Kerekesszék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
„Klasszikus”, kézzel hajtott kerekesszék

A kerekesszék (elavultan: tolókocsi vagy tolószék) egy egészségügyi segédeszköz, ami a járni nem vagy csak nehezen tudók mozgását segíti. Azoknak, akik ülni sem tudnak, kerekes ágyak is készülnek. Ezeket az eszközöket betegek szállítására is használják a kórházakban.

Az eszköznek léteznek kézzel, valamint elektromos motorral hajtott változatai is. Hátul fogantyúk találhatók, amelyekkel tolni lehet.

Megnevezése[szerkesztés]

Habár a tolókocsi megnevezés egyesek szerint elavult, régies és ódivatúnak számít, mások szerint jobb megnevezés, mert jobban illeszkedik a magyar nyelv logikájába, valamint máig közismertebb és általánosan elterjedtebb, mint a kerekesszék.[1] A Magyar Helyesírási Szabályzat 2015-ös kiadásáig a szó külön írandó volt, 2015 óra viszont a kerekesszék egybe írandó. Azonban van javaslat még egy elnevezésre is: görszék.[2]

Története[szerkesztés]

Ókori kínai kerekesszék
Franklin D. Roosevelt amerikai elnök kerekesszékes szobra (Washington D.C.)
Kerekesszékes sportoló

Legelső említése Kínából származik a 6. századból. Európában a német reneszánsz idején jelent meg. II. Fülöp spanyol királynak is volt kerekesszéke állítható fej- és lábtámasszal. Stephan Farfler órás 1655-ben építette kerekesszékét, amit a bent ülő hajthatott. Az első szabadalmat 1869-ben nyújtották be az Amerikai Egyesült Államokban.[3] Az első könnyű, összecsukható kerekesszéket Harry Jennings és barátja, Herbert Everest gépészmérnökök építették[4] 1933-ban, miután Everest egy bányabalesetben eltörte a gerincét, és lebénult. Meglátták találmányukban a lehetőséget, céget alapítottak, és tömegtermelésbe kezdtek.

Típusai[szerkesztés]

A legegyszerűbb kézi hajtású típusok ülésből, láb- és háttámlából, kartámaszból, fogantyúból és négy kerékből állnak. A négy kerék közül az elülsők kisebbek, a hátsók nagyobbak. A kerekesszékek több típusa ezt az alapfelépítést variálja, de alkalmazkodik használója igényeihez. Így állítható a magasság, az ülés szöge, a lábtámaszok, és más fontos részek biztosítják a használó kényelmét.

A mindennapi használatra tervezett segédeszközök merev vázas és összecsukható kerekes székekre oszthatók fel. A merev székekben kevés a mozgó rész, és sok a tartósan rögzített kapcsolat. Ez csökkenti a szék hajtásához szükséges energiát, mert a szék részei csak kevés ponton mozdulhatnak el egymáshoz képest. A kapcsolatok rögzítése lehetővé teszi, hogy a szék könnyebb legyen. Ezeknél a székeknél a háttámasz lehajtható, és a hátsó kerekek könnyen le- és feltehetők; ez segít abban, hogy beférjen egy autóba.

Egyes merev modellek ultrakönnyű anyagokból készülnek, például alumínium-magnézium ötvözetből, vagy titánból. Van olyan gyártó, ami ultrakönnyű kerekes székekre specializálódott. A párnázott műanyag lengéscsillapítók lehetnek az első vagy a hátsó kerekeken. Sokféle kiegészítő érhető el, mint: biztonsági öv, szeméttől védő korlát, sárhányó, extra támaszok a végtagok és a nyak számára, ruhavédők, hely a mankók számára, italtartók.

Készítenek könnyű, összehajtható székeket négy kis kerékkel betegszállítás céljára, vagy hogy némi mozgásteret adjanak az otthonon kívül. Ezeket egy gondozó tudja tolni. A mai Magyarországon az egészségügyi biztosító nehéz, nagy kerekű, a bent ülő által is hajtható betegszállító kerekesszékeket fizet a rászorulóknak, vagy ennek árával támogatja kerekesszék vásárlását. Ezt „standard kocsi”-nak nevezik. Ezt bírálják is, mivel ez a típus csak kis mozgásszabadságot ad.[5]

A gyártók különböző keréktípusokkal kísérleteznek, amik nagyobb mozgásszabadságot biztosíthatnak használójuknak.

Kézzel hajtott típusok[szerkesztés]

A kézzel hajtott kerekesszékek emberi erőt igényelnek működésükhöz. Többségük összehajtható, hogy könnyebb legyen tárolni vagy szállítani őket.

Rendszerint a bent ülő hajtja őket a kerekeken levő hajtókarikák forgatásával. Kerekeik nagyok, a kerékpárkerekekre emlékeztetnek, legtöbbször 24"-osak. A tapasztalt használók képesek kanyarodni, a sebességet szabályozni, és a hátsó kerekeken egyensúlyozni. Ez az utóbbi nem csak ügyességi mutatvány, hanem azt is lehetővé teszi, hogy a kerekesszékkel átkeljenek kisebb akadályokon, például a járdaszegélyen.

Léteznek egy kézzel hajtható kerekesszékek is. Ezeken az egyik oldali keréken két hajtókarika van. Általában a nagyobb hajtókarika tartozik az ellenkező oldali kerékhez. Ha a használója mindkét karikát forgatja, akkor egyenesen előre vagy hátra halad; ha az egyiket gyorsabban forgatja, akkor kanyarodik. Egyes kerekes székek lábbal is hajthatók.

Egyes kerekesszékek arra készültek, hogy egy segítő tolja vele a bent ülőt. Ilyenek a betegszállító kerekesszékek, vagy a repülőtereken felbukkanó szállítóeszközök. Akkor használják őket, amikor nincs jobb választás, például kórházban, ideiglenes jelleggel, vagy ha éppen a használó saját kerekesszéke nincs kéznél vagy a használó képtelen a kerekesszék hajtására. Ezeket hívják kísérő által mozgatott kerekes székeknek.A repülőtereken a szűk folyosókon segítik át az utasokat.

Általános szabály, hogy minél könnyebb és testre szabhatóbb egy kerekesszék, annál drágább. Az olcsó típusok nehezek, és inkább ideiglenes használatra valók. A nagyobb gyártók könnyebb, kényelmesebb kerekesszékeket gyártanak állandó használatra. A többféle kiegészítővel ellátott ultrakönnyű típusok a legdrágábbak.

Elektromos kerekesszékek[szerkesztés]

Modern, akkumulátorral hajtott kerekesszék

Minden segédeszköz választása kompromisszum a legyőzhető nehézségek és meglévő képességek között. Sok kézzel hajtott kerekesszék olyan kialakítású, hogy akadályozza használóját a mozgásban. Egy ember egy napon át 80 wattos folyamatos teljesítmény leadására képes. Egy kerékpáros két órán át 130 wattot teljesít. A kerekesszéket használóknak 10-450 wattot (átlagban 210 wattot) kellene teljesíteniük a mozgáshoz.[6]

Az elektromos kerekesszékeket elektromos áram hajtja, és különböző vezérlőeszközökkel irányíthatók. A joysticket a felhasználó különböző testrészeivel mozgathatja; a kézzel mozgathatók mellett léteznek állal, vagy fejmozdulatokkal mozgatható joystickek is. Újabban felbukkantak gondolattal kormányozható kerekesszékek is.

Feltalálója, George Klein a második világháborúban megsérültek számára készítette az első elektromos kerekesszékeket.[7] Nemcsak azoknak hasznos, akiknek gyenge a felsőtestük, hanem azoknak is, akik nagy távolságot akarnak megtenni kerekes székkel. Szívbetegek és krónikus fáradtságban szenvedők is használhatják.

A legtöbb elektromos kerekesszék merev vázú és négy kerekű. Kerekeik kisebbek, mint a kézzel hajtottaké, hiszen a kerekeket nem kell a bent ülőnek elérnie és forgatnia. A négy kerekű kerekes székek lehetnek elülső, hátsó vagy összkerékmeghajtásúak, a hat kerekűek lehetnek elülső, középső, hátsó, elülső-hátsó, vagy összkerékmeghajtásúak. Az alváz tartalmazhat olyan alkatrészt, amivel az egyes kerekek 10 cm-rel le-, vagy felengedhetők. Ez segíthet átkelni az akadályokon.

Egyes kézzel hajtott kerekesszékeket kisegítő elektromos meghajtással láttak el. Kísérleti célokkal építettek lánctalpas kerekes székeket is, de ezek nem kerültek forgalomba.

A különféle kísérletek más mozgássegítő eszközök kifejlesztéséhez vezettek, mint a mozgássegítő kisautó vagy a hernyótalpas lépcsőnjáró.

Az elektromos kerekesszékek motorja 4-5 amper erősségű árammal üzemel. Ezt cserélhető nyitott (savas), vagy zárt (zselés) akkumulátorok biztosítják, de ma inkább a zárt szerkezetűt részesítik előnyben. A repülőgépekre nem vihető savas akkumulátor; ott az ilyet kiveszik és elcsomagolják, a kerekes szék számára pedig speciális eszközökkel biztosítják az áramot.

Speciális típusok[szerkesztés]

Léteznek speciális kerekesszékek, amik használójukat állás közben is meg tudják támasztani.

Egy átlagos kerekesszék nem bír el 115 kg-nál többet, ezért, ha az eszköz nagyobb súlynak lesz kitéve, akkor megnövelt teherbírású kerekesszékre van szükség.

