Antenna Hungária

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Antenna Hungária Zrt.
Típus zártkörűen működő részvénytársaság
Alapítva 1925
Székhely 1119 Budapest, Petzvál József u. 31-33.
Vezetők Kápolnai András,
vezérigazgató
Kárpáti Rudolf,
műsorterjesztés és média igazgató
Dr. Bánkuti Erzsébet, vállalatirányítási igazgató
Iparág telekommunikáció
Termékek analóg és digitális földfelszíni rádió- és televíziószolgáltatás, műholdas műsorszórás és szétosztás
Leányvállalatai HungaroDigiTel Kft.

Az Antenna Hungária Zrt. weboldala

Az Antenna Hungária a hazai telekommunikációs szektor meghatározó szereplője. Fő tevékenységi területe az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás, illetve -szétosztás, valamint a műholdas műsorszórás és -szétosztás.

2014. május 30-án lezárult az a tranzakció, melynek eredményeképpen a Magyar Állam tulajdonában álló Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) visszavásárolta a francia TDF Csoporttól (TDF) az Antenna Hungária Zrt. (AH) 100%-át. Így a cég kilenc év után újra állami tulajdonba került.

Vállalatvezetés[szerkesztés]

Kápolnai András - vezérigazgató[szerkesztés]

2014. szeptember 10-től az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója. 2008 novembertől lakossági és távközlési igazgató, megbízott stratégiai és üzletfejlesztési igazgató. 2007 áprilisától 2008 októberéig lakossági szolgáltatási ágazatvezető. 2006 szeptemberétől 2007 márciusáig a Stratégiai és üzletfejlesztési ágazat akvizíciókért felelős vezetője. 2003-2006 között a Consolidus tanácsadója, 2000-2002 között az A.T. Kearney Sr. menedzsere, 1997-2000 között az Andersen Consulting menedzsere (London, Budapest). 1996-1997 között a CNG Services (Pittsburgh) üzletfejlesztési vezetője, 1993-1996 között a UNC-nél (Chapel Hill) Associate, előtte 1988-1993 között az Old Dominion (Norfolk) munkatársa. 1986-1987 között az akkori MOL-nál területi vezető helyettes.

Diplomák: Műszaki Egyetemen, Ph.D. (Old Dominion University) és M.B.A. (Carnegie-Mellon University)

Kárpáti Rudolf - műsorterjesztés és média igazgató[szerkesztés]

2010 szeptemberétől az Antenna Hungária Zrt. műsorterjesztés és média igazgatója. 2008 novemberétől 2010 augusztusáig műsorterjesztési és műszaki szolgáltatási igazgató. 2007 januárjától 2008 októberéig üzleti értékesítési ágazatvezető, 2000 októberétől 2006 decemberéig a műsorterjesztési ágazat vezetője, 1999 februárjától 2000 szeptemberéig marketing- és értékesítési vezérigazgató-helyettes. 1997-1999 között a Samsung Electronics Magyar Rt. kereskedelmi és marketingigazgatója. 1992 és 1996 között a Medicor Röntgen Rt. vezérigazgatója, igazgatósági tagja, majd a Medicor Holding Rt. belföldi kereskedelmi, fővállalkozási igazgatója.

1978-ban szerzett diplomát a BME Közlekedésmérnöki Karán, majd 1986-ban a Villamosmérnöki Karon. MBA-diplomát szerzett a London Business School-on.

Dr. Bánkuti Erzsébet - vállalatirányítási igazgató[szerkesztés]

2008 novemberétől az Antenna Hungária Zrt. vállalatirányítási igazgatója, 2008 októberig jogi, humánpolitikai és szabályozási kapcsolatok ágazatvezető.

Főbb szolgáltatások[szerkesztés]

Televízió - Digitális műsorszórás[szerkesztés]

2008 decemberében indult útjára az előfizetési díj nélküli MinDig TV elnevezésű digitális szolgáltatás, majd 2010. májusában elérhetővé vált a MinDig TV Extra, mely az alap, ingyenesen nézhető műsorok mellé, kódolt, fizetős csatornákat kínál. A fizetős csatornákkal együtt jelenleg 34 tévécsatorna műsora érhető el digitális minőségben.

