John Rawls

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
John Rawls
Született 1921. február 21.[1][2][3][4]
Baltimore
Elhunyt 2002. november 24. (81 évesen)[1][5][2][3][4]
Lexington
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
 • Guggenheim-ösztöndíj
 • National Humanities Medal
 • Rolf Schock Prize in Logic and Philosophy (1999)
 • Ralph Waldo Emerson Award (1972)
 • Fulbright Program
Sírhely Mount Auburn Cemetery
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz John Rawls témájú médiaállományokat.

John Borden Rawls (1921. február 21., Baltimore2002. november 24., Lexington, Massachusetts) amerikai filozófus, a Harvard Egyetem politikai filozófiával foglalkozó professzora, az Igazságosság elmélete (1971), a Politikai liberalizmus és A méltányosságként felfogott igazságosság című művek alkotója.

Széles körben ismert mint a 20. század egyik legkiemelkedőbb politikafilozófiai gondolkodója, s gyakran úgy említik, mint a liberalizmus John Stuart Mill óta született legnagyobb hatású támogatóját.

A filozófia és logika terén végzett munkásságáért Schock Díjjal jutalmazták, 1999-ben pedig National Humanities Medallal tüntette ki az Amerikai Egyesült Államok akkori elnöke, Bill Clinton, elismerve, hogy Rawls gondolatai „amerikaiak egész generációja számára segített visszanyerni a demokráciába vetett bizalmat.”

Élete[szerkesztés]

John Rawls 1921. február 21-én született Baltimore-ban, Maryland államban William Lee Rawls és Anna Abell Stumpf második gyermekeként. Tanulmányait Baltimore-ban kezdte, aztán Connecticutban folytatta. Felsőfokú tanulmányait 1939-ben kezdte meg a Princetoni Egyetemen, s ekkor bontakozott ki a filozófia iránti érdeklődése is. 1943-ban megszerezte BA diplomáját, és nem sokkal ezután belépett az amerikai hadseregbe.

A második világháború alatt a csendes-óceáni térségben szolgált, beutazta Új-Guineát, a Fülöp-szigeteket és Japánt. Szemtanúja volt a Hirosima lebombázását követő pusztításnak, ezután visszautasította a felkínált tiszti rangot és otthagyta a hadsereget.

1946-ban visszatért Princetonba, hogy a morálfilozófia területén később doktori címet szerezzen. 1949-ben feleségül vette Margaret Foxot, a Brown Egyetem hallgatóját. 1952-ig a princetoni egyetem tanára volt, majd az Oxford Egyetem ösztöndíjasa. Itt ismerkedett meg Isaiah Berlin liberális politikai nézeteivel, és különösen nagy hatással voltak rá H.L. A. Hart jogtudós elméletei. Amerikába visszatérve a Cornell Egyetem professzoraként működött. 1964-ben a Harvardról kapott meghívást, ahol a közel 40 évet átívelő tanári pályafutása során a kortárs etika és politikai filozófia vezető személyiségei, köztük Thomas Nagel, David Lyons, Thomas Hill, Christine Korsgaard és Barbara Herman voltak a tanítványai. 1995-ben egy szélütést követően nem tudta folytatni munkáját.

2002 novemberében bekövetkező halálát megelőzően még befejezte a The Law of Peoples című utolsó művét, mely a nemzetközi igazságosságról alkotott nézeteinek legteljesebb foglalata.

Jelentősége[szerkesztés]

Rawlst a liberális politikai filozófia területén végzett munkássága tette igazán ismertté. Sok filozófus ma is úgy véli, hogy Rawls fontos és hosszú távú hatással volt a politikai filozófia kortárs irányzatainak alakulására. Általánosan elfogadott, hogy Az igazságosság elméletének 1971-es publikálása a politikai filozófia akadémikus tanulmányozásának újjászületését jelentette. Rawlsnak ez a tudományok határain átívelő műve egyszerre tarthatott igényt a közgazdászok, a jogászok, a politológusok, a szociológusok és a teológusok figyelmére. Nézetei ma is sokszor visszaköszönnek az Egyesült Államok bíróságainak eljárásaiban és az amerikai, illetve angolszász gyakorló politikusok nyilatkozataiban.

Művei[szerkesztés]

Az igazságosság elmélete[szerkesztés]

Ebben a művében Rawls kísérletet tesz a disztributív (elosztási) igazságosság problémájának megoldására a politikai filozófia egy központi fogalmának, a társadalmi szerződés jelentőségének újraértelmezésével. Az ebből születő elmélet a „méltányosságként felfogott igazságosság” téziseként ismert, melyből Rawls az igazságosság két elvét - a szabadságot és a megkülönböztetést - vezeti le.

Rawls elsődleges célja, hogy megoldást találjon a politikai kötelességek problémájára, más szóval, megpróbálja kifejteni, hogyan és milyen körülmények között kötelesek engedelmeskedni az állampolgárok a kormányzat által alkotott törvényeknek.

Bibliográfia[szerkesztés]

 • A Theory of Justice Cambridge, Massachusetts, 1971, ill. átdolgozott kiadás: 1999
 • Justice as Fairness: Political not Metaphysical
 • Political Liberalism, New York, 1993
 • The Law of Peoples: with "The Idea of Public Reason Revisited.” Cambridge, Massachusetts 1993
 • Lectures on the History of Moral Philosophy, Cambridge, Massachusetts 2000
 • Justice as Fairness: A Restatement. Cambridge, Massachusetts, 2001

Magyarul hozzáférhető művei[szerkesztés]

 • Az igazságosság elmélete, Budapest, Osiris, 1999.
 • A népek joga, Budapest, L'Harmattan, 2002.

Források[szerkesztés]

 1. ^ a b Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. április 27.)
 2. ^ a b John Rawls
 3. ^ a b SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. ^ a b Babelio. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. data.bnf.fr. (Hozzáférés: 2015. október 10.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a John Rawls című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]