindi
  • Manyara
  • Mara
  • Mbeya
  • Morogoro
  • Mtwara
  • Mwanza
  • Pemba North
  • Pemba South
  • Pwani
  • Rukwa
  • Ruvuma
  • Shinyanga
  • Singida
  • Tabora
  • Tanga
  • Zanzibar Central
  • Zanzibar North
  • Zanzibar Urban

Védelmi rendszer[szerkesztés]

Védelmi kiadások: GDP 1,14%-a (2016).

A Tanzániai népi hadsereg (Jeshi la Wananchi la Tanzania, JWTZ) felépítése:

  • Szárazföldi hadsereg
  • Tengeri haderő (ide tartozik a parti őrség is)
  • Légierő
  • Nemzeti gárda (2007 óta)

Népesség[szerkesztés]

Népességének változása[szerkesztés]

A népesség alakulása 1960 és 2022 között
Lakosok száma
10 074 490
12 038 204
14 504 939
17 556 181
21 183 696
26 337 403
31 586 039
36 760 831
43 639 752
61 741 120
1960196619721978198419911997200320092022
Adatok: Wikidata
Képek
A legnagyobb város, Dar es-Salaam városközpontja
A legnagyobb város, Dar es-Salaam városközpontja
Dar es-Salaam külvárosa
Dar es-Salaam külvárosa
Utcakép Dar es-Salaamban
Utcakép Dar es-Salaamban
Tanzániai asszonyok
Tanzániai asszonyok
Nők teát szüretelnek
Nők teát szüretelnek
A bantu szukuma az ország legnagyobb etnikai csoportja
A bantu szukuma az ország legnagyobb etnikai csoportja
Mbulu katedrálisa
Mbulu katedrálisa
Dodoma egy keresztény temploma
Dodoma egy keresztény temploma
Morogoro mecsete
Morogoro mecsete

Általános adatok[szerkesztés]

Népesség növekedési ráta: 2,79% (2015, becslés)[17]

Városi lakosság 2015-ben: a teljes népesség 31,6%-a.[17]

Nemek aránya (2008):

  • születéskor: 1,03 férfi/nő
  • 15 év alatt: 1 férfi/nő
  • 15-64 év között: 0,97 férfi/nő
  • 65 év felett: 0,78 férfi/nő
  • teljes népesség: 0,98 férfi/nő

Várható átlagéletkor (2008):

  • teljes népesség: 51,45 év

Legnépesebb települések[szerkesztés]

Etnikai megoszlás[szerkesztés]

A lakosság etnikailag vegyes, legnagyobbrészt különféle bantu nyelvű törzsekhez tartozik.

Legnagyobb számban szukumák élnek itt (12%). További főbb népcsoportok: a Kilimandzsáró déli lejtőin csaggák, illetve nyamvezik, kondék, haják. A pásztorkodó hamita és nilóta törzsek (pl. maszaik) a lakosság 5%-át alkotják. A tengerparton és a nagyobb városokban indiaiak, arabok és európaiak is élnek, számuk azonban elenyésző.[11]

Nyelvi megoszlás[szerkesztés]

Tanzániában több mint 100 különböző nyelvet beszélnek, így ez Kelet-Afrika nyelvileg legváltozatosabb országa.[4] A lakosság túlnyomó zöme a bantu nyelvek valamelyikét használja.

Az országnak de jure nincs hivatalos nyelve,[5][6] bár a nemzeti nyelv a szuahéli.[7] A lakosok körülbelül 10%-a beszéli első nyelvként, és kb. 90%-a második nyelvként.[4]

A szuahélit a parlamentben, az alsófokú bíróságokon és oktatási nyelvként az általános iskolában használják. Az angol nyelvet használják a külkereskedelemben, a diplomáciában, a felsőfokú bíróságokon, valamint a közép- és felsőoktatásban oktatási nyelvként használják;[4] de a tanzániai kormány azt tervezi, hogy megszünteti az angolt, mint elsődleges oktatási nyelvet.[8]

Vallási megoszlás[szerkesztés]

A lakosság 61%-a keresztény, 35%-a muszlim, a maradék törzsi ill. egyéb vallású.[18] Más felmérés szerint keresztény 30%, muszlim 35%, hagyományos afrikai vallású 35%[17] Zanzibár szinte teljes egészében muszlim.

