Wikipédia-vita:Vasútműhely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Archive

Archívum (?)


Szob-Nagybörzsöny[szerkesztés]

Sziasztok! Úgy látom nincs nagy élet, de azért teszek egy próbát. Van a Nagybörzsönyi Erdei Vasút és a Börzsöny Kisvasút, amelyek most az új szakasz átadásával összeértek. A kérdés, amit utóbbi vitalapján kb. fél éve feltettem, most még aktuálisabb: hogyan kezeljük ezt? Amennyire látom, ez most három különböző tulajdonú vonalszakasz két üzemeltetővel - de a fejekben azért hamar össze fog forrni egésszé. A szócikkekben már el is kezdődött az összefolyás, ha külön akarjuk tartani az sok munkát fog jelenteni. Közös neve, arculata (honlapja) stb. persze nincs. A vonalszám hogy működik, az közös lesz? Ki dönti ezt el és mikor? Legyen egy szócikke a vonalnak (egészében), és két nyúlfarknyi a két üzemeltetőnek? Vélemény? - Antissimo

OSM, Vasutuzem.hu együtt hozza, Szob-Nagybörzsöny Erdei Vasút néven 318-as számon (bár előbbinél megvan külön is[1]), van ahol a kisvasut.hu is. -Antissimo vita 2016. június 3., 23:03 (CEST)

Mivel nem tiltakozott senki (sem itt, sem az érintett szócikkek vitalapján), összevontam. – Antissimo vita 2016. június 21., 11:10 (CEST)

Felmérés[szerkesztés]

Kedves Műhelytagok!

Annak felmérésére, hogy melyik műhely aktív és melyik nem, egy üzenetet hagyok itt nektek. A felmérés célja annak a megállapítása, hogy egy ide érkező kérdésre kap-e belátható időn belül választ a kérdező. Amennyiben aktív a műhely, kérlek reagáljatok rá. Kérem, hogy olyan válaszoljon, aki rendszeresen figyeli ezt az oldalt és ne olyan, aki véletlenül vette észre az FV-ben. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2016. december 20., 20:11 (CET)

A Figyelőlistámon van. misibacsi*üzenet 2016. december 21., 08:07 (CET)
Üdv! Én is figyelem a lapot. – Exxaghost vita 2016. december 21., 10:08 (CET)

köszönöm :D Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2016. december 22., 13:36 (CET)

Én is! – B.Zsolt vita 2016. december 22., 22:53 (CET)

Készülés a menetrend változásra[szerkesztés]

Az idei évi menetrendváltozás is hoz bőven újdonságokat, ezért sok szócikket át kell majd írni. Elkezdtem gyűjteni a figyelmet igénylő, frissítést igénylő szócikkeket. Ha valakinek van még ötlete, bátran bővítse a listát.

– B.Zsolt vita 2017. november 28., 15:31 (CET)

Modul:BS-daten[szerkesztés]

Budapest–Esztergom-vasútvonal
Desiro motorvonat a régi Újpesti vasúti hídon
Desiro motorvonat a régi Újpesti vasúti hídon
A Budapest–Esztergom-vasútvonal útvonala
Vonal:2
Hossz:53 km
Nyomtávolság:1435 mm
Feszültség:25 kV ~
Üzemeltető:MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Maximális sebesség:100 km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz Budapest–Esztergom-vasútvonal témájú médiaállományokat.

Elkészítettem a {{BS-daten}}(?) Lua-változatát, ez több újdonságot is tartalmaz:

  • Magyar paraméternevek – mivel a paraméterek egy jelentős része már a Wikidatából jön, elérkezettnek éreztem az időt arra, hogy a megmaradók végre magyarul legyenek, egyelőre a német után, másodlagosként, de természetesen minimum az elsődlegessé, esetleg az egyetlenné tétel a cél.
  • Wikidata még széleskörűbb használata – a Lua nyelv használata lehetővé tette olyan dolgok megvalósítását, amiket hagyományos wikiszöveggel nem vagy csak rendkívül körülményesen lehetett volna: képaláírás a Wikidatából, villamosítási rendszer és legnagyobb emelkedés. (A villamosítási rendszer egyelőre kizárólag a 25 kV-ot dolgozza fel, ezen még megpróbálok fejleszteni…)
  • Wikidata akárhonnan – mivel Luában egyetlen változóban tárolhatom a Wikidata-azonosítót, nem okozott problémát annak megvalósítása, hogy tetszőleges Wikidata-elem adatait be lehessen tölteni. (Élő példa jobbra.)

Még nem cseréltem le a sablont, egyrészt a villamosítással még nagyon kéne kezdeni valamit előbb, másrészt még nem teszteltem alaposan. Bármelyikben elfogadok segítséget! :-) – Tacsipacsi vita 2017. december 30., 00:31 (CET)

Jó lett nagyon, köszönjük a fáradozást! – B.Zsolt vita 2017. december 30., 12:00 (CET)

Crossrail[szerkesztés]

Sziasztok! Teljes egészében újraírtam a Crossrail szócikket, és az így kibővített és aktualizált cikket kiemelt szócikknek jelöltem. Véleményeteket, támogatásotokat ezen az oldalon mondhatjátok el. – balint36 🚌 buszmegálló 2018. szeptember 19., 00:39 (CEST)

Szervusz ! Tyűha, ez aztán nemsemmi ! Átfutottam a cikket, végig olvasom, és én rajta vagyok, bár azért szólhattál volna előbb egy ekkora munkáról ! :) – Exxaghost vita 2018. szeptember 19., 07:14 (CEST)

Köszönöm, hogy ránéztél, és kiszúrtad az elgépelést :) – balint36 🚌 buszmegálló 2018. szeptember 22., 16:34 (CEST)

Most lett időm végre rá. Ráfekszem, hogy haladjon a dolog. Hopp egy fura mondat máris :)

Egyes tervek Euston és Loughborough Junction közé javasolták az alagút megépítését kiváltva a Blackfriars hidat, más Lewisham és Kilburn helyezte Fenchurch Street, Bank, Ludgate Circus, Trafalgar Square, Marble Arch és Marylebone érintésével.

