Portál:Békéscsaba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Békéscsaba sétálóutcája Jókai Színház Az Árpád-fürdő VÁROSHÁZA Élővíz-csatorna
BÉKÉSCSABA
Békéscsaba címere
Békéscsaba címere

Békéscsaba, régebbi nevén Csaba, vagy Nagy-Csaba, majd Békés-Csaba (szlovákul: Békešská Čaba, németül: Tschabe, románul: Bichişciaba), megyeszékhely, megyei jogú város, Békés vármegye gazdasági-földrajzi központja és székhelye. Mérete alapján Magyarországon középvárosnak, európai szinten kisvárosnak tekinthető. A Békéscsabai kistérség és a Viharsarok központja, hazánk 14. legnépesebb városa. Első írásos említése 1332-ből származik, majd a török időkben elpusztult, így teljesen újra kellett telepíteni. Az egykoron „Európa legnagyobb falujának” nevezett város mára rendezett, városias külsejű településsé vált. A város méltán híres gasztronómiai különlegességeiről és rendezvényeiről, például a hungarikumnak számító csabai kolbászról és az erre alapozott fesztiválról. Ugyancsak itt rendezik meg Magyarország leglátogatottabb sörfesztiválját is.
A hónap szócikke

A Csabai Kolbászfesztivál Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, amit a híres Csabai kolbászra alapozva rendeznek meg Békéscsabán, a Városi Sportcsarnokban és környékén. Az utóbbi időkben már mindig párhuzamosan zajlik a Borvigadalom is.

Története

Az első fesztivált 1997-ben rendezték meg, akkor még csak a sportcsarnok területén belül. Rá egy évre megalakult a Csabai Kolbászklub, amely hivatalosan is célul tűzte ki, hogy népszerűsítse, szervezze a fesztivál bel- és külföldön egyaránt. Az évek folyamán fokozatosan fejlődött, dinamikusan növekedett mind a kiállítók, versenyzők és a vendégek száma is. Emiatt a szervezők felállítottak nagy sátrakat, illetve kiszerveztek jó pár asztalt a csarnokon kívülre.

Az évek során egyre népszerűbbé vált, ennek is köszönhetően számos prominens személyiség is látogatást tett itt, többek között Orbán Viktor egykori miniszterelnök (tagja a Kolbászklubnak is), Torgyán József, Faludy György, Boros Lajos, Bocskor Gábor, Vári Gyula is. Hagyományosan október utolsó, vagy utolsó előtti hétvégéjén rendezik meg. Immáron tradíció, hogy a versenyen részt vesznek Békéscsaba testvérvárosainak küldöttségei is.

Szócikkek
Citadella
Citadella

Földrajz

Látnivalók

Történelem

Híres emberek

Kért cikkek

Írd le a vitalapra, vagy a szerkesztés füllel megteheted, hogy ide beírod.

A hónap képe
Békéscsaba sétálóutcája, az Andrássy út
Kategóriák
Tudtad-e, hogy...?
  • ...Békéscsabán látható a világ legnagyobb Munkácsy gyűjteménye?
Vitalap

Új üzenet hagyásához kattints ide.

Tennivalók
Társportálok
További portálok