Portál:Pécs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Üdvözöljük a Pécs-műhely által újonnan létrehozott Pécs-portálon.
Oldalunk a magyar Wikipédián Pécs után, illetve a Péccsel kapcsolatos szócikkek után érdeklődők számára kíván kiinduló ponttá válni.


Pécs (horvátul Pečuh, németül: Fünfkirchen, szerbül: Печуј/Pečuj, a középkorban latinul: Quinque Ecclesiae, az ókorban latinul: Sopianae) megyei jogú város, Magyarország ötödik legnagyobb települése, Baranya megye, a Pécsi járás és kistérség székhelye.

A kelta és pannon törzsek lakta vidéken a 2. század elején a rómaiak alapítottak várost Sopianae néven. A település a 4. századra tartományi székhellyé és a korai kereszténység egyik jelentős központjává vált. Az ebből az időszakból származó ókeresztény temetői építményegyüttest az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2000 decemberében felvette a világörökségi listára.

A püspökséget 1009-ben Szent István király, az ország első egyetemét 1367-ben Nagy Lajos király alapította a városban. (Ma is itt működik az ország legnagyobb létszámú egyeteme, közel 34 ezer hallgatóval.) A középkori Pécset az ország kulturális, művészeti életének egyik központjává tette Janus Pannonius püspök, a magyar humanizmus nagy költője, a latin nyelvű magyar költészet legjelesebb képviselője.

A 150 éves török hódoltság után – e korszakból olyan gazdag építészeti emlékeinek maradtak fent, mint a Gázi Kászim pasa dzsámija a város főterén –, 1780-ban Pécs szabad királyi városi rangot kapott Mária Terézia királynőtől. Ezt követően erőteljes polgárosodás, gazdasági fejlődés indult el. Az iparosodás a 19. század első felében jelentősen felgyorsult, a Zsolnay-kerámia, a Littke-pezsgő, az Angster-orgona világhírűvé váltak.

Pécs mindig soknemzetiségű település volt, kulturális rétegek rakódtak egymásra, nemzetiségek hagyományai, értékei ötvöződtek két évezredes története során. Magyarok, horvátok és svábok ma is békében élnek egymással gazdag kulturális polaritásban, így nem meglepő, hogy a város 2010-ben Essennel és Isztambullal együtt Európa egyik kulturális fővárosa lett. A 2005-ben elfogadott és győztesnek hirdetett pályázat döntő részét a civilek írták, így a Pécs2010 Kulturális Főváros projekt valóban Pécs programja volt. A program 4 kulturális beruházásra épült: Pécsi konferencia- és koncertközpont, Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, Múzeumok utcája és a Zsolnay Kulturális Negyed. Ezeket még kiegészítették közterek és parkok újjáélesztése, amelyek mind az Európai Unió társfinanszírozásában valósultak meg. A megtisztelő cím hatalmas fejlesztéseket indított el a városban. Új, modern szállodák, bevásárlóközpont és irodaházak épültek.

Pécs 1998-ban elnyerte az UNESCO Városok a békéért-díját a kisebbségi kultúrák ápolása, valamint a délszláv háború menekültjei iránt tanúsított befogadó, toleráns hozzáállása miatt. A város 2007-ben harmadik, 2008-ban pedig második lett az Élhető Települések (The LivCom Awards) nemzetközi versenyének 75 ezer és 200 ezer lélekszám közötti települések kategóriájában.

