Fidzsi-szigetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fidzsi-szigeteki Köztársaság
Republic of the Fiji Islands
Matanitu Tu-Vaka-i-koya ko Viti
फ़िजी द्वीप समूह गणराज्य
A Fidzsi-szigetek zászlaja
A Fidzsi-szigetek zászlaja
A Fidzsi-szigetek címere
A Fidzsi-szigetek címere
Nemzeti mottó: Rerevaka na Kalou ka Doka na Tui
(angol: Fear God and honour the Queen)
Nemzeti himnusz: God Bless Fiji
LocationFiji.png

Fővárosa Suva
Koordináták: d. sz. 18°, k. h. 178°
Államforma köztársaság
Vezetők
Elnök Wiliame Katonivere
Miniszterelnök Frank Bainimarama
Hivatalos nyelv angol, fidzsi, hindi
független Az Egyesült Királyságtól
kikiáltása 1970. október 10.

Tagság
Lista
ENSZ, Nemzetközösség (tagsága felfüggesztve), Csendes-óceáni Közösség, Csendes-óceáni Fórum (tagsága felfüggesztve)
Népesség
Népszámlálás szerint905 502 fő (2017)[1] +/-
Rangsorban163
Becsült858 038[2] fő (2012. július)
Rangsorban163
Népsűrűség47 fő/km²
HDI (2007) 0,741 (108) – közepes
Földrajzi adatok
Terület18 270 km²
Rangsorban 151
IdőzónaFJT (UTC+12)
Egyéb adatok
Pénznem Fidzsi dollár (FJD)
Nemzetközi gépkocsijel FJI
Hívószám 679
Segélyhívó telefonszám
 • 000
 • 911
 • 919
Internet TLD.fj
Villamos hálózat 240 volt
Elektromos csatlakozó AS/NZS 3112
Közlekedés iránya bal
A Wikimédia Commons tartalmaz Fidzsi-szigeteki Köztársaság témájú médiaállományokat.

Fiji-CIA WFB Map.png

A Fidzsi-szigetek egy ország és szigetcsoport a Csendes-óceán déli részén. Hivatalos neve: Fidzsi-szigeteki Köztársaság,[3] Matanitou ko Viti. Cook kapitány a tongaiaktól hallotta a viti szót (helyi nyelven jelentése: ’nagy’), és átírta: így lett belőle először Fidgee, Feejee és végül Fiji angolul.

A szigetcsoport Új-Zélandtól 2000 km-re északra, két nagy és sok apró szigetből áll. A 322 sziget közül 106 lakott.

Szárazföldi határa nincs, legközelebbi szomszédjai nyugatról Vanuatu, keletről Tonga és északról Tuvalu.

860 ezer lakosával Ausztrália és Óceánia negyedik legnépesebb országa.

Földrajza[szerkesztés]

Domborzat[szerkesztés]

A szigeteken magas hegyek találhatók, elérik az 1300 m magasságot. Legmagasabb pont: Tomanivi, 1324 m. Földrajzilag több szigetcsoportra osztható. A két legnagyobb sziget: Viti Levu és Vanua Levu. Viti Levu sziget egyben a legnépesebb, itt él a lakosság majdnem háromnegyede. A főváros, Suva is ezen a szigeten fekszik.

Vízrajz[szerkesztés]

Legfőbb folyók: Rewa, Singatoka. A legnagyobb szigeteken vannak állandó patakok.

Éghajlat[szerkesztés]

Trópusi éghajlat. Állandóan magas hőmérséklet, és időnként heves viharok jellemzik.

Élővilág, természetvédelem[szerkesztés]

Partszakasz a Fidzsi-szigeteken

Egy részüket őserdő borítja, sok különleges fával. A hegyekkel tarkított nagyobb szigetek vulkanikus eredetűek, a kisebbek korallzátonyok. Legmagasabb hegye a Tomaniivi (Mount Victoria), 1323 méter. A suvaiak azt mondják, ha az ember látja a hegyeket, akkor eső fog esni.

