Petőfi Rádió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Petőfi Rádió
MR2-Petőfi.png
Jelmondat: Zenében első
Adatok
Indulás 1932 – kísérleti adás,
1933
Korábbi nevek Budapest II
MR2-Petőfi Rádió
Társaság Duna Médiaszolgáltató Zrt.
Tulajdonos Közszolgálati Közalapítvány
Ország Magyarország
Vételi terület országos
Székhely 1037 Budapest, Kunigunda útja 64. (MTVA székház)
1117 Budapest, Petőfi híd budai hídfő, A38 Hajó (stúdió)
Társadók Kossuth Rádió
Bartók Rádió
Dankó Rádió
Nemzetiségi adások
Parlamenti adások
Duna World Rádió
Vétel
Földi sugárzás
Antenna Hungária (AH)CCIR (Szegeden: FCC) URH (analóg, DAB tervezett) – térkép. programhely
MinDig TV102. programhely
Műholdas vétel
Antenna HungáriaAstra 1KR, Galaxy 25, Thor 5, Optus B3. programhely
Kábeles vétel
Vodafone TV802. programhely
Alföld Kábel13. programhely
Online adás
Online RádióInternetes rádióhallgatás
mediaconnect.huonline adás
Hivatalos oldal

A Petőfi Rádió a Duna Médiaszolgáltató könnyűzenei rádiója, amely az ország teljes területén elérhető FM-en, valamint fogható műholdon és az interneten is.[1] A zenei kínálata Európa és a világ minden tájának legfrissebb és legsikeresebb zenei anyagát mutatja be, külön súlyt helyezve a fiatal hazai, illetve kárpát-medencei tehetségekre. A rádió zenei stílusa az mainstreamtől az undergroundig terjed; sőt, hallhatóak R'n'B, urban, hip-hop felvételek is, amelyeket a Petőfin kívül Magyarországon más rádiók nem játszanak.[2] A zene mellett életmóddal kapcsolatos, valamint kulturális és közéleti információk is helyet kapnak a rádióadó műsorában. A rádióállomás hangjai 2021 óta Györfi Anna és Maday Gábor, csatornaigazgatója Béli Ádám, aki a rádió mellett az M2 esti sávját, a M2 Petőfit is irányítja.[3]

Története[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

A rádiónak 1932 nyarán 3 kW-tal elindult a kísérleti adása, akkor még a rádió a Budapest II. nevet viselte. 1933. december 1-jén felavatták a lakihegyi 120 kW-os adóállomását. A Budapest II. 3 kW helyett már 20 kW-tal sugározta a műsorait.[4] A hivatalos, rendszeres műsorsugárzás 1934 december 16-án kezdődött. A rádió 1949. február 1-jén a Budapest II. név helyett felvette a Petőfi Rádió nevet. 1982-ben a Magyar Rádió aktuális főszerkesztőségéhez tartoztak: a Politikai Adások.[5] Még ebben az évben az Irodalmi főosztályból kivált a Szórakoztató osztály, amely a politikai adásoktól elkülönülve a sportrovattal foglalkozott.

A Petőfi Rádió történetének legfontosabb állomása a szolnoki nagyadó megépítése volt 1949 augusztus 27-én 135 kW teljesítménnyel az 1040 kHz frekvencián, 126 m magas anti-fading antennával (MÁVAG)[6] 1950 március 15-én az adás frekvenciája 1187 kHz-re változott. Balatonszabadi-Sóstó 1951-ben épült meg, a lakihegyi adótorony anyagának felhasználásával, 146 m magas MÁVAG gyártmányú antennával. Ez az adó 1953 október 24-étől 135 kW teljesítménnyel a 872 kHz frekvencián, majd az 1250 kHz-en sugárzott. Az adót később (1988) a Juventus Rádió kezdte használni (810 kHz), és jelenleg a Kossuth adó tartalékaként üzemel a solti adó karbantartásai alatt. A Petőfi sugárzása 1986-tól az újonnan elkészült Marcali adóról történt az 1251 kHz-en 500 kW teljesítménnyel, a teljes Dunántúlt lefedve. A marcali adó jelenleg az MR4 nemzetiségi adásait sugározza 300 kW teljesítménnyel az 1188 kHz-en.

2007 előtt[szerkesztés]

A 70-es és a 80-as években a Petőfin volt hallható az ifjúsági műsorok mellett a hetente egyszer sugárzott 3 órás kívánságműsor, és ugyanitt vált ikonikussá a délben kezdődő egyórás nóta műsor, mely cigányzenei hagyományokat ápolt. A Petőfi akkori műsorstruktúrája nem volt következetes, ezáltal célcsoportja sem volt meghatározható: a legnagyobb probléma az volt vele, hogy ugyanazon az adón kaptak helyet a fiataloknak szánt műsorok és az idősebb korosztálynak szóló és egyéb, szűk rétegnek szóló programok (pl. nótaműsorok, népzenei-, és egyéb rétegműsorok), továbbá itt ment a hétvégi élő körkapcsolásos közvetítés az NB I-es labdarúgó-mérkőzésekről, ami a korban nagy népszerűségnek örvendett. Itt volt hallható B. Tóth László népszerű könnyűzenei műsora, a Poptarisznya, ami jelenleg a Retró Rádión szól, továbbá a 90-es években Csiszár Jenő műsora, az Apukám világa.[7]

1996-ban elindul a kísérleti sugárzás Budapesten a 94,8 MHz-es nyugati normás URH frekvencián. 1998-ban megtörténik a keleti URH (OIRT) sávról történő átállás a nyugati normás, CCIR URH sávra, majd 1999 elején megszűnt a középhullámú adás is.

