Portál:Kolozsvár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kolozsvár-portál
P Kolozsvár.pngIsten hozott a magyar Wikipédia Kolozsvár-portálján!szerkesztés 
CJROCluj-Napoca 19.jpg

Kolozsvár (románul 1974-ig Cluj, ma Cluj-Napoca, németül Klausenburg, néha Clausenburg, latinul Claudiopolis, szászul Kleusenburch) város Romániában. Erdély történelmi központja és legjelentősebb városa. Az egykori Kolozs vármegye, ma Kolozs megye székhelye. A 2002-es népszámlálási adatok szerint Bukarest és Jászvásár után Románia harmadik legnépesebb városa volt. Az Európai Unió 96. legnépesebb városa. Két színházával, két operájával, tizenegy felsőfokú oktatási intézményével és számos középiskolájával az ország fontos kulturális központja.

Egyike volt annak a hét erődített városnak, amelyekről Erdély német nevét (Siebenbürgen) kapta. Híres ezen kívül Mátyás király és Bocskai István fejedelem szülővárosaként, illetve az unitárius vallás bölcsőjeként. Számos műemléke közül a legnevezetesebbek a Szent Mihály-templom, előtte Fadrusz János Mátyás szobrával, a Farkas utcai református templom, illetve a Bánffy-palota.

Tovább a szócikkhez...

A hónap cikkeszerkesztés 
Cluj Polyvalent Hall 2.jpg

A Sala Polivalentă többfunkciós rendezvénycsarnok Romániában, Kolozsváron, amely a helyi férfi- és női kosárlabda-, röplabda- és kézilabdacsapatoknak ad otthont. A csarnok befogadóképessége az átadáskor a rendezvény típusától függően 6930–10000 fő volt, ezt a 2017-es férfi kosárlabda-Európa-bajnokságra 9300–10000 fősre bővítették. A Kolozsvár Aréna és a Horia Demian Sportcsarnok közelében, a Sétatér mellett található.

A csarnok hivatalos megnyitására 2014. október 27-én került sor Emil Boc polgármester, Ioan Gheorghe Vușcan prefektus, Vákár István, a Kolozs megyei tanács elnökhelyettese és több parlementi képviselő jelenlétében. Az avatáson a szalagot öt sportoló vágta el: Simona Richter, olimpiai bronzérmes cselgáncsozó, Ciprian Porumb, Románia teniszcsapatának kapitánya a Davis Kupa során, Mircea Barna válogatott kosárlabdázó, Ráduly-Zörgő Éva többszörös országos bajnok atléta és Remus Câmpeanu, az FC Universitatea Cluj labdarúgócsapat egykori kapitánya. A sportcsarnokban rendezett első sportesemény az U Alexandrion Cluj és ASC Corona 2010 Brașov közötti női kézilabdamérkőzés volt 2014. november 9-én, amelyre több mint kétezer néző látogatott el.

Tovább a szócikkhez...

Látnivalókszerkesztés 
Plaque Jenő Dsida - Cluj.JPG

Kolozsváron sok emléktábla található, amelyek a magyar történelem és kultúra eseményeire emlékeztetnek. Ezek közül azonban sok magasan van elhelyezve, néha nehezen vehető észre. Még a magyar nyelvű turistakalauzok is csak keveset említenek ezek közül. Egyes emléktáblák udvarban találhatóak, ezért nehezebben hozzáférhetőek, például a Böhm Károly, Reményik Sándor, Bartalis János és Páter Béla botanikus emlékére állíttatottakat a Kossuth Lajos (21 Dec. 1989) utca 1. szám alatti, az evangélikus egyház tulajdonában lévő ház udvarában.

Tovább a szócikkhez...

További látnivalók...

A hónap képeszerkesztés 
A bolgártelepi református templom
Híres kolozsváriakszerkesztés 
Marius Tabacu
Marius Tabacu

Marius Tabacu (Tóti, 1953. január 13.) román műfordító, televíziós filmrendező, zongorista, a kolozsvári Transilvania Filharmónia igazgatója.

1975-ben a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerzett diplomát zongora szakon, majd a kolozsvári Zenelíceumban volt tanár. Első felesége, Balla Zsófia révén került kapcsolatba Tamás Gáspár Miklóssal, Szőcs Gézával, Orbán Györggyel, Cselényi Lászlóval, és az 1980-as évektől kezdve részt vett az ellenzéki mozgalmakban. 1987-ben kilépett a Román Kommunista Pártból. Írása jelent meg a Kiáltó Szó című szamizdatban. Egyike volt a kevés román értelmiséginek, aki szót emelt Ion Lăncrănjan Cuvînt despre Transilvania című nacionalista műve ellen; kritikája a Szabad Európa Rádióban hangzott el.

2007 óta a kolozsvári Transilvania Filharmónia igazgatója. A kortárs erdélyi magyar irodalom számos művét fordította románra.

Tovább a szócikkhez...

További neves kolozsváriak...


További portálokszerkesztés 
Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Vallás
Wikipédia