Jarvis-sziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jarvis-sziget
NASA-JarvisIsland.jpg
Közigazgatás
Ország  USA
Népesség
Teljes népesség 0 fő (2015)
Földrajzi adatok
Fekvése Csendes-óceán
Szigetcsoport Sor-szigetek
Terület 4,5 km²
Hosszúság 2,9 km
Szélesség 1,7 km
Legmagasabb pont 7 m
Elhelyezkedése
Jarvis Island-CIA WFB Map.png
Jarvis-sziget (Csendes-óceán)
Jarvis-sziget
Jarvis-sziget
Pozíció a Csendes-óceán térképén
d. sz. 0° 22′, ny. h. 160° 01′Koordináták: d. sz. 0° 22′, ny. h. 160° 01′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jarvis-sziget témájú médiaállományokat.

A Jarvis-sziget egy 4,5 km² nagyságú lakatlan korallsziget (d. sz. 0° 22′, ny. h. 160° 03′) a Csendes-óceán déli részén, félúton Hawaii és a Cook-szigetek között. A Sor-szigetek egyik legdélebbi tagja, az Egyesült Államok fennhatósága alatt áll.

Földrajz és ökológia[szerkesztés]

A szigeten trópusi sivatagi éghajlat uralkodik a nappali hőmérséklet magas, erős szél és napsütés jellemzi, az éjszaka viszont igen hideg.

A sziget talaja többnyire homokos, köves, legmagasabb pontja 7 méter.

Édesvíz nem található a szigeten és a csapadék mennyisége is csekély, ezért a növénytakaró ehhez alkalmazkodó alacsony cserjékből és gyér fűcsomókból áll. Az állatvilág is igen szegényes, főként a part mentén fészkelő madarakból áll.

Guanó szállításra használt villamosvonal maradványai, háttérben a világítótoronnyal

Története[szerkesztés]

A szigetet 1821. augusztus 21-én fedezte fel egy brit hajó. 1858. február 27-én az Egyesült Államok tulajdonába került. A 19. század második felében a szigeten élénk guanóbányászat kezdődött.

1935 és 1942 között a sziget nyugati partján létrejön Millersville település. Ekkor több infrastrukturális beruházás történt, meteorológiai és rádió állomás valamint leszállópálya épült.

A sziget mára már teljesen lakatlan, az egykori emberek jelenlétét csupán egy világítótorony és néhány rom őrzi.

Millersville[szerkesztés]

Millersville egy település volt a Jarvis-szigeten. A szigetet az USA kormányzat 1935. március 26-án gyarmatosította a Baker, Howland és Jarvis Gyarmatosítási Irányelv értelmében (lásd Howland-sziget és Baker-sziget). 1936. május 13-án Franklin D. Roosevelt elnök a sziget irányítását az USA belügyminisztériumára ruházta át. A település létét egy nagy sátorcsoportként kezdte, nevét pedig az USA légügyi minisztériuma egyik hivatalnokáról kapta. Később fakunyhók, végül összkomfortos kőházak is megjelentek. Egy rádióállomás, meteorológiai megfigyelőállomás és egy repülőgép-leszállópálya is épült, bár ezt végül soha nem használták.

A második világháború kezdetén egy japán tengeralattjáró jelent meg a parton, amit a telepesek a kimenekítésükre érkezett amerikai tengeralattjárónak véltek. A tengeralattjáró tüzet nyitott rájuk a fedélzeti ágyújával, de senki nem sebesült meg. Végül 1942. február 7-én az USCGC Taney evakuálta a telepeseket, a lakásokat pedig lebombázta és felégette, hogy japán kézbe ne kerüljenek. Később a japánok tovább pusztították a maradványokat.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jarvis Island című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jarvis-sziget témájú médiaállományokat.