A rádió zenei adóvá alakítása[szerkesztés]

MR2 - Nagyon zene[szerkesztés]

2007 nyarán a Magyar Rádióban történt reform intézkedéseknek köszönhetően a rádió stílust váltott és felvette az MR2-Petőfi Rádió nevet, valamint a "Nagyon zene" szlogent. Az új stílus a fiatalabb korosztályt szólította meg, amivel már a kereskedelmi rádiókkal is versenybe tudott szállni. A rádió vezetése fontosnak tartotta, hogy széles körben hozzáférhetővé váljon az a korszerű zenei kínálat, melynek nagy része eddig rejtve maradt a nagyközönség előtt. A fiatal felnőtteket célozták meg, akik fogékonyak az új, a magyar rádiós piacon zenei alternatívát nyújtó, minőségi zenére. A változatos zenei összeállítással, Európa és a világ minden tájának legfrissebb és legsikeresebb zenei kínálatát mutatta be, külön hangsúlyt fektet a fiatal hazai tehetségekre. Több könnyűzenei és kulturális műsor is ebben az időszakban indult, köztük az MR2 Akusztik, a Selector, a Kultúrfitnesz és az Eleven. A rádió hangjai Kertész Ricsi és Nemes-Takách Kata lettek.

Magyar Rádió-ORTT-per[szerkesztés]

Az ORTT szerint a rádió nem teljesíti közszolgálati kötelezettségét, így eljárást indított a rádióval szemben.[8] Egy 2009. márciusi közvélemény-kutatásban a megkérdezettek többsége úgy nyilatkozott, hogy szükség van egy ilyen profilú állami rádióra.[9] Az MR2-Petőfi Rádió 2009. június 1-jén ünnepelte kétéves megújulását, és eddig minden a terv szerint sikerült a rádiónak.[10] A Magyar Rádió az ORTT-vel szemben első fokon pert nyert 2009. június 17-én: a fővárosi bíróság szerint az ORTT olyan kérdésben foglalt állást, amelyben nincsen hatásköre. A bíróság azt is kifogásolta, hogy a határozat egyetlen napra állapította meg a szabályszegést. Ezzel szemben az iratokból az derült ki, hogy az ORTT több hónapnyi műsort vizsgált meg. A bíróság helyt adott a Magyar Rádió érvelésének, hogy nem az egyes adókon, hanem a műsorszolgáltatás összességében kell az intézménynek megfelelnie a sokszínűség követelményének. Az ítélet kihirdetése után a Magyar Rádió elnöke, Such György a józan ész és a jogszabályok győzelmének értékelte a döntést.[11]

Kormányváltás után[szerkesztés]

Nagyon zene[szerkesztés]

A 2010-es kormányváltás után sok finomhangoláson ment keresztül a rádió, de még mindig az alternatív-urban vonal volt a meghatározó. 2011-ben az MTVA megalakulásával összevonták a 4 állami közszolgálati médiumot (MTV, MR, Duna TV, MTI) és még ez év májusában fokozatosan kivezették a "MR2" szócskát a szignálokból és megszólalásokból, így a rádió hivatalos neve újra Petőfi Rádió lett. 2012-ben új műsorstruktúrát vezettek be, a műsorok címei pedig valamilyen módon Petőfi Sándor nevéhez voltak köthetők: Talpra Magyar, Egész úton - hazafelé, Ej, mi a COOL? (Anyám tyúkja c. vers alapján). 2013. március 15-én a Magyar Rádió összes csatornája új hangzásvilágot kapott, amelyek dallama megegyezett a közszolgálati tévécsatornák által 2012 óta használt dallamokkal. 2014-ben a rádió elindította saját könnyűzenei ún. „tehetségmutató” programsorozatát, a Nagy-Szín-Pad-ot, melynek nyertese fellépési lehetőséget kap különböző fesztiválok nagyszínpadain. Még abban az évben a VOLT produkcióval karöltve megalkották a Strand - Nagyon zene fesztivált, amely Zamárdiban a Balaton Sound helyén kerül megrendezésre minden augusztus végén. A fesztivál fő fellépői a rádió által játszott, sokak által kedvelt magyar és nemzetközi zenekaraiból kerülnek ki. 2015. március 15-én elindították a rádió munkatársainak segítségével a fiataloknak szóló M2 Petőfi TV-t, amely a 2012 óta meséket sugárzó M2 este 8 óra utáni váltótársa. A műsort riportok, koncertek, sorozatok és vasárnaponként filmek alkotják. Még 2015 nyarán, az önálló Magyar Rádió megszűnésével a Duna Médiaszolgáltató csatornája lett.

Életed ritmusa[szerkesztés]

2016 február közepén az addigi főleg alternatív zenei kínálatot fokozatosan feltöltötték mainstream rádiókból ismert pop és dance dalokkal, az addigi alternatív kínálat a hajnali és esti órákra korlátozódott vissza, ám a műsorstruktúrában még 3 hónapig nem történt változás. 2016. május 27-én jelentették be, hogy május 30-ától, hétfőtől jelentősen átalakul a rádió arculata.[12] Új műsorokkal, új műsorvezetőkkel, új szignálpakkal és új szlogennel jelentkezett a május 30-án éjfélkor átalakult Petőfi Rádió, melynek hangjai Endrédi Máté és Bogdányi Titanilla lettek. Az új szlogen az Életed ritmusa lett, mely Pető Zoltán, akkori csatornaigazgató szerint azt hivatott kifejezni, hogy a műsorokat igyekeztek a hallgató bioritmusához igazítani.[13] Több régi műsorvezető is távozott a stábból, köztük Horváth Gergely (aki évekig főszerkesztője is volt az rádiónak), Buda Márton és Juhász Bálint. Szabó Tamás, Babucs Kriszta, Leirer Tímea és Popovics László a Kossuth és a Dankó Rádiónál kaptak műsort. Előbbiek a Népek dalai című világ- és folkzenei magazint vezetik, míg utóbbi a Jó reggelt kívánok! és Tudod-e még az én nótám? című műsorokkal jelentkezik. Babucs Kriszta a Kossuth Rádió Belépő című kulturális magazinját is szerkeszti és vezeti. Juhász Bálint jelenleg a Next FM és a Rádió 7 munkatársa. Leirer Tímea az országos Retro Rádióhoz igazolt.

