Ugrás a tartalomhoz

Ateista gondolkodók listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alábbi felsorolásban inkább azon híres személyek szerepelnek, akik ateisták, azaz nem hisznek, vagy nem hittek Istenben, vagy istenekben és ennek nyíltan hangot is adtak a közvélemény előtt műveikben, levelezésükben, naplóikban stb.

Tekintve hogy az ateista szó értelme az idők során jelentésváltozásokon ment keresztül, itt csak az egyértelműen besorolható személyek kerültek a listára.

Nem minden esetben van egyetértés abban, hogy egy adott személy ateistának tekinthető-e és felsorolandó-e. Ezekben az esetekben ez megjegyzés formában megtalálható.

Ateista aktivisták[szerkesztés]

Filozófusok[szerkesztés]

 • Paul Henri Thiry d’Holbach (Holbach báró) (1723–1789) német–francia filozófus, enciklopédista, egyike a legkorábbi kifejezett, radikális ateistáknak, aki ezt nyíltan felvállalta.
 • Albert Camus (1913–1960) francia filozófus és Nobel-díjas író (1957), az egzisztencializmus kiemelkedő alakja. Műveiben fontos téma az isten nélküli világban való élet.
 • Denis Diderot (1713–1784) francia filozófus, az első enciklopédia szerzője és szerkesztője. Sok esetben deistának mondják.
 • David Hume (1711–1776) skót filozófus és történész, a skót felvilágosodás fontos alakja. A brit empirizmus legradikálisabb képviselője, akinek filozófiájában megtalálható volt a szkepticizmus és a naturalizmus is. Nézetei inkább agnosztikusak, mintsem ateisztikusak.
 • Karl Marx (1818–1883) német filozófus, szociológus, közgazdász, újságíró és forradalmár, a marxizmus alapítója. Szerinte a vallás a nép ópiuma.
 • Mihail Bakunyin (1814–1876) orosz anarchista, filozófus.
 • Ayn Rand (1905–1982) amerikai írónő és filozófus, a objektivizmus megalapítója.
 • Jean-Paul Sartre (1905–1980) egzisztencialista filozófus. A sartre-i irányvonal jellegzetesen ateista ága volt az egzisztencializmusnak, fontos kérdés volt az isten nélküli világban való élet filozófiájának kidolgozása.
 • Arthur Schopenhauer (1788–1860) filozófus, akihez viszont közel állt a buddhizmus.
 • Bertrand Russell, (1872–1970) filozófus, agnosztikus abban az értelemben, hogy nincs Isten ellen bizonyítéka, azonban felettébb valószínűtlennek érezte a létezését, körülbelül úgy, ahogyan az olümposzi istenekkel kapcsolatban. Azt írta, hogy filozófiailag agnosztikus, de köznapi esetekben egyszerűen ateistának is mondta magát.
 • Osho, Rajneesh Chandra Mohan Jain (1931–1990), Indiában és az Egyesült Államokban élő vallási vezető, akinek egyik könyve a God is Dead (Der Gott den es nicht gibt, ’Isten halott’), szándékosan Nietzschére utaló címet viseli, és egy istenbe vetett hit nélküli, szabad életről szól. A könyv többet mondó alcíme: Westliche Religion und die Lüge von Gott (A nyugati vallások és a hazugság istenről).
 • Friedrich Nietzsche (1844–1900) német filozófus, költő, klasszika-filológus.

Tudósok[szerkesztés]

Írók[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Atheists
A Wikimédia Commons tartalmaz Ateista gondolkodók listája témájú médiaállományokat.