Nemes Tihamér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nemes Tihamér
Nemes Tihamér-1.jpg
Életrajzi adatok
Született1895. április 29.
Budapest
Elhunyt1960. március 30. (64 évesen)
Budapest
Ismeretes mint
  • gépészmérnök
  • villamosmérnök
Nemzetiség magyar
Állampolgárság magyar
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Műegyetem
Pályafutása
Szakterület elektrotechnika
logika
híradástechnika
televízió
kibernetika
számítástechnika
Tudományos fokozat a műszaki tudományok doktora
Munkahelyek
BME több témában oktató
Posta Kísérleti Állomás főmérnök
Más munkahelyek Lloyd repülőgépgyár
Telefonhírmondó Rt.
Elektromos és Finommechanikai Rt.
Jelentős munkái beszédíró-gép
a mozgást modellező járógép
televízió
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nemes Tihamér témájú médiaállományokat.
Nemes Tihamér képbontója

Nemes Tihamér (Budapest, 1895. április 29. – Budapest, 1960. március 30.) feltaláló, gépészmérnök, villamosmérnök, a műszaki tudományok doktora, a kibernetika egyik hazai úttörője.

Munkássága[szerkesztés]

Oklevelét 1917-ben Budapesten szerezte a Műegyetemen. Rövid ideig dolgozott a Lloyd repülőgépgyárnál. 1921-től a Telefonhírmondóhoz került, majd annak főmérnökének nevezték ki. 30 éves korában az Elektromos és Finommechanikai Rt. igazgatójává léphetett elő. 1929-től a Posta Kísérleti Állomásán dolgozott. Az 1930-as évek közepétől megkezdte a televíziózás elméleti és gyakorlati tanulmányozását. Részt vett az első hazai kísérletekben. 1938-ban szabadalmi bejelentést tett színes televízió megvalósítására. 1950-ben a Távközlési Kutató Intézet tudományos munkatársa.

Érdeklődési körébe tartoztak az: elektrotechnika, logika, szimuláció, modellezés, de leginkább a logikai gép. Nemes Tihamér sakkozó- és sakkfeladványokat megoldó gépei is elsősorban az emberi gondolkozás modellezésére szolgáltak. Számtalan televíziós szabadalma szimulálta az emberi szem funkcióit. Postamérnökként egyike volt azoknak, akik a magyar televíziózást megteremtették. 1953-ban készítette az első magyar kísérleti tv-adó berendezést.

Műve[szerkesztés]

Nemes Tihamér mélyen érdeklődött a számítástechnika iránt: „Kibernetikai gépek” című könyvében külön fejezetet szentel a számítógépeknek. Munkái alapján joggal nevezhetjük őt nemcsak a kibernetika, hanem a magyar számítástechnika egyik jeles úttörőjének is.

A „Kibernetikai gépek” című könyve 1962-ben, két évvel halála után jelent meg. A könyv anyagát Nemes Tihamér barátai szedték össze, a mérnök jegyzeteiből. Így szerettek volna adózni a „meg nem értett” magyar feltaláló emlékének.

Emlékezete[szerkesztés]

  • Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny
  • Békéscsabán egy középiskola viseli a nevét 2017. szeptember elsejétől.

Forrás[szerkesztés]