Nemzeti parkjai[szerkesztés]

Hat nemzeti parkot kezel az illetékes hivatal, a National Trust of Fiji:[4]

 • Koroyanitu Nemzeti Park, Viti Levu sziget, Nadi város körzete: esőerdő és bennszülött falvak. Turistalátványosság.
 • Sigatoka Homokdűnék Nemzeti Park, Viti Levu sziget.
 • Colo-i-Suva Védett Erdő, Viti Levu sziget, Suva város körzete: esőerdő, vízesések, látványos táj.
 • Bouma Nemzeti Park, Taveuni, Northern Islands (Északi-szigetek), Taveuni: természetes kert.
 • Nausori Felföld, Viti Levu sziget, Nadi város körzete: mezőgazdasági vidék csodálatos tájképpel.
 • Lovoni Sétautak, Lomaiviti-szigetcsoport, Ovalau: viszonylag érintetlen bennszülött életmód.

Természeti világörökségei[szerkesztés]

Az UNESCO nem tart számon itteni világörökségi színhelyet.

Történelme[szerkesztés]

Bennszülött harcos az 1870-es évekből

A melanéziaiak és polinézek népesítették be Kr. e. 1500 körül. Fidzsit 1643. február 6-án a holland Abel Janszoon Tasman fedezte fel, aki Tasmania és Új-Zéland felfedezése közben vetődött errefelé. A szigetet Vilmos herceg Szigetnek nevezte el. Cook 1774-ben járt egyik legtávolabbi kis részén, Vaotán, de Viti igazi Kolumbusza William Bligh volt, aki vagy 20 szigetet fel is térképezett. Ez 1789-ben történt, az emberevők utána is eredtek két kenuval, de nem érték el. A mai Fidzsi-szigetek sokáig Bligh nevét viselték. Az európaiak az 1800-as évek elejéig nem települtek a szigetre.

A nagy lázadások idején Cakobau vezér, aki a nyugati részt tartotta ellenőrzés alatt, brit fennhatóságért folyamodott, így 1874-től kezdve Nagy-Britannia birtoka lett. Indiai munkások érkeztek a cukornádültetvényekre, kiszorították az őslakosokat, akiknek ugyan a tulajdonában maradt a föld legnagyobb része, mégis kisebbségbe kerültek. 1959-ben etnikai zendülésekre került sor.

A második világháborúban több ezer fidzsi vonult be a hadseregbe. Egységeiket az ausztrál és új-zélandi hadsereghez osztották és részt vettek a Japán elleni harcokban. A fidzsi katonák kitűnően szerepeltek a Salamon-szigetek visszafoglalásáért indított hadjáratban és a bougainville-i csatában.

Az ország 1970-ben nyerte el függetlenségét, alkotmányos monarchiaként, az uralkodó II. Erzsébet pedig felvette a Fidzsi királynője (Queen of Fiji) címet. A faji ellenségeskedés állandó feszültségforrás maradt. A politikai életet sokáig a Gidzsi Párt vezetője, Ratu Mara uralta, aki 1977 szeptemberétől 1987 áprilisáig volt hatalmon. 1987-ben, a konzervatív Ratu Mara választási veresége és a Munkáspárt győzelme után katonai hatalomátvétel zajlott le, megdöntötték a munkáspárti, India-barát kormányt és a Nemzetközösségtől való függetlenség és a melanéz bennszülöttek érdekeinek érvényesítése jelszavaival köztársaságot hoztak létre, amit 1987 októberében kiáltottak ki.

Ezután a hatalom visszakerült a civilek kezébe. II. Erzsébet brit királynő volt alkirályi képviselője, Ratu Sir Peania Ganilau exfőkormányzó lett a köztársaság elnöke. 1990-ben új alkotmány született, amely a melanéz lakosságnak jogokat biztosított az indiai lakosság kárára, ezért a legdinamikusabb rétegek elhagyták az országot, nagy csapást mérve ezzel Fidzsi gazdaságára. 1992 júniusában Mara átadta a kormányfői posztot Sitiveni Rabuka tábornoknak. 2000-ben újabb puccsok és katonai lázadások sújtották az országot. 2006-ban kormányválságot okozott az a kérdés, hogy a korábbi időszak puccsistáinak megkegyelmezzenek-e vagy sem.

