Antenna Hungária

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Antenna Hungária Zrt.
Típus zártkörűen működő részvénytársaság
Alapítva 1989
Székhely 1119 Budapest, Petzvál József u. 31-33.
Vezetők Sárecz Zsolt,
vezérigazgató
Kárpáti Rudolf,
műsorterjesztés és média igazgató
Dr. Bánkuti Erzsébet, vállalatirányítási igazgató
Iparág telekommunikáció
Termékek analóg és digitális földfelszíni rádió- és televíziószolgáltatás, műholdas műsorszórás és szétosztás
Leányvállalatai HungaroDigiTel Kft.

Az Antenna Hungária Zrt. weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Antenna Hungária Zrt. témájú médiaállományokat.

Az Antenna Hungária a hazai telekommunikációs szektor meghatározó szereplője. Fő tevékenységi területe az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás, illetve -szétosztás, valamint a műholdas műsorszórás és -szétosztás.

2014. május 30-án lezárult az a tranzakció, melynek eredményeképpen a Magyar Állam tulajdonában álló Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) visszavásárolta a francia TDF Csoporttól (TDF) az Antenna Hungária Zrt. (AH) 100%-át. Így a cég kilenc év után újra állami tulajdonba került.

Főbb szolgáltatások[szerkesztés]

Televízió - Digitális műsorszórás[szerkesztés]

A kísérleteket követően 2008. december 1-jén indult meg az éles üzemi digitális műsorszórás és indult útjára az előfizetési díj nélküli MinDig TV elnevezésű szolgáltatás, majd 2010. májusában elérhetővé vált a MinDig TV Extra, mely az alap, ingyenesen nézhető műsorok mellé, kódolt, fizetős csatornákat kínál. A fizetős csatornákkal együtt jelenleg 34 tévécsatorna műsora érhető el digitális minőségben.

MinDig TV[szerkesztés]

A MinDig TV szolgáltatás legfontosabb előnye, hogy előfizetési díj, hűségnyilatkozat és szerződés nélkül, ingyenesen vehetjük igénybe, ha rendelkezünk megfelelő vételi eszközökkel. Kifogástalan digitális kép- és hangminőség, kényelmes kezelhetőség (pl. elektronikus műsorújság) jellemzi. Jelenleg tizenkét tévé-csatorna – köztük a legnépszerűbb kereskedelmi és közszolgálati adások – érhető el a szolgáltatásnak  köszönhetően (M1 HD, M2 HD, Duna HD, M4 Sport HD, M5 HD, Duna World, RTL Klub, TV2, FEM3, Izaura TV, Zenebutik, C8), ráadásul kiváló minőségben, szellemkép, villódzás, színtorzulás nélkül. A legmodernebb technológia alkalmazásával a tizenkét közül öt tévécsatorna HD-minőségben kerül kisugárzásra.

A legnépszerűbb kereskedelmi és közszolgálati tévécsatornák mellett a szolgáltatás keretében a közszolgálati rádiócsatornák is foghatók (Kossuth Rádió, Petőfi Rádió, Bartók Rádió, Dankó Rádió).

A MinDig TV szolgáltatás 2008 decemberében indult, országos lefedettséggel jelenleg a lakosság közel 99%-a számára elérhető. Ennek köszönhetően mindenkinek ajánljuk, akik előfizetési díj nélkül akár HD-minőségű csatornákat szeretnének nézni otthon vagy a hétvégi házukban, illetve jó megoldás lehet a MinDig TV a lakásban a második vagy harmadik tévé számára is.

A digitális földfelszíni adás vételéhez szükséges eszközök:

• a régebbi tévékészülékekhez dekóder (azaz jelátalakító készülék, más néven set-top-box) • integrált tévé - olyan televíziókészülék, amelybe már gyárilag beépítették ezt a jelátalakító berendezést (DVB-T MPEG-4 tuner),

• és minden esetben megfelelő UHF szélessávú tető- vagy szoba antenna.

További részletek a www.mindigtv.hu/mindigtv honlapon.