Bővebben Pécsről...
Mutass másik szócikket
Kiemelt szócikkszerkesztés 
Pécsi Országos Színházi Találkozó
A Pécsi Országos Színházi Találkozót (közismert rövidített nevén: POSZT) a „Magyar Színházi Társaság” Pécs városában szervezi 2001 óta. Ezt megelőzően a találkozó helyszínét folyamatosan váltogatták, ekkor azonban a helyszínt szakmai és politikai okokból rögzítették. Ez, a magyar színházi szakma legfontosabb eseménye, melyhez Pécs valódi fesztiváli hangulatot tud teremteni. A fesztiváligazgatók 2001-2010 között Jordán Tamás és Simon István voltak, 2013-tól pedig Kőhalmi Andrea és Stenczer Béla. Három csoportba sorolják a programokat: versenyprogramok, off-programok és folyamatos rendezvények. Külön díjat ad át a legjobb női és férfi alakításért a MASZK Országos Színészegyesület színészzsűri. Díjat ad át ezen kívül a közönségzsűri és a Baranya megyei önkormányzat is. A 2012-es fesztivál zsűritagjai Takács Katalin (színművész), Kerényi Imre (rendező), Lőkös Ildikó (dramaturg), Szlávik István (díszlettervező), Koltai Tamás (kritikus), Szakonyi Károly(drámaíró), Rimas Tuminas (rendező, a moszkvai Vahtangov Színház művészeti igazgatója). A színész zsűri tagjai: Margitai Ági, Pásztor Erzsi és Gáspár Sándor voltak. A közönségzsűribe Bruder Erzsébet dokumentum digitalizáló, Dr. Szolcsányi Jánosné pedagógus (nyugdíjas igazgató) és Nyíriné Kőhalmi Klára ügykezelő került kisorsolásra. A fesztivál díszvendége Cserhalmi György volt. A 2013-as fesztivál zsűritagjai Gyöngyössy Katalin (színésznő), Nagy Viktor (rendező), Dobák Lívia (dramaturg), Füzér Anni (tervező), Jászay Tamás (kritikus), Zalán Tibor (drámaíró), valamint Pawel Szkotak (színész, rendező, a Poznańi Polski Teatr igazgatója) voltak. A Színész zsűri tagjai Egri Márta, Haumann Péter és Tóth Auguszta voltak. A szakmai zsűri mellett kisorsoltak egy háromtagú közönségzsűrit is. A fesztivál díszvendége Bodrogi Gyula volt. A 2014-es fesztivál zsűritagjai Ráckevei Anna színművész Szűcs Gábor (rendező), Perczel Enikő (dramaturg), Rátkai Erzsébet (tervező), Karsai György (kritikus), Németh Ákos (drámaíró) és Jean-Pierre Thibaudat (Libération volt kritikusa, a kelet-európai színházak Passages Fesztiváljának művészeti igazgatója). A színész zsűri tagjai Barnák László, Benedek Miklós és Vasvári Csaba voltak. A szakmai zsűri mellett kisorsoltak egy háromtagú közönségzsűrit is. A fesztivál díszvendége Huszti Péter volt.
Kiemelt képszerkesztés 
Kiemelt idézetszerkesztés 
Punnany Massif
Anno Sopianae! Az Úr évében egy-három-hat-hét,
a sötét középkornak az egyetem vette át a helyét.
Pannónia kebelén Pécs, pompás dekoltázs,
a kultúrák mezsgyéjén antik, egyben kortárs lakótárs.
Punnany Massif, Punnany Massif - Pécs Aktuál X
Kiemelt életrajzszerkesztés 
Gera Zoltán
Gera Zoltán (Pécs, 1979. április 22. –) magyar labdarúgó, jelenleg a Ferencváros játékosa. Hivatásos pályafutását a harmadosztályú Harkány SE-ben kezdte 1996-ban, majd 1997 és 2000 között a Pécsi MFC NB I-es labdarúgója volt. Innen a Ferencvárosba került 2000 júliusában. A zöld-fehérekkel kétszer volt magyar bajnok (2001, 2004) és Magyar Kupa-győztes (2003, 2004). Magyarországon három alkalommal választották meg az év labdarúgójának (2002, 2004, 2005). 2004 júniusában az angol West Bromwich Albion csapatába igazolt, ahol 2008 júniusáig játszott. 2008 júliusától a Fulham labdarúgója. A Fulhammel egészen a döntőig menetelt az Európa-liga 2009-10-es kiírásában, de a következő szezonban kevés lehetőséghez jutott, így nem hosszabbított szerződést. 2011 nyarától ismét a West Bromwich Albion labdarúgója. Számos alkalommal volt a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya. 2003. április 1-jén a világ egyik legjelentősebb futballmagazinjában, a World Soccerben egy féloldalas cikk jelent meg annak apropóján, hogy 2005. június 30-ig meghosszabbította szerződését a Ferencvárossal, annak ellenére, hogy több külföldi csapat is hívta. 2005. szeptemberében az angol sajtó Gerát Puskás Ferenchez hasonlította (ami nem meglepő, mivel ha feltűnik egy tehetséges fiatal magyar labdarúgó, egyből jön az összevetés). Olyannyira népszerűvé vált Gera addigra, hogy az angol sajtóban a neve mellett egyre gyakrabban feltűnt a Magical Magyar jelző. A brit sajtó felvetésére, miszerint Gera Puskás méltó utódja lehet, a West Bromwich játékosa igen szerényen a következőképpen reagált: „Ez az összehasonlítás szerintem nem állja meg a helyét, közel sem vagyok olyan focista, mint amilyen Puskás volt. Nem láttam játszani, de tudom, hogy míg én az angol élvonal egyik kiscsapatában játszom, addig ő a Real Madrid történetének egyik legnagyobbja. Nagyon távol vagyok tőle…”

