Salamon-dinasztia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Salamon-dinasztia
A dinasztia címere
A dinasztia címere
Alapító I. Menelik etióp császár († I. e. 10. század)
Utolsó tag az uralkodóháznak ma is élnek leszármazottai

A Salamon-dinasztia etióp uralkodóház, melynek tagjai kisebb megszakítással 1270 és 1974 között irányították az országot.

Eredet[szerkesztés]

Az etióp hagyományok szerint a dinasztia őse I. Menelik császár, aki Salamon izraeli király és Sába királynőjének gyermeke.

Történet[szerkesztés]

Trónra kerülés[szerkesztés]

Az uralkodóház első tagja, Jekuno Amlak 1270 augusztus 10-én foglalta el Etiópia trónját, amikor legyőzte és megölte a Zagve-dinasztia utolsó tagját. Magát közvetlenül az akszúmi királyoktól származtatta, amivel családja eredetét a bibliai Salamon királyig vezette vissza.

Fénykor[szerkesztés]

A Salamon-dinasztia több mint hétszáz éves uralma végigkíséri a közép- és újkori Etiópia történelmét. Leghíresebb uralkodója II. Menelik császár, aki a környező területek egyesítésével megalapította a modern etióp államot.

Bukás[szerkesztés]

A dinasztia férfiágon utolsó tagja II. Menelik császár és lánya, Zauditu császárnő voltak. Az utána következő császár Hailé Szelasszié női ágon, apai nagyanyja révén tartozott a Salamonidák közé. Az olasz megszállás alatt (1936-41) rövid időre megszakadt a dinasztia uralma, majd véglegesen az etióp forradalom idején, Hailé Szelasszié 1974 szeptember 12-i lemondatásával ért véget. A család tagjait száműzték illetve bebörtönözték, utóbbiak közül a nők 1989-ben, a férfiak 1990-ben szabadultak ki. A Derg 1991-es bukása után a száműzöttek is visszatérhettek Etiópiába.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Solomonic dynasty című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.