Appalache-hegység

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Appalache (Appalachians)
Mount Mitchell-27527.jpg
Magasság2037 m
Relatív magasság2037 m
Legmagasabb pont Mount Mitchell
Típus röghegység
Hosszúság2400 km
Szélesség480 km
Elhelyezkedése
Appalache (USA)
Appalache
Appalache
Pozíció az USA térképén
é. sz. 40°, ny. h. 78°Koordináták: é. sz. 40°, ny. h. 78°
A Wikimédia Commons tartalmaz Appalache témájú médiaállományokat.
Felépítése, vonulatai

Az Appalache-hegység (franciául: les Appalaches) hegységrendszer Észak-Amerikában. Első gyűrődései a kaledóniai orogén ciklus takoni szakaszában, az ordovícium folyamán, mintegy 480 millió éve képződtek. További emelkedése a karbonban, a herciniai orogén ciklus alatt, 350–300 millió éve történt.

Neve[szerkesztés]

Amikor 1528-ban a Narváez-expedíció tagjai, köztük Álvar Núñez Cabeza de Vaca Florida északi partjait kutatták fel, egy bennszülött falura bukkantak a mai floridai Tallahassee közelében, amelynek nevét saját nyelvükön így írták: Apalachen. A név a spanyolok használatában Apalachee alakra módosult és a törzsre, illetve a messze északra a szárazföld belsejébe nyúló régióra is alkalmazták. Erről kapta nevét az Appalache-hegység, az apalachee indiánok, az Apalachee-öböl, az Apalachicola folyó, az Apalachicola-öböl, az apalachicola indiánok és a floridai Apalachicola város. Az Apalachen szót idővel egy a szárazföldön beljebb fekvő hegységre is alkalmazták, majd kiterjesztették az egész hegységrendszerre. Narvaez expedíciója 1528. június 15-én érkezett az apalacheek területére. Így az Appalache a negyedik legrégibb ma is használt európaiak adta helynév az Egyesült Államokban.[1]

Általános leírása[szerkesztés]

Jellegzetes kép a Ridge & Valley területéről, ahol a kanyargós, de párhuzamos, 60–400 méteres relatív magasságú hegygerincek között lapos, feltöltött völgyek húzódnak
Appalache-vonulat Észak-Karolinában

Legnagyobb része az Amerikai Egyesült Államokban helyezkedik el, de átnyúlik Kanada délkeleti részébe is. Újfundland szigetétől 2400 kilométer hosszan és 160-480 kilométer szélességben nyúlik délnyugati irányban Alabama állam középső részéig, szegélydombjai Mississippi állam északkeleti részében húzódnak.

Számos vonulatból áll, az egyes hegyek átlagos magassága 900 méter. Legmagasabb csúcsa (és egyben a Mississippi folyótól keletre az Egyesült Államok legmagasabb pontja) a 2037 méteres Mount Mitchell, Észak-Karolinában.

Az Appalachia nevet a hegységrendszerhez kötődő különféle régiókra használják. Tág értelemben az egész hegységrendszert jelenti, szegélydombjaival és tagolt fennsíkjaival együtt. Szűkebb értelemben a középső és déli Appalache-hegység régióit jelenti, általában Kentucky, Tennessee, Virginia, Nyugat-Virginia és Észak-Karolina területeit, de néha ideértik a délebbre lévő Georgia, a nyugatabbi Dél-Karolina, északon Pennsylvania és nyugaton Ohio területeit is.

Az arkansasi és oklahomai Ouachita-hegység eredetileg az Appalache vele összefüggő része volt, de a geológiai változások elszakították tőle.

Felosztása[szerkesztés]

Az Appalache középső és déli része az USA keleti részén

Az Appalache-hegység három fő részre osztható. Az Észak-Appalache a kanadai Új-Fundland és Labrador tartománytól a Hudson folyóig terjed. A Középső-Appalache a Hudson völgyétől a New folyóig Virginiában és Nyugat-Virginiában, innentől pedig a Dél-Appalache.

Az Észak-Appalache-hez tartozik az újfundlandi Long Range-hegység és Annieopsquotch-hegység, a quebeci Chic-Choc-hegység és Notre Dame-hegység, Új-Brunswick és Új-Skócia egyéb elszórt hegyei és kisebb hegységei, a Longfellow-hegység Maine-ben, a Fehér-hegység New Hampshire-ben, a Zöld-hegység Vermontban és a Berkshires Massachusettsben.

A Középső-Appalache-hez tartozik több kisebb hegycsoport mellett a Ridge-and-Valley Appalachians az Allegheny-plató Allegheny Frontja és a Nagy Appalache-völgy között, a New York-New Jersey-fennsík, a New York-i Taconic-hegység és a Blue Ridge-hegység jelentős része.

A Blue Ridge déli meghosszabbítása már a Déli-Appalache-hez tartozik, ahogy az Unaka-hegység és a Ridge-and-valley Appalache Cumberland-fennsíkhoz kapcsolódó hegyei is.

A New York-i Adirondack-hegységet gyakran tévesen az Appalache részének vélik, ez azonban geológiai értelemben a kanadai Laurentian-hegység déli meghosszabbítása.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Appalachian Mountains című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]