Készülnek olyan változatok is, amik megtámasztják a térd alatt sérült lábat, és az ép lábbal hajthatók.

Kis termetű egyének számára és gyerekeknek kis méretű kerekesszékeket gyártanak. Itt figyelembe veszik, hogy a gyerekek nem kis felnőttek, így a kerekesszék sem lehet csupán egy lekicsinyített példány. Már egy-kétéves gyerekek is áttehetők a babakocsiból a kerekesszékbe, hogy könnyebben felfedezzék és megismerhessék a világot. A kerekesszék használata nem jelenti azt, hogy a gyerek nem fog megtanulni járni.[8]

Egyes kerekesszékeket arra terveztek, hogy használójuk egyenetlen talajon, homokon tudjon közlekedni, és vízbe tudjon velük hajtani, majd ott el tudja hagyni. A mozgássérültek könnyebben tudnak a vízben mozogni, mint a szárazon. Európa több országában az akadálymentes turizmus keretében ingyen biztosítanak ilyen kerekesszékeket a strandokon.

Készülnek kerekesszékek a mosdás, vécézés, testápolás megkönnyítésére is, ezek általában kombinált típusok azaz fürdető és WC-s székek önhajtós vagy kísérő által mozgatott kivitelben.

Egyes típusok lehajtható hátlapja megkönnyíti, hogy használója az ágyból a kerekes székbe jusson. Miután átjutott, vagy áttették, a háttámla felállításával használója felülhet. A mozgás megkönnyítésére gyakran tartalmaznak támaszokat, vagy felfújható matracot. Ezt a mozgatást egyes kerekes székek elektromos eszközökkel is támogatják. Ehhez az átüléshez biztos alap kell, ezért ezek a kerekes székek nagyobbak, nehezebbek, és kisebb mozgásszabadságot adnak, mint társaik. Ehhez képest drágábbak is a többi típusnál, mivel ehhez a mozgatáshoz a megszokottnál bonyolultabb felépítésre van szükség.

Sport célú kerekesszékek[szerkesztés]

Verseny kerekes szék

A mozgássérült sportolók speciális kerekesszékeket használnak a gyors mozgást igénylő sportokhoz, például a rögbihez, a kosárlabdához, a versenyfutáshoz és a teniszhez. A kerekesszékes futball már önálló sportág saját szabályokkal. Minden sporthoz más kerekesszék kell. Ezek alig emlékeztetnek mindennapos használatra szánt társaikra; vázuk a merev vázas kerekesszékekénél is merevebb, ultrakönnyű kompozitból készülnek, és üreg van rajtuk a kerekeknek, ami lehetővé teszi az éles kanyarok bevételét. A sport célú kerekes székeket nem is szokták a sport területén kívül használni; a sportolók játék, vagy edzés után egy általános célú kerekesszékbe ülnek vissza.

Szabványok[szerkesztés]

Az EN ISO 9999 (2011) „Technikai segítség a fogyatékos emberek számára – osztályozás és terminológia“ a kerekesszékeket a 12-21 csoportokba sorolja be; ez 11 alcsoport.

További szabványok:

 • DIN 13240-1 Kerekesszékek; felosztás 12/1983-as kiadás
 • DIN 13240-2 Kerekesszékek; fogalmak 12/1983
 • DIN 13240-3 Kerekesszékek; méretek 08/1994
 • DIN EN 12183 Izomerővel hajtott kerekesszékek – követelmények és vizsgálati módszerek
 • DIN EN 12184 Elektromos kerekesszékek, mobilok és akkumulátoraik – követelmények és vizsgálati módszerek
 • DIN ISO 6440 Kerekesszékek; elnevezések, fogalmak 1985
 • DIN ISO 7176-1 Kerekesszékek; meghatározások
 • DIN ISO 7193 Kerekesszékek – maximális összméret

Források[szerkesztés]

 1. http://lattilad.org/vicky/doku.php/konyvtar/tolokocsi_vagy_kerekesszek
 2. http://www.mkbgye.hu/news/fullnews.php?fn_id=173
 3. Museum of disABILITY. [2008. augusztus 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 22.)
 4. Everest, Herbert A., Jennings, Harry C., "Folding wheel chair", US Patent 2095411, 1937
 5. Hátrányok Dacára Alapítvány
 6. Erste Forschungsergebnisse: Viele Rollstühle statt Hilfe zusätzliche Behinderung
 7. Archivált másolat. [2010. december 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 9.)
 8. [url=http://www.rollstuhl-fahren-lernen.de/meinrollstuhl/index.html Mein Rollstuhl - meine Mobilität]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wheelchair című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Motorized wheelchair című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rollstuhl című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információ[szerkesztés]

Commons:Category:Wheelchairs
A Wikimédia Commons tartalmaz Kerekesszék témájú médiaállományokat.