Siklósi városrész

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Siklósi városrész
MÁV Igazgatóság
MÁV Igazgatóság
Közigazgatás
TelepülésPécs
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Tszf. magasság120–140 m
Elhelyezkedése
Siklósi városrész (Pécs)
Siklósi városrész
Siklósi városrész
Pozíció Pécs térképén
é. sz. 46° 04′ 13″, k. h. 18° 13′ 34″Koordináták: é. sz. 46° 04′ 13″, k. h. 18° 13′ 34″
A Siklósi városrész Pécs térképén

A Siklósi városrész (másképp Siklósi külváros) Pécs egyik belső városrésze a belvárostól délre.[1]

Határai, közlekedése[szerkesztés]

Északon a Rákóczi út, keleten a Sport utca, délen a Sport utca és a régi Bajcsy-Zsilinszky utca között a vasút, valamint a Verseny utca, nyugaton az Indóház tér és a Szabadság utca határolja.

Története[szerkesztés]

Bár a „Siklósi-kapu” megnevezés utcanévben csak 1787-ben jelent meg először, a Belvárosnak ez a kapuja már korábban létezhetett. A városfal a középkori külső várat védte. A ma már nem létező várkapuk (Budai-kapu, Vaskapu vagy Hegyi-kapu, Szigeti-kapu, Siklósi-kapu) is akkor épültek.[2] Helyüket emléktáblával jelölte meg a város. A 18. század végén két házsor állt az északi részén. A Pécsi-víz mellett legelők voltak.[1] Az 1868-ban emelt régi indóház helyén 1898-ban ban adták át a Pfaff Ferenc tervei alapján épült vasúti pályaudvart, majd a bőrgyár. Ennek hatására egyre sűrűbben kezdték beépíteni a területet.[1] Az 1970-es években a Pécsi Házgyár eleimeiből összeállított panelházakból lakótelep épült a Nagy Lajos király útja és a Bajcsy Zsilinszky út mentén. (Az egyhangúság oldására a homlokzatok eredetileg csíkos díszítést kaptak, amelyet számos épületen eltakart az ezredfordulót követően elvégzett felújítások utólagos hőszigetelése. Emiatt azokat a korabeli építész szakma és a közvélemény "pizsamás házaknak" nevezte.[3]) Szintén ebben a városrészben, a vásárcsarnok mellett épült a távolsági buszpályaudvar.[1] Tőle északra a belváros délkeleti határán, a pécsi Árkád bevásárlóközpont 2002-2003 között épült.[1]

Közlekedése[szerkesztés]

Közlekedési központ, a városrészben található Pécs vasútállomás (és Pécs-Külváros állomás is), a Főpályaudvar helyi buszpályaudvar, valamint a Volánbusz távolsági autóbusz-állomása is, keresztül megy rajta a 6-os főút, és a városrészen belül ágazik ki belőle az 58-as főút.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e Pécs lexikon  II. (N-ZS). Főszerk. Romváry Ferenc. Pécs: Pécs Lexikon Kulturális Nonprofit Kft. 2010. 204. o. ISBN 978-963-06-7920-6
  2. Dercsényi 1966.203. p.
  3. Süli-Zakar Szabolcs - Panelprolikból a rendszerváltás vesztesei vagy elégedett lakók? Így változott a lakótelepi identitás ötven év alatt (HVG, 2022.07.03.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]