Üdv ! – Exxaghost vita 2018. szeptember 23., 07:20 (CEST)

Ennél egy szó valóban lemaradt, pótoltam és egyértelműbbé tettem. Amikhez kommentet raktál, ott (azontúl, hogy követni akartam az angolt) próbáltam az építkezés fontosabb mozzanatait és magyarázatait egy szakaszba vonni: építés kezdete, (1 év + kb 9 hónap) csuszás. A építkezés kezdete benne van a bevezetőben, igaz, csak egy fél mondatban, inkább lejjebb fejtettem ki bővebben. – balint36 🚌 buszmegálló 2018. szeptember 23., 17:19 (CEST)

Ha lehet, inkább a munkapad valamelyik szakaszába írj, úgy jobban tudok válaszolni, és mindenki látni fogja. – balint36 🚌 buszmegálló 2018. szeptember 23., 19:07 (CEST)

Oké, ez még csak egy első átnézés, amolyan hibalista, inkább magamnak, hogy mit kell majd még csinálni vele. Még soha nem vettem részt ilyen megbeszélésben, pláne nem adtam aláírást hozzá. De itt az ideje, és ahol tudok, naná, hogy segítek. Amikor éppen nem ráz a hideg, tudom bogarászni :) Holnap már lesz fejlemény, ahogy a kritériumokat nézem. Nem annyira van mozgás amott sem. :( – Exxaghost vita 2018. szeptember 23., 19:47 (CEST)

British Rail kocsi sorozatok[szerkesztés]

Egyes szócikkek tartalmazák a "sorozat"-ot a nevükben , mások nem. Én nem látom közöttük a különbséget az enwikin egységes az elnevezés. Javasolom egységesíteni (pl. British Rail 221 sorozat, British Rail 390) JSoos vita 2018. október 10., 14:30 (CEST)

Úgy látom, közben @B.Zsolt cselekedett. Általánosában én a sorozat használatát láttam (pl. MÁV V43, GYSEV 471, OSE 120, JŽ 461). – balint36 🚌 buszmegálló 2018. október 10., 17:00 (CEST)

ez egy régóta függőben lévő probléma, néha eszembejut és megcsinálok belőlük párat... :) – B.Zsolt vita 2018. október 10., 17:03 (CEST)

Köszi, csak nem voltam benne biztos, hogy a hatalmas hozzájárulásom a Crossrailben jó volt-e... :-) JSoos vita 2018. október 11., 17:16 (CEST)

Belenyúltam a "villamos motorvonatok angliában" sablonba is. JSoos vita 2018. október 11., 18:24 (CEST)

Arad-Hegyaljai Motorosított Vasút[szerkesztés]

Most készültem el az Arad-Hegyaljai Motorosított Vasút cikkel, fordítás románból és németből. Átnéznétek a vasúti szakkifejezések szempontjából? Előre is köszönöm! – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2019. március 29., 19:09 (CET)

Első olvasásra jónak tűnik számomra. Egy-két kisebb vesszőhibát láttam, de lehet tévedek. Hétfőn majd átolvasom újra. – B.Zsolt vita 2019. március 31., 21:59 (CEST)

Térkép (már megint)[szerkesztés]

Üdv ! Én megpróbáltam "villamosítani"a térképen a megfelelő vonalakat, de amikor feltöltöttem, nem ette meg a Wiki, most pedig még csak nálam sem jó. Kiegészítem a megfelelő csoporta az adott vonalak leírását szövegesen az .svg állományban, de sem IE, sem Edzs sem Chrome alatt nem jó, szagatott vonalas lesz.

<use xlink:href="#vv_2a" class="vv egyvaganyu_torzsvonal_villamositott_MAV vv_2" />

<use xlink:href="#vv_2b" class="vv ketvaganyu_torzsvonal_villamositott_MAV vv_2" /><use xlink:href="#vv_2b" class="nagytengely" />

<use xlink:href="#vv_2c" class="vv egyvaganyu_torzsvonal_villamositott_MAV vv_2" />

Így nem merem feltölteni. Hátha más nagyobb szerencsével jár. A 135-ös vonalnál is lehet már tudni, hogy hol lesz két vágány, de ennek a rajzolására nem vállakozom. – Exxaghost vita 2019. július 31., 13:40 (CEST)

Árva lapok[szerkesztés]

Kedves műhelytagok!

Van nekünk kezdettől fogva egy Wikipédia:Árva szócikkek listánk, amely sajnos 15 ezer lapot tartalmazott, amiből Hkoala szerkesztőtársunk az elmúlt 2-3 hétben másfél ezret árvátlanított, köszönet érte. Mint tudjuk, az árva cikk az, amire semelyik másik cikk nem hivatkozik, így gyakorlatilag nincs benne a Wiki vérkeringésében, mert arra vajmi kevés az esély, hogy direkt kereséssel bárki is olvassa. Kérlek benneteket, hogy a műhelyt érintő Wikipédia:Árva szócikkek/Vasút allapon összegyűjtött cikkeket próbáljátok rendezni, vagy legalább arra figyelni, hogy az újonnan készülők ne kerüljenek közéjük, mert a lista személyes tapasztalatom és a statisztika szerint csak növekszik. Köszönöm a figyelmeteket: – Porrimaeszmecsere 2020. január 16., 19:34 (CET)