Union List of Artist Names

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Az Union List of Artist Names (ULAN) egy online adatbázis, amely jelenleg mintegy 293 000 nevet és egyéb információt tartalmaz művészekről. Az adatbázist a Getty Research Institute készítette és tartja fenn.[1]

Az ULAN nevek lehetnek családi nevek, művésznevek, különböző helyesírású nevek, több nyelvű elnevezéset és az idővel megváltozott nevek (például házasnevek). Ezek közül a nevek közül az egyiket a preferált névként jelölik meg az adatbázisban. Jóllehet listát jelenít meg, az ULAN tezauruszként van felépítve, megfelel az ISO és a NISO szabványoknak a szinonimaszótár építéséhez; hierarchikus, egyenértékű és asszociatív kapcsolatokat tartalmaz.

Az egyes ULAN-rekordok középpontjában egy művész van. Jelenleg körülbelül 120 000 művész van az ULAN-ban. Az adatbázisban minden művészi rekord egy egyedi numerikus azonosítóval van azonosítva. Az egyes előadói albumokhoz kapcsolódó nevek, kapcsolódó művészek, források az adatokhoz és jegyzetekhez.

Az ULAN időbeli lefedettsége az ókortól kezdve a jelenig terjed, globális hatókörű. Az ULAN magában foglalja a neveket és a kapcsolódó információkat a művészekről. A művészek lehetnek egyének (személyek) vagy egyének csoportjai (testületek). Az ULAN művészei általában a képzőművészet és az építészet koncepciójában vagy előállításában résztvevő alkotókat képviselik. Néhány előadóművész is szerepel (de általában nem színészek, táncosok vagy más előadóművészek).

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Union List of Artist Names című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Kapcsolódó szócikkek, sablonok[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]