Szociális rendszer[szerkesztés]

Gazdaság[szerkesztés]

Képek
Bank of Tanzania irodaépületei Dar es-Salaamban (a két magas épület)
Bank of Tanzania irodaépületei Dar es-Salaamban (a két magas épület)
A Williamson gyémántbánya területe, Mwadui
A Williamson gyémántbánya területe, Mwadui
Teaültetvény, Tukuyu
Teaültetvény, Tukuyu
Tea-feldolgozó üzem, Rungwe
Tea-feldolgozó üzem, Rungwe
Piackép, Arusha
Piackép, Arusha

Általános adatok[szerkesztés]

Az elképesztő szegénysége és alapvető agrárius jellege ellenére Tanzánia azon afrikai államok közé tartozik, melyek lassú de stabil fejlődésen mennek át. A mezőgazdaság domináns strukturális és foglalkoztatási szerepe miatt, mindez csak fokozatos mértékben tud megmutatkozni, Tanzániában még mindig súlyos problémákat indukál a munkanélküliség, a szegénység, a területi egyenlőtlenségek, az infrastrukturális fejletlenség, a régió korábbi konfliktusos történelme, az ország nyugati részében élő menekültek, illetve a tőke- és szakemberhiány. A természeti erőforrások kihasználása ma is alapvetően pazarló, az azokból befolyó nemzeti bevételek aránytalanul alacsonyak, kiterjedt korrupciós hálózatok zabolázzák az állami és társadalmi javakat, valamint a nemzetközi segélyeket. A piacosítás és a kormányzati beruházásösztönző politika eredményei csak lassan transzformálódnak át általános életszínvonal emelkedéssé. Az ország bruttó nemzeti összterméke (GDP) a Világbank várakozásai szerint 6,8%-kal nőhet 2018-ban, ezzel a növekedési ütemmel az adott évben a világ kilenc leggyorsabban fejlődő gazdaságai közé tartozik.[19]

Gazdasági ágazatok[szerkesztés]

Mezőgazdaság[szerkesztés]

Gazdaságának alapja a mezőgazdaság (kávé, tea, szizál, gyapot, kukorica, dohány, manióka, szegfűszeg). Sokan a nomád állattenyésztésből élnek.

Ipar[szerkesztés]

Kis mennyiségben aranyat, ónt és drágaköveket bányásznak, gyémánt, sókitermelés.

2014-ben a főbb iparágak: mezőgazdasági termények feldolgozása (cukor, sör, cigaretta, szizálzsineg); bányászat (gyémánt, arany és vasérc), só, szóda; cementgyártás, kőolaj-finomítás, cipő-, ruházati ipar, faipar, műtrágyagyártás.[17]

Kereskedelem[szerkesztés]

Főbb külkereskedelmi árucikkek:[17]

  • Export: arany, kávé, kesudió, gyapot, késztermékek
  • Import: fogyasztási cikkek, mezőgazdasági gépek és berendezések, ipari nyersanyagok, kőolaj

Főbb kereskedelmi partnerek 2017-ben:[17]

  • Export:  India 21,8%,  Dél-afrikai Köztársaság 17,9%, Kenya 8,8%, Svájc 6,7%, Belgium 5,9%, a Kongói Demokratikus Köztársaság 5,8%, Kína 4,8%
  • Import:  India 16,5%,  Kína 15,8%, Egyesült Arab Emírségek 9,2%, Szaúd-Arábia 7,9%, Dél-Afrika 5,1%, Japán 4,9%, Svájc 4,4%

Az országra jellemző egyéb ágazatok[szerkesztés]

Közlekedés[szerkesztés]

B144-es út

A közlekedés túlnyomó részt közúton zajlik, a teherszállítás 75%-a, a személyszállítás 80%-a.

