Új-Anglia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A pirossal jelölt terület Új-Anglia

Új-Anglia (angolul New England) az Amerikai Egyesült Államok egyik földrajzi régiója, mely Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island és Vermont államokat foglalja magába. Új-Anglia legnagyobb városa, egyben gazdasági és kulturális fővárosa Boston.

A vidéket egészen az angol telepesek XVII. századi megérkezéséig számos kisebb indián törzs lakta. A XVIII. században Új-Anglia egyike volt az első olyan észak-amerikai brit gyarmatoknak, melyek kinyilvánították függetlenedési szándékukat a brit koronától, noha később ellenezte az 1812-es háborút az Egyesült Államok és az Brit Birodalom között. A XIX. században prominens szerepet játszott a rabszolgaság eltörléséért folytatott küzdelmekben, mialatt első forrása lett az amerikai irodalomnak és filozófiának. A régió volt az első, ahol megszervezték az állami oktatást, és ahonnan kiindult az amerikai ipari forradalom.

Az amerikai emberek legismertebb beceneve, a yankee (jenki) eredetileg a Új-Angliába kivándorolt elsősorban angol nemzetiségű emberekre aggatott enyhén degradáló brit jelző volt. Új-Anglia a Közép-atlanti régióval együtt képezi az Egyesült Államok északnyugati régióját.

Neves helyszínek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fővárosok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hat új-angliai szövetségi állam fővárosai:

Városok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A New Haven Green (közpark) 1638-ban került kialakításra, ma védett terület, mint Amerika első tudatosan megtervezett városának központja
Az Óvilág hatása Új Angliában a legerősebb, mely leglátványosabban az építészetben nyilvánul meg. A Boston College egyik neogótikus épülete

Új-Angliábaan található az Egyesült Államok legrégibb városainak többsége, közülök is a legjelentősebbek:

Oktatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egyetemek

Rekreáció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Visit New England

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]