MinDig TV Extra[szerkesztés]

Az Antenna Hungária által üzemeltetett földfelszíni digitális műsorszóró platformon 2010 májusától, a jól ismert MinDig TV mellett, melyen 9 ingyenesen fogható digitális csatorna nézhető szoba- vagy tetőantennás vétellel, egy előfizetői kártya segítségével új fizetős tartalmak jelentek meg MinDig TV Extra márkanéven.

Bővebben a szolgáltatásról: http://mindigtv.hu/mindigtvextra

Analóg rádió műsorszórás[szerkesztés]

A Dankó Rádió adásán kívül a 100MHz-es URH sávban az AH jelenleg a Kossuth, a Petőfi és a Bartók URH-adásait valamint a Retro Rádió műsorát terjeszti országos szinten földfelszíni műsorszórás révén. Országosan a Magyar Rádió Kossuth programja 90%-os, a Petőfi programja 86%-os és a Bartók programja pedig 68%-os lefedettséggel rendelkezik. A Retro Rádió műsorát 68%-os lefedettségben sugározzuk. Országos műsorszóró tevékenységünk mellett sugározzuk egy körzeti (Sláger FM) és egy helyi (Rádió 451) kereskedelmi adó műsorait.

Digitális rádió Magyarországon[szerkesztés]

2008. decemberéig a Antenna Hungária Zrt. kiépítette a digitális földi rádióhálózat első ütemét. Ezt követően a társaság kísérleti sugárzást indított a DAB+ digitális földfelszíni rádióhálózatán, Budapesten és környékén. A korszerűbb DAB+ tömörítési eljárás választásával akár 16-18 csatorna műsora juttatható el a hallgatókhoz. A sugárzás megindulásával párhuzamosan megkezdődött a DAB+ képes rádiókészülékek forgalmazása is Magyarországon, melyek a kiskereskedelmi forgalomban érhetőek el.

További szolgáltatások[szerkesztés]

Távközlés[szerkesztés]

Az Antenna Hungária Zrt. az üzleti kommunikáció terén a következő szolgáltatásokat nyújtja ügyfeleinek: menedzselt bérelt vonali szolgáltatások; metro ethernet szolgáltatások; bérelt vonali internet; VoIP; IP VPN; műholdas távközlés.

Multimédia[szerkesztés]

Az Antenna Hungária CDN internetes tartalomtovábbító hálózata biztosítja, hogy a világ bármely pontjára eljuttassunk kiváló minőségben akár élő video és hanganyagokat. Felhasználási lehetőségei az élő hangközvetítéstől a mozgóképsugárzáson át, akár zártláncú videokonferenciáig igen sok területre kiterjednek.

Cégtörténet[szerkesztés]

A rádióadásoktól a televízióadások megindulásáig 1925-1953[szerkesztés]

1990. január 1-jéig a Magyar Posta volt a kizárólagos műsorszóró szolgáltató Magyarországon. 1925-ben indult meg Magyarországon a rádió műsorszórási tevékenység Csepelen, egy 2 kW teljesítményű adóval. A nagy érdeklődés miatt 1928-ban átadják a Lakihegyi rádióállomást, amely 20 kW-jával és fejlett technológiájával korának legfejlettebb ilyen adója volt. Ezt az adót pár éven belül 120 kW-ra bővítik, és átadnak több vidéki adótornyot is, többek közt Székesfehérváron, Miskolcon, Pécsen és Nyíregyházán.

A második világháború során minden nagyobb adótorony elpusztult vagy meghibásodott, a háború után ezeket újjáépítik, javítják, és legtöbbjüket bővítik, valamint 1949-ben átadnak két újabb adót Szolnokon és Diósdon.

A televízióadások elindulásától a színes tévéadásig 1953-1969[szerkesztés]

A rádiós műsorszórás folyamatos bővítései és fejlesztései mellett az 50-es évekre megjelent az igény a nyugaton terjedőben lévő TV-adók meghonosítására is. Az első próbaadást a Gyáli úti postakísérleti állomásról sugározták 1954-ban. A második próbaadást 1955-ben a Széchenyi-hegyi Agancs utcai volt Hargita szálló épülete mellől sugározták. A szomszédjában 1956-1958 között megépült az első, 60 méteres adótorony a Széchenyi-hegyen, a Csíz utca 2-8 szám alatti telephelyen. Innen a Magyar Televízió 1-es csatornája 1957-ben kezdi meg teszt sugárzását, a rendszeres TV-adás még abban az évben, a május elsejei felvonulás közvetítésével indult meg. A teljes ország lefedéséhez újabb adók kiépítésére volt szükség, így létrehozták a gerincadó-hálózatot, és átjátszóállomásokat építettek országszerte.

