Pannonia Valeria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A 296. után keletkezett Pannonia Valeria elhelyezkedése Pannoniában.

Pannonia Valeria vagy egyszerűen Valeria az ókori Római Birodalom provinciája volt. 296-os alapítása Diocletianus római császár uralkodása idején volt. A provincia fővárosa Sopianae (mai néven Pécs) volt. Pannonia Valeriához tartoztak a mai Magyarország és Horvátország egyes részei. A tartomány nevét, Galerius Maximianus (kb. 250311. május 5.) császár feleségének nevéről kapta.[1] Sopianae a rómaiak idejében 8-10 ezer fős város volt.

Története[szerkesztés]

284-ben Diocletianus császár került hatalomra, és kiépítette a dominatus rendszerét, amely jelentős változásokat hozott a birodalom életében. A provinciák száma a dominatus korában megnégyszereződött: egy-egy provinciát többfelé osztottak, kisebb közigazgatási egységekre. A két Pannoniát Diocletianus 296-ban négy részre osztotta: Pannonia Superiort Pannonia Primára (északnyugat, Savaria központtal) és Pannonia Saviára (délnyugat, Siscia központtal), míg Pannonia Inferiort Pannonia Secundára (délkelet, Sirmium központtal) és Pannonia Valeriára (északkelet, Sopianae központtal).[2][3]

409-ben a rómaiak Pannonia Valeriát átadták az időközben Attila vezetésével egyre előretörő hunoknak. A korábbi pannoniai provinciák teljesen elvesztek, és az 5. század végére a terület teljesen elveszítette római jellegét.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]