2016-ban ősszel tért vissza az Akusztik című műsor, ám ikonikus 8-as stúdióból átköltözött az A38 Hajóra, és az ott rögzített koncerteket mutatja be, továbbá a műsor ismétlése az M2 Petőfi TV-n is látható. A rádió 2016. november 4-én lecserélte a 2013 márciusában bevezetett egységes arculatot és szignálpakkot, azonban a hírek alatt hallható zene nem változott.

A Te slágered![szerkesztés]

2017. június 1-jétől Tiszttartó Titusz lett a rádió csatornaigazgatója. 2017. november 6-án ismételten megújult a rádióadó hangzásvilága, továbbá ekkor vezették be A te slágered szlogent is. A csatornaigazgató szerint a váltást az indokolta, hogy mivel a rádiós piacon dinamikus változások zajlanak, a közszolgálati küldetés mellett a legnagyobb országos zenei rádióadóként komolyan kell venniük azt, amit a hallgatók várnak tőlük.[14] 2018 elején új műsorvezetők jöttek a rádióhoz, januárban Szabó Győző csatlakozott a Talpra Magyar csapatához, majd februártól az Első Emelet énekese, Kiki, aki a a Dalra Magyart vezette.[15][16]

2018. szeptember 10-e óta a rádió hétfőn 0 és 1 óra között dzsesszműsort sugároz, Petőfi Jazz címmel.[17] 2019 szeptemberétől Nagy Feró csatlakozott a csapathoz, aki az 1980-as évek végén Garázs címmel már vezetett műsort a rádióban. Új műsora, a Petőfi Rock vasárnap esténként jelentkezik.[18] 2020. januárjában Sipos Dávid Günther Instagram oldalán bejelentette, hogy 8 év után távozik a rádiótól.[19] Ezzel egyidejűleg január 14-én új műsorrendet vezettek be, új napi slágerlistát indítottak és pár műsor megszűnt.[20] 2020. május 6-án Szabó Győzőt elbocsátották, így a Talpra Magyart a továbbiakban csak Harsányi Levente és Bikfalvi Tamás vezette.[21]

A rádió újrapozicionálása[szerkesztés]

Ismételt nyitás a fiatalok felé[szerkesztés]

2021. március 12-én online sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ismét átalakul a rádió. A Duna Médiaszolgáltató, az MTVA és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös projektének keretében a rádió stúdiója az A38 Hajóra költözik, a programban pedig jóval több kulturális műsor és magyar zene fog helyet kapni.[22] A Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV új programigazgatója Béli Ádám lett 2021. április 1-jétől.[3]

A rádió zenei kínálata 2021 májusában kibővült a 2016-os átalakítás előtti zenei kínálattal, vagyis újra hallhatóak az alternatív/indie stílus képviselői, és sokkal több friss zene került rotációba. 2021 tavaszától fokozatosan kezdett megújulni hangzásában is a rádió, június 1-jén (a zenei rádió 14. születésnapján) kicserélték az általános szignálokat, majd pár héttel később bejelentették, hogy a nyárra új műsorok indulnak és két új műsorvezető, Bekker Dávid és Habóczki Máté is mikrofon elé ül; visszatért a Petőfi Összes, újra 4 órássá bővült a heti toplista és 4 új műsor is indult hétvégén.[23]

Zenében első![szerkesztés]

2021 októberében kiderült, hogy az M2 Petőfi TV-vel együtt a rádió is átalakul, megújult hangzásvilággal és tartalommal jelentkeznek, a fiatal generációra fókuszálva.[24] November 3-án a rádió felvette a Zenében első szlogent, emellett új, jellemzően fiatal műsorvezetők csatlakoztak a csapathoz, többek között: Varga Gergő a Rádió 88-tól, Faragó Janka a Sláger FM-től és visszatért a régi stábból Fekete László, aki 2016 előtt a Selector című műsort vezette. Új műsorokat is indítottak: hajnali 5-kor már élő adás szól, amely után Bekker Dávid várja a hallgatókat a megújult reggeli műsorban. Esténként a kultúráé a főszerep, amely után éjfélig különböző stílusú mixek szólnak. A rádió új hangjai Györfi Anna és Maday Gábor lettek, a megújult szignálokban pedig Walla Fanni énekhangját lehet hallani. Béli Ádám csatornaigazgató szerint "a Petőfi abban hisz, hogy a célközönségét - amely a fiatalokból épül fel - igazán hitelesen akkor tudja kiszolgálni, ha a tartalmakat is hozzájuk hasonló fiatalok készítik".[2] Ezzel egyidejűleg több régi műsorvezető távozott a stábból, köztük Péczeli Dóra, akkor 2008-tól, 13 éven keresztül volt a rádió munkatársa.[25] Távozott továbbá a Talpra Magyarból Harsányi Levente és Bikfalvi Tamás, valamint Iller Bálint, Boros Csaba és Patkó Béla is.[2]

