Portál:Közlekedés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Közlekedésportál
Üdvözlünk a Közlekedésportálon!
Kerék.png
PortálvitaAutópálya-portálVasútportálVolántársaságok portálAutópálya-műhely (Vita)Közlekedésműhely (Vita)Vasútműhely (Vita)
A nap képeKért cikkekÉpítés alatt lévő cikkekSzülető cikkekVázlatos cikkekBővítendő cikkek
Jól használható cikkekTeljes cikkekSzínvonalas cikkekKiemelt cikkekSzócikkek a Közlekedésportálon
+
A hét cikke

A portálon legutóbb megjelent szócikkek:

+
Cikkajánló
Combino Supra Budapest2.JPG
A budapesti 6-os jelzésű villamos a Móricz Zsigmond körtér és a Széll Kálmán tér között közlekedik. A járat hossza 8,3 km, amit a Budapesti Közlekedési Zrt. üzemeltet. Budapest egyetlen 24 órás üzemidejű viszonylatának útvonala nagy részben megegyezik a 4-es villamoséval, ezért szokás együtt 4–6-os („négyes-hatos”) néven említeni őket. A világ legforgalmasabb villamosvonal párosa.

A vonalon 2006. július 1-je óta Siemens Combino Supra villamos közlekedik. Korábban (2007 előtt) 17+17 Ganz csuklós villamos járt a vonalon, jelenleg 18 Combino van kiosztva a vonalra. A villamosokat a Hungária kocsiszínben tárolják.

A villamosközlekedés Budapesten elsőként a Nagykörúton 1887. november 28-án délután fél 3-kor indult meg. A szerelvények maximális 10 km/h-s sebességgel közlekedhettek. Az 1888-tól Budapesti Városi Vasút név alatt működő Siemens & Halske cég működtette a vonalat. A villamos a Nyugati pályaudvar és a Király utca közötti 1 kilométer hosszú, 1000 mm-es nyomtávú villamospályán közlekedett. Alsóvezetékes rendszert használt, ami azt jelentette, hogy a sínpár között volt egy csatorna, ahonnan egy ún. áramszedőhajó segítségével kapták az áramot a szerelvények. A járművek karbantartását és áramellátását a Nyugati pályaudvar előtt végezték. 1890 májusában már normál (1435 mm-es) nyomtávon jártak a szerelvények, immár a mai Blaha Lujza térig. (Tovább a cikkhez…)


A portálon véletlenszerűen megjelenő szócikkek: 6-os villamos880-as buszM3-as autópálya (Magyarország)TrolibuszMÁV M41MÁV V43

+
A hét cikke a Vasútportálról
Dsaplakat.jpg

A Déli Vasút egy olyan több ország területén hálózattal bíró vasúttársaság volt, melynek történetét háborúk, a nemzetállamok megalakulása és kormányközi tárgyalások során kialakuló szerződések befolyásolták. A vasúttársaság 1858-as megalakítása kettős célt szolgált: a Duna jobb partján fekvő osztrák területek töredezett vasúthálózatának egységesítése (befejezése), valamint az új egységes hálózat egységes üzletmenetét biztosítása.

+
Hidak portál - Magyarország hídjai
Megyeri híd2.jpg

A Megyeri híd (nem hivatalosan az M0-s északi Duna-hídja) egy híd a Duna felett, mely Újpestet köti össze Budakalásszal a Szentendrei-szigeten keresztül. A híd a magyar fővárost elkerülő M0-s autóút 2. számú főút és 11. számú főút közti szakaszának része, mely áthalad a Szentendrei-sziget és a Szentendrei-Duna-ág felett is. A híd valójában 5 híd (9 hídszerkezet) együttese, melyek közül a legnevezetesebb a Nagy-Duna-ág felett átívelő 591 m hosszú hídszerkezet, amely az ország első igazi ferdekábeles hídja.

A híd összesen 1861 méter hosszú, Budakalász és Újpest között húzódik. Építési költsége 63 milliárd forint volt. A Szentendrei-Duna-ág felett acél gerendahíd, a Duna fő ága felett ferdekábeles acélhíd épült, az árterek és a sziget felett feszített vasbeton szerkezete van. A hídon irányonként 2 forgalmi sáv került kialakításra az átlagosnál szélesebb leállósávokkal, melyek később forgalmi sávvá alakíthatóak. Déli oldalára gyalogutat, északi oldalára kerékpárutat építettek, ami közvetlenül kapcsolódik a nemzetközi EuroVelo6 kerékpárútvonalhoz.

+
Hidak portál - Amerika hídjai
Golden Gate híd

A Golden Gate (magyarul Aranykapu) híd az Amerikai Egyesült Államok második leghosszabb függőhídja, ami a Csendes-óceánt és a San Franciscó-i öblöt elválasztó szorost íveli át. A hatsávos út mellett a hídon gyalogosan is lehet közlekedni. A híd alatt nagy a hajóforgalom.

A Golden Gate híd építését 1933. január 5-én kezdték el, és 1937. május 27-én adták át a gyalogos forgalomnak, ezt követően 27 évig, a New York-i Verrazano-Narrows híd elkészültéig a világ leghosszabb hídja volt. A híd egy lehorgonyzott függőhíd, melynek két hatalmas acélkonzolja közt 1280 méternyi víz húzódik.

+
Kategóriák
+
A nap képe
Az Agria Volán MAN Lion's Classic típusú autóbusza
Az Agria Volán MAN Lion's Classic típusú autóbusza
+
Tudtad-e?
Tudtad-e,
Az Otto-motor működése
+
Volántársaságok-portál - A hónap képe
Szerkesztő:Bartók Dániel/Közlekedésműhely/A hónap volános képe/2016-09
+
Kiemelt cikkek a közlekedés témaköréből
+
Hidak portál - Kép találomra
60163 Tornado 7 March 2009 Berwick.jpg

Royal Border Bridge - Anglia
+
Közlekedéssel kapcsolatos műhelyek
+
Társportálok
Autópálya Autópálya  •  Hidak A hidak portálja  •  Vasút Vasút  •  Volántársaságok Volántársaságok portálja
+
Tagportálok
Autópálya Autópálya  •  Hidak A hidak portálja  •  Technika Technika  •  Vasút Vasút  •  Informatika Informatika  •  Volántársaságok Volántársaságok portálja
+


Portálok
Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Wikipédia
+