Mathematics Genealogy Project

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Minard Hall (Fargo, ND) ahol a projektnek otthont adó Észak-Dakotai Állami Egyetem matematikai tanszéke található.

A Mathematics Genealogy Project interneten elérhető adatbázis a doktori fokozattal rendelkező matematikusokról.

Eredete[szerkesztés]

Harry Coonce, a Minnesota State University professzora ötletéből született, aki szerette volna tudni, hogy ki volt a doktori témavezetőjének a témavezetője. Az adatbázis 1997-től működik, 2003-tól az American Mathematical Society (Amerikai Matematikai Társaság) védnöksége alatt.

Célja és tartalma[szerkesztés]

Az adatbázis célja, hogy információt nyújtson a doktori címet megszerző matematikusokról és az azok közti szakmai kapcsolatokról. A matematikát eléggé tág értelemben fogja fel, ugyanis tartalmazza az alkalmazott matematika, a csillagászat és az informatika doktorait is, sőt olyan híres matematikusok adatait is, akik valamilyen okból nem szereztek doktori fokozatot (ilyen pl. Bolyai János).[1]

A lekérdezhető adatbázis tartalmazza az illető matematikus nevét, az egyetem nevét, ahol megvédte a tézisét, az illető ország zászlaját, a tézis címét angolul, a védés évét, a vezető tanár(ok) nevét, az általa vezetett doktoranduszok nevét, akik már megvédték dolgozatukat, valamint a „doktori leszármazottak” számát.

Az információk pontossága[szerkesztés]

Mivel az adatok közlése önkéntes alapon történik, és csak minimális ellenőrzést végeznek azok adatbázisbeli beviteli előtt, sokan megkérdőjelezik az adatok pontosságát. Ennek ellenére az adatbázis egyre nő, 2023. április 26-án 290640 adatot tartalmazott (ebből több ezer nem tartalmaz minden szükséges adatot). Az adatbázis iránti nagy érdeklődés, a nyilvános információk egyre pontosabbá teszik annak tartalmát.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. „Amikor azt mondjuk, „matematika” vagy „matematikus”, ezt igen tágan értjük.” – idézet az oldal fenntartóitól. [1].

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]