Pragmatizmus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A pragmatizmus amerikai eredetű filozófiai irányzat, mely szerint egy elmélet igazsága vagy helyessége annak gyakorlati működőképességében és eredményességében nyilvánul meg.

Története[szerkesztés]

Európai gyökerei[szerkesztés]

Francis Bacon empirikus hagyománya – amit Thomas Hobbes, John Locke és David Hume vitt tovább – hatott leginkább az első pragmatikusokra. A pragmatikus szó sok Kant szövegben is megtalálható.

Az irányzat születése[szerkesztés]

A 19. században alapították meg az akkoriban erősödő Egyesült Államokban a Metafizikai Klub két tagja: Charles Sanders Peirce és William James. A pragmatizmus megnevezést legelőször James használta, azonban a későbbiek során Pierce, hogy elhatárolódjon Jamestől, a pragmaticizmus szót használta. Kettejükön kívül még John Deweyt és F. C. S Schillert is az első pragmatikusokként emlegetjük. Az irányzat fontos képviselőjének tekinthető a 2007-ben elhunyt Richard McKay Rorty is.

Alapelvei[szerkesztés]

A gyakorlat elsőbbsége[szerkesztés]

A pragmatikusok szerint az elmélet és a gyakorlat nem különíthető el egymástól. Az elmélet csak a gyakorlat felé vezető út, azonban egy elmélet csak akkor lehet igaz, ha az empirikusan alátámasztatott. A gyakorlat azonban nagy valószínűséggel sikertelen lesz, ha azt egy elmélet nem előzi meg.

Naturalizmus[szerkesztés]

Az antiszkepticizmus és fallibilizmus összeegyeztetése[szerkesztés]

Az antiszkepticizmus és fallibilizmus összeegyeztetése a pragmatikusok legfőbb célja. Attól még, hogy az emberi tudás részleges, nem szükséges kételkednünk a világ megismerhetőségében.

Külső hivatkozások[szerkesztés]