2022 júniusában, a pünkösdi hétvége után nyári műsorrendre váltott a rádió. "Dobd be magad a nyárba" szlogennel új műsorok indultak és több új műsorvezető csatlakozott a csapathoz; három új slágerlista, egészség és életmódmagazin, valamint alternatív zenei újdonságokat bemutató műsor is gazdagítja a rádió kínálatát.[26] Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából kulturális magazinműsor is indult Talpig Magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy címmel a Petőfi Media Group közreműködésével és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával. "A műsoron keresztül kurrens intellektuális és zenei csemegét kínálunk a hallgatóknak, változatosan körbejárva és bemutatva a Petőfi-emlékév programjait és a reformkor máig ható szellemi örökségét" - nyilatkozta Béli Ádám. [27] Emellett új rockzenei műsor is hallható lesz, melyben a HammerWorld zenei magazin két szerkesztője várja a hallgatókat és a műfaj kedvelőit.[28] Ősztől új műsor indult Befutó címmel, melyben feltörekvő és underground előadók újdonságai kerülnek a főszerepbe, Emellett a nyáron újonnan indult műsorok továbbra is hallhatóak.[29] Az Akusztik új évada megújult látvánnyal és koncepcióval tért vissza, mely az M2 Petőfi mellett a rádióban továbbra is hallható vasárnap esténként.[30]

A Petőfi Rádió zenei stílusa és kapcsolata a közönséggel[szerkesztés]

2007-től egészen a 2016-os arculatváltásig a poptól a világzenéig, a rocktól a lounge-on át az urban zenékig terjedt a rádió kínálata. Az adó a 2016-os átalakításáig több száz olyan hazai és külföldi előadót mutatott be a közönségnek, akiknek a zenéjét eddig a magyar hazai rádiós piacon egyáltalán nem vagy alig játszották. Ezzel a zenei kínálattal az MR2-Petőfi Rádió továbbra is alternatívája tudott maradni a kereskedelmi rádiókban megszokott zenei kínálatnak. A rádió a műsorszolgáltatáson kívül rendszeres turnéin mutatta be a legkedveltebb hazai koncertzenekarokat és előadókat, saját színpadaival pedig a nagyobb nyári fesztiválokon is jelen van. A Magyar Rádió színpadján 2010-ben fellépett például a hazai alternatív előadók közül a Quimby, Péterfy Bori & Love Band, a Kiscsillag, a Kozmosz, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, az Irie Maffia, a Heaven Street Seven, a 30Y, a Vad Fruttik, a Kaukázus és a Barabás Lőrinc Eklektric is, akiknek a dalait az MR2 rendszeresen játszotta.

2016. februárjától felhígult a zenei kínálat, az addigi alternatív vonal háttérbe szorult. Ennek a folyamatnak a zárása képpen 2016. május 30-án arculatfrissítésen esett át a rádió, azonban kiemelték, hogy a Petőfi most is a "magyar zene nagyszínpada" kíván lenni, ezt igazolja az is, hogy az előírtnál sokkal több magyar zenét játszanak és vasárnap 5 órás magyar zenei műsor hallható. Mindemellett a rádió honlapján külön aldoldalt indítottak zenekarok számára, ahova feltölthetik saját zenéiket, amelyeket belső zsűri szakmailag értékel, valamint folytatják a Nagy-Szín-Pad „tehetségmutató” programokat is. Mindemellett minden eddiginél interaktívabb műsorokkal jelentkeznek, hogy a hallgatókat minél jobban bevonják a műsorfolyamba.[13]

2017. júniusában Tiszttartó Titusz vette át a rádió programigazgatását. Nem titkolt cél volt, hogy az egyetlen országos kereskedelmi rádió megszűnése után a Petőfi legyen az ország leghallgatottabb rádiója. A rádióból egy teljesen kommersz, kiszámítható adó lett, amely teljesen eltávolodott magától a Petőfi "brand"-től. Arculata és szignáljai teljesen leegyszerűsödtek, zenei kínálata az egykori Danubius Rádióhoz és Class FM-hez volt hasonló, amely két rádió programját szintén Tiszttartó vezette. Műsora nem volt összhangban az M2 Petőfi TV-vel, nem települt ki a saját nevével fémjelzett Strand Fesztiválra és Nagy-Szín-Pad-ra, és kevés kivétellel nem játszotta az ott fellépők zenéit.[31] Bár az új magyar tehetségek felkarolása továbbra is kiemelt volt[32] a Dalra Magyar Extra című műsorban, a dalok túlnyomó többsége sose került egynél többször lejátszásra.

2021 tavaszán a Béli Ádám nevével fémjelzett új vezetés szépen lassan elkezdte feltölteni a kommersz zenei irányzatot változatos, kortárs magyar és nemzetközi könnyűzenével. Előbukkantak olyan stílusok és előadók, melyeket a Petőfi Rádió nem játszott az utóbbi években, míg a friss dalok is jóval nagyobb arányban jelentek meg a rotációban. Frissült a hangzás, megjelentek újra a vételi lehetőség-szignálok, tematikus napok és a műsorvezetők is többször megszólalnak egy órában a dalok között, valamint a friss magyar zenék már nem korlátozódnak az esti és hajnali órákra. Béli Ádám csatornaigazgató azt mondta, hogy a rádió azért költözik az A38 Hajóra a TV mellé, hogy így is közelebb kerüljenek a hallgatókhoz. Koncertsorozatok indítását terveznek, amelyet a TV-ben és a rádióban is bemutatnának. Céljuk, hogy újra megszólítsák a fiatalokat és minőségi tartalmat közvetítsenek.[33]

A rádió vételkörzete[szerkesztés]

Ultrarövidhullámon (FM) (1998-tól)[szerkesztés]

1998 előtti keleti URH (OIRT FM) hálózat[szerkesztés]

Középhullámon (1999-ig)[szerkesztés]

Műholdon[szerkesztés]

A rádió műsora műholdon is fogható.