MinDig TV[szerkesztés]

2013. október 31-én megszűnt a földfelszíni analóg televíziós sugárzás. Helyébe - mindenki számára - a korszerűbb, jobb minőséget adó digitális műsorszórás lépett a MinDig TV, melynek országos lefedettsége jelenleg 98%. A MinDig TV szolgáltatás legfontosabb előnye, hogy előfizetési díj és szerződés nélkül, nyolc tévécsatornát (m1, m2, RTL Klub, TV2, Duna TV, Duna World, euronews, C8) kínál akár HD-minőségben. Kifogástalan digitális kép- és hangminőség, kényelmes kezelhetőség jellemzi. Az euronews hírcsatornát pedig akár angol, német és francia nyelven is nézhetjük.

MinDig TV Extra[szerkesztés]

A nyolc ingyenesen fogható digitális csatorna mellett - egy előfizetői kártya segítségével - új fizetős tartalmak érhetők el. A MinDig TV Extra szolgáltatásban a 34 legnézettebb tévécsatorna szerepel nagyon kedvező áron, kifogástalan kép- és hangminőségben. A csatorna kínálat az alábbi két választható csomaggal bővül előfizetés esetén: Alapcsomag: Spektrum, AXN, Film+, Cool, FEM3, Sport Klub, Disney, Hír TV, ATV, D1 és a Dorcel.Családi csomag: az Alapcsomagon felül RTL II, Super TV2, M3 Anno, Viasat 3, Comedy Central, Universal Channel, National Geographic, History, Minimax, Cartoon Network, RTL+, Muzsika TV, TV Paprika, Sport1 és a Sport2.

Analóg rádió műsorszórás[szerkesztés]

A Dankó Rádió adásán kívül a 100MHz-es URH sávban az AH jelenleg a Kossuth, a Petőfi és a Bartók URH-adásait valamint a Class FM műsorát terjeszti országos szinten földfelszíni műsorszórás révén. Országosan a Magyar Rádió Kossuth programja 90%-os, a Petőfi programja 86%-os és a Bartók programja pedig 68%-os lefedettséggel rendelkezik. A Class FM műsorát 67%-os lefedettségben sugározzuk. Országos műsorszóró tevékenységünk mellett sugározzuk két körzeti (Juventus Rádió, Music FM) és egy helyi (Rádió 451) kereskedelmi adó műsorait.

Digitális rádió Magyarországon[szerkesztés]

2008. decemberéig a Antenna Hungária Zrt. kiépítette a digitális földi rádióhálózat első ütemét. Ezt követően a társaság kísérleti sugárzást indított a DAB+ digitális földfelszíni rádióhálózatán, Budapesten és környékén. A korszerűbb DAB+ tömörítési eljárás választásával akár 16-18 csatorna műsora juttatható el a hallgatókhoz. A sugárzás megindulásával párhuzamosan megkezdődött a DAB+ képes rádiókészülékek forgalmazása is Magyarországon, melyek a kiskereskedelmi forgalomban érhetőek el.

További szolgáltatások[szerkesztés]

Távközlés[szerkesztés]

Az Antenna Hungária Zrt. az üzleti kommunikáció terén a következő szolgáltatásokat nyújtja ügyfeleinek: menedzselt bérelt vonali szolgáltatások; metro ethernet szolgáltatások; bérelt vonali internet; VoIP; IP VPN; műholdas távközlés.

Multimédia[szerkesztés]

Az Antenna Hungária CDN internetes tartalomtovábbító hálózata biztosítja, hogy a világ bármely pontjára eljuttassunk kiváló minőségben akár élő video és hanganyagokat. Felhasználási lehetőségei az élő hangközvetítéstől a mozgóképsugárzáson át, akár zártláncú videokonferenciáig igen sok területre kiterjednek.

Cégtörténet[szerkesztés]

A rádióadásoktól a televízióadások megindulásáig 1925-1953[szerkesztés]

1990. január 1-jéig a Magyar Posta volt a kizárólagos műsorszóró szolgáltató Magyarországon. 1925-ben indult meg Magyarországon a rádió műsorszórási tevékenység Csepelen, egy 2 kW teljesítményű adóval. A nagy érdeklődés miatt 1928-ban átadják a Lakihegyi rádióállomást, amely 20 kW-jával és fejlett technológiájával korának legfejlettebb ilyen adója volt. Ezt az adót pár éven belül 120 kW-ra bővítik, és átadnak több vidéki adótornyot is, többek közt Székesfehérváron, Miskolcon, Pécsen és Nyíregyházán.

A második világháború során minden nagyobb adótorony elpusztult vagy meghibásodott, a háború után ezeket újjáépítik, javítják, és legtöbbjüket bővítik, valamint 1949-ben átadnak két újabb adót Szolnokon és Diósdon.

A televízióadások elindulásától a színes tévéadásig 1953-1969[szerkesztés]

A rádiós műsorszórás folyamatos bővítései és fejlesztései mellett az 50-es évekre megjelent az igény a nyugaton terjedőben lévő TV-adók meghonosítására is. Az első próbaadást a Gyáli úti postakísérleti állomásról sugározták 1953-ban. 1955-ben megépül az első, 60 méteres Széchenyi-hegyi torony. A Magyar Televízió 1-es csatornája 1957-ben kezdi meg teszt sugárzását, a rendszeres TV-adás még abban az évben, a május elsejei felvonulás közvetítésével indult meg. A teljes ország lefedéséhez újabb adók kiépítésére volt szükség, így létrehozták a gerincadó-hálózatot, és átjátszóállomásokat építettek országszerte.

A színes tévéadástól az Antenna Hungária megalakulásáig 1969-1992[szerkesztés]

Az első színes TV-adást 1969-ben láthatták a nézők. 1971-ben heti két, később három alkalommal került sor a 2. műsor kísérleti adásaira, melyekben részben már színes programok kerültek sugárzásra. 1972-ben befejeződik az országos 70 MHz-es URH adóhálózat kiépítése. A Petőfi és Bartók műsorok sztereó üzemmódban kerültek kisugárzásra.

A következő két évtizedben egyre szaporodnak az adótornyok, új szolgáltatások indulnak, és töretlen fejlődés jellemzi az időszakot. Például: A távközlési világértekezleten hazánk öt műholdas tévécsatornát kap. (1977) Megkezdődnek a teletext kísérletei (1981) és megszületnek az első regionális adások (1984). Elindul az AM-Mikró rendszer a kiemelt budapesti szállodák részére (1987), azzal a céllal, hogy a nyugati szállóvendégek részére saját nyelvű szolgáltatás nyújtsanak. Az AM-Mikró hálózat pont-multipont rendszerré alakul át (1989), így létrejön az előfizetők számára hozzáférhető rendszer. 1990-ben a Magyar Posta szétválásával megalakul a Magyar Műsorszóró Vállalat.

Az Antenna Hungária megalakulásától a digitális kísérletek megindításáig 1992-1999[szerkesztés]

A 90-es évek a műszaki fejlődés, kínálat bővülés és a cégalapítások évtizede. 1992-ben megalakul az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Részvénytársaság. Még ebben az évben sor kerül HUNSAT Egyesülés megalapítására és megkezdi személyhívó szolgáltatását az AH többségi tulajdonában lévő OPERATOR Hungaria Kft. Az AH és a Portugal Telecom csoport többségi részesedést szerez a Hungaro DigiTel Kft-ben és megkezdi VSAT szolgáltatását. 1994-be kerül sor az első VSAT rendszer üzembe helyezésére és az AnteCom Rt. megalapítására. Ebben az évben indul meg az új közszolgálati tévé, a Duna Televízió adása.

Az első privatizációs kísérlet (1994-95), az állam első lépésben szakmai befektetőnek kívánta pályázat útján értékesíteni a részvényeket. A pályázatra a francia Telediffusion de France (TDF) jelentkezett egyedül, a kormány a szakmai befektetőnek történő értékesítést elhalasztotta.

1996-ban Az AH megkezdi az MPEG-2/DVB-S rendszerű digitális műholdas sugárzást az AMOS 1 műholdon. Megalakul Eurotel Rt. Egy évvel később megalakulnak az első kereskedelmi televíziók Magyarországon (TV2 és RTL Klub). Társaság részvényeinek bevezetése a Budapesti Értéktőzsdére (1998). A Vodafone 1999-ben a magyar mobilpiac harmadik szereplője lett, mely társaságban az AH 20%-os tulajdonrésszel rendelkezett. Még ebben az évben az AH elindítja digitális földfelszíni televíziós (DVB-T) kísérleteit Budapesten.

Az AH a 2000-es években[szerkesztés]

Az ezredfordulón a kódolatlan AM-Mikró szolgáltatás helyett elindul a kódolt AntennaMikro műsorelosztó szolgáltatás. A földfelszíni televíziós hálózatokon megtörténik a NICAM-rendszerű sztereó hangtovábbításra való átállás.

A privatizációs tranzakció során az ÁPV Rt. fő célja az 50%+1 szavazat megtartása mellett történő értékesítés volt. 2001-ben sor kerül a Vodafone-részesedés növelésére, az AH 30%-ra növelte a részesdését a társaságban. A társaság megszerezi az ISO 9001:2000 minősítést a teljes műsorszórási és távközlési tevékenységére, valamint elnyeri a minősített NATO-beszállítói címet is. 2004-ben az Európai Uniós csatlakozással az AH minden tevékenysége liberalizálttá vált. Elindul a digitális földfelszíni (DVB-T) üzemszerű sugárzás a három közszolgálati televízió, az mtv, m2 és a Duna Tv műsoraival.

2004 szeptemberében a Társaság Vodafone Magyarország Rt.-ben meglévő részesedése a Vodafone International részére kerül értékesítésre. 2005-ben elindul a digitális Antenna Digital mikrohullámú lakossági szolgáltatás.

Még ebben az évben kormánydöntés született az AH privatizációjáról. A privatizáció végére a Swisscom Broadcast AG az Antenna Hungária 100%-os tulajdonosává vált. A Swisscom kivezette az AH részvényeket tőzsdéről, és 2006-ban a társaság működését zártkörűvé alakította. 2007-ben a francia TDF S.A. megállapodott a svájci Swisscom-mal az Antenna Hungária 100%-ának 80,7 milliárd forintért történő megvásárlásáról. 2008 márciusában az Antenna Hungária logót és arculatot változtatott, átvételre kerültek az anyavállalat arculati elemei, így az Antenna Hungária csatlakozott a TDF átfogó márkájához. Ebben az évben az AH a Magyar Televízióval digitális kísérleti HD-adást indított Budapesten, a Pekingi Olimpiai Játékok idejére. December 1-jén 17.30 órakor elindult az előfizetési díj nélküli digitális szolgáltatás, a MinDig TV.

2009. január 23-ától az Antenna Hungária kísérleti sugárzást indított a DAB+ digitális földfelszíni rádióhálózatán. Az Antenna Hungária Zrt. 2010. május 25-én MinDig TV Extra néven elindította előfizetéses szolgáltatását (DVB-T) platformon. 2011-ben a MinDig TV ingyenesen fogható csatornáit már 300 000 háztartás nézi. A MinDig TV Extra szolgáltatás már több mint 42 000 előfizetővel rendelkezik. Elindul a MinDig TV Extra Családi csomagja 13 népszerű csatornát kínál Alapcsomagban szereplő 10 program mellé.

2012. június 1-jei hatállyal Jean-Francois Fenech vezérigazgató távozott a cég éléről. 2012. szeptember 10-től Piller András az Antenna Hungária új vezérigazgatója.

2013 márciusában elindul a ConnectMedia üzleti digitális médiaszolgáltatás, májusban a MinDig TV új applikációja Android, iOS és Windows Phone készülékekre.

Júliusban lezajlik az analóg hálózat lekapcsolásának I. üteme, októberben pedig a sor kerül a II. ütemre. Decemberben MinDig TV Extra kínálata bővül majd 2014-ben újabb csatornák érhetők el a családi csomagban ill. a MinDig Tv ingyenes kínálatában.

2014 márciusában a magyar állam (a NISZ - Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató) visszavásárolja az Antenna Hungáriát. Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter 2014. szeptember 10-i hatállyal Kápolnai Andrást nevezte ki az Antenna Hungária Zrt. új vezérigazgatójának. Az 52 éves szakember 2006 óta dolgozik a cégnél, az elmúlt években a társaság lakossági és távközlési, illetve stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója volt.

Képgaléria[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]