Posta Kísérleti Állomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Posta Kísérleti Állomás
Posta Kísérleti Állomás a Budapest IX. Zombori utca-Gyáli út sarok
Posta Kísérleti Állomás a Budapest IX. Zombori utca-Gyáli út sarok

Egyéb nevek 1954-től Posta Kísérleti Intézet
Alapítva 1891. november 20.
Megszűnt 2009. december 31.
Tevékenység kutatás-fejlesztés, anyagvizsgálat, új technológiák
Székhely Budapest, IX.
Zombori utca 2.
Vezető Kolossváry Endre, Paskay Bernát, Nagy Dezső
Kulcsemberek Békésy György, Bognár Géza, Nemes Tihamér, Csicsátka Antal, Kádár Géza, Lajtha György,[1] Magyari Endre, Tarján Rezső,[2] Tomcsányi István,[3] Tomits Iván, Zakariás János
A Wikimédia Commons tartalmaz Posta Kísérleti Állomás témájú médiaállományokat.

A Posta Kísérleti Állomást (rövidítve: PKÁ) Baross Gábor rendeletére alapították 1891. november 20-án. Feladata a postai és távközlő hálózatokban használt anyagok vizsgálata, kutatás-fejlesztés és a szolgáltatások gazdaságos megvalósítása. 1912-ben az Állomás Budapest IX. kerületében, a Zombori utca 2. szám alatt kapott önálló telephelyet.

Főbb tevékenységek[szerkesztés]

Akusztikai kutatások[szerkesztés]

Békésy György volt a meghonosítója, aki eleinte a telefonkészülékek hallgatójának fejlesztésével foglalkozott. Biológiai és anatómiai tanulmányokat végzett. Magyari Endrével közösen dolgoztak ki egy teljes akusztikai rendszert.

Átvitel-technikai kutatások[szerkesztés]

Az átvitel-technikai kutatás az állomás alapfeladatai közé tartozott. A mérési módszerek kidolgozója Gáti Béla volt, mellette kezdett 1913-tól Tomits Iván, aki 40 évig dolgozott távközlés-fejlesztési témákon, átviteltechnikai mérési módszerek kidolgozásában, és részt vett a szakterület nemzetközi életében. Lajtha György, 1952-ben került az állomásra.

Rádiózás[szerkesztés]

Magyari Endre

Az Állomás mérnökei és műszerészei végezték az első műsorsugárzási kísérleteket egy Huth-gyártmányú, kis teljesítményű, 60 W-os adóval, a Csepeli rádióállomás és a Gyáli-úti Kísérleti Állomás között. Magyari Endre irányította az első magyar gyártmányú adó tervezését és építését a Posta Kísérleti Állomás műhelyében, 1926-ban. A kísérleti adásokat nemsokára a Gyáli úti épületből sugározták, itt a híres – a Locomotiv GT együttes által is később megénekelt – bútorszállító kocsi szolgált „kísérleti stúdió” gyanánt.

S a Gyáli úton állt egy csukott bútorszállító,

És ott volt huszonháromban az első stúdió. És műsor gyanánt akkoriban az is megfelelt, Ha Marcal János segédtiszt egy nótát énekelt.

– LGT: Szól a rádió

Televíziózás[szerkesztés]

1954. december 16-án a Széchenyi-hegyi Agancs utcai egykori Hargita szálló mellé költözésig (1955 júniusa) itt folytak a televíziós kísérleti adások első próbaüzemei. Végül a hegy tetején 1956-1958 között megépült a adótorony. A Magyar Televízió hivatalosan az 1957 május elsejei felvonulás élő közvetítésével kezdte meg a rendszeres adását.

Műholdas műsorszórás[szerkesztés]

Űrtávközlés[szerkesztés]

Oktatás[szerkesztés]

A Zombori utcai telephely a postai tanonciskola (később Puskás Tivadar Távközlési Technikum) szomszédságában helyezkedett el. Kutatói a technikumban és a Budapesti Műszaki Egyetemen is rendszeresen oktattak.[4]

Átszervezése[szerkesztés]

1954-ben az Állomást átszervezték Posta Kísérleti Intézet néven. Amikor az Intézet tevékenységét kibővítették, munkatársai más telephelyeken is dolgoztak. Az Intézet 1991-től a Magyar Telekom fejlesztő részlegeként elnevezésében 2009-ig megtartotta a PKI rövidítést. 2000 nyarán a PKI az egyetemi campus közelébe, az Infóparkba költözött. (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 9. (Infopark G épület))[5]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Eduport[halott link]
  2. nol
  3. Évfordulók
  4. HTE. [2014. szeptember 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. február 20.)
  5. Matáv. [2014. február 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. február 20.)

Források[szerkesztés]