Volánbusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Volánbusz
Volánbusz logó.png
Típus Zártkörűen működő részvénytársaság
Alapítva 1927
Székhely 1091 Budapest,
Üllői út 131.
Iparág Közösségi közlekedés
Árbevétel 31,042 milliárd forint[1]
Alkalmazottak száma 2641 fő [1]
Alvállalkozói Csiki-Bege Kft., Szekér Transz ’99 Bt., Áipli Busz Kft., Weekendbus Közlekedési Zrt., HOMM Kft., DI-CAM Kft., Kontakt-Busz Kft., T&J Busz Projekt Kft., Color Tours Kft.[2]
Székház
Székház
Magyar cégjegyzékszám 01-10-042156
A Volánbusz weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Volánbusz témájú médiaállományokat.
Volánbusz távolsági járat Makón

A Volánbusz Közlekedési Részvénytársaság közel 80 éves múlttal rendelkező személyszállító társaság. A budapesti székhelyű, de országos tevékenységet folytató cég a legnagyobb az országban működő, személyszállítást végző Volán társaság között és sok tekintetben elsőként jegyzik a szakmában.

Alapítás[szerkesztés]

MAVART autóbuszok a '30-as évekből

A társaságot a MÁV alapította MAVART (Magyar Vasutak Autóközlekedési Részvénytársaság) néven, 1927-ben.[3] Kezdetben csak 30 autóbusszal rendelkezett, ma már közel 1000 járműből áll a gépparkja.

Tevékenység[szerkesztés]

A Volánbusz Zrt. alaptevékenysége a menetrendszerinti autóbuszközlekedés. A részvénytársaság fővárosi székhelyéből adódóan a Volánbusz Zrt. közlekedteti a Budapestről induló nemzetközi és belföldi távolsági autóbuszjáratok többségét, továbbá a Pest megyei településeket kiszolgáló helyközi (elővárosi és ún. környéki), valamint Pest megyei és alvállakozóként egyes budapesti helyi járatokat.

Külföldi közlekedés[szerkesztés]

Budapestről 14 ország, azaz Ausztria, Belgium, Csehország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Montenegró Olaszország, Svájc, Szerbia, Szlovákia nagyvárosaiba indulnak nemzetközi menetrendszerinti Volánbusz járatok a Népliget autóbusz-állomásról, de más országokba, ill. városokba is biztosítja a közvetlen utazást ( pl. Szófiába, Belgrádba, Athénba és Kijevbe) szerződött partnerei járataival. Spanyolországba közvetlenül lehet utazni, de elérhető pl. Vilnius bécsi átszállással, Koppenhága berlini átszállással illetve több franciaországi nagyváros is (pl. Bordeaux, Nantes, Lyon) strassbourgi illetve párizsi átszállással.

Belföldi közlekedés[szerkesztés]

A Volánbusz Zrt. Budapestről napi 500 belföldi távolsági autóbusz-járatot közlekedtet az ország mintegy 100 városába, biztosítva így 17 megyeszékhely, valamint a legfontosabb régiók és kirándulóközpontok napi közvetlen és rendszeres kapcsolatát a fővárossal. Napközben óránként vagy gyakrabban indulnak járatok Eger, Salgótarján, Gyöngyös, Jászberény, Kecskemét, Székesfehérvár, Veszprém, és Tatabánya irányába, de számos járat indul a Mátrába, az Alföldre, a Balatonhoz vagy a Dunántúl más tájaira is.

Pest megyei közlekedés[szerkesztés]

Egy Mercedes O345 Conecto típusú jármű

Pest megyében a Volánbusz Zrt. napi 6500 járat üzemeltetésével 170 város és község számára biztosítja az utazási kapcsolatot részben a főváros felé, részben a körzetközpontok és egyéb települések között. Egyes elővárosi vonalakon - pl. Érd, Diósd, Fót, Dunakeszi, Zsámbék, Páty és Perbál, Vecsés, Üllő, Maglód, Ecser, Gödöllő, Veresegyház, Szentendre, Visegrád, Surány Esztergom és más települések felől - csúcsidőben akár 5-10, max. 20 percen belül indulnak járatok Budapestre, de a fővároson kívüli környéki központok vonzáskörzetében is megfelelő járatgyakorisággal szolgálják ki az utasokat. Pest megye számos - főként a vonzásközpontoktól távolabbi - települése részére szinte kizárólag a Volánbusz járatok biztosítják a napi utazási, munkába és iskolába járási lehetőséget, a létfontosságú intézmények megközelítését.

Korábbi BKV-járatok a Volánbusz üzemeltetésében[szerkesztés]

2014. áprilisától, egy sikeres közbeszerzési pályázata eredményeként, 8+2 évre a Volánbusz veszi át – szakaszosan – azon agglomerációs autóbuszvonalaknak az üzemeltetését, amelyeket korábban a Budapesti Közlekedési Zrt. üzemeltetett, és amelyek közös jellemzője, hogy budapesti végállomásokról indulnak, de átlépik a városhatárt, így fontos szerepet játszanak egy-egy agglomerációs település, illetve az érintett külső kerületek utasforgalmában is. Először, 2014. április 26-án a Pécelre közlekedő 169E jelzésű nappali, és a 956-os éjszakai buszjáratok kerültek át a Volánbusz üzemeltetésébe, majd 2014. május 11-től a Pilisborosjenőt, Nagykovácsit, Remeteszőlőst és Solymárt kiszolgáló buszjáratok üzemeltetését is a társaság veszi át. A sor május végén a budaörsi és budakeszi buszvonalakkal folytatódik, 2014. június végétől pedig minden ilyen agglomerációs járatot a Volánbusz üzemeltet. Közös jellemzője még ezeknek a vonalaknak, hogy az üzemeltetőváltástól függetlenül a járatszámozásuk, menetrendjük és tarifarendszerük is a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. fővárosi rendszerébe illeszkedik, s a vonalakon közlekedő – a közbeszerzési feltételeknek megfelelően új állapotú – buszok festése is égkék színű, eltérően a Volánbusz többi járműveire jellemző festésszínektől.[4]

Helyi járat városokon belül[szerkesztés]

8 településen végez a Volánbusz Zrt. városon belüli, ún. helyi járati - helyi díjszabás szerinti - autóbuszközlekedést, pl. Gödöllőn, Vácott, Érden több vonalon is. Az összesen napi 1000 db helyi járat mellett természetesen több ezer helyközi járat is igénybevehető a településeken belüli utazásokra is.

Eurolines[szerkesztés]

Egy Bova Futura FHD 12 típusú jármű

A részvénytársaság 1993 óta tagja a brüsszeli székhelyű Eurolines Szervezetnek. Az Eurolines az európai nemzetközi autóbuszközlekedést végző társaságok szervezete, amely maga elé célként - egyeztetett menetrendek, egységes utazási feltételek, kölcsönösen elfogadott menetjegyek alkalmazásával - egy "páneurópai" autóbusz-hálózat kiépítését tűzte ki, mely hálózaton az utasok garantáltan magas színvonalú, egységes normatívákkal mért szolgáltatásban részesülnek.

Alvállalkozók[szerkesztés]

Egy Ikarus 280-as autóbusz, a Volánbusz tulajdonában

Annak ellenére, hogy egyes viszonylatokat alvállalkozóknak adnak át, az autóbuszjáratok változatlan menetrenddel és díjszabással közlekednek. A járatok közlekedtetéséért változatlanul a Volánbusz Zrt. a felelős.

Tagságok[szerkesztés]

A Volánbusz Közlekedési Részvénytársaság tagja több szakmai, illetve érdekképviseleti szervezetnek, így a Volán Egyesülésnek, a Budapesti, valamint a Pest megyei Kereskedelmi és Iparkamarának, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének, a Magyar Utazás Szervezők és Utazásközvetítők Szövetségének.

Források[szerkesztés]

  • Cégismertető (magyar nyelven). Volánbusz. (Hozzáférés: 2016. augusztus 16.)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b VOLÁNBUSZ Zrt. (magyar nyelven). Céginfo.hu. (Hozzáférés: 2016. augusztus 16.)
  2. Alvállalkozóink (magyar nyelven). Volánbusz. (Hozzáférés: 2016. augusztus 16.)
  3. http://www.volan.hu/cegtortenet.html (Hozzáférés: 2016. január 29.)
  4. http://www.bkk.hu/2014/05/uj-buszok-szallitjak-a-solymari-a-pilisborosjenoi-a-nagykovacsi-es-a-remeteszolosi-vonalak-utasait-is-3/

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Volánbusz témájú médiaállományokat.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Eurolines témájú médiaállományokat.