Műhold: Thor vételkörzet: Európa; pozíció: 0.8 fok nyugat; frekvencia: 12,341 GHz; polarizáció: vertikális; szimbólumsebesség: 28 MS/s, FEC: 7/8

DVB-T[szerkesztés]

Az adás digitálisan, sztereó minőségben hallható a digitális földfelszíni TV rendszeren (DVB-T) ország teljes területén, ezt azonban csak digitális TV készülék, vagy Set-Top Box tudja dekódolni.

DAB+ (2009-2020)[szerkesztés]

A rádiót a 2009-ben induló DAB+ tesztadás keretében hét másik rádióval egyetemben lehetett hallgatni a DAB+ (Digital Audio Broadcsting) platformon, Budapesten és környékén, a 11D multiplexen. A DAB+ sugárzás Magyarországon 2020. szeptember 6-án megszűnt.

Műsorrend[szerkesztés]

A 2021 novemberében közzétett műsorrend a hivatalos weboldal[26] a musor.tv weboldal és a Vodafone TV műsorújságja alapján:[34]

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
00:00 - 00:02 Himnusz Himnusz Himnusz Himnusz Himnusz Himnusz Himnusz
00:02 - 01:00 Petőfi Jazz Petőfi Jazz Petőfi Jazz Petőfi Jazz Petőfi Jazz Petőfii Elektrik Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott Petőfi Elektrik Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
01:00 - 05:00 Nagy magyar éjszaka Nagy magyar éjszaka Nagy magyar éjszaka Nagy magyar éjszaka Nagy magyar éjszaka Nagy magyar éjszaka Nagy magyar éjszaka
05:00 - 06:00 Hajnal Petőfivel Hajnal Petőfivel Hajnal Petőfivel Hajnal Petőfivel Hajnal Petőfivel
06:03 - 06:30 Petőfivel a reggel! Petőfivel a reggel! Petőfivel a reggel! Petőfivel a reggel! Petőfivel a reggel! Petőfitt Petőfitt
06:30 - 06:45 Hírpercek Hírpercek Hírpercek Hírpercek Hírpercek Hírpercek Hírpercek
06:45 - 10:00 Petőfivel a reggel! Petőfivel a reggel! Petőfivel a reggel! Petőfivel a reggel! Petőfivel a reggel! Petőfitt Petőfitt
10:03 - 11:00 Hétköznap Petőfivel Hétköznap Petőfivel Hétköznap Petőfivel Hétköznap Petőfivel Hétköznap Petőfivel
11:03 - 12:00 Petőfi Hétvége Petőfi Hétvége
12:03 - 13:00 Boldog óra[26] Boldog óra Boldog óra Boldog óra Boldog óra Boldog óra Boldog óra
13:03 - 16:00 Petőfi Délután Petőfi Délután Petőfi Délután Petőfi Délután Petőfi Délután Petőfi Hétvége Petőfi Hétvége
16:03 - 18:00 Hazafelé Petőfivel Hazafelé Petőfivel Hazafelé Petőfivel Hazafelé Petőfivel Hazafelé Petőfivel Petőfi Chart - Hazai TOP30 Petőfi Chart - Petőfi TOP30
18:03 - 19:00 Petőfi Dance Petőfi Dance Petőfi Dance Petőfi Dance Petőfi Dance Petőfi Dance Talpig Magyar
19:03 - 20:00 Petőfi Üzenőfal Petőfi Üzenőfal Petőfi Üzenőfal Petőfi Üzenőfal Petőfi Üzenőfal Válogatott Petőfi Rock x HammerWorld Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
20:03 - 21:00 Mezgerélő Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott Mezgerélő Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott Mezgerélő Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott Mezgerélő Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott Petőfi Iránytű Petőfi Iránytű Extra Petőfi Rock Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
21:03 - 22:00 Petőfi Elektrik Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott Petőfi Elektrik Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott Petőfi Elektrik Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott Petőfi Elektrik Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott Petőfi Elektrik Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott Petőfi Elektrik Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott A hét lemeze Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
22:03 - 23:00 Petőfi Befutó Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
23:00 - 24:00 Akusztik Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

Kiegészítő információk[szerkesztés]

Hírek[szerkesztés]

A Petőfi Rádióban 6 és 22 óra közt óránként szólnak hírek, élőben. Naponta egyszer, 06:30-kor Hírpercek címmel negyedórás hírösszefoglaló hallható részletes közlekedési-, politikai-, és sporthírekkel. A hírszerkesztők az MTVA munkatársai, akik a közmédia többi rádiócsatornájánál is ellátják ezt a feladatot. Hétköznap a 06:00, 10:00, 14:00 és a 16:00 órai híreket követően rövid koncert- és programajánló hallható, Petőfi Friss címmel. Emellett "Ki a szabadba" címmel naponta négyszer nyári programajánló is hallható.