Méretéhez képes Fidzsi jelentős hadsereget tart fenn és fontos résztvevője az Egyesült Nemzetek Szervezete békefenntartó tevékenységének a világ számos pontján. Jelentős számú korábbi fidzsi katona jelenleg Irakban, biztonsági cégeknél dolgozik. Ott a 2003-as amerikai invázió óta virágzik ez az iparág.

Fidzsi 2 shilling 6 pennys (1/8 font sterling) bélyeg, II. Erzsébet királynő portréjával és a Nadi repülőtérrel 1959-ből. Érdekesség, hogy az aktuális brit uralkodó portréja szerepelt Fidzsi összes érméjén és papírpénzén 1934 és 2013 között, pedig az ország már 1987-ben köztársaság lett. A köztársasági államforma ellenére a rendőrség (Fiji Police) és fegyveres erők (Republic of Fiji Military Forces) jelvényein a mai napig látható a brit korona.[5][6]

2020. január elsejétől a szigetek kormánya betiltotta az egyszer használható műanyag zacskók gyártását és forgalmazását. 2021. január elsejétől pedig be fogják tiltani a polisztirol hab és a műanyag szívószál használatát és forgalmazását. A szigetek vezetése ezáltal az óceánok műanyagszennyezését kívánja csökkenteni, mivel a táplálékláncon keresztül az emberi szervezetbe is bekerül a mikroműanyag.[7]

A szigetek emberevői[szerkesztés]

Az utolsó emberevő 96 esztendős korában, 1959-ben halt meg. Sanaila volt a neve. Sanaila egy Korowaiwai nevű erődített faluban gyerekeskedett Viti Levu északnyugati partján, ahol egy kisebb rangú főnök a házába fogadta a kisfiút.

Az emberevők a tetemet vuaka mbalavunak, hosszú disznónak hívták. Sanaila szerint azért, mert az emberhús olyan ízű. Elbeszélése szerint, mikor otthon, Korowaiwaiban először evett embert, azt hitte, hogy sertést eszik.

A Fidzsi-szigetek bennszülöttei általában ütközetek után főzték vagy sütötték meg a lemészárolt ellenségek holttestét, föld alatti sütőkben, és a falu minden háztartásának elküldték a maga adagját. Elkészítéséhez különleges fűszereket használtak: az egyik borsszerű erős fűszer, honi nevén mboro ndina. A másik ízesítőnövényt, melynek leveleivel sütés előtt beborították az emberhúst, bennszülött nevén malawathi-nak hívták. Külön favillát is használtak az evéshez, mert azt hitték, hogy enélkül keserű, sőt mérgező is lehet a tetem.

Hogy miért ettek embert? Azért mert úgy vélték, hogy ezzel végérvényesen megsemmisítették és végleg meg is alázták az ellenséget. Az országban emellett is kevés hús volt, mert nagyobb háziállatok sem voltak. Egy törzsfőnök így okolta meg tettét egy misszionáriusnak: "Nektek van húsotok dobozban, de nekünk nincs ilyen, nekünk csak emberek állnak rendelkezésünkre."

A szokást az angol hatóságok csak az 1890-es évek végére tudták végleg megszüntetni.

Államszervezet és közigazgatás[szerkesztés]

A parlament épülete, Suva

Alkotmány, államforma[szerkesztés]

Államforma: 1987 óta köztársaság, 1987-ig alkotmányos monarchia perszonálunióban Nagy-Britanniával, az uralkodó II. Erzsébet volt, mint Fidzsi királynője (Queen of Fiji). A köztársasági államforma 1987-es bevezetése ellenére egészen 2013-ig minden Fidzsi dollárérmén és -bankjegyen II. Erzsébet portréja szerepelt fő motívumként.

