Kerekesszék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kerekesszék
„Klasszikus”, kézzel hajtott kerekesszék
„Klasszikus”, kézzel hajtott kerekesszék

A Wikimédia Commons tartalmaz Kerekesszék témájú médiaállományokat.

A kerekesszék (elavultan: tolókocsi vagy tolószék) egy egészségügyi segédeszköz, ami a járni nem vagy csak nehezen tudók mozg(at)ását segíti. Azoknak, akik ülni sem tudnak, kerekes ágyak is készülnek. Ezeket az eszközöket betegek szállítására is használják a kórházakban.

Az eszköznek léteznek kézzel, valamint elektromos motorral hajtott változatai is. Hátul fogantyúk találhatók rajtuk, amelyekkel tolni lehet őket.

Megnevezése[szerkesztés]

Habár a tolókocsi megnevezés egyesek szerint elavult, régies és ódivatúnak számít, mások szerint jobb megnevezés, mert jobban illeszkedik a magyar nyelv logikájába, valamint máig közismertebb és általánosan elterjedtebb, mint a kerekesszék.[1] A Magyar Helyesírási Szabályzat 2015-ös kiadásáig a szó különírandó volt, 2015 óra viszont a kerekesszék egybeírandó. Azonban van javaslat még egy elnevezésre is: görszék.[2]

Története[szerkesztés]

Ókori kínai kerekesszék
Franklin D. Roosevelt amerikai elnök kerekesszékes szobra (Washington D.C.)
Kerekesszékes sportoló

Legelső említése Kínából származik, a 6. századból. Európában a német reneszánsz idején jelent meg. II. Fülöp spanyol királynak is volt kerekesszéke állítható fej- és lábtámasszal. Stephan Farfler órás 1655-ben épített kerekesszékét a benne ülő hajthatta. Az első szabadalmat 1869-ben nyújtották be az Amerikai Egyesült Államokban.[3] Az első könnyű, összecsukható kerekesszéket Harry Jennings és barátja, Herbert Everest gépészmérnökök 1933-ban építették,[4] miután Everest egy bányabalesetben eltörte a gerincét, és lebénult. Meglátták találmányukban a lehetőséget, céget alapítottak, és tömegtermelésbe kezdtek.

Típusai[szerkesztés]

A legegyszerűbb kézi hajtású típusok ülésből, láb- és háttámlából, kartámaszból, fogantyúból és négy kerékből állnak, amelyek közül az elülsők kisebbek, a hátsók nagyobbak. A kerekek lehetnek tömlős vagy tömör gumival küllős vagy lemezes tárcsára szerelve. A kerekesszékek több típusa ezt az alapfelépítést variálja, de alkalmazkodik használója igényeihez. Így állítható a magasság, az ülés szöge-szélessége, a lábtámaszok, és más fontos részek biztosítják a használó kényelmét.

A mindennapi használatra tervezett segédeszközök merev vázas és összecsukható kerekesszékekre oszthatók fel. A merev székekben kevés a mozgó rész és sok a tartósan rögzített kapcsolat. Ez csökkenti a hajtásához szükséges energiát, mert részei csak kevés ponton mozdulhatnak el egymáshoz képest. A kapcsolatok rögzítése lehetővé teszi, hogy a szék könnyebb legyen. Ezeknél a székeknél a háttámasz lehajtható, és a hátsó kerekek könnyen fel- és leszerelhetők; ez segít abban, hogy beférjen egy autóba.

Egyes merev modellek ultrakönnyű anyagokból készülnek, például alumínium és magnézium vagy titánötvözetból. Némelyik gyártó ultrakönnyű kerekesszékekre specializálódott. A párnázott műanyag lengéscsillapítók lehetnek az első vagy a hátsó kerekeken. Sokféle kiegészítő érhető el, mint pl. biztonsági öv, szeméttől védő korlát, sárvédő, extra támaszok a végtagok és a nyak számára, ruhavédők, hely a mankók-botok számára, italtartók.

