Rókusdomb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rókusdomb
Rokusdomb well.jpg
Közigazgatás
Település Pécs
Népesség
Teljes népességismeretlen

Rókusdomb Pécs egyik központi városrésze a Mecsek oldalában. Itt található Idrisz Baba türbéje, a török építészet magyarországi jelentős emléke, nem messze a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának épületeitől. Ez a domb volt korábban a pécsi sörmajális egyik legfontosabb helyszíne. A domb lábánál található a Pécsi Sörfőzde.

Nevének eredete[szerkesztés]

A török uralom után a dombon található türbe a jezsuiták birtokába került, akik azt kápolnává alakították át és a pestis ellen oltalmazó Szent Rókusról nevezték el. Ennek emlékét őrzi a Rókus-domb elnevezés.[1] Szent Rókusnak két szobra van Pécsett: az Orsolya utca 9. számú házon és a Szentháromság-szobor alépítményén.[2]

Idrisz Baba türbéje[szerkesztés]

Idrisz Baba türbéje

A török kori sírhely, Idrisz Baba türbéje a magyarországi török építészet jelentős emléke, csupán a budai Gül Baba sírja ismert még ezen kívül. Mindkettő a muszlimok zarándokhelye. A nyolcszög alaprajzú, kupolás sírhely az 1500-as években épült. 1912-ben részben feltárták és restaurálták, de mai alakját csak 1961-ben történt műemléki helyreállítása után kapta meg. Ekkor tárták fel Idrisz Baba sziklába vágott sírhelyét, ahol megtalálták a benne ép állapotban lévő csontvázát is. A türbe berendezését, a síremléket, a hímzett takarót, az imaszőnyeget a Török Köztársaság kormánya adományozta. A sírhelyen nyugvó török férfiú személyéről csak keveset tudunk. Evlija Cselebi török utazó „igazhitű orvosnak” nevezi, Ibrahim Pecsevi szerint csodatévő jövendőmondó volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gerő Győző. Pécs Törökkori emlékei. Pécs, 1962. 84. p.
  2. Romváry 1982. 227, 307. p.

Külső hivatkozások[szerkesztés]