Portál:Kolozsvár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kolozsvár-portál
P Kolozsvár.pngIsten hozott a magyar Wikipédia Kolozsvár-portálján!szerkesztés 
CJROCluj-Napoca 19.jpg

Kolozsvár (románul 1974-ig Cluj, ma Cluj-Napoca, németül Klausenburg, néha Clausenburg, latinul Claudiopolis, szászul Kleusenburch) város Romániában. Erdély történelmi központja és legjelentősebb városa. Az egykori Kolozs vármegye, ma Kolozs megye székhelye. A 2002-es népszámlálási adatok szerint Bukarest és Jászvásár után Románia harmadik legnépesebb városa volt. Az Európai Unió 96. legnépesebb városa. Két színházával, két operájával, tizenegy felsőfokú oktatási intézményével és számos középiskolájával az ország fontos kulturális központja.

Egyike volt annak a hét erődített városnak, amelyekről Erdély német nevét (Siebenbürgen) kapta. Híres ezen kívül Mátyás király és Bocskai István fejedelem szülővárosaként, illetve az unitárius vallás bölcsőjeként. Számos műemléke közül a legnevezetesebbek a Szent Mihály-templom, előtte Fadrusz János Mátyás szobrával, a Farkas utcai református templom, illetve a Bánffy-palota.

Tovább a szócikkhez...

A hónap cikkeszerkesztés 
Stúdió Szinpad Kolozsvár 1968.jpg

A Stúdió Színpad Kolozsváron 1960 és 1987 között működő színjátszó csoport, melynek megalapítói Horváth Béla és Bisztrai Mária színművészek voltak. Három sikeres korszakot különböztetünk meg: a Horváth Béla, Bisztrai Mária vezette 1960–1969 első, a Bereczky Júlia vezette második (hét év), és a harmadik időszak 1976–1987 között. 1987 végén készültek a szilveszteri kabaréra, folytak a próbák, amikor kitették őket a kultúrházból. Nem adták fel, egy Donáth úti lakásban folytatták a próbákat mindaddig, míg a szomszédok ki nem hívták a rendőrséget csendháborítás miatt. Ezzel legördült a függöny 27 év után.

Tovább a szócikkhez...

Látnivalókszerkesztés 
RepubliciiNr41.JPG

A Majális utca (románul Str. Republicii) Kolozsvár belvárosában található; a Szent György tér (Piața Lucian Blaga) keleti, illetve a Jókai utca (Str. Napoca) nyugati sarkától indul déli irányba.

A római korban a jelenlegi utca feltehetőleg a városfalon kívül helyezkedett el; területén az 1970-es években négy római kőkoporsót tártak fel. A középkori városfal délnyugati bástyája (Vargák bástyája, Bogdánffy-bástya) a Majális utca és a Petőfi utca sarkán elhelyezkedő épület udvarán található.

Az utca mai formájában kiépülése a 19. század végén, 20. század elején kezdett kialakulni, amikor a jómódú polgárok, egyetemi tanárok, ügyvédek, orvosok villákat építtettek maguknak. Ekkor azonban csak a jelenlegi Árnyas (Alexandru Borza) utcáig tartott a házsor, utána egy pihenőpad következett egy fa és néhány feleki gömbkő társaságában, és az út vízmosásszerűen folytatódott.

Tovább a szócikkhez...

További látnivalók...

Kategóriákszerkesztés 
A hónap képeszerkesztés 
Alley Cluj-Napoca.jpg
Híres kolozsváriakszerkesztés 
Orbán István.JPG

Orbán István (Kolozsvár, 1953. január 15. – Kolozsvár, 2016. április 4.) romániai magyar képzőművész.

Egykori rajztanára, Váczy Margit figyelt fel tehetségére, és irányította művészi útját. A kolozsvári főiskolai évek alatt Teodor Botiș, Gedeon Zoltán és Vremir Mircea hatottak rá. Tanárként kezdte pályáfutását, és néhány évnyi kihagyás után tanárként is fejezte be. Utolsó éveiben a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumban tanított.

Tovább a szócikkhez...

További neves kolozsváriak...

Miben segíthetsz:szerkesztés 


További portálokszerkesztés 
Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Wikipédia