Négerek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Négerek

A négerek vagy feketék a negrid rasszba tartozónak gondolt, sötét bőrszínű emberek. Ez az első kialakult embertípus; a többi fenotípus akkor alakult ki, mikor egy génmutáció megváltoztatta a bőr melanintartalmát.[1] A négerek 2016-ban a Föld lakosságának körülbelül 18%-át tették ki.[2] A különböző népcsoportoknak eltérő véleményük van arról, hogy ki számít fekete személynek.

Elnevezésük[szerkesztés]

A néger megnevezés a spanyol és portugál negro (fekete) szóból ered, mely végső soron a latin nigrum (fekete) melléknévre vezethető vissza. A legtöbb nyugati nyelvben a negro és az ezzel rokon (pl. nigger) szavak pejoratív jelentést nyertek, ezeket a 20. század közepén kiszorították az olyan megnevezések, mint pl. a színes bőrű, fekete, vagy az USA-ban a politikai korrektség nevében az afroamerikai.

A magyar nyelvben a „néger” szó a közelmúltig megőrizte semleges voltát, ám a 2003-as kiadású Magyar értelmező kéziszótár már pejoratív jelentésűként jegyzi.[3]

Jellemzőik[szerkesztés]

A feketék bőrszíne a világosbarnától az egészen feketéig terjed. Bőrük melanintartalma megvédte őket a bőrráktól, így életben tudtak maradni a napos, magas UV-sugárzású helyeken (mint például Afrika, Ausztrália). Hajuk tömött, gyapjas.

A világban[szerkesztés]

Emberi bőrszínek eloszlása a világon (őslakosok)

Afrika és Óceánia[szerkesztés]

A feketék eredetileg a szub-szaharai Afrikából, továbbá Ausztráliából és a Csendes-óceán vidékéről származnak. A fehér bevándorlókat leszámítva itt minden ember a néger rasszhoz tartozik.

Amerika[szerkesztés]

Az amerikai kontinensen élő négerek száma 150 millióra tehető; ezek annak a 12 millió afrikainak a leszármazottjai, akiket 1492 és 1888 között hurcoltak el rabszolgának, mezőgazdasági munkaerő céljára.[4] Az Amerikai Egyesült Államok fekete lakosságát afroamerikaiaknak nevezik, számuk 2015-ben 46 millió volt, mely az összlakosság 14,4%-a.[5] 2009-ben Barack Obama személyében fekete elnököt választottak. Brazíliában a lakosság 7%-a fekete, 43%-a kevert rasszú.[6]

Európa[szerkesztés]

A fekete európaiak számát 2014-ben 7 – 12 millió közöttire becsülték.[7]

Közel-Kelet[szerkesztés]

A közel-keleti feketék száma több tízmillióra tehető. Az arab és afrikai emberek már a történelem előtti időkből együttműködtek, hatva egymás nyelvére és kultúrájára. Az arabok 650 és 1900 között közel 14 millió afrikait hurcoltak el rabszolgának.[8]

Források[szerkesztés]

  1. Weiss, Rick. „Scientists Find A DNA Change That Accounts For White Skin”, The Washington Post, 2005. december 16. (Hozzáférés ideje: 2017. január 4.) 
  2. Afrika kb. 1,1 milliárd, Amerika kb. 150 millió, Európa és Ázsia kb. 15 millió; forrás World Population Review és African Diaspora
  3. Tóth Károly Antal: Elpolitizált szavaink. Kapu, XVIII. évf. 5. sz. (2005) ISSN
  4. African-American Migrations. Public Broadcasting Service. (Hozzáférés: 2017. január 4.)
  5. 2015 Census Black Population Estimates. Black Demographics. (Hozzáférés: 2017. január 4.)
  6. População residente, por cor ou raça. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. (Hozzáférés: 2017. január 4.)
  7. Momodou, Jallow; Björk, Malin. „Afrophobia is a reality confronting millions of Europeans”, The Parliament Magazine, 2004. december 16. (Hozzáférés ideje: 2017. január 4.) 
  8. Hochschild, Adam. „Human Cargo”, The New York Times, 2001. március 4. (Hozzáférés ideje: 2017. január 4.)