Közút[szerkesztés]

Az országban bal oldali a forgalom iránya. A közutak teljes hozza: 86.500 km, az utak gyakran igen rossz állapotban vannak.

Légi[szerkesztés]

Az országban 4 nemzetközi reptér van:

  • Dar es-Salaam International Airport (DAR)
  • Kilimanjaro International Airport (JRO) Arusha és Moshi városok között
  • Zanzibar Kisauni International Airport (ZNZ)
  • Mwanza International Airport (MWZ)

További 100 kisebb reptér található az országban. A repülőterek infrastrukturális ellátása alacsony.

Vasút[szerkesztés]

Tanzániában két vasúttársaság van, a vonalak össz hossza 3690 km. A vonalak egyik része a Tanzania Railways Limited tulajdona. A másik része a TAZARA (Tanzania Zambia Railways) tulajdona.

A Tanzania Railways Limited köti össze Dar es Salaam-ot Tanzánia középső és északi részével. A TAZARA biztosítja a vasúti kapcsolatot Dar es Salaam és Kapiri Mposhi között (rézbányászati terület Zambiában).

A vasúti közlekedés lassú, gyakori, hogy egyes járatokat törölnek, vagy azok jelentős késéssel közlekednek. A vasút műszaki biztonsága alacsony színvonalú, gyakoriak a balesetek.

Telekommunikáció[szerkesztés]

Hívójel prefix 5H-5I
ITU zóna 53
CQ zóna 37

Kultúra[szerkesztés]

Társadalom[szerkesztés]

Hagyományosan a család feje mindenkor a család legidősebb tagja. Akaratának mindenki engedelmeskedik. Rangban utána következnek a család többi férfitagjai, koruk szerint. A kis közösség nőtagjai és a gyermekek feltétlen engedelmességgel tartoznak a férfiaknak. A nők sorsa kemény, hiszen nemcsak a ház körül tevékenykednek, hanem rájuk hárul a földművelő munka nagy része is és az ő feladatuk a gyermeksereg gondozása is.[20]

A gyerekek életük első éveit a legszorosabb anyaközelben töltik. Pár napos koruktól kezdve az anyjuk hátára vannak kötve egy kendőben. Édesanyjuk mindenhová magával viszi őket. Általában csak a kistestvér megszületése után kerülnek le az anyjuk hátáról, hogy az újszülötteknek adják át a helyüket. A testvérek ragaszkodnak egymáshoz és az idősebbek feladata, hogy gondját viseljék a kisebbeknek.[20]

Kultúra képekben
Faszobrok, Arusha
Faszobrok, Arusha
Kanga (kelmék) eladók a piacon
Kanga (kelmék) eladók a piacon
Tanzániai táncosok
Tanzániai táncosok
Zenészek
Zenészek
A maszájok tradicionális tánca
A maszájok tradicionális tánca
Falusi iskola Karatu közelében
Falusi iskola Karatu közelében
Hagyományos kunyhók (luó törzs)
Hagyományos kunyhók (luó törzs)
Hadza törzs tagjai
Hadza törzs tagjai
Datoga törzsi család
Datoga törzsi család
Datoga lányok
Datoga lányok
Zanzibár kővárosa
Zanzibár kővárosa
Moshi mecsete
Moshi mecsete
Anglikán templom Zanzibáron
Anglikán templom Zanzibáron
A Dar es Salaam-i Egyetem egy épülete
A Dar es Salaam-i Egyetem egy épülete
Freddie Mercury, tanzániai születésű énekes
Freddie Mercury, tanzániai születésű énekes

Oktatási rendszer[szerkesztés]

Az országban több egyetem is található:

