Franklin D. Roosevelt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Franklin Delano Roosevelt
1940 előtt
1940 előtt
Az Amerikai Egyesült Államok 32. elnöke
Hivatali idő
1933. március 4. 1945. április 12.
Alelnök(ök) John N. Garner (1933–1941),
Henry A. Wallace (1941–1945),
Harry S. Truman (1945)
Előd Herbert Hoover
Utód Harry S. Truman
New York állam 44. kormányzója
Hivatali idő
1929. január 1. 1933. január 1.
Helyettes Herbert H. Lehman
Előd Al Smith
Utód Herbert H. Lehman
Katonai pályafutása
Csatái

Születési név Franklin Delano Roosevelt
Született 1882. január 30.
New York
Elhunyt1945. április 12. (63 évesen)
Warm Springs, Georgia
Sírhely Home of Franklin D. Roosevelt National Historic Site
Párt Demokrata Párt

Szülei Sara Roosevelt
James Roosevelt
Házastársa Eleanor Roosevelt
Gyermekei Anna, James, Elliott, Franklin, John
Foglalkozás
 • politikus
 • államférfi
Iskolái
Halál oka agyvérzés
Vallás episzkopális

Díjak

Franklin Delano Roosevelt aláírása
Franklin Delano Roosevelt aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Franklin Delano Roosevelt témájú médiaállományokat.

Franklin Delano Roosevelt (ˈfɹæŋklɪn ˈdɛlənoʊ ˈɹoʊzəvɛlt) (New York, 1882. január 30.Warm Springs, 1945. április 12.) amerikai politikus, az Egyesült Államok 32. elnöke, akit négy terminusra választottak meg. 19331945 között volt elnök, és ő volt az egyetlen, aki két ciklusnál tovább vezette a Fehér Házat. A 20. század egyik központi alakja volt.

Magánélete[szerkesztés]

Franklin Delano Roosevelt 1882. január 30-án született Hyde Park-ban, New York államban. Apja, James Roosevelt, és anyja, Sara Ann Delano, mindketten tehetős New York állambeli családok tagjai voltak, amelyek francia és holland ősökkel bírtak. Franklin volt az egyetlen gyermekük. Anyai nagyapja, Warren Delano (a Mayflower egyik utasának Richard Warrennek leszármazottja) a kínai ópiumkereskedelemből szerezte vagyonát. 1905. március 17-én házasodott össze unokatestvérével, Eleanor Roosevelttel, aki hat gyermeket szült neki, közülük öt élte meg a felnőttkort. Ám Franklin szerelmi viszonyai miatt házasságuk 1918-ban hamar megromlott, majd külön éltek egymástól. 1921-ben deréktól lefelé lebénult, ezután már csak segédeszközzel tudott – nehezen – járni. Állapotát járványos gyermekbénulás következményének tartották, bár újabban felvetették, hogy esetleg Guillain-Barré szindróma okozta. Ezután évekig elfordult a politikai élettől.

A politikában[szerkesztés]

Elnöksége előtt[szerkesztés]

1911 és 1913 között New York 26. szenátusi kerületének szenátoraként szolgált. Nagy támogatást nyújtott az 1912-es elnökválasztáson a demokraták jelöltjének, Woodrow Wilsonnak, unokatestvére, Theodore Roosevelt korábbi republikánus elnök ellen. Ez ahhoz vezetett, hogy 1913-ban, Wilson nem sokkal az elnöki székbe való beiktatása után kinevezte a Haditengerészet helyettes államtitkárává. Miniszterhelyettesként Roosevelt végig támogatta a Haditengerészet bővítését az ország első világháborúba való belépéséig, ami 1917-ben történt meg. 1920-ban mondott le helyettes államtitkári posztjáról, mikor is ő volt a demokrata elnökjelölt, James M. Cox alelnökjelöltje az 1920-as elnökválasztáson, ám itt vereséget szenvedtek.

1929 és 1933 között két terminust töltött be New York állam kormányzójaként. Beiktatásának évében vette kezdetét a nagy gazdasági világválság. Az akkori elnök és számos más állami kormányzó úgy vélte, hogy a válság hamarosan lecsillapszik, ám Roosevelt látta a helyzet súlyosságát és ennek érdekében kezdett el programokat létrehozni, ám azokat csak New York-ban tudta érvényesíteni, mivel segélycsomagjainak nagy részét a Hoover-kormányzat visszautasította.

