Új-Fundland és Labrador

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Új-Fundland és Labrador (Newfoundland and Labrador)
Arms of Newfoundland and Labrador.svg címere
Arms of Newfoundland and Labrador.svg címere
Arms of Newfoundland and Labrador.svg zászlaja
Arms of Newfoundland and Labrador.svg zászlaja
Newfoundland and Labrador-map.png
Közigazgatás
Székhely St. John's
Legnagyobb város St. John's
Hivatalos nyelv angol (de facto)
Alkormányzó John Crosbie
Miniszterelnök Kathy Dunderdale
Adatok
Terület 405 212 km2
Népesség 508 270[1]
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Új-Fundland és Labrador témájú médiaállományokat.

Új-Fundland és Labrador (angolul Newfoundland and Labrador, kiejtése ˈnuːfɨn(d)lənd ən(d) ˈlæbrəˌdɔr, franciául Terre-Neuve-et-Labrador) tartomány Kanada keleti részében, amely Új-Fundland szigetéből és az észak-amerikai kontinensen elhelyezkedő Labrador régiót, azaz a Labrador félszigetet és környékét foglalja magában az Atlanti-óceán partján.

A 10. legnagyobb Kanada tartományai és territóriumai között: teljes területe 405 212 km², ebből 373 872 km² szárazföld és 31 340 km² édesvíz. A kanadai statisztikai hivatal 2008. áprilisi becslése szerint népessége 508 270, ezzel a kilencedik legnépesebb tartomány.[1]

A Kanadai Konföderáció tíz tartománya közül a legkésőbb vált a szövetség tagjává. Ez 1949-ben történt, akkor még Új-Fundland volt a tartomány neve, de a tartományi kormány már 1964 óta „Új-Fundland és Labrador kormánya” néven utal saját magára és ezt 2001. december 6-án a kanadai alkotmány módosításával szövetségi szinten is átvezették. (A köznapi beszédben azonban általában ma is egyszerűen Új-Fundland néven utalnak a tartományra.)

Új-Fundland angol nevének jelentése „újonnan megtalált föld”. Labrador eredete a portugál lavrador, ami földbirtokost jelent és João Fernandes Lavrador portugál felfedezőre utal, aki először pillantotta meg a késő középkori európaiak közül a vidék partjait.

Új-Fundlandnak saját angol, francia és ír nyelvjárásai vannak. A labradori angol az újfundlandira hasonlít és Labradorban külön innu-aimun és inuktitut nyelvjárásokat beszélnek.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Újfundland és Labrador témájú médiaállományokat.

Angol nyelven: