Portál:Közlekedés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Közlekedésportál
Üdvözlünk a Közlekedésportálon!
Kerék.png
PortálvitaAutópálya-portálVasútportálVolántársaságok portálAutópálya-műhely (Vita)Közlekedésműhely (Vita)Vasútműhely (Vita)
A nap képeKért cikkekÉpítés alatt lévő cikkekSzülető cikkekVázlatos cikkekBővítendő cikkek
Jól használható cikkekTeljes cikkekSzínvonalas cikkekKiemelt cikkekSzócikkek a Közlekedésportálon
+
A hét cikke

A portálon legutóbb megjelent szócikkek: Nyugati pályaudvar 

+
Cikkajánló
Egy trolibusz Gdynia-ban.

A trolibusz egy olyan közúti tömegközlekedési villamos jármű, amely áramszedők segítségével kapcsolódik a felső vezetékéhez, és így kapja a mozgáshoz szükséges energiát. Funkciója általában a közforgalmú autóbuszéhoz hasonló. A trolibusz majdnem egyidős a villamosokkal. Az első ilyen járművet 1882-ben helyezték üzembe Berlin közelében. Elterjedt megoldás volt a kontakt-kocsi használata. Ez magán a felsővezetéken futott egy görgős kiskocsi, és ez a kiskocsi volt vezetékkel összekötve a járművel. Innen jön a trolibusz elnevezés is, mert magát a görgős kiskocsit (bevásárlókocsit) hívják trolley-nak. A trolibuszok fénykora egybeesett a villamoshálózatok hanyatlásával. Sok helyen a villamosok helyett a trolibuszt kezdték alkalmazni. Ezeknek a hálózatoknak túlnyomó része akkor szűnt meg, amikor esedékessé vált volna az első járműcseréjük: az 1960-as évek elején – ugyanis – a trolibuszok gazdaságosságát megkérdőjelezte az alacsony olajár, illetve az autóbuszok olcsóbb tömegtermelése. A trolibuszok gumikerekük miatt nincsenek leföldelve, így fennáll a veszélye, hogy szigetelési hiba esetén a kocsitest a földhöz képest feszültség alá kerül. Négyféle elektromos jelenség okozhat bajt trolibuszon:

  • Statikus elektromosság
  • 24 V-os segédáramköri szigeteléshiba:
  • Szivárgóáram
  • Zárlat

A testkötéses áramütések kivédésére a következő technikákat alkalmazzák:

  • Földfüggetlen felsővezeték-hálózatok: az olyan hálózatokon, ahol az áramátalakítókról nem üzemel közösen villamos és trolibusz, nincs szükség az egyik pólust földelni. Ez esetben ha egy helyen leromlott a szigetelés a trolibuszon, zárt áramköri út hiányában így sem következhet be áramütés. A magyarországi trolibuszüzemek nem ilyenek, mert mindegyik vállalat közös áramátalakítóról üzemeltet villamost és trolibuszt.
Szovjet gyártmányú, ZIU-9-es trolibusz Budapesten
  • Kettős szigetelésű járművek: A korszerű trolibuszokban a szigeteléseken álló nagyfeszültségű elektromos berendezéseket olyan zárt ládatérbe helyezik el, amely maga is el van szigetelve a kocsitesttől. A kocsitest és a ládatér közötti ellenállást a vezetőállásba beépített műszerrel mérik, így azonnal kiderül, ha a megengedettnél nagyobb áramszivárgás jelenne meg az erősáramú berendezések felől. A Magyarországon közlekedő trolibusztípusok közül egyedül a ZIU–9-es nem rendelkezik ezzel a védelmi berendezéssel – ezt a típust kivonják a forgalomból.

Az áramütések halálos, vagy maradandó károsodást okozó áramütést (tudomásunk szerint) még nem okozott trolibusz. Évente azonban előfordul néhány áramütéses eset, amelyek javarészt veszélytelenek (hiszen azokról a tünetekről sosem számoltak be az érintettek, amelyeket egy igazi zárlat esetén fellépő 600 V-os áramütés okozna). Az áramütés esetén szokásos eljárás szerint minden esetben – megfigyelésre – kórházba viszik az áramütés elszenvedőjét, mivel a helyszínen megállapíthatatlan, hogy a fenti négyféle lehetőség közül melyik következett be. Ezeket az eseményeket hajlamos a bulvársajtó – eltúlozva – életveszélyként tálalni. A Budapesten üzemelő ZIU-9-es szovjet gyártmányú trolit viszont igyekeznek kivonni a közlekedésből földelési problémái miatt.


