Portál:Kolozsvár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
P Kolozsvár.pngIsten hozott a magyar Wikipédia Kolozsvár-portálján!szerkesztés 
CJROCluj-Napoca 19.jpg

Kolozsvár (románul 1974-ig Cluj, ma Cluj-Napoca, németül Klausenburg, néha Clausenburg, latinul Claudiopolis, szászul Kleusenburch) város Romániában. Erdély történelmi központja és legjelentősebb városa. Az egykori Kolozs vármegye, ma Kolozs megye székhelye. A 2002-es népszámlálási adatok szerint Bukarest és Jászvásár után Románia harmadik legnépesebb városa volt. Az Európai Unió 96. legnépesebb városa. Két színházával, két operájával, tizenegy felsőfokú oktatási intézményével és számos középiskolájával az ország fontos kulturális központja.

Egyike volt annak a hét erődített városnak, amelyekről Erdély német nevét (Siebenbürgen) kapta. Híres ezen kívül Mátyás király és Bocskai István fejedelem szülővárosaként, illetve az unitárius vallás bölcsőjeként. Számos műemléke közül a legnevezetesebbek a Szent Mihály-templom, előtte Fadrusz János Mátyás szobrával, a Farkas utcai református templom, illetve a Bánffy-palota.

Tovább a szócikkhez...

A hónap cikkeszerkesztés 
Református kórház Kolozsvár.jpg

A hajdani kolozsvári református kórház két világháború közötti épület Kolozsváron, amely a Ferenc József út (Str. Horea) és a Kálvin utca (Str. Câmpeni) sarkán állt, a hídelvei református templom mellett. Egyik szárnyában ma a III-as számú gyermekkórház (Clinica de Pediatrie III) van, a második világháború végén lebombázott részének helyére pedig mentőállomás épült.

Tovább a szócikkhez...

Látnivalókszerkesztés 
MagyarNapok1.jpg

A Kolozsvári Magyar Napok (KMN) a legnagyobb magyar fesztivál Erdélyben. Augusztus 19-én, a városi rangra emelés évfordulóján és 20-án, Szent István napon, illetve e két ünnep körüli egész héten rendezik meg.

A kulturális városnapokat a Kincses Kolozsvár Egyesület és partnerszervezetei 2010-ben szervezték meg először. 2016-ban két történelmi évforduló is a KMN idejére esett: Kolozsvár királyi várossá nyilvánítása és a keresztény magyar államalapítás ünnepe. Károly Róbert magyar király 1316. augusztus 19-én adta vissza Kolozsvárnak kiváltságait és a településnek városi (civitas) címet adott. Ezt az eseményt 2016-ban, a 700. jubileum alkalmából nagyszabású programsorozattal ünnepelték.

Tovább a szócikkhez...

További látnivalók...

A hónap képeszerkesztés 
Unió utca - Bartha Miklós utca sarok, az Osztrák-Magyar Bank városi székháza, 1915
Híres kolozsváriakszerkesztés 

Réthely Ödön (Pápa, 1881. október 24. – Kolozsvár, 1951. október 20.) magyar színész, 1942-től a kolozsvári színház örökös tagja.

A budapesti Színi Akadémián végzett. 1908-ban Eperjesen lépett először színpadra. Több vidéki társulatnál (Kassa, Pécs, Pozsony, Székesfehérvár, Győr, Szabadka) bonvivánként foglalkoztatták, majd 1918-tól Janovics Jenő Kolozsvárra szerződtette. Nehéz természete miatt többször is konfliktusba keveredett a színház vezetésével, néhányszor megpróbált máshova szerződni, de kudarcot vallott, és élete végéig Kolozsváron maradt, ahol hozzá méltó feladatokat és biztos megélhetést kapott.

Tovább a szócikkhez...

További neves kolozsváriak...


További portálokszerkesztés 
Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Vallás
Wikipédia