Új-Skócia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Új-Skócia (Nova Scotia)
Új-Skócia címere
Új-Skócia címere
Új-Skócia zászlaja
Új-Skócia zászlaja
Nova Scotia in Canada.svg
Közigazgatás
Ország Kanada
Székhely Halifax
Legnagyobb város Halifax
Hivatalos nyelv angol (de facto), francia
Alkormányzó Mayann E. Francis
Miniszterelnök Rodney MacDonald
Adatok
Terület55 280 km2
Népesség935 962 fő
A Wikimédia Commons tartalmaz Új-Skócia témájú médiaállományokat.

Új-Skócia (latinul: Nova Scotia, ez az angol neve is; franciául: Nouvelle-Écosse, skót gaelül: Alba Nuadh) Kanada tartománya a délkeleti partvidéken, az ország második legkisebb tartománya. A régió központja és egyben a tartomány székhelye Halifax.

Földrajza[szerkesztés]

Új-Skócia térképe

A tartomány legnagyobb része az Új-Skóciai-félszigeten terül el, melyet az Atlanti-óceán határol. Nyugaton a Fundy-öböl választja el Új-Brunswicktól. Hozzá tartozik a Breton-foki-sziget és a kisebb Sable-sziget, amely a hajóroncsairól híres.

Történelem[szerkesztés]

A területet először a franciák gyarmatosították. 1710-ben került brit birtokba, de egy ideig még katolikus francia lakossága volt. A népesség akkor cserélődött ki, amikor 1757 és 1763 között a britek kitelepítették a franciákat és Új-Angliából hoztak helyükre telepeseket. Az amerikai függetlenségi háború idején sok, az angolok oldalán harcoló amerikai (lojalista) menekülni kényszerült. Közülük mintegy harmincezer embert Nova Scotia-ban telepítettek le az indiánoktól elvett földre.

A 19. században a gyarmat gazdaságának fő ágazata a fahajók építése volt. Nemzetközi jelentőségű cégek működtek ebben az iparágban. Gazdaságilag a legvirágzóbb korszak az amerikai polgárháború ideje volt, amikor mindkét hadviselő féllel kereskedtek.

Új-Skócia alapító tagja volt Kanadának 1867-ben.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]