  • University of Dar es-Salaam
  • Sokoine University of Agriculture
  • Hubert Kairuki Memorial University.
  • Tumaini University (evangélikus tanítású)

Kulturális intézmények[szerkesztés]

Kulturális világörökség[szerkesztés]

Tudomány[szerkesztés]

Művészetek[szerkesztés]

Zene[szerkesztés]

Városi ngoma csoport

A hagyományos zenének nagyon sokféle hangszere van, a legfontosabbak a dobok, a marimba ütős hangszer, amely leginkább a xilofonhoz hasonlítható, a konzervdobozokból készült csörgők és a kalimba.

A modern zene fő stílusai:

  • Taarab. E zenei műfaj főleg a partvidék zenéje. Dobok, gitár, hegedűfélék hangja mellett a táncosok csörgőkkel és ütős, csattogató hangszerekkel (klávesz) jelennek meg.
  • Dansi. Szuahéli nyelven: "muziki wa dansi", rövidítve "dansi" arra utal, hogy a népszerű tánczene az országban.
  • Hiphop és bongo flava. A bongo flava a tanzániai hiphop zene, amely az 1990-es években alakult ki az amerikai hiphop, a reggae, a R&B, az afrobeat, és más helyi, hagyományos zenei stílusok keverékéből.
  • Hotel pop. A nemzetközi turisztikai központokban, a turisták számára játszott örökzöld nemzetközi dalok újraírva.
  • Reggae

Freddie Mercury, a Queen rockegyüttes egykori énekese és dalszerzője a tanzániai Zanzibáron született, de zenéjének nincs kapcsolata Tanzánia zenei hagyományaival.

Hagyományok, néprajz[szerkesztés]

Gasztronómia[szerkesztés]

Az egyszerű emberek fő tápláléka a tápióka, kukoricakása, cirokkása, rizs, csapati (lapos kenyérféle). Ezekhez az asszonyok különböző levelekből készült sűrű főzelékféleséget tálalnak. A zsírt vagy olajat az őrölt földimogyoró vagy reszelt kókuszdió helyettesíti. Leginkább csak az ünnepi asztalra kerül hús, legtöbbször csirke, amit a magyar pörkölthöz egész hasonló módon készítenek el. Az igazán ünnepi alkalmakra nyílt parázs fölött egészben sült kecske vagy birka dukál, de ezt ritkán engedhetik meg maguknak. Sokféle fűszert használnak, ezek közül a méregerős paprika a legközkedveltebb. Táplálkozásukat a rengeteg nyersen fogyasztott gyümölcs egészíti ki. A zöldségfélék közül legelterjedtebb a tápióka, édesburgonya, jamszgyökér, de népszerű a bab, zöldborsó, káposzta, paradicsom, sárgarépa is.[20]

Turizmus[szerkesztés]

Zanzibár óceánparti képe
Maszáj boma a Ngorongoro Természetvédelmi Területen

Tanzánia az afrikai szafarik egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja.[21] Földterületének kb. 38 százaléka hivatalosan védett terület,[22] ahol a 21. század elején 17 nemzeti park,[23] 29 vadrezervátum, 40 ellenőrzött természetvédelmi terület és tengeri park található.

A Kalambo-vízesés, amely a Kalambo-folyón, a zambiai határnál található, Afrika második legmagasabb, megszakítás nélküli vízesése.[24]

A turisták túlnyomó része Zanzibárt látogatja meg, vagy a Tanzánia északi részén található természetvédelmi parkokat.

Főbb látnivalók[szerkesztés]

Egészségügyi kockázatok[szerkesztés]

Jelentős az ebola,[25] továbbá a malária és HIV veszély.

