Portál:Kolozsvár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
P Kolozsvár.pngIsten hozott a magyar Wikipédia Kolozsvár-portálján!szerkesztés 
CJROCluj-Napoca 19.jpg

Kolozsvár (románul 1974-ig Cluj, ma Cluj-Napoca, németül Klausenburg, néha Clausenburg, latinul Claudiopolis, szászul Kleusenburch) város Romániában. Erdély történelmi központja és legjelentősebb városa. Az egykori Kolozs vármegye, ma Kolozs megye székhelye. A 2002-es népszámlálási adatok szerint Bukarest és Jászvásár után Románia harmadik legnépesebb városa volt. Az Európai Unió 96. legnépesebb városa. Két színházával, két operájával, tizenegy felsőfokú oktatási intézményével és számos középiskolájával az ország fontos kulturális központja.

Egyike volt annak a hét erődített városnak, amelyekről Erdély német nevét (Siebenbürgen) kapta. Híres ezen kívül Mátyás király és Bocskai István fejedelem szülővárosaként, illetve az unitárius vallás bölcsőjeként. Számos műemléke közül a legnevezetesebbek a Szent Mihály-templom, előtte Fadrusz János Mátyás szobrával, a Farkas utcai református templom, illetve a Bánffy-palota.

Tovább a szócikkhez...

A hónap cikkeszerkesztés 
Cluj Polyvalent Hall 2.jpg

A Sala Polivalentă többfunkciós rendezvénycsarnok Romániában, Kolozsváron, amely a helyi férfi- és női kosárlabda-, röplabda- és kézilabdacsapatoknak ad otthont. A csarnok befogadóképessége az átadáskor a rendezvény típusától függően 6930–10000 fő volt, ezt a 2017-es férfi kosárlabda-Európa-bajnokságra 9300–10000 fősre bővítették. A Kolozsvár Aréna és a Horia Demian Sportcsarnok közelében, a Sétatér mellett található.

A csarnok hivatalos megnyitására 2014. október 27-én került sor Emil Boc polgármester, Ioan Gheorghe Vușcan prefektus, Vákár István, a Kolozs megyei tanács elnökhelyettese és több parlementi képviselő jelenlétében. Az avatáson a szalagot öt sportoló vágta el: Simona Richter, olimpiai bronzérmes cselgáncsozó, Ciprian Porumb, Románia teniszcsapatának kapitánya a Davis Kupa során, Mircea Barna válogatott kosárlabdázó, Ráduly-Zörgő Éva többszörös országos bajnok atléta és Remus Câmpeanu, az FC Universitatea Cluj labdarúgócsapat egykori kapitánya. A sportcsarnokban rendezett első sportesemény az U Alexandrion Cluj és ASC Corona 2010 Brașov közötti női kézilabdamérkőzés volt 2014. november 9-én, amelyre több mint kétezer néző látogatott el.

Tovább a szócikkhez...

Látnivalókszerkesztés 
MagyarNapok1.jpg

A Kolozsvári Magyar Napok (KMN) a legnagyobb magyar fesztivál Erdélyben. Augusztus 19-én, a városi rangra emelés évfordulóján és 20-án, Szent István napon, illetve e két ünnep körüli egész héten rendezik meg.

A kulturális városnapokat a Kincses Kolozsvár Egyesület és partnerszervezetei 2010-ben szervezték meg először. 2016-ban két történelmi évforduló is a KMN idejére esett: Kolozsvár királyi várossá nyilvánítása és a keresztény magyar államalapítás ünnepe. Károly Róbert magyar király 1316. augusztus 19-én adta vissza Kolozsvárnak kiváltságait és a településnek városi (civitas) címet adott. Ezt az eseményt 2016-ban, a 700. jubileum alkalmából nagyszabású programsorozattal ünnepelték.

Tovább a szócikkhez...

További látnivalók...

A hónap képeszerkesztés 
Látkép a Fellegvárból, 1961
Híres kolozsváriakszerkesztés 
Kovács Zoltán
Kovács Zoltán

Kovács Zoltán (Kolozsvár, 1949. október 7.) erdélyi magyar fizikus, fizika-módszertanos, pedagógiai szakíró, egyetemi docens, mozgássérült úszóbajnok, Kovács Kiss Gyöngy férje, Cs. Kovács Katalin testvére.

Kolozsváron először a 12. sz. Líceumban (1976–1977), majd a Brassai Sámuel Líceumban. 1990 óta tanított a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen, ahol tanársegéd (1990–1992), adjunktus (1992–2013), majd 2013-tól nyugdíjazásáig (2015) docens volt. 2000 és 2006 között a Tanárképző Főosztály magyar tagozatának igazgatója, 2006–2007-ben a magyar tagozat egyik módszertani tanszékének vezetője. 2006-tól óraadó fizikatanárként dolgozott a kolozsvári Református Kollégiumban, pedagógiatanárként pedig az ugyanott működő posztliceális asszisztensképzőben.

Tovább a szócikkhez...

További neves kolozsváriak...


További portálokszerkesztés 
Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Vallás
Wikipédia