Újhegy (városrész, Pécs)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Újhegy
Közigazgatás
TelepülésPécs
Népesség
Teljes népességismeretlen

Újhegy Pécs egyik városrésze, a megyeszékhely keleti részén. Jellemzően kertvárosias beépítésű, lakófunkciójú.

Fekvése[szerkesztés]

A városrészt északról a Bogádi út (az 5611-es út pécsi, belterületi szakasza), nyugat felől Gyárváros, dél felől Üszög határolja; keleti szélétől alig 100-200 méterre húzódik Pécs keleti városhatára, a szomszédai abból az irányból Nagykozár (kelet felől) és Bogád (északkelet felől).

Észak–déli irányban a legfontosabb útvonala az Üszögi út (az 578-as főút, kelet–nyugati irányban pedig a Nagykozári út; érinti még az 5619-es út, mely a 66-os főutat kapcsolja össze az 578-as főúttal.

A városrészt a 4Y busz kapcsolja össze a belvárossal.

Története[szerkesztés]

Újhegy korábban Mecsekszabolcs község külterületéhez tartozott. Újhegy szomszédságában a 20. században jelentős ipartelep jött létre (szénmosóval, szénosztályozóval), majd ide települt a Gázgyár, a Kokszmű, a Villamos Erőmű és a Brikettgyár.[1] A 80-as években még csillével szállították a szenet Vasasról. Az itteni Palahegy és Salakhegy anyagát használta fel - részben építkezésekhez - a pécsi építőipar.[2] A salakhegy pora szeles időben beterítette a környéket, ami miatt a köztudatban Újhegy poros területként létezett. Mára a salakhegy helyét rekultiválták, helyén ipari területet alakítottak ki.[3]

Az utóbbi évtizedben több új utca is létesült a városrész északkeleti területén, ahol közvilágítás jelenleg még nincs.

Nevének eredete[szerkesztés]

Az Új-hegy név a 17. század végén keletkezhetett. Akkor, amikor a falu belsőségéhez közel eső szőlőhegy betelepítése után (1680 táján) újabb területet vontak be a szőlőművelésbe. Azaz a mai Szabolcs-hegyhez képest számított valóban új hegynek a mai városrész egész területe. Pécs határában régen szintén volt Új-hegy nevű hely. A mai Püspökszőlőnek 1747-ben Uj Hegy volt a neve.[4] Ürögben, a patacsi határ mentén ugyancsak van egy Új-hegy nevű szőlőhegy.[5] Az utcanevek és néhány lakó még őrzik egykori szőlőtermő terület emlékét, nevezetesen a Bor, Présház, Németh Márton és a Vincellér utca.

Közösségi élet[szerkesztés]

A városrészen augusztus végén ünnepi napot, Újhegyi Napot, tart a helyi önkormányzat évente. Színpadi produkciókat, vetélkedőket, egyéni és csapatversenyeket tartanak a Bor utcai Szabadidőparkban.[6] A terület egy korszerű, bekerített park, melyen egy szabadtéri színpad is áll.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Baranya Megye Földrajzi Nevei I. 1982. 134/599, 598
  2. Baranya Megye Földrajzi Nevei I. 1982. 134/631
  3. www.mecsekportal.hu, Pécsre koncentrál az Ipari Park
  4. Baranya Megye Földrajzi Nevei I. 1982. 134/1914
  5. Baranya Megye Földrajzi Nevei I. 1982. 134/1976
  6. www.pecs.hu, Újhegyi Nap - Szombaton a Bor utcai szabadidőparkban zajlottak az idei Újhegyi Nap rendezvényei. [2012. március 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 4.)

További információk[szerkesztés]