Szalai Miklós (filozófus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szalai Miklós
Szalai miklos.jpg
Született 1964. szeptember 20. (55 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása történész, filozófus

Dr. Szalai Miklós (Budapest, 1964. szeptember 20.) történész, vallásfilozófiával foglalkozó ateista filozófus.

Életrajza[szerkesztés]

„Az 1970-es évek második, és az 1980-as évek első felében, amikor én tinédzser voltam, Magyarországon még kommunista rendszer volt, amely ateista ideológiát hirdetett. Ámde ez a magát „tudományosnak” mondó ateista ideológia addigra teljesen hiteltelenné vált. Az én korosztályomban „meggyőződéses” kommunista, marxista már alig akadt – bár nem láttuk át azt, hogy a szocialista rendszer mennyire rosszul működik gazdaságilag, és azt sem gondoltuk, hogy belátható időn belül véget érhet. Az én számomra a hivatalos ideológiával való azonosulást mindenképpen kizárta a családi neveltetés: édesapám a demokratikus ellenzékben vett részt, és a rendszert – amelyet a társadalom legnagyobb része többé-kevésbé elfogadott – már-már mániákus megszállottsággal gyűlölte… Kamaszkorom kezdetén (tizenkét-tizenhárom éves koromban) fedeztem fel a saját zsidó identitásomat. A családban, a baráti, ismerősi körben szinte mindenki zsidó származású volt, A zsidó kultúráról alig tudtunk valamit – de tudtuk, hogy volt a Holocaust, és tudtuk azt is, hogy a „mi” országunk Izrael, amelyet a hatalmon lévő kommunista diktatúra és a Szovjetunió ellenséges szemmel néz[1]” – vallja Szalai Miklós önéletrajzi írásában.

Szalai Miklós 1983-ban érettségizett a pesti Anna Frank Gimnáziumban, 1984-1990 között járt az ELTE Bölcsészettudományi Karán történelem-filozófia szakra, 2001-ben szerezte meg a „summa cum laude” történelemtudományi, 2002-ben pedig szintén „summa cum laude” a filozófia tudományos fokozatát (PhD).

Pályáját a pesti Könyves Kálmán Gimnáziumban kezdte történelem szakos tanárként. Jelenleg az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, de emellett oktató az ELTE Bölcsészettudományi Karán és a Budapesti Corvinus Egyetemen.

2006-tól Szalai Miklós a Ma.H.A.T egyesület alelnöke, szakmai vezetője.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://ateizmus.freeweb.hu/hivovolt_c.html Archiválva 2006. június 25-i dátummal a Wayback Machine-ben (Megszűnt a lap. Te is segíthetsz megfelelő hivatkozást találni!)

Tudományos írásai[szerkesztés]