Magyar zenei műsorok[szerkesztés]

A Petőfi Jazz, Nagy magyar éjszaka, Boldog óra, Talpig Magyar, Petőfi Rock, Akusztik, valamint általában a Mezgerélő című műsorokban csak magyar előadók dalai szólnak.[35] A Petőfi Chart szombati adásában a legjobb 30 magyar hallható.[26]

A rádió vezetői, műsorai és műsorvezetői[szerkesztés]

Csatornaigazgatók:[szerkesztés]

 • Farkas György – főszerkesztő (2006-2007)
 • Csillag János – főszerkesztő (2007-2010)
 • Koltay Gergely – főszerkesztő (2010), intendáns (2011-2015)
 • Pető Zoltán – csatornaigazgató (2015-2017)
 • Tiszttartó Titusz – csatornaigazgató (2017-2021)
 • Béli Ádám – csatornaigazgató (2021-től)

Műsorvezetők[szerkesztés]

 • Bekker Dávid – Petőfivel a reggel!
 • Csáki Attila – Petőfi Elektrik, Petőfi Chart, Petőfi Dance
 • Cselőtei László – Petőfi Rock x HammerWorld
 • Faragó Janka – Petőfitt
 • Fekete László – Petőfi Iránytű, A hét lemeze, Petőfi Befutó
 • Habóczki Máté – Hétköznap Petőfivel, Boldog óra
 • Kisbali Bence – Akusztik
 • Majoros Rita – Petőfi Szieszta, Válogatott
 • Meggyesi Gábor – Petőfi Délután
 • Mencseli Dóra – Mezgerélő, A hét lemeze
 • Nagy Feró – Petőfi Rock
 • Nagy Natasa – Petőfivel a reggel!
 • Pintér Miklós – Petőfi Rock x HammerWorld
 • Szikora Tamás – Hazafelé Petőfivel, Petőfi Üzenőfal, Petőfi Dance
 • Szilágyi Zsolt – Petőfi Hétvége, Boldog óra
 • Varga Gergő – Hajnal Petőfivel

Korábbi műsorvezetők[szerkesztés]

Az alábbi műsorvezetők 2021. november 3-ig voltak a rádió munkatársai[szerkesztés]

2016-2021 között távozott műsorvezetők[szerkesztés]

Az alábbi műsorvezetők 2016. május 30-ig voltak a rádió munkatársai[szerkesztés]

Hírolvasók[szerkesztés]

 • Balogh Zoltán
 • Bánáti Bence
 • Deme Tímea
 • Király Erzsébet
 • Miklya György
 • Novák József
 • Tóth Éva
 • Zilai Zsuzsanna

Megszűnt műsorok[szerkesztés]

Jelenleg szünetelő műsorok[szerkesztés]

 • Adjunk neki! (2021-2022): szombaton, vasárnap és ünnepnapokon jelentkező üzenetküldő műsor.
 • Akikre büszkék vagyunk (2021-2022): Egy óra magyar zenei válogatás, minden hétvégén délután. Helyét a Boldog óra vette át hétvégén is.
 • Azt üzente... (2021-2022): "az ország üzenetküldő műsora", minden hétköznap. Jelenleg Petőfi Üzenőfal címmel hallható hétköznap esténként.
 • Én vagyok Te! (2021-2022): Az M2 Petőfi azonos című műsorának rádiós ismétlése, kulissza mögött készült interjúkkal kiegészítve, vasárnap késő esténként. A műsor a TV-ben továbbra is látható.
 • Hétvége Petőfivel (2016-2022): hétvégén és ünnepnapokon jelentkező reggeli informatív műsor, beszélgetésekkel és hétvégi programajánlókkal. Petőfitt címmel hasonló műsor hallható jelenleg is szombaton és vasárnap reggel.
 • Kakasszóra (2021-2022): Informatív, hajnali ébresztőműsor minden hétköznap. Jelenleg Hajnal Petőfivel címmel hallható, hosszabb műsoridőben.
 • Magas és Mély - Ráadás (2021-2022): Az M2 Petőfi azonos című műsorának rádiós ismétlése szerdán éjszakánként. A műsor a TV-ben továbbra is látható.
 • Szombat Délután (2021-2022)
 • Petőfi Parádé (2021-2022): A Petőfi Rádió hivatalos slágerlistája, a 40 legtöbbet játszott dallal. Hasonló műsor jelenleg Petőfi Chart címmel hallható, szombaton és vasárnap délután.

A rádió korábbi műsorai 2021. november 3-ig[szerkesztés]