Standard kocsi

Készítenek könnyű, összehajtható székeket négy kis kerékkel, betegszállítás céljára, vagy hogy némi mozgásteret adjanak az otthonon kívül. Ezeket egy személy tudja tolni. A szocialista vezetésű Magyarországon az OEP társadalombiztosító nehéz, nagy kerekű, a bent ülő által is hajtható betegszállító kerekesszékeket fizette a rászorulóknak, vagy ennek árával támogatja kerekesszék vásárlását. Ezt „standard kocsi”-nak nevezik. Ezt bírálták is, mivel ez a típus csak kis mozgásszabadságot ad.[5] A második Orbán-kormány 2010-ben létrehozta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt, amely pályázat alapján már elektromos kerekesszék beszerzését is támogatja a rászorulóknak.[6]

A gyártók különböző keréktípusokkal kísérleteznek, amik nagyobb mozgásszabadságot biztosíthatnak használójuknak.

Kézzel hajtott típusok[szerkesztés]

A kézzel hajtott kerekesszékek emberi erőt igényelnek működésükhöz. Többségük összehajtható, hogy könnyebb legyen tárolni vagy szállítani őket.

Rendszerint a bent ülő hajtja őket a kerekeken levő hajtókarikák forgatásával. Kerekeik nagyok, a kerékpárkerekekre emlékeztetnek, legtöbbször 24"-osak. A tapasztalt használók képesek kanyarodni, a sebességet szabályozni, és a hátsó kerekeken egyensúlyozni. Ez az utóbbi nemcsak ügyességi mutatvány, hanem azt is lehetővé teszi, hogy a kerekesszékkel átkeljenek kisebb akadályokon, például a járdaszegélyen.

Léteznek félkézzel hajtható kerekesszékek is. Ezeken az egyik oldali keréken két hajtókarika van. Általában a nagyobb hajtókarika tartozik az ellenkező oldali kerékhez. Ha használója mindkét karikát forgatja, akkor egyenesen előre vagy hátra halad; ha az egyiket gyorsabban forgatja, akkor kanyarodik. Egyes kerekesszékek lábbal is hajthatók.

Egyes kerekesszékek arra készültek, hogy egy segítő tolja vele a bent ülőt. Ilyenek a betegszállító kerekesszékek, vagy a repülőtereken felbukkanó szállítóeszközök. Akkor használják őket, amikor nincs jobb választás, például kórházban, ideiglenes jelleggel, vagy ha éppen a használó saját kerekesszéke nincs kéznél, vagy képtelen a kerekesszék hajtására. Ezeket hívják kísérő által mozgatott kerekesszékeknek.A repülőtereken a szűk folyosókon segítik át az utasokat.

Általános szabály, hogy minél könnyebb és testre szabhatóbb egy kerekesszék, annál drágább. Az olcsó típusok nehezek, és inkább ideiglenes használatra valók. A nagyobb gyártók könnyebb, kényelmesebb kerekesszékeket gyártanak állandó használatra. A többféle kiegészítővel ellátott ultrakönnyű típusok a legdrágábbak.

Elektromos kerekesszékek[szerkesztés]

Modern, akkumulátorral hajtott kerekesszék

Minden segédeszköz választása kompromisszum a legyőzhető nehézségek és meglévő képességek között. Sok kézzel hajtott kerekesszék olyan kialakítású, hogy akadályozza használóját a mozgásban. Egy ember egy napon át max. 80 wattos folyamatos teljesítmény leadására képes. Egy kerékpáros két órán át 130 wattot teljesít. A kerekesszéket használóknak 10-450 wattot (átlagban 210 wattot) kellene teljesíteniük a mozgáshoz.[7]

Az elektromos kerekesszékeket elektromos áram hajtja, és különböző vezérlőeszközökkel irányíthatók. A joysticket a felhasználó különböző testrészeivel mozgathatja; a kézzel mozgathatók mellett léteznek állal, vagy fejmozdulatokkal mozgatható joystickek is. Újabban felbukkantak gondolattal kormányozható kerekesszékek is.

Feltalálója, George Klein a második világháborúban megsebesültek számára készítette az első elektromos kerekesszékeket.[8] Nemcsak azoknak hasznos, akiknek gyenge a felsőtestük, hanem azoknak is, akik nagy távolságot akarnak megtenni kerekesszékkel. Szívbetegek és krónikus fáradtságban szenvedők is használhatják.

A legtöbb elektromos kerekesszék merev vázú és négy kerekű. Kerekeik kisebbek, mint a kézzel hajtottaké, hiszen a kerekeket nem kell a bent ülőnek elérnie és forgatnia. A négykerekű kerekesszékek lehetnek elülső, hátsó vagy összkerékmeghajtásúak, a hatkerekűek lehetnek elülső, középső, hátsó, elülső-hátsó, vagy összkerékmeghajtásúak. Az alváz tartalmazhat olyan alkatrészt, amivel az egyes kerekek 10 cm-rel le-, vagy felengedhetők. Ez segíthet átkelni az akadályokon.

Egyes kézzel hajtott kerekesszékeket kisegítő elektromos meghajtással láttak el. Kísérleti célokkal építettek lánctalpas kerekesszékeket is, de ezek nem kerültek forgalomba.

A különféle kísérletek más mozgássegítő eszközök kifejlesztéséhez vezettek, mint pl. a mozgássegítő kisautó vagy a hernyótalpas lépcsőnjáró.

Az elektromos kerekesszékek motorja legfeljebb 24 voltos feszültségű, 4-5 amper erősségű árammal üzemel. Ezt cserélhető nyitott (savas), vagy zárt (zselés) akkumulátorok biztosítják, de ma inkább a zárt szerkezetűt részesítik előnyben. Egy ilyen akkumulátor 8-12 óra alatt kényelmesen házilag is feltölthető. A repülőgépekre nem vihető savas akkumulátor; ott az ilyet kiveszik és elcsomagolják, a kerekesszék számára pedig speciális eszközökkel biztosítják az áramot.

A 12V 50Ah elektromos kerekesszékbe való gondozásmentes akkumulátor műszaki adatai[9][szerkesztés]

 • Feszültség: 12V
 • Kapacitás: 50Ah
 • Méretek/db: 190*158*170mm (szélesség, mélység, magasság) (A méret 1db 12V 50Ah akkumulátorra vonatkozik)
 • Súly:15,3Kg
 • Felépítés: SLA (Sealed Lead Acid) gondozásmentes

Speciális típusok[szerkesztés]

Léteznek speciális kerekesszékek, amik használójukat állás közben is meg tudják támasztani.

Egy átlagos kerekesszék nem bír el 115 kg-nál többet, ezért, ha az eszköz nagyobb súlynak lesz kitéve, akkor megnövelt teherbírású kerekesszékre van szükség.

Készülnek olyan változatok is, amelyek megtámasztják a térd alatt a sérült lábat, és az ép lábbal hajthatók.

Kis termetű egyének számára és gyerekeknek kis méretű kerekesszékeket gyártanak. Itt figyelembe veszik, hogy a gyerekek nem kis felnőttek, így a kerekesszék sem lehet csupán egy lekicsinyített példány. Már egy-kétéves gyerekek is áttehetők a babakocsiból a kerekesszékbe, hogy könnyebben felfedezzék és megismerhessék a világot. A kerekesszék használata nem jelenti azt, hogy a gyerek nem fog megtanulni járni.[10]

Egyes kerekesszékeket arra terveztek, hogy használójuk egyenetlen talajon, homokon tudjon közlekedni, és vízbe tudjon velük hajtani, majd ott el tudja hagyni. A mozgássérültek könnyebben tudnak a vízben mozogni, mint a szárazon. Európa több országában az akadálymentes turizmus keretében ingyen biztosítanak ilyen kerekesszékeket a strandokon.

