Ugrás a tartalomhoz

Husky hadművelet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Husky hadművelet
Partraszálló csapatok Gelánál július 11-én. Háttérben egy amerikai Liberty osztályú szállítóhajó látható felrobbanása után
Partraszálló csapatok Gelánál július 11-én. Háttérben egy amerikai Liberty osztályú szállítóhajó látható felrobbanása után

Konfliktusmásodik világháború
Időpont1943. július 9–10.augusztus 17.
HelyszínSzicília
Eredménya Wehrmacht- és olasz csapatok elhagyják a szigetet
Szemben álló felek
 Egyesült Királyság
 Amerikai Egyesült Államok
 Kanada
 Új-Fundland és Labrador
Szabad Francia Szabad Francia Erők
 Olasz Királyság
 Harmadik Birodalom
Szemben álló erők
160 000 katona
14 000 jármű
600 harckocsi
1800 löveg
csúcslétszám 467 000 fő
olasz: 230 000 katona
német: 60 000 katona

260 harckocsi
1400 repülőgép
Térkép
Husky hadművelet (Olaszország)
Husky hadművelet
Husky hadművelet
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 36° 52′ 60″, k. h. 14° 25′ 60″Koordináták: é. sz. 36° 52′ 60″, k. h. 14° 25′ 60″
A Wikimédia Commons tartalmaz Husky hadművelet témájú médiaállományokat.

A Husky hadművelet (ejtsd: hászki) támadóhadművelet volt a második világháború idején, melynek célja Szicília szövetséges elfoglalása volt az európai tengelyhatalmakkal szemben. Egy nagyszabású, hadászati jelentőségű partraszálló és légideszant hadművelet, melyet hathetes szárazföldi harc követett. Ez a hadművelet volt a kezdete a szövetségesek által csak olaszországi hadjáratnak nevezett ütközetsorozatnak.

A partraszállás hadműveletei térképen
Szicília elfoglalásának hadműveletei térképen

A hadműveletet 1943. július 9–10. éjszakáján kezdték meg és augusztus 17-én fejezték be a kitűzött elsődleges célok elérésével. Hadászati jelentősége abban rejlett, hogy a háború későbbi szakaszában többek között erről a szigetről indultak légi, szárazföldi és tengeri erők az olaszországi és földközi-tengeri hadszínterek hadmozdulataihoz, Szicília a hadtápútvonalak fontos eleme lett Benito Mussolini hatalmának megdöntéséhez, közvetlen lehetőséget teremtett Olaszország lerohanásához. A hadművelet légihadműveleti szakaszait a Ladbroke és Fustian hadműveletek keretében hajtották végre, ennek kiegészítő műveletei.

Keserű tapasztalatai közé tartoztak a többnemzeti csapatok hadvezetései közötti elégtelen kommunikációk, amelyek a légiszállítású csapatok rossz koordinációiban mutatkoztak meg, valamint több esetben „baráti tűz” folytán lőtték egymást saját alakulatok, növelte veszteségeiket. A tapasztalatokból okuló eljárás- és szervezeti változtatások végül a normandiai partraszállás idején lettek felhasználva. A kezdeti rossz csapatvezetés hozadéka a biscari mészárlás is, melyben két amerikai katona 73 olasz és német hadifoglyot lőtt agyon két, időben elkülöníthető eseményben.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Allied invasion of Sicily című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]