Hispania Tarraconensis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hispania Tarraconensis
Hispania Tarraconensis provincia a Római Birodalomban
Hispania Tarraconensis provincia a Római Birodalomban
Ország Római Birodalom
Központ Tarraco (Tarragona)
Főbb települések Carthago Nova (Carthagena), Oportus Cale (Porto), Barcino (Barcelona), Valentia (Valencia)
Népesség
Népességismeretlen
Nemzetiségek rómaiak, ibérek
Térkép
Hispania Tarraconensis 300 körül
Hispania Tarraconensis 300 körül
A Wikimédia Commons tartalmaz Hispania Tarraconensis témájú médiaállományokat.
Hispania provincia legnagyobb kiterjedésében
Hispania a diocletiusi reform után

Hispania Tarraconensis a három Hispániában lévő római provincia egyike volt a Salamantica székhelyű Lusitania és a Corduba székhelyű Baetica mellett. Utóbbi a portugál határtól keletre, leginkább a mai Andalúziának, előbbi leginkább a mai Portugáliának felel meg.

Történet[szerkesztés]

Az Ibériai-félszigetet római uralom alatt az Ebro völgye felől Augustus egyesítette. A kantábriai háborúk után mintegy 300 évig létezett a Nagy-Tarraconensis.

Diocletianus alatt, 293-ban Gallaecia és Carthaginensis részek leváltak, így Tarraconensis maradt a félsziget északkeleti része a Ribera del Duero borrégióig. 409 után a birodalom meggyengült, ezt a baszkok és a cantabrusok lázadása is erősítette, ezután a Vizigót Királyság szerzett befolyást a területen.

A bor- és olajbogyó-termelés mellett a terület és különösen a Duero és Ebro közti hegyek aranykitermelésben volt a legjelentősebb.

Népek[szerkesztés]

Kezdetben (i. e. 8. és 6. század) között a föníciaiak és a karthágóiak foglalták el az Ibériai-félsziget partvidékét. A rómaiak a Kr. e. 2. században érkeztek. A görögöknek is voltak már ekkor kolóniái.

Vallás[szerkesztés]

A rómaiak előtti népek különféle többistenhívő vallásokat gyakoroltak. Itt is megfigyelhető, hogy a népesség saját isteneit a római uralom hatására római istenekkel azonosította.


Kivitel[szerkesztés]

Tarraconensis fő ásványi és élelmi exportcikkei többek között, arany, ezüst, vas, ón, márvány, bor, olajbogyó (olívabogyó)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]