Dacia (római provincia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dacia fekvése a Római Birodalmon belül 107-ben
Dacia 106–271 között (kék színnel)

Dacia római provincia volt, amely a mai Erdély nyugati és déli részét, a Bánság keleti területét és Olténiát foglalta magába. Székhelye Ulpia Traiana Sarmizegetusa volt.

A terület meghódítása[szerkesztés]

A Kárpát-medence keleti részét a rómaiak más okok miatt hódították meg, mint Pannóniát. A dák törzsek támadásainak megszüntetése és a gazdag érc- és sóbányák megszerzése vezette őket. Sikertelen próbálkozások után Traianus császár hódította meg két hadjáratban a dákok lakta hegyeket. Sikerült megtörni ellenállásukat (107-ben), és provinciát szervezni a területből.

Gazdasága[szerkesztés]

A római hatalom megszilárdulásával elkezdődött az úthálózat kiépülése. A birodalom belseje felé állandó kőhíd vezetett át a Dunán. A tartomány székhelye Sarmizegetusa Ulpia Traiana lett. Katonai táborok, s mellettük városok épültek, mint Apulum (ma: Gyulafehérvár) a Maros partján vagy Napoca (ma: Kolozsvár). Az ércbányászat fellendült az Erdélyi-érchegységben: központja Ampelum (ma: Zalatna) volt. Az aranybányák állami kézben voltak, s felszíni és tárnás művelés folyt. A bányákban a birodalom különböző részeiből hozott munkások dolgoztak.

Hanyatlása[szerkesztés]

A 2. századi germán háborúkban Pannóniával együtt Dacia is hadszíntérré vált. A gótok bevonulása állandósította a harcokat. Mivel Dacia nem tudta megvédeni mögöttes területeit, mint az Pannónia esetében egészen a nagy népvándorlás koráig sikerült, Aurelianus a tartomány kiürítése mellett döntött. 270-ben visszaverte a gótokat, de a provincia lakosságát áttelepítette Moesiába. Dacia közel 170 éves római uralom után ismét a barbárok földje lett. A romanizált népesség elvándorolt, magára hagyott városai hamar elpusztultak.

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dacia (római provincia) témájú médiaállományokat.
  • Dacia római tartomány – In: Makkai László – Mócsy András (szerk.): Erdély története (Akadémiai, 1986)