Készülnek kerekesszékek a mosdás, vécézés, testápolás megkönnyítésére is, ezek általában kombinált típusok azaz fürdető és WC-s székek, önhajtós vagy kísérő által mozgatott kivitelben.

Egyes típusok lehajtható hátlapja megkönnyíti, hogy használója az ágyból a kerekesszékbe jusson. Miután átjutott, vagy áttették, a háttámla felállításával használója felülhet. A mozgás megkönnyítésére gyakran tartalmaznak támaszokat, vagy felfújható matracot. Ezt a mozgatást egyes kerekesszékek elektromos eszközökkel is támogatják. Ehhez az átüléshez biztos alap kell, ezért ezek a kerekesszékek nagyobbak, nehezebbek, és kisebb mozgásszabadságot adnak, mint társaik. Ehhez képest drágábbak is a többi típusnál, mivel ehhez a mozgatáshoz a megszokottnál bonyolultabb felépítésre van szükség.

Sport célú kerekesszékek[szerkesztés]

Verseny kerekesszék

A mozgássérült sportolók speciális kerekesszékeket használnak a gyors mozgást igénylő sportokhoz, például a rögbihez, a kosárlabdához, a versenyfutáshoz és a teniszhez. A kerekesszékes futball már önálló sportág, saját szabályokkal. Minden sporthoz más kerekesszék kell. Ezek alig emlékeztetnek mindennapos használatra szánt társaikra; vázuk a merev vázas kerekesszékekénél is merevebb, ultrakönnyű kompozitból készülnek, és üreg van rajtuk a kerekeknek, ami lehetővé teszi az éles kanyarok bevételét. A sport célú kerekesszékeket nem is szokták a sport területén kívül használni; a sportolók játék, vagy edzés után egy általános célú kerekesszékbe ülnek vissza.

Szabványok[szerkesztés]

Az EN ISO 9999 (2011) „Technikai segítség a fogyatékos emberek számára – osztályozás és terminológia“ a kerekesszékeket a 12-21 csoportokba sorolja be; ez 11 alcsoport.

További szabványok:

 • DIN 13240-1 Kerekesszékek; felosztás 12/1983-as kiadás
 • DIN 13240-2 Kerekesszékek; fogalmak 12/1983
 • DIN 13240-3 Kerekesszékek; méretek 08/1994
 • DIN EN 12183 Izomerővel hajtott kerekesszékek – követelmények és vizsgálati módszerek
 • DIN EN 12184 Elektromos kerekesszékek, mobilok és akkumulátoraik – követelmények és vizsgálati módszerek
 • DIN ISO 6440 Kerekesszékek; elnevezések, fogalmak (1985)
 • DIN ISO 7176-1 Kerekesszékek; meghatározások
 • DIN ISO 7193 Kerekesszékek – maximális összméret

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://lattilad.org/vicky/doku.php/konyvtar/tolokocsi_vagy_kerekesszek
 2. http://www.mkbgye.hu/news/fullnews.php?fn_id=173
 3. Museum of disABILITY. [2008. augusztus 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 22.)
 4. Everest, Herbert A., Jennings, Harry C., "Folding wheel chair", US Patent 2095411, 1937
 5. Hátrányok Dacára Alapítvány. [2015. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 6.)
 6. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapja
 7. Erste Forschungsergebnisse: Viele Rollstühle statt Hilfe zusätzliche Behinderung. [2014. január 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 12.)
 8. Archivált másolat. [2010. december 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 9.)
 9. Elektromos kerekesszék akkumulátor. [2019. december 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 15.)
 10. [url=http://www.rollstuhl-fahren-lernen.de/meinrollstuhl/index.html Archiválva 2010. március 31-i dátummal a Wayback Machine-ben Mein Rollstuhl - meine Mobilität]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wheelchair című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Motorized wheelchair című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rollstuhl című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.