Mint elnök[szerkesztés]

Amerikai demokrata párti politikus, az Egyesült Államok 32. elnöke 1933-tól haláláig. Egyedülálló módon négyszer választották meg. Az 1930-as években a nagy gazdasági világválság idején New Deal elnevezésű programjával segítette a munkanélkülieket, valamint a gazdaság talpra állítását, illetve megvalósította a gazdaság és bankrendszer reformját. Jóllehet a gazdaság talpra állása nem fejeződött be 1940-ig, a Roosevelt-adminisztráció idején megkezdődött programok nagy része az USA kereskedelmét a mai napig is meghatározza. Agresszív szövetségi kormányzati módszerével új lendületet adott a Demokrata Pártnak, amely az 1960-as évek végéig domináns szerepet töltött be. A nagy gazdasági világválság bénító körülményei között sikerült talpra állítania országát.

1938 után elérte az USA újrafegyverzését, és kivezette országát az izolacionizmusból, miközben a világ a háborúra készült.

Én nem üzenhetek hadat… de folytathatok háborút!
– Franklin D. Roosevelt

Sokak szerint, ha a háború nem tört volna ki, vagy nem ő lett volna akkor az elnök, abban az esetben is az USA egyik legkiemelkedőbb politikusaként kellene emlegetnünk. A második világháború kitörése után (az USA semlegessége ellenére) jelentős fegyverszállítmányokkal segítette a szövetségeseket. 1941-ben Churchill angol miniszterelnökkel közzétették az Atlanti chartát. December 7-én a Pearl Harbort ért japán támadás után az Egyesült Államok is belépett a háborúba. Ettől fogva Roosevelt tántoríthatatlanul küzdött a tengelyhatalmak ellen. Belátta, hogy bár az USA-t inkább ők fenyegették, a japánok gazdasági gyengeségük miatt nem képesek egyedül a győzelemre. Éppen ezért Európát tekintette az elsődleges harctérnek, és feltétel nélkül támogatta Hitler és szövetségesei minden ellenfelét. Roosevelt javaslatára deklarálták a szövetségesek a feltétel nélküli megadás elvét, egyesek szerint ez a háború indokolatlan elhúzódását eredményezte. Rossz egészségi állapota ellenére határtalan munkabírással vett részt a háborús ügyek intézésében mint az Egyesült Államok fegyveres erőinek főparancsnoka. Minden fontos szövetséges konferencián részt vett, de Churchill szerint (és a történészek zöme szerint is) túl naivnak mutatkozott Sztálinnal szemben, a szovjet diktátor könnyen rá tudta venni terveinek támogatására. 1945. április 12-i halálát követően alelnöke, Harry S. Truman lépett a helyére.

Széles körű támogatást nyújtott Winston Churchillnek, és segítette az Egyesült Királyság háborús erőfeszítéseit, mielőtt a Pearl Harbor-i támadás a hadbalépésre késztette volna az USA-t. A második világháború alatt Roosevelt (tanácsadója, Harry Hopkins segítségével) határozottan vezette országát a nemzetiszocialista Németországgal szemben, és az Egyesült Államokat a szövetségesek első számú fegyverszállítójává és finanszírozójává tette. Az USA Roosevelt vezetésével vált a „demokrácia fegyvertárává” (Great Arsenal of Democracy), és 16 millió amerikai öltött egyenruhát.

Elnöksége idején az ipar óriási növekedésnek indult, megvalósult a teljes foglalkoztatottság, helyreállt a jólét és új lehetőségek nyíltak meg a nők, illetve az afroamerikaiak előtt. Ugyanakkor minden bevételi csoportra kiható új adókat vezettek be, árszabályozás és jegyrendszer valósult meg, 120 000 japán és amerikai japán, amerikai olaszok és németek ezrei kerültek gyűjtőtáborokba. A szövetségesek győzelméhez közeledve Roosevelt komoly szerepet játszott a háború utáni világ megformálásában, elsősorban a jaltai konferencián való részvétellel, illetve az Egyesült Nemzetek Szervezete létrehozásával. A roosevelti adminisztráció újradefiniálta a liberalizmus fogalmát a következő generációk számára, és megteremtette a Demokrata Párt új irányvonalát, mely a New Deal kapcsán a szakszervezetek, farmerek, etnikai és vallási kisebbségek, az értelmiség, a Dél, a nagyvárosi civil szervezetek és a munkások között létrejövő koalíción alapult.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