A portálon véletlenszerűen megjelenő szócikkek: 6-os villamos880-as buszM3-as autópálya (Magyarország)TrolibuszMÁV M41MÁV V43

+
A hét cikke a Vasútportálról
Dsaplakat.jpg

A Déli Vasút egy olyan több ország területén hálózattal bíró vasúttársaság volt, melynek történetét háborúk, a nemzetállamok megalakulása és kormányközi tárgyalások során kialakuló szerződések befolyásolták. A vasúttársaság 1858-as megalakítása kettős célt szolgált: a Duna jobb partján fekvő osztrák területek töredezett vasúthálózatának egységesítése (befejezése), valamint az új egységes hálózat egységes üzletmenetét biztosítása.

+
Hidak portál - Magyarország hídjai
Megyeri híd2.jpg

A Megyeri híd (nem hivatalosan az M0-s északi Duna-hídja) egy híd a Duna felett, mely Újpestet köti össze Budakalásszal a Szentendrei-szigeten keresztül. A híd a magyar fővárost elkerülő M0-s autóút 2. számú főút és 11. számú főút közti szakaszának része, mely áthalad a Szentendrei-sziget és a Szentendrei-Duna-ág felett is. A híd valójában 5 híd (9 hídszerkezet) együttese, melyek közül a legnevezetesebb a Nagy-Duna-ág felett átívelő 591 m hosszú hídszerkezet, amely az ország első igazi ferdekábeles hídja.

A híd összesen 1861 méter hosszú, Budakalász és Újpest között húzódik. Építési költsége 63 milliárd forint volt. A Szentendrei-Duna-ág felett acél gerendahíd, a Duna fő ága felett ferdekábeles acélhíd épült, az árterek és a sziget felett feszített vasbeton szerkezete van. A hídon irányonként 2 forgalmi sáv került kialakításra az átlagosnál szélesebb leállósávokkal, melyek később forgalmi sávvá alakíthatóak. Déli oldalára gyalogutat, északi oldalára kerékpárutat építettek, ami közvetlenül kapcsolódik a nemzetközi EuroVelo6 kerékpárútvonalhoz.

+
Hidak portál - Amerika hídjai
Golden Gate híd

A Golden Gate (magyarul Aranykapu) híd az Amerikai Egyesült Államok második leghosszabb függőhídja, ami a Csendes-óceánt és a San Franciscó-i öblöt elválasztó szorost íveli át. A hatsávos út mellett a hídon gyalogosan is lehet közlekedni. A híd alatt nagy a hajóforgalom.

A Golden Gate híd építését 1933. január 5-én kezdték el, és 1937. május 27-én adták át a gyalogos forgalomnak, ezt követően 27 évig, a New York-i Verrazano-Narrows híd elkészültéig a világ leghosszabb hídja volt. A híd egy lehorgonyzott függőhíd, melynek két hatalmas acélkonzolja közt 1280 méternyi víz húzódik.

+
Kategóriák
+
A nap képe
1842. augusztus 24-én tették le a Széchenyi lánchíd alapkövét (Barabás Miklós: A Lánchíd alapkőletétele c. festménye 1864-ben készült)
1842. augusztus 24-én tették le a Széchenyi lánchíd alapkövét (Barabás Miklós: A Lánchíd alapkőletétele c. festménye 1864-ben készült)
+
Tudtad-e?
Tudtad-e,
Az Otto-motor működése
+
Volántársaságok-portál - A hónap képe
Szerkesztő:Bartók Dániel/Közlekedésműhely/A hónap volános képe/2016-08
+
Kiemelt cikkek a közlekedés témaköréből
+
Hidak portál - Kép találomra
60163 Tornado 7 March 2009 Berwick.jpg

Royal Border Bridge - Anglia
+
Közlekedéssel kapcsolatos műhelyek
+
Társportálok
Autópálya Autópálya  •  Hidak A hidak portálja  •  Vasút Vasút  •  Volántársaságok Volántársaságok portálja
+
Tagportálok
Autópálya Autópálya  •  Hidak A hidak portálja  •  Technika Technika  •  Vasút Vasút  •  Informatika Informatika  •  Volántársaságok Volántársaságok portálja
+


Portálok
Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Wikipédia
+