Frank Bainimarama a Fidzsi-szigetek miniszterelnöke 2007 óta, haditengerészeti egyenruhában. Annak ellenére, hogy Fidzsi 1987 óta köztársaság, a brit monarchia jelképei máig használatosak. A miniszterelnök egyenruhájának váll-lapjain is a brit királyi korona látható.

Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás[szerkesztés]

Politikai pártok[szerkesztés]

Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

Az ország közigazgatása:

Division
(főváros)
Tartomány Terület (km2) Lakosság (1996-ban)
Central
(Suva)
Naitasiri 1666 126 641
Namosi 570 5742
Rewa 272 101 547
Serua 830 15 461
Tailevu 755 48 216
Északi
(Labasa)
Bua 1379 14 988
Cakaudrove 2816 44 821
Macuata 2004 80 207
Keleti
(Levuka)
Kadavu 478 9535
Lau 487 44 821
Lomaiviti 411 16 214
Nyugati
(Lautoka)
Ba 2 634 192 197
Nadroga-Navosa 2385 54 083
Ra 1341 30 904
Rotuma (dependency) 46 2810

Védelmi rendszer[szerkesztés]

Népesség[szerkesztés]

Helyi gyerekek

Népességének változása[szerkesztés]

Legnépesebb települések[szerkesztés]

Etnikai, nyelvi, vallási megoszlás[szerkesztés]

1981-ben 640 ezer ember lakott itt: voltak indiaiak és fidzsi őslakosok; az európaiak száma hétezer. A Fidzsi-szigeteki, sötét bőrű melanéz őslakosság aránya, ma már 53%. Arányuk folyamatosan nő: nemrég még az indiai bevándorlók adták a többséget, azonban a fidzsi lakosok magas születésszámának, valamint az indiaiak elvándorlásának köszönhetően az arányok változnak. Az indiaiak a brit gyarmatosítás idején érkeztek, amikor még India brit gyarmat volt. A lakosság 7,5%-a európai (fehér), kínai és polinéz. A fehérek a brit gyarmatosítók utódai. A polinézek nincsenek rokonságban a szigetek őslakosságával, noha ők is óceániai bennszülöttek. Jóval világosabb a bőrük, mindannyian Rarotumán élnek; ennek a területnek az országhoz csatolását követően lettek a terület lakói.[8]

A lakosság 54%-a keresztény, 38%-a hindu és 8%-a muzulmán. A legtöbben angolul beszélnek egymással.

A lakosság 40%-a 15 éven aluli.

Szociális rendszer[szerkesztés]

Gazdaság[szerkesztés]

Radisson Blu szálloda épületei, Denarau

Gazdasága: agrárország. Fejlett a mezőgazdaság, cukornádat, banánt, kókuszpálmát és rizst termelnek. Ezeket dolgozza fel az ipar, és nádcukrot készít belőle. Bányásznak aranyat, és mangánércet is. 1976-ban 2 millió tonnára becsült foszfátlelőhelyet tártak fel.

Általános adatok[szerkesztés]

Gazdasági ágazatok[szerkesztés]

Mezőgazdaság[szerkesztés]

Ipar[szerkesztés]

Kereskedelem[szerkesztés]

Az országra jellemző egyéb ágazatok[szerkesztés]

Közlekedés[szerkesztés]

Utca Lautoka városában
 • Közutak hossza: 3440 km
 • Vasútvonalak hossza: 597 km
 • Repülőterek száma: 3
 • Kikötők száma: 6

Kultúra[szerkesztés]

Zenei előadás

Oktatási rendszer[szerkesztés]

Kulturális intézmények[szerkesztés]

Tudomány[szerkesztés]

Művészetek[szerkesztés]

Hagyományok, néprajz[szerkesztés]

A szigeteken a szívesen látott idegen a vendégbarátság jelképéül ősidők óta tambuát kap ajándékba. Ez kókuszolajjal kifényesített, füsttel feketített cetfog. Az értékes, 15–20 cm-es ékszer pálmarostokból fonott nyakláncra van erősítve. Aki ezt viseli, tisztelt és szívesen látott vendég.

Fél kézzel nem ad át semmit az ember a másiknak. Ha fidzsi bennszülött valakit megtisztel, tapsol egyet: minél nagyobb a tisztelet, annál hatalmasabb a taps.

Sri Siva Subramaniya hindu templom, Nadi

Fidzsi népének nemzeti tánca a meke, melynek több változata is van, a békés szelíd tánctól a vad, félelmetes haditáncig, melyet legalább 40 dárdás harcos táncol. Az ütemet a lalin, a fából készült hadidobon verik, miközben a nők énekelnek.

Gasztronómia[szerkesztés]

A kawa elterjedt ital, de nem kávé. Fidzsin yanggonának hívják. Borsnövény gyökeréből készül egyszerű módon: hideg vizet öntenek rá, és egy ideig nyomkodják a vízben a gyökérzúzalékot. Az így nyert ital hasonlít a tejeskávéhoz, alkoholtartalma nincs, de érzéketlenné teszi az ivó nyelvét és ínyét. Furcsa, szokatlan ital ez, de a trópusi melegben hűsítő. Igaz, nem a legegészségesebb, de kismértékben nem ártalmas. Viszont ha túlzásba viszik, veszélyes, állítólag a lábat is megbéníthatja.

A vörös kacsa[szerkesztés]

A Dél Keresztje csillagkép öt fényes csillaga itt nem keresztet jelent. Helyi neve Nga Ndamu, azaz vörös kacsa.

Média[szerkesztés]

Az ország legelterjedtebb napilapja a Fiji Times. Ezenkívül a Fiji Sun és a Fiji Post is megjelenik. A hetilapok: a Nai Lalakai és a Shanti Dut.

Turizmus[szerkesztés]

Tengerparti rész Rotuma szigetén

Az ország fő bevételi forrása az idegenforgalom. Nem szabad elfelejteni, hogy trópusi országról van szó, ezért nem árt figyelni az ottani higiéniás körülményekre. Javasolt oltások Fidzsi-szigetekre utazók számára a hastífusz elleni, a hepatitis A és B elleni, valamint kötelező a sárgaláz elleni oltás, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik valaki.

Sport[szerkesztés]

Olimpia[szerkesztés]

Rögbi[szerkesztés]

Rögbi válogatottja a 2016. évi nyári olimpiai játékokon bajnoki címet szerzett.

Labdarúgás[szerkesztés]

Ünnepek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Világbank-adatbázis. Világbank. (Hozzáférés: 2019. április 8.)
 2. Hivatalos becslés. [2013. április 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 31.)
 3. A Cartographia Világatlasz szerint. Ugyanezt írja elő a Földrajzinév-bizottság 45/425-ös döntése (a 25. oldalon) Archiválva 2014. szeptember 11-i dátummal a Wayback Machine-ben, ugyanakkor a Földrajzinév-bizottság hivatalos oldalán található, 2012. 04. 11. keltezésű Ország- és területnevek Archiválva 2017. március 28-i dátummal a Wayback Machine-ben című dokumentumban már egyszerűen csak Fidzsinek és Fidzsi Köztársaságnak írja, holott a 45/425-ös döntés óta e név ügyében újabb döntés nem született.
 4. A National Trust of Fiji honlapja
 5. Archivált másolat. [2016. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 27.)
 6. http://www.rfmf.mil.fj/
 7. Betiltották a műanyag zacskókat a Fidzsi-szigeteken. Index.hu. (Hozzáférés: 2020. január 2.)
 8. A világ országai, Nyír-Karta Bt. 2008

Források[szerkesztés]

 • Topográf Térképészeti Kft.: Midi világatlasz, Nyír Karta & Topográf, Nyíregyháza, 2004. ISBN 963-9516-63-5

További információk[szerkesztés]