 • Értekezlet a három Szövetséges Nagyhatalom, a Szovjetunió, az Egyesült Államok és Nagybritannia vezető államférfiai között a Krimben; Konferencija v Krimu, Krím, 1945
 • Nyomtalanul eltűnt; F. D. Roosevelt ötlete nyomán Rupert Hughes et al., előszó Fulton Oursler; Pantheon, Bp., 1946
 • Amerika útja; összeáll. Dagobert D. Runes; Athenaeum, Bp., 1947 (Zsebkönyvtár)
 • Harc a máért; ford. Ottlik Géza, tan. Kosáry Domokos; Studio, Bp., 1947
 • XII. Pius pápa és Roosevelt F. D. levelezése 1939–1945; előszó XII. Piusz pápa, bev., jegyz. Myron C. Taylor, ford. Melocco János; Élet, Bp., 1947

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Franklin D. Roosevelt című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

 • Ifj. Boér Elek: Roosevelt kísérlete; Városi Ny., Szeged, 1934 (A m. kir. Ferencz József-Tudományegyetem Barátai Egyesületének jog- és államtudományi szakosztályában tartott előadások)
 • Cs. Szabó László: Franklin Delano Roosevelt; Válasz, Bp., 1935
 • Theiss Ede: Franklin D. Roosevelt gazdaságpolitikája; Stádium Ny., Bp., 1938
 • Emil Ludwig: Roosevelt; ford. Sátori Béla; Athenaeum, Bp., 1938
 • Czeke Marianne: Wilsontól – Rooseveltig. Értekezés a történet és a politika köréből; Arany Ny., Bp., 1939 (Magyar Női Szemle könyvtára)
 • Váli Ferenc: Washingtontól Rooseveltig. Az angol-amerikai együttműködés kifejlődésének története; Dunántúli Ny., Bp., 1940
 • Virginio Gayda: Roosevelt félrevezette népét. Adatok az észak-amerikai bellicizmushoz; Novissima, Roma, 1941
 • Adolf Hitler vezér és birodalmi kancellár 1941. december 11-én a Birodalmi Gyűlésen Franklin D. Roosevelt háborús felelősségéről mondott beszéde; Centrum, Bp., 1941
 • Georges du Breuil: Roosevelt felelőssége; s.n., s.l., 1942
 • Max Silberschmidt: Lincolntól Rooseveltig. Hogyan lett az USA világhatalom?; ford. Reitzer Béla, Horváth Zoltán; Barkóczy, Bp., 1942
 • Csalánffy: Jön a Roosevelt!; Centrum Ny., Bp., 1942
 • Elliott Roosevelt: Apám így látta; ford. Kardos László; Dante, Bp., 1947
 • N. N. Jakovlev: Franklin Delano Roosevelt; ford. Nyilas Vera; Kossuth, Bp., 1967
 • Robert E. Sherwood: Roosevelt és Hopkins; életrajzok Békés Csaba, vál., utószó Vida István; ford. Rakovszky Zsuzsa; Magvető, Bp., 1989
 • Roosevelt / Churchill; Pannonica, Bp., 1999 (Fekete-fehér)
 • Roosevelt követe Budapesten. John F. Montgomery bizalmas politikai beszélgetései, 1934–1941; szerk. Frank Tibor, magyar szöveg Bart István; Corvina, Bp., 2002
 • Stephen Graubard: Az elnökök. Az amerikai elnöki hivatal átalakulása Theodore Roosevelttől George W. Bushig; ford. Märcz Róbert; Alexandra, Pécs, 2007
 • Jon Meacham: Franklin és Winston. Egy nagy ívű barátság bensőséges története; ford. Sóskuthy György, Soproni András; Park, Bp., 2018


Elődje:
Herbert Hoover
Az Amerikai Egyesült Államok elnöke
1933. március 4.1945. április 12.
Az Egyesült Államok elnöki pecsétje
Utódja:
Harry S. Truman
Elődje:
Al Smith
New York állam kormányzója
1929. január 1.1933. január 1.
New York kormányzói zászlaja
Utódja:
Herbert H. Lehman