 • Adj egy ötöst! (2021): A Hétvége Petőfivel műsorban egy-egy híresség kedvenc öt dalát, és az ahhoz kötődő történeteiket mutatják be. Koncepciójában hasonló műsor hallható jelenleg Válogatott címmel, ahol sportolók kedvenc zenéit mutatják be.
 • Dalra Magyar (2012-2021): kezdetben hajnali 5-kor és hétvégente délben jelentkező magyar zenei óra, majd 2016-tól vasárnap esténként jelentkező magazinműsor, melyben híres magyar előadókat látnak vendégül.
 • Dalra Magyar Extra (2018-2021): vasárnaponként, eleinte 21 majd 23 órától jelentkező műsor, melyben fiatal magyar tehetségek dalait mutatják be.
 • Egész úton - hazafelé (2012-2021): hétköznap és eleinte vasárnap délután jelentkező, ún. "hazakísérő műsor", friss közlekedési hírekkel.
 • Egy gondolat (2021): vasárnap este 23 órától jelentkező műsor, melyben változatos zenei témákat járnak körbe együtt a vendég zenészekkel.
 • Eszembe jutottál (2016-2021): hétköznap jelentkező üzenetküldő műsor.
 • Európai TOP 40 (2016-2020): minden vasárnap az Európa szerte a legtöbbet játszott 40-es zenei toplista.
 • Éjszaka Petőfivel (2012-2021): minden éjszaka jelentkező zenei válogatás.
 • Hétvégén eszembe jutottál (2016-2021): szombaton, vasárnap és ünnepnapokon jelentkező üzenetküldő műsor.
 • Minek nevezzelek (2016-2021): hétköznap esténként jelentkező magyar zenei műsor, amelyben neves előadók új dalait mutatják be.
 • Petőfi Összes (2012-2021): minden hétköznap jelentkező műsor, a Petőfi Rádió legjobb zenéivel.
 • Petőfi TOP 15 (2020-2021): hétfőtől szombatig jelentkező, újdonságokra fókuszáló napi slágerlista.
  • Petőfi Hazai TOP 15 (2020-2021): minden vasárnap jelentkező, magyar újdonságokra fókuszáló slágerlista.
 • Petőfi TOP 40 (2016-2021): A Petőfi Rádió hivatalos slágerlistája, a 40 legtöbbet játszott dallal. A műsor jelenleg Petőfi Parádé címmel hallható vasárnap kora esténként.
 • Petőfi TOP 100 (2017-2020): Az év legnépszerűbb 100 dalát tartalmazó slágerlista minden szilveszter délután.
 • Rontom Bontom (2016-2021): A rádió esti mixműsora, a Rontom Bontom az első órában a legfrissebb slágerek közül válogat, majd 22:03-tól kezdődő mixek tematikusan, napok szerint vannak lebontva az alábbiak szerint:
  • hétfő-kedd: deep house és nu disco,
  • szerda: tropical house és nu disco,
  • csütörtök: classic house,
  • péntek-szombat: future house, minimal és elektronikus zenék.[36]
 • Talpra Magyar (2012-2021): A Petőfi Rádió ébresztőműsora, a kezdetekben Buda Mártonnal, későbbiekben Harsányi Leventével és Bikfalvi Tamással.

A rádió régebbi műsorai 2007 és 2016 között[szerkesztés]

