Új-Skócia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Új-Skócia (Nova Scotia)
Új-Skócia címere
Új-Skócia címere
Új-Skócia zászlaja
Új-Skócia zászlaja
Közigazgatás
Ország Kanada
Székhely Halifax
Legnagyobb város Halifax
Hivatalos nyelv angol (de facto), francia
Alkormányzó Arthur Joseph LeBlanc
Miniszterelnök Tim Houston
Adatok
Terület55 280 km2
Népesség935 962 fő
A Wikimédia Commons tartalmaz Új-Skócia témájú médiaállományokat.

Új-Skócia (latinul: Nova Scotia, ez az angol neve is; franciául: Nouvelle-Écosse, skót gaelül: Alba Nuadh) Kanada tartománya a délkeleti partvidéken, az ország második legkisebb tartománya. A régió központja és egyben a tartomány székhelye Halifax.

Földrajza[szerkesztés]

A tartomány legnagyobb része az Új-Skóciai-félszigeten terül el, melyet az Atlanti-óceán határol. Nyugaton a Fundy-öböl választja el Új-Brunswicktól. Hozzá tartozik a Breton-foki-sziget és a kisebb Sable-sziget, amely a hajóroncsairól híres.

Történelem[szerkesztés]

A területet először a franciák gyarmatosították. 1710-ben került brit birtokba, de egy ideig még katolikus francia lakossága volt. A népesség akkor cserélődött ki, amikor 1757 és 1763 között a britek kitelepítették a franciákat és Új-Angliából hoztak helyükre telepeseket. Az amerikai függetlenségi háború idején sok, az angolok oldalán harcoló amerikai (lojalista) menekülni kényszerült. Közülük mintegy harmincezer embert Nova Scotia-ban telepítettek le az indiánoktól elvett földre.

A 19. században a gyarmat gazdaságának fő ágazata a fahajók építése volt. Nemzetközi jelentőségű cégek működtek ebben az iparágban. Gazdaságilag a legvirágzóbb korszak az amerikai polgárháború ideje volt, amikor mindkét hadviselő féllel kereskedtek.

Új-Skócia alapító tagja volt Kanadának 1867-ben.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]