Portál:USA

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
United States portal logo
American Flags 8285648189 o.jpg Üdvözölünk a magyar Wikipédia USA–portálján! American Flags 8285648189 o.jpg  
MonumentValley.JPG SeattleI5Skyline.jpg Horseshoe Falls - Niagara Falls.jpg Philadelphia-stairs.jpg Central Park New York City New York 23 cropped.jpg Hollywood Sign.jpg Amboy (California, USA), Hist. Route 66 -- 2012 -- 1.jpg Manhattan, New York2.JPG White House from South.jpg
Flag of the United States of America
Great Seal of the United States of America
Location on the world map
Az Amerikai Egyesült Államok, röviden az Egyesült Államok (angolul United States of America, röviden United States vagy USA), független szövetségi köztársaság, amely ötven tagállamot és egy szövetségi kerületet foglal magába. Az ország Észak-Amerika középső részén terül el, ahol negyvennyolc állama és a fővárosi kerülete fekszik a Csendes- és az Atlanti-óceán között, északról Kanada és délről Mexikó által határolva. Alaszka állam a kontinens északnyugati részén található Kanada és a Bering-szoroson keresztül Oroszország között, míg Hawaii állam egy szigetvilág a Csendes-óceán közepén. Az Egyesült Államok birtokol még ezen kívül társult államokat, tengerentúli területeket és van egy bérelt területe is.

9,83 millió négyzetkilométeres területével és közel 318 millió fős lakosságával az Egyesült Államok a világ harmadik legnagyobb és harmadik legnépesebb állama. Az Egyesült Államokban él a világ nemzetileg és kulturálisan egyik legsokszínűbb társadalma a rengeteg bevándorlónak köszönhetően. Gazdasága a Föld országai közül a kiemelkedő, bruttó hazai terméke (GDP) több mint 18 558 milliárd amerikai dollár, ami a világ GDP-jének csaknem 21%-a.

Ajánlott cikk  
Pearl harbour.png
A Pearl Harbor nemzeti emléknap (angolul: National Pearl Harbor Remembrance Day) az Amerikai Egyesült Államok emléknapja, amely során megemlékeznek arról a 2403 amerikairól akik Pearl Harbor-i csata következtében 1941. december 7-én veszítették el életüket. Az emléknap szabadnappal nem járó szövetségi ünnepnap, tehát a szövetségi intézmények, iskolák, múzeumok nyitva tartanak. Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa 1994. augusztus 23-án elfogadott Pub.L. 103–308 számú határozata alapján ezen a napon valamennyi szövetségi és katonai intézményen az amerikai zászlót félárbocra kell engedni.


Tovább a szócikkhez…

Ajánlott kép  
Az USS Arizona emlékfala
Ajánlott híresség  
Donald Trump by Gage Skidmore 10.jpg

Donald John Trump (New York, 1946. június 14. –) amerikai üzletember, politikus, író és médiaszemélyiség. Az Amerikai Egyesült Államok megválasztott elnöke. Elnöki esküjét várhatóan 2017. január 20-án fogja letenni, így aznap lép hivatalba. Megválasztása általános meglepetést keltett, miután demokrata ellenfelét, Hillary Clintont tartották esélyesnek a politikában addig teljesen járatlan Trumppal szemben, így Dwight D. Eisenhower óta Trump lett az első megválasztott elnök, aki semmilyen politikai tisztséget nem töltött be korábban.

2000-ben kezdett politikai karrierbe (először demokrata, majd republikánus színekben), és a 2012-es választásokon fontolgatta is az amerikai elnöki posztért való indulást. Végül 2015. június 16-án jelentette be, hogy indul az elnökjelöltségért.

A negatív fejlemények ellenére a választók másképpen döntöttek: bár a legtöbben Clintont tartották esélyesnek, Trumpnak mégis sikerült fordítania, és a szavazatok feldolgozása során kiderült, hogy több elektori szavazata van, noha Clintonra számszerűen többen voksoltak.

Tovább a szócikkhez…

Legutóbb ajánlott cikkek: Alexander Hamilton; George Washington; Thomas Jefferson

Ajánlott város  
New LA Infobox Pic Montage 5.jpg

Los Angeles (IPA: [/lɒs.ˈæn.dʒə.lɪs/], spanyolul: Los Ángeles, /los.ˈaŋ.xe.les/) (eredetileg: El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles del Río de Porciúncula, magyarul: „A mi úrnőnknek, az Angyalok királynőjének faluja a Porciúncula folyón”), röviden L. A., népesség szerint az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb városa. Fontos gazdasági és kulturális központ, a világ szórakoztatóiparának egyik legfontosabb fellegvára.

A várost hivatalosan 1850. április 4-én alapították, lakossága ekkor mindössze 1610 fő volt, ez lett egyben Los Angeles megye székhelye is.

A 2012-ben végzett utolsó teljes körű népszámlálás adatai szerint lakosainak száma 3 831 868 fő

Tovább a szócikkhez…

Legutóbb ajánlott város: Philadelphia, New York, Chicago

Tudod-e?  

A megválasztott elnök, január 20-án, alelnök után, pontban délben helyezi kezét a Bibliára az új elnök letéve hivatali esküjét:

Én, (név) ünnepélyesen esküszöm, hogy az Egyesült Államok elnökének tisztét híven gyakorolom, és legjobb képességeim szerint fenntartom, óvom és megvédem az Egyesült Államok alkotmányát.

Hozzátehető „Isten engem úgy segéljen!”, de az alkotmány nem követeli meg.

Terület szerint · Népesség szerint · Népsűrűség szerint · Az unióba való felvétel dátuma szerint · Időzónák · Legnagyobb városaik · Hivatalos nyelvek · Himnuszok

Listák  
NewOrleansHudRedStreetcarsCanalStreet.jpg Nasa4 houston.jpg Philadelphia from South Street Bridge July 2016 panorama 1.jpg San Francisco Cable Car.jpg NFL Footballs (8449743770).jpg San Francisco from Twin Peaks (1959).jpg Cowboy Hats.jpg San Francisco Bay, Golden Gate Bridge and Marin Headlands at sunset.jpg
További portálok  
Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Vallás
Wikipédia
  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap