Harvard Law School

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harvard Law School

Langdell Hall
Langdell Hall
Alapítva1817
HelyAmerikai Egyesült Államok, Cambridge
Típus
  • posztgraduális képzőhely
  • law school
  • kiadó
Tanulólétszám1990 (2020)
Elhelyezkedése
Harvard Law School (Egyesült Államok)
Harvard Law School
Harvard Law School
Pozíció az Egyesült Államok térképén
é. sz. 42° 22′ 41″, ny. h. 71° 07′ 07″Koordináták: é. sz. 42° 22′ 41″, ny. h. 71° 07′ 07″
Térkép
A Harvard Law School weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Harvard Law School témájú médiaállományokat.

A Harvard Law School (HLS) a Harvard Egyetem egyik leghíresebb kara. A röviden HLS-ként is ismert intézmény az Amerikai Egyesült Államok legősibb jogi fakultása, és itt található a világ legnagyobb egyetemi jogi könyvtára.

Az amerikai jogi karok első éves követelményrendszere mind a mai napig a Harvardéra épül, melyet Christopher Columbus Langdell (dékán) vezetett be az 1870-es években. Itt fejlesztette ki az "eset módszert", mely egy rendkívül fontos eleme a tengerentúli jogi tanulmányoknak. A HLS jelenlegi dékánja Elena Kagan, aki a 2003-ban távozó Robert C. Clarkot váltotta fel. Ahogyan minden Amerikai jogi fakultáson, egy négy-év diploma (4-year degree) szükséges a jelentkezésre. A Juris Doctor-programba évente körülbelül 550 hallgató nyer felvételt, a gólyák hét, körülbelül 80 fős osztályt alkotnak. Az elsőévesek néhány tárgy kivételével mind ugyanazt tanulják. A felvételi rendkívül szelektáló: a 2008/2009-es tanévre a kb. 7200 jelentkezőből csak 11,4%-ot vettek fel, ezeknek csak a 67%-a iratkozott be. A felvételi eljárás érdekessége a telefonos interjú, melyet a legesélyesebbekkel ejtenek meg.

Az amerikai és a nemzetközi politika, illetve jog sok ismert alakja végzett itt, mint például Barack Obama (és felesége Michelle Obama).

Campus[szerkesztés]

A HLS campusa a Harvard Yard-tól északra fekszik, mely az egyetem történelmi központja és számos építészeti remekművet vonultat fel.

Történelme[szerkesztés]

Programjai[szerkesztés]

Publikációk[szerkesztés]

Híres tanárai[szerkesztés]

Korábbi nevezetes tanárai[szerkesztés]

Fikciókban[szerkesztés]

Sok népszerű film egyes jelenetei is az iskolában játszódtak. Néhány példa ezekre:

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]