Nunavut

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nunavut
Coat of arms of Nunavut (incomplete).svg címere
Coat of arms of Nunavut (incomplete).svg címere
Coat of arms of Nunavut (incomplete).svg zászlaja
Coat of arms of Nunavut (incomplete).svg zászlaja
Nunavut-map.png
Közigazgatás
Székhely Iqaluit
Legnagyobb város Iqaluit
Hivatalos nyelv inuktitut, inuinnaqtun, angol, francia
Biztos Ann Meekitjuk Hanson
Miniszterelnök Eva Aariak
Adatok
Terület 2 093 190 km2
Népesség 31 152[1]
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nunavut témájú médiaállományokat.

Nunavut territórium Kanadában. A legnagyobb és legkésőbb született Kanada territóriumai és tartományai közt, az ország északi részében, Grönlandtól délnyugatra.

Kanada legritkábban lakott része: akkora területen, mint az Európai Unió fele annyi ember él, mint egy közepes magyar városban. Ha szuverén lenne, Nunavut volna a világ leggyérebben lakott országa: még a szomszédos, majdnem ugyanakkora területű Grönland népessége is csaknem kétszerese Nunavuténak.

A territórium összterülete 2 093 190 km² (Magyarország területének a huszonháromszorosa), ebből 1 932 255 km² szárazföld és 160 935 km² édesvíz. Népessége a kanadai statisztikai hivatal 2008 áprilisi becslése szerint 31 152.[1]

Az Auyuittuq Nemzeti Park északi vége (Home Bay, Davis Strait)

Jelentős települései: Iqaluit, Rankin Inlet, Cambridge Bay.

Nevének jelentése inuktitutul, az inuitok nyelvén „a mi földünk”. „Nunavuti” (lakó) ezen a nyelven „Nunavummiuq”, többes számban „Nunavummiut”.

Nunavut és fővárosa létrejötte[szerkesztés]

Nunavut hivatalosan 1999. április 1-jén vált ki az Északnyugati területek territóriumból a Nunavut törvény (Nunavut Act), illetve a Nunavuti Földigény Egyezmény törvény (Nunavut Land Claims Agreement Act) révén. A kiválás többéves folyamat volt, a határokat már 1993-ban meghúzták. A későbbi Nunavut lakói 1995-ben tartották a főváros-népszavazást, amelynek eredményeképp a keleti Baffin-szigeten fekvő Iqaluit lett a territórium fővárosa.

Nunavut kiválása volt az első jelentős változás Kanada térképén Újfundland tartomány 1949-es létrejötte óta.

Földrajza[szerkesztés]

Szakállas fókák (Erignathus barbatus) egy jégtáblán a Foxe-medencében, Igloolik (Nunavut) közelében.

Nunavut a világ ötödik legnagyobb közigazgatási egysége. A territórium nagy területet kanyarít ki a kontinentális Észak-Kanadából, hozzá tartozik a Kanadai Sarki Szigetív jórésze, illetve a Hudson-öböl, a James-öböl és az Ungava-öböl valamennyi szigete.

Nyugaton a szárazföldön és több szigeten Nunavut nyugaton határos az Északnyugati területekkel, délen szárazföldi határa van Manitoba tartománnyal, a Killiniq-szigeten pedig rövidke közös határa van Újfundland és Labrador tartománnyal is. Tengeri határai vannak Quebeckel, Ontarióval, Manitobával és Grönlanddal.

A Barbeau-csúcs keletről.

Nunavut létrehozásával jött létre a Kanadai Négyes Sarok az északi szélesség 60°00′00″ és a nyugati hosszúság 102°00′00″ metszéspontjában, a Kasba-tó déli partján: Ez Manitoba és Saskatchewan tartományok, illetve Nunavut és az Északnyugati Területek territóriumok határainak találkozási pontja.

Nunavut legmagasabb pontja a 2616 méteres Barbeau-csúcs a Quttinirpaaq Nemzeti Parkban, a tartomány északi részén elhelyezkedő, Grönlanddal szomszédos Ellesmere-szigeten.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nunavut témájú médiaállományokat.

Magyarul[szerkesztés]

Angolul[szerkesztés]

Turizmus

Sajtó


Koordináták: é. sz. 68° 47′, ny. h. 95° 25′