Új-Skócia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Új-Skócia (Nova Scotia)
Új-Skócia címere
Új-Skócia címere
Új-Skócia zászlaja
Új-Skócia zászlaja
Nova Scotia-map.png
Közigazgatás
Székhely Halifax
Legnagyobb város Halifax
Hivatalos nyelv angol (de facto), francia
Alkormányzó Mayann E. Francis
Miniszterelnök Rodney MacDonald
Adatok
Terület55 280 km2
Népesség935 962 fő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Új-Skócia témájú médiaállományokat.

Új-Skócia (latinul: Nova Scotia (ez az angol neve is), franciául: Nouvelle-Écosse, skót gaelül: Alba Nuadh) Kanada tartománya a délkeleti partvidéken. A régió központja és egyben a tartomány székhelye Halifax.

Földrajza[szerkesztés]

Új-Skócia térképe

Új-Skócia legnagyobb része az Új-Skóciai félszigeten terül el, melyet az Atlanti-óceán vesz körül. Új-Skócia Kanada második legkisebb tartománya. Ide tartozik a Cape Breton-sziget és a kisebb Sable-sziget, amely a hajóroncsairól híres.

Történelem[szerkesztés]

A területet először a franciák gyarmatosították. 1710-ben került brit birtokba, de egy ideig még katolikus francia lakossága volt. A népesség akkor cserélődött ki, amikor 1757 és 1763 között a britek kitelepítették a franciákat és Új-Angliából hoztak helyükre telepeseket. Az amerikai függetlenségi háború idején sok, az angolok oldalán harcoló amerikai (lojalista) menekülni kényszerült. Közülük mintegy harmincezer embert Nova Scotia-ban telepítettek le az indiánoktól elvett földre.

A 19. században a gyarmat gazdaságának fő ágazata a fahajók építése volt. Nemzetközi jelentőségű cégek működtek ebben az iparágban. Gazdaságilag a legvirágzóbb korszak az amerikai polgárháború ideje volt, amikor mindkét hadviselő féllel kereskedtek.

Nova Scotia alapító tagja volt Kanadának 1867-ben.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Új-Skócia témájú médiaállományokat.