Portál:Kolozsvár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kolozsvár-portál
P Kolozsvár.pngIsten hozott a magyar Wikipédia Kolozsvár-portálján!szerkesztés 
CJROCluj-Napoca 19.jpg

Kolozsvár (románul 1974-ig Cluj, ma Cluj-Napoca, németül Klausenburg, néha Clausenburg, latinul Claudiopolis, szászul Kleusenburch) város Romániában. Erdély történelmi központja és legjelentősebb városa. Az egykori Kolozs vármegye, ma Kolozs megye székhelye. A 2002-es népszámlálási adatok szerint Bukarest és Jászvásár után Románia harmadik legnépesebb városa volt. Az Európai Unió 96. legnépesebb városa. Két színházával, két operájával, tizenegy felsőfokú oktatási intézményével és számos középiskolájával az ország fontos kulturális központja.

Egyike volt annak a hét erődített városnak, amelyekről Erdély német nevét (Siebenbürgen) kapta. Híres ezen kívül Mátyás király és Bocskai István fejedelem szülővárosaként, illetve az unitárius vallás bölcsőjeként. Számos műemléke közül a legnevezetesebbek a Szent Mihály-templom, előtte Fadrusz János Mátyás szobrával, a Farkas utcai református templom, illetve a Bánffy-palota.

Tovább a szócikkhez...

A hónap cikkeszerkesztés 
PiataUniriiNr22.JPG

A Kolozsvár Társaság 2003-ban alakult nonprofit, nemkormányzati, apolitikus szervezet. Fő célkitűzései közé tartozik, hogy lehetővé tegye Kolozsvár magyar lakosságának jelenlétét a város gazdasági, társadalmi, kulturális életében, előmozdítsa a fiatalok szakmai érvényesülését, elsősorban itthon. Épp ezért tevékenysége olyan területekre terjed ki, amelyek a város jövőjét segítik elő. Fontosnak tartja a kapcsolattartást a Kolozsváron működő nemzetközi képviseletekkel, művelődési intézményekkel.

A társaság tevékenysége olyan területekre is kiterjed, mint a város hagyományos és új értékeinek országos és nemzetközi szintű ismertetése, folyamatos konzultáció és együttműködés az egyházakkal, a vállalkozóréteg bevonása Kolozsvár jövőjének alakításában. E célok érdekében tájékoztat, fórumokat, kiállításokat, koncerteket, versenyeket szervez, kiadványokat jelentet meg.


Tovább a szócikkhez...

Látnivalókszerkesztés 
ClujArena X.jpg

A Kolozsvár Aréna (románul: Cluj Arena) futballstadion Kolozsváron, amely a korábbi Városi Stadion (Stadionul Ion Moinea) helyén épült. A kolozsvári Sétatér nyugati oldalán helyezkedik el, a Szamos mellett. Románia második legnagyobb stadionja. A stadionban játssza meccseit az Universitatea Cluj.

A sportrendezvények mellett a stadionban koncerteknek is helyet adnak. A megnyitó ünnepségen a német Scorpions lépett fel több mint 40 000 néző előtt.

Tovább a szócikkhez...

További látnivalók...

A hónap képeszerkesztés 
ToplitaNr1-3 (3).JPG
Híres kolozsváriakszerkesztés 
Tasso Marchini önarcképe
Tasso Marchini önarcképe

Tasso Marchini (Belgrád, 1907Arco di Trento, Olaszország, 1936[1]) erdélyi festőművész.

Olasz apa és szerb anya gyermeke, aki az első világháborúban elvesztette szüleit. Nem ismeretes, hogyan került Erdélybe, de 1924-ben a kolozsvári piaristáknál letette az érettségit, majd az induló kolozsvári képzőművészeti akadémia diákja lett, Catul Bogdan és Aurel Ciupe tanítványa volt. 1926–1928 között Nagybányán dolgozott, és a nagybányai iskola egyik legkiemelkedőbb festőjévé vált.

Tovább a szócikkhez...

További neves kolozsváriak...

Miben segíthetsz:szerkesztés 


További portálokszerkesztés 
Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Wikipédia
  1. A Wikipédia angol változata forrás nélkül megadja a születési és halálozási dátumot is: 1907. június 22. és 1936, október 19.