2008 januárjában az Independent angol napilap a brit menedzsereket, játékosokat, szakértőket és ügynököket megkérdezve fölállított egy listát a legjobb Nagy-Britanniában, de nem a Premier League-ben szereplő labdarúgókról, Zoltán ezen a 7. helyet szerezte meg. A róla szóló rövid jellemzésben ez állt: „Klasszis szélső, aki stabil Premier League-futballista lehetett volna, ha a sérülések nem akadályozzák meg ebben. Gólokat szerez, és szélső létére viszonylag jól fejel.”

Tudtad-e?szerkesztés 
A pécsi magasház


Témákszerkesztés 
Péccsel kapcsolatos témák

Pécs történelme: Pannonia ValeriaPécsi ókeresztény sírkamrákPécs ostroma (1541)Pécs ostroma (1664)Baranya–bajai Szerb–Magyar Köztársaság

Főbb alakok: Zsolnay VilmosVictor VasarelyBreuer MarcellSólyom LászlóTass OlgaTarr BélaNemere IstvánLomb KatóCsorba GyőzőLovasi AndrásGera ZoltánDárdai Pál

Pécs kulturális élete: Könnyűzene PécsenPécsi TudományegyetemPécs2010 Kulturális Főváros projektZsolnay Kulturális NegyedDél-dunántúli Regionális Könyvtár és TudásközpontPécsi fesztiválok listájaPécsi Kulturális KözpontPécsi Országos Színházi TalálkozóPécsi Egyetemi NapokPécsi borvidékPécs műemlékeinek listájaPécsi kitüntetések és díjak

Közlekedés: Pécs tömegközlekedésePécs villamosvonal-hálózataPusztaszabolcs–Pécs-vasútvonalM6-os autópályaPécs–Pogány repülőtér

Sport: Pécsi Mecsek FCMizo Pécs 2010Pécsi VSKPVSK-PanthersPEAC-Pécs

Turizmus: Pécs belvárosaSzéchenyi térGázi Kászim pasa dzsámijaPécsi Állatkert és Akvárium-TerráriumBarbakán (Pécs)Pécsi székesegyházKossuth térJakováli Hasszán dzsámijaKirály utca


Kiemelt tartalomszerkesztés 
Featured article star.png

Kiemelt szócikkek[szerkesztés]

Jó szócikkek[szerkesztés]

Tennivalókszerkesztés 
Tennivalók
 • Miben segíthetsz?
  Péccsel kapcsolatos
  szócikkek
  Fontosság
  Nélk. Nagyon Közepes Kevéssé Nem értékelt Összesen
  Minőség Kitüntetett Kitüntetett szócikk 1 1 1 1 0 4
  Színvonalas 3 1 1 0 0 5
  Teljes 10 5 11 2 0 28
  Jól használható 4 21 230 9 0 264
  Bővítendő 3 52 324 16 0 395
  Vázlatos 0 19 287 16 0 322
  Születő 0 2 295 33 0 330
  Besorolt 21 101 1149 77 0 1348
  Besorolatlan 0 0 0 0 3 3
  Összesen 21 101 1149 77 3 1351

  Péccsel kapcsolatos szócikkek fontosság szerint
  Péccsel kapcsolatos szócikkek minőség szerint

 • Társportálok[{{fullurl:15px]]|action=edit}} szerkesztés
  Kapcsolódó Wikimédia-lapok
  Pécs a  Wikihíreken  Pécs a  Wikidézeten  Pécs a  Wikikönyveken  Pécs a  Wikiforráson  Pécs a  Wiktiszótárban  Pécs a  Wikiegyetemen  Pécs a Commons-on
  Hírek Idézetek Kézikönyvek és szövegek Szabad forrásmunkák Szótár és szinonimaszótár Jegyzetek Képek és médiaállományok
  Wikinews-logo.svg
  Wikiquote-logo.svg
  Wikibooks-logo.svg
  Wikisource-logo.svg
  Wiktionary-logo-en.svg
  Wikiversity-logo.svg
  Commons-logo.svg
  További portálok
  Földrajz
  Irodalom
  Kultúrtörténet
  Magyarország
  Művészet
  Sport
  Társadalom
  Technika
  Természet
  Történelem
  Vallás
  Wikipédia