Portál:Kolozsvár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
P Kolozsvár.pngIsten hozott a magyar Wikipédia Kolozsvár-portálján!szerkesztés 
CJROCluj-Napoca 19.jpg

Kolozsvár (románul 1974-ig Cluj, ma Cluj-Napoca, németül Klausenburg, néha Clausenburg, latinul Claudiopolis, szászul Kleusenburch) város Romániában. Erdély történelmi központja és legjelentősebb városa. Az egykori Kolozs vármegye, ma Kolozs megye székhelye. A 2002-es népszámlálási adatok szerint Bukarest és Jászvásár után Románia harmadik legnépesebb városa volt. Az Európai Unió 96. legnépesebb városa. Két színházával, két operájával, tizenegy felsőfokú oktatási intézményével és számos középiskolájával az ország fontos kulturális központja.

Egyike volt annak a hét erődített városnak, amelyekről Erdély német nevét (Siebenbürgen) kapta. Híres ezen kívül Mátyás király és Bocskai István fejedelem szülővárosaként, illetve az unitárius vallás bölcsőjeként. Számos műemléke közül a legnevezetesebbek a Szent Mihály-templom, előtte Fadrusz János Mátyás szobrával, a Farkas utcai református templom, illetve a Bánffy-palota.

Tovább a szócikkhez...

A hónap cikkeszerkesztés 
Református kórház Kolozsvár.jpg

A hajdani kolozsvári református kórház két világháború közötti épület Kolozsváron, amely a Ferenc József út (Str. Horea) és a Kálvin utca (Str. Câmpeni) sarkán állt, a hídelvei református templom mellett. Egyik szárnyában ma a III-as számú gyermekkórház (Clinica de Pediatrie III) van, a második világháború végén lebombázott részének helyére pedig mentőállomás épült.

Tovább a szócikkhez...

Látnivalókszerkesztés 
MagyarNapok1.jpg

A Kolozsvári Magyar Napok (KMN) a legnagyobb magyar fesztivál Erdélyben. Augusztus 19-én, a városi rangra emelés évfordulóján és 20-án, Szent István napon, illetve e két ünnep körüli egész héten rendezik meg.

A kulturális városnapokat a Kincses Kolozsvár Egyesület és partnerszervezetei 2010-ben szervezték meg először. 2016-ban két történelmi évforduló is a KMN idejére esett: Kolozsvár királyi várossá nyilvánítása és a keresztény magyar államalapítás ünnepe. Károly Róbert magyar király 1316. augusztus 19-én adta vissza Kolozsvárnak kiváltságait és a településnek városi (civitas) címet adott. Ezt az eseményt 2016-ban, a 700. jubileum alkalmából nagyszabású programsorozattal ünnepelték.

Tovább a szócikkhez...

További látnivalók...

A hónap képeszerkesztés 
A ferences kolostor refektóriumának felolvasófülkéje
Híres kolozsváriakszerkesztés 
Pásztor János Üstödi Antal szerepében, 1978 - Pusztai szél (Hunyady Sándor).jpg

Pásztor János (Kolozsvár, 1929. január 18. – Kolozsvár, 1981. december 13.) színész, érdemes művész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja 1954 és 1981 között.

Színészi oklevelet 1956-ban szerzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben. Mesterei Kovács György és Senkálszky Endre voltak. A Kolozsvári Rádió bemondója, drámák és vígjátékok karakterszínésze volt. Többször filmezett, köztük magyar filmekben is.

Tovább a szócikkhez...

További neves kolozsváriak...


További portálokszerkesztés 
Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Vallás
Wikipédia