Duna (televízióadó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Duna
Dunatv logo.png
Jelmondat: Közös a pillanat
Adatok
Indulás 1992. december 24.