Sport[szerkesztés]

Labdarúgás[szerkesztés]

Olimpia[szerkesztés]

Ünnepek[szerkesztés]

dátum név megjegyzés
Jan 1 Újév
Jan 12. Zanzibári forradalom napja A zanzibári szultán bukásának évfordulója, 1964
változó Mawlid Mohamed próféta születésnapja
változó Nagypéntek Jézus Jézus halálának emléknapja
Márc/Ápr. Húsvéthétfő
Ápr. 7. Abeid Amani Karume-nap Abeid Karume meggyilkolásának emléknapja
Ápr. 26. Zanzibár és Tanganyika egyesülésének napja, 1964 (Union Day)
Máj. 1. A munka ünnepe
Júl. 7. Saba Saba (munkanap) A parasztok napja, Tanzánia első pártjának megalapítása
Aug. 8. Nane Nane
Okt. 14. Nyerere-nap Julius Nyerere halála
változó A böjt megtör. ünnepe A ramadán vége (Īd al-fitr)
változó Áldozati ünnep (Īd ul-Adha) muszlim ünnep
Dec. 9. Függetlenség Tanganyika függetlensége az Egyesült Királyságtól, 1961
Dec. 25. Karácsony Jézus születése
Dec. 26. Karácsony másnapja
Commons:Category:Tanzania
A Wikimédia Commons tartalmaz Tanzánia témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Világbank-adatbázis. Világbank. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
  2. Worldometers
  3. Worldometers 2022
  4. a b c d Sociolinguistics: An International Handbook of the Science of Language and Society. Walter de Gruyter, 1967. o. (2006). ISBN 978-3-11-018418-1 
  5. a b Godfrey Mugoti. Africa (a-z). Godfrey books, 152. o. (2009. június 12.). ISBN 9781435728905 
  6. a b Tanzania Country Information – All about Tanzania. expogr.com . (Hozzáférés: 2020. április 26.)
  7. a b Tanzania Profile. Tanzania.go.tz . Tanzanian Government. [2017. augusztus 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 23.)
  8. a b Tanzania Ditches English In Education Overhaul Plan”, 2015. február 17. (Hozzáférés ideje: 2015. február 23.) 
  9. http://www.etymonline.com/
  10. a b c d Országok lexikona A-Z, 2007
  11. a b c Magyar Nagylexikon: Országok lexikona, 2007
  12. a b c d e f BTI 2022 Tanzania Country Report (angol nyelven). BTI 2022. (Hozzáférés: 2022. augusztus 9.)
  13. State Sponsored Homophobia 2016: A world survey of sexual orientation laws: criminalisation, protection and recognition. International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, 2016. május 17. [2017. október 10-i dátummal az eredetiből archiválva].
  14. Pew Global Attitudes Project pp. 35, 84, and 117. Pew Research Centre. [2010. február 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 15.)
  15. Kilyinga, Nasongelya. „Enter Songwe Region as Six Districts Created”, Daily News , 2015. július 10. (Hozzáférés ideje: 2017. február 21.) 
  16. Mwakyusa, Alvar. „Songwe is new region – with four districts”, Daily News , 2016. február 4.. [2016. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2017. február 21.) 
  17. a b c d e f Archivált másolat. [2020. november 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 10.)
  18. Archivált másolat. [2013. január 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 16.)
  19. Africa’s economic outlook is promising for 2018, but there are clouds on the horizon. qz.com. (Hozzáférés: 2018. május 13.)
  20. a b c Dr. Pócs Tamásné: Egy kelet-afrikai faluban (Földrajzi olvasókönyv, Tankönyvkiadó, Budapest, 1977)
  21. Why millions chose Africa as their safari destination, 2016. január 12.
  22. "The Impact of Dominant Environmental Policies on Indigenous Peoples in Africa", authored by Soyata Tegegn, in Indigenous People in Africa: Contestations, Empowerment and Group Rights, edited by Ridwan Laher and Korir SingíOei, Africa Institute of South Africa, 2014, page 57, retrieved 16 October 2014
  23. Home. Tanzania National Parks. [2006. augusztus 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 16.)
  24. "Kalambo Falls". Encyclopædia Britannica.
  25. [1]