 • Anyám tyúkja: A Petőfi rádió műsora gyerekeknek Kardos Horváth Jánossal az Asztali c. műsor részeként hallható.
 • Asztali - Petőfi Planéta: Világzenei műsor minden vasárnap délelőtt.
 • Bombafilm: Megelőző csapás a filmvilágra. Célkeresztben: minden, ami mozog. Színes szélesvásznú, magyarul beszélő moziműsor.
 • Dalszerző: Az A38 hajóval közösen készült produkció, tehetségkutató.
 • Egy estém bárhol: bulira hangoló, programajánló műsor Juhász Bálinttal.
 • Ej, mi a COOL?: Hétvégi műsor, a világ legfrissebb és legaktuálisabb dalaival.
 • Eleven: Exkluzív koncertfelvételek hazai és külföldi zenei fesztiválokról és koncerthelyszínekről.
 • Grand Tour avagy az Anonim Űrhajósok Klubja: Fluor Tomi szórakoztató beszélgetős műsora zenészekkel.
 • Hajtómű: Rock, metal és blues zenei műsor.
 • Harmincak Társasága - Petőfi TOP 30: minden szombaton a Petőfin legtöbbet játszott 30-as zenei toplista
 • Harmincak Társasága - Európai TOP 30: minden vasárnap az Európa szerte a legtöbbet játszott 30-as zenei toplista
 • Kultúrfitnesz: Sokrétű, változatos és érdekes témákat feldolgozó műsor a kultúra jegyében.
  • Dr. ZeneHouse: Milkovocs Mátyás a Neo zenekar frontemberének hangzásdiagnosztikai műsora a Kultúrfitneszben.
  • Szabadegyetem: Ismeretterjesztő műsor, beszélgetés különleges emberekkel különleges témákról, nem csak a zenéről.
 • Más-nap Petőfivel: "Kijózanító" műsor minden szombat és vasárnap délelőtt.
 • Nagyon zenész: Beszélgetés az elmúlt évek legismertebb, legtehetségesebb zenészeivel.
 • Netidők: Informatikai szakműsor a digitális technológia aktuális újdonságaival.
 • Passzport: Világzenei műsor.
 • Selector: A brit zenei élet újdonságai. A szigetország vadonatúj zenéi és zenei különlegességei minden szombaton.
  • Selector DJ: Brit DJ-k mixei egy órában a legújabb brit zenékkel.
 • Petőfi DJ Set: A Petőfi rádió rezidens DJ-inek különleges mixei minden nap éjféltől.
 • Petőfi Extra: Hazai zenekarokat és zenészeket valamint magyar zenei különlegességeket és újdonságokat bemutató műsor.
 • Petőfi TOP 50 Magyar Album: A Petőfi rádió válogatása az elmúlt évtizedek legnagyobb, legsikeresebb 50 magyar albuma.
 • Petőfi TOP 100: A rádió listája egy-egy adott zenei témakör körül.
 • Petőfi Zóna: a hét minden napján az adott műfajhoz tartozó zenei összeállítás 1 órában:
  • hétfő: World Zóna
  • kedd: Urban Zóna
  • szerda: Rock Zóna
  • csütörtök: Techno Zóna
  • péntek: Basszus Zóna
   • In Medias Bass: Wondawulf és JumoDaddy mixei és zenei összeállítása a Basszus Zónában.
  • szombat: Dance Zóna
   • Bodyrock Radio Show: Andro mixei és zenei összeállítása a Dance Zónában.
  • vasárnap: Chill Zóna
 • Személyes ügy: Beszélgetős műsor különleges emberekkel, zenészekkel a saját pályafutásukról.
 • Vadonat: Hazai újdonságokat bemutató műsor.[37]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Vételi lehetőségek - Rádió. (Hozzáférés: 2020. január 13.)
 2. a b c Új arcok, új műsorok - a megújult Petőfin! (magyar nyelven). PetőfiLIVE. (Hozzáférés: 2021. november 1.)
 3. a b Átalakul a Petőfi Rádió (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2021. június 25.)
 4. A Magyar Rádió hőskora (1925–1932)
 5. Sportműsorok
 6. Dósa, György: A magyar rádió-műsorszórás fejlődése, 1949-től a hetvenes évek közepéig. bpmk.hu, 2006. [2014. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 26.)
 7. Szabadbölcsészet. mmi.elte.hu. (Hozzáférés: 2021. december 2.)
 8. [1]Origo – Az ORTT kevesli a közszolgálatiságot a Petőfin
 9. Szükség van az új PetőfireIndex, 2009. március 20.
 10. "Eddig minden a terv szerint halad" - Két éve született újjá az MR2-Petőfi Rádió
 11. MR1-Kossuth Rádió: Pert nyert a Magyar Rádió első fokon a médiahatóság ellen[halott link]
 12. Archivált másolat. [2016. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. május 30.)
 13. a b Origo: Ismert műsorvezetők, új szlogen és új hullám a Petőfi Rádiónál. http://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2016. május 30.)
 14. Petőfi Rádió - a Te slágered! Hétfőtől ez az állomás hivatalos új szlogenje (magyar nyelven). mtva.hu. (Hozzáférés: 2021. július 1.)
 15. Rádiós műsorvezető lett Szabó Győző”, 24.hu, 2018. január 5. (Hozzáférés ideje: 2018. február 7.) (hu-HU nyelvű) 
 16. https://www.mediaklikk.hu/cikk/2018/02/02/kikivel-erosit-a-dalra-magyar/
 17. kondalyukmusic (2018. szeptember 14.). „Petőfi Rádió - Petőfi Jazz [2018.09.10]”.  
 18. Petőfi Rock: Nagy Feró 10 kedvenc magyar rockzenéje (magyar nyelven). PetőfiLIVE. (Hozzáférés: 2019. szeptember 30.)
 19. Günther az Instagramon: „Kedves ismerőseim, drága barátaim! Az élet úgy hozta, hogy egy e héttől kezdve egy picit csendben maradok, mármint a rádiós munkákat…” (magyar nyelven). Instagram. (Hozzáférés: 2020. január 15.)
 20. Petőfi TOP15 (magyar nyelven). PetőfiLIVE. (Hozzáférés: 2020. január 15.)
 21. Itt a vége: a Petőfi Rádió elköszönt Szabó Győzőtől (magyar nyelven). Blikk.hu, 2020. május 6. (Hozzáférés: 2020. június 3.)
 22. Amit Petőfi tett, az valódi „rock and roll” (magyar nyelven). hirado.hu. [2021. március 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 13.)
 23. Nagy bejelentést tett a Petőfi Rádió (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2021. június 25.)
 24. György, Víg: A zajrádiókban a múlt, a Petőfiben a jövő slágerei szólnak – mondja az új igazgató (magyar nyelven). index.hu, 2021. október 29. (Hozzáférés: 2021. november 1.)
 25. Szétválnak Péczeli Dóri és a Petőfi Rádió útjai. https://ugytudjuk.hu/. (Hozzáférés: 2021. november 1.)
 26. a b c d Dobd be magad a nyárba! - június 7-étől a péntek már hétvége! (magyar nyelven). PetőfiLIVE. (Hozzáférés: 2022. június 7.)
 27. Talpig Magyar – Új műsor vezeti fel a Petőfi-emlékévet a Petőfi Rádióban (magyar nyelven). MédiaKlikk. (Hozzáférés: 2022. június 12.)
 28. Rockzenei műsor indul vasárnaponként a Petőfi Rádióban (magyar nyelven). MédiaKlikk. (Hozzáférés: 2022. június 12.)
 29. Újdonságokkal fordul rá az őszre a Petőfi Rádió (magyar nyelven). MédiaKlikk. (Hozzáférés: 2022. szeptember 5.)
 30. ÚJ ÉVAD, ÚJ HANGZÁS, ÚJ KÖRNYEZET – MEGÚJUL AZ AKUSZTIK! (magyar nyelven). PetőfiLIVE. (Hozzáférés: 2022. szeptember 5.)
 31. Zrt, HVG Kiadó: Majka a színpadról szólt be durván a Petőfi Rádiónak (magyar nyelven). hvg.hu, 2019. augusztus 23. (Hozzáférés: 2021. június 25.)
 32. Tiszttartó Titusz: a magyar zenei kvóta betartásával is lehet sikeres egy rádió (magyar nyelven). RADIOSITE.HU, 2018. május 31. (Hozzáférés: 2021. július 1.)
 33. Éreztem színészként valamiféle nyomást, hogy oldalt kell választanom (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2021. június 25.)
 34. Petőfi Rádió rádió műsor ma (magyar nyelven). musor.tv. (Hozzáférés: 2021. december 2.)
 35. MOST SZÓL - Petőfi Rádió - Napi lista (magyar nyelven). Most szól. (Hozzáférés: 2021. november 5.)
 36. Rontom Bontom – minden, amit mixműsorunkról tudni érdemes! (hu-HU nyelven). PetőfiLIVE. (Hozzáférés: 2019. szeptember 6.)
 37. MR2-Petőfi Rádió -- Műsorok. [2009. május 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 25.)

További információk[szerkesztés]

 • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap