Pécsi tévétorony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pécsi tévétorony
Település Pécs
Építési adatok
Építés éve 1968–1972
Megnyitás 1973. április 4.
Felhasznált anyagok vasbeton
Tervező Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv, Thoma József
Hasznosítása
Felhasználási terület torony
Tulajdonos Antenna Hungária
Tszf. magasság535 m
Magassága197 m
Egyéb jellemzők
Liftek száma 2
Nevezetességei Magyarország legmagasabb épülete
Elhelyezkedése
Pécsi tévétorony (Pécs)
Pécsi tévétorony
Pécsi tévétorony
Pozíció Pécs térképén
é. sz. 46° 05′ 57″, k. h. 18° 13′ 12″Koordináták: é. sz. 46° 05′ 57″, k. h. 18° 13′ 12″
Térkép
Pécsi tévétorony weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Pécsi tévétorony témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A 197 méter magas pécsi tévétorony a Mecsekben, az 535 méter magas Misina csúcsán áll. 1973. április 4-én nyílt meg, azóta Magyarország legmagasabb épülete.

Elhelyezkedése és megközelíthetősége[szerkesztés]

A Misina-tetőre a Pécsi pályaudvar elől induló 35-ös és 35Y jelzésű autóbusszal lehet feljutni. A Misina-tető ugyan alacsonyabb, mint a Mecsek néhány csúcsa, de a város közeli elhelyezkedése és a jó közlekedési lehetőségek miatt kedvelt kirándulóhely.

Leírása[szerkesztés]

A torony Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján 18.500 tonna vasbetonból épült. Eredetileg 191 méteres volt, de egy 1995-ös antennacserét követően 6 méterrel lett magasabb, 197 méteres magasságával jelenleg is hazánk legmagasabb épülete. A torony kilengése a csúcsánál akár fél méteres is lehet.[1]

Gyorslifttel lehet feljutni a 72 méter magasságban kialakított üvegfalú eszpresszóig. A nyitott kilátóterasz 80 méteres magasságban található. A toronyból 610 méterrel a tengerszint felett nézelődhetünk, ami a város sík területeinek átlagos 120 méteres tengerszint feletti magasságával még mindig közel 500 méteres város feletti magasságot jelent. Körkilátójából szép időben messzire el lehet látni. Déli irányban a város, illetve a Baranyai-dombság, messzebb a Villányi-hegység és a horvát Papuk-hegy látható. Keleti irányban a Zengő, nyugatra a Tubes, északra a Mecsek látszik. Tiszta időben akár a Badacsonyig is ellátni. A torony aljától északkeleti irányban sí- és szánkópálya is található.

A torony a MinDig TV teljes kínálatát sugározza, az adóépület a toronytól néhány méterre helyezkedik el. A digitális átállásig egymástól függetlenül párhuzamosan működött az analóg és digitális televízióadás.

Története[szerkesztés]

Kiss József-kilátó[szerkesztés]

Az 1973-ban épült adótorony helyén az 1960-as évekig az 1908-ban épült Kiss József-kilátó állt. Kiss József természetbarát a Mecsek Egyesület főtitkára volt, és számos könyve jelent meg a Mecsekről. Ez a kilátó 24,6 méter magas, kb. 5x5 méteres alapterületű épület volt, mellette egy kis épülettel. Emlékét a Zsolnay porcelángyárban készült mázas pirogránit emléktábla őrzi, melyet a kilátó falában helyeztek el.

A kilátó mellett 1959-től 1968-ig 70 méter magas acélszerkezetű adó állt, az első vidéki adótorony, mely a Magyar Televízió 1-es műsorát sugározta.

A jelenlegi tévétorony[szerkesztés]

A jelenlegi torony betonalapja 22 méteres átmérőjű, 3 és fél méter vastag, melyet többrétegű acélháló merevít. A torony kettős gyűrűből áll, a belső 5 méteres átmérővel 135 méteres magasságig halad, a külső 12 méteres átmérővel 92 méter magasságig. A belső gyűrűben fut a lift, a kettő közt pedig 459 lépcsőfok kanyarog.

Amikor megnyitották, a kilátónak évente kétszázezer látogatója volt, napjainkban évente nyolcvanezren keresik fel.

Az 1972. decemberi elkészültekor a torony hétvégente díszkivilágítást kapott, amely idővel elmaradt. 2017. augusztus 19-étől újra díszkivilágítást kapott a tévétorony és minden este különböző színben pompázik.[2]

Érdekességek[szerkesztés]

A Pécsi TV tornyot 1973. április 4-én adták át. Ezen a napon lett hivatalosan is Magyarország legmagasabb épülete. Ugyanakkor ezen a napon adták át New Yorkban a World Trade Center ikertornyait, amely akkoriban a világ legmagasabb épülete volt.

FM rádió[szerkesztés]

Jelenleg[mikor?] a következő rádiók sugároznak az adótoronyból az FM sávon:

Frekvencia
(MHz)
Állomás ERP
95,9 Kossuth Rádió 25,2 kW
101,7 Pécs FM 1,995 kW
103,7 Petőfi Rádió 50 kW
104,6 Dankó Rádió 5,6 kW
105,5 Retro Rádió 50,12 kW
107,6 Bartók Rádió 10 kW

Dinoszaurusz-kiállítás[szerkesztés]

Magyarország legrégebbi és legismertebb dinoszauruszát, a mecseki dinoszauruszt 1966-ban fedezték fel. (Tudományos nevén Komlosaurus, de egy internetes névadó versenyen a Medino nevet kapta.) 2005 óta állandó és ingyenes kiállításon tekinthető meg a tévétorony-kilátó presszószintjén (a lift díját azonban meg kell fizetni). A kiállításon a mecseki dinó rekonstruált, életnagyságú (2 m magas) szobra látható. Emellett megtekinthető a Mecsek terepasztala, a hegység kőzetei, megkövült növények, talajképződési modell, szén- és uránbányászat-történeti emlékek is. Kiváló lehetőség kínálkozik a térképi tájékozódásra, három tájolási módszert is gyakorolhatnak a diákok. Tiszta időben, szabad szemmel a Badacsony is tisztán látható, de távcső is áll a kíváncsiak rendelkezésére. A kiállítás különlegessége, hogy a hagyományos „vitrines” kiállítással szemben a kiállított tárgyak nagy része megérinthető, sőt használható. A kiállítás 2017-ben bezárt.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A tv-torony tetején
  2. Így kezdett világítani a pécsi TV-torony!. [2017. szeptember 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 3.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]