A színes tévéadástól az Antenna Hungária megalakulásáig 1969-1992[szerkesztés]

Az első színes TV-adást 1969-ben láthatták a nézők. 1971-ben heti két, később három alkalommal került sor a 2. műsor kísérleti adásaira, melyekben részben már színes programok kerültek sugárzásra. 1972-ben befejeződik az országos 70 MHz-es URH adóhálózat kiépítése. A Petőfi és Bartók műsorok sztereó üzemmódban kerültek kisugárzásra.

A következő két évtizedben egyre szaporodnak az adótornyok, új szolgáltatások indulnak, és töretlen fejlődés jellemzi az időszakot. Például: A távközlési világértekezleten hazánk öt műholdas tévécsatornát kap. (1977) Megkezdődnek a teletext kísérletei (1981) és megszületnek az első regionális adások (1984). 1986-ben elindul az AM-Mikró rendszer eredetileg a kiemelt budapesti szállodák részére, azzal a céllal, hogy a nyugati szállóvendégek részére saját nyelvű szolgáltatást nyújtsanak. 1989-ben AM-Mikró hálózat pont-multipont rendszerré alakul át, így létrejön a korlátlanul hozzáférhető mikrohullámú rendszer. 1990-ben a Magyar Posta háromfelé válásával (küldemény és levélkézbesítés, analóg telefon, televízió és rádió műsor továbbítás) háromfelé válásával megalakul a Magyar Műsorszóró Vállalat.

Az Antenna Hungária megalakulásától a digitális kísérletek megindításáig 1992-1999[szerkesztés]

A 90-es évek a műszaki fejlődés, kínálat bővülés és a cégalapítások évtizede. 1992-ben megalakul az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Részvénytársaság. Még ebben az évben sor kerül HUNSAT Egyesülés megalapítására és megkezdi személyhívó szolgáltatását az AH többségi tulajdonában lévő OPERATOR Hungaria Kft. Az AH és a Portugal Telecom csoport többségi részesedést szerez a Hungaro DigiTel Kft-ben és megkezdi VSAT szolgáltatását. 1994-be kerül sor az első VSAT rendszer üzembe helyezésére és az AnteCom Rt. megalapítására. Ebben az évben indul meg az új közszolgálati tévé, a Duna Televízió adása.

Az első privatizációs kísérlet (1994-95), az állam első lépésben szakmai befektetőnek kívánta pályázat útján értékesíteni a részvényeket. A pályázatra a francia Telediffusion de France (TDF) jelentkezett egyedül, a kormány a szakmai befektetőnek történő értékesítést elhalasztotta.

1996-ban Az AH megkezdi az MPEG-2/DVB-S rendszerű digitális műholdas sugárzást az AMOS 1 műholdon. Megalakul Eurotel Rt. 1997-ben megalakulnak az első kereskedelmi televíziók Magyarországon (TV2 és RTL Klub). Adásukat októberben kezdik meg. Társaság részvényeinek bevezetése a Budapesti Értéktőzsdere (1998). A Vodafone 1999-ben a magyar mobilpiac harmadik szereplője lett, mely társaságban az AH 20%-os tulajdonrésszel rendelkezett. Még ebben az évben az AH elindítja digitális földfelszíni televíziós (DVB-T) kísérleteit Budapesten.

Az AH a 2000-es években[szerkesztés]

Az ezredfordulón a kódolatlan AM-Mikró szolgáltatás helyett elindul a kódolt AntennaMikro márkanéven bevezetett mikrohullámú lakossági műsorelosztás. Az addig a Széchenyi-hegyi adótoronyból sugárzott műholdas parabolaantennán keresztül szabadon fogható földfelszíni szolgáltatás ekkor vált szabályozottá és előfizetésessé. 2005-ben elindul az analóg AntennaMikro-t felváltó digitális Antenna Digital adása. (Jelenleg HelloDigital néven fut, A Széchenyi-hegyi adótorony mellett a Hármashatár-hegyi ORFK toronyból és az óbudai FŐTÁV fűtőmű kéményéről is sugározza az előfizetéses szolgáltatást.) A földfelszíni televíziós hálózatokon közben megtörténik a NICAM-rendszerű sztereó hangtovábbításra történő átállás.

A privatizációs tranzakció során az ÁPV Rt. fő célja az 50%+1 szavazat megtartása mellett történő értékesítés volt. 2001-ben sor kerül a Vodafone-részesedés növelésére, az AH 30%-ra növelte a részesdését a társaságban. A társaság megszerezi az ISO 9001:2000 minősítést a teljes műsorszórási és távközlési tevékenységére, valamint elnyeri a minősített NATO-beszállítói címet is. 2004-ben az európai uniós csatlakozással az AH minden tevékenysége liberalizálttá vált. Elindul a digitális földfelszíni (DVB-T) üzemszerű sugárzás a három közszolgálati televízió, a Magyar Televízió 1-es és 2 es programja és a Duna Televízió műsoraival.

2004 szeptemberében a Társaság Vodafone Magyarország Rt.-ben meglévő részesedése a Vodafone International részére kerül értékesítésre.

Még ebben az évben kormánydöntés született az AH privatizációjáról. A privatizáció végére a Swisscom Broadcast AG az Antenna Hungária 100%-os tulajdonosává vált. A Swisscom kivezette az AH részvényeket tőzsdéről, és 2006-ban a társaság működését zártkörűvé alakította. 2007-ben a francia TDF S.A. megállapodott a svájci Swisscom-mal az Antenna Hungária 100%-ának 80,7 milliárd forintért történő megvásárlásáról. 2008 márciusában az Antenna Hungária logót és arculatot változtatott, átvételre kerültek az anyavállalat arculati elemei, így az Antenna Hungária csatlakozott a TDF átfogó márkájához. Ebben az évben az AH a Magyar Televízióval digitális kísérleti HD-adást indított Budapesten, a Pekingi Olimpiai Játékok idejére. December 1-jén 17.30 órakor elindult az előfizetési díj nélküli digitális szolgáltatás, a MinDig TV.

2009. január 23-ától az Antenna Hungária kísérleti sugárzást indított a DAB+ digitális földfelszíni rádióhálózatán. Az Antenna Hungária Zrt. 2010. május 25-én MinDig TV Extra néven elindította előfizetéses szolgáltatását (DVB-T) platformon. 2011-ben a MinDig TV ingyenesen fogható csatornáit már 300 000 háztartás nézi. A MinDig TV Extra szolgáltatás már több mint 42 000 előfizetővel rendelkezik. Elindul a MinDig TV Extra Családi csomagja 13 népszerű csatornát kínál Alapcsomagban szereplő 10 program mellé.

2012. június 1-jei hatállyal Jean-Francois Fenech vezérigazgató távozott a cég éléről. 2012. szeptember 10-től Piller András az Antenna Hungária új vezérigazgatója.

2013 márciusában elindul a ConnectMedia üzleti digitális médiaszolgáltatás, májusban a MinDig TV új applikációja Android, iOS és Windows Phone készülékekre.

Júliusban lezajlik az analóg földi sugárzású hálózat lekapcsolásának I. üteme, októberben pedig a sor kerül a II. ütemre. Decemberben MinDig TV Extra kínálata bővül majd 2014-ben újabb csatornák érhetők el a családi csomagban ill. a MinDig Tv ingyenes kínálatában.

2014 márciusában a magyar állam (a NISZ - Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató) visszavásárolja az Antenna Hungáriát. Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter 2014. szeptember 10-i hatállyal Kápolnai Andrást nevezte ki az Antenna Hungária Zrt. új vezérigazgatójának. Az 52 éves szakember 2006 óta dolgozik a cégnél, az elmúlt években a társaság lakossági és távközlési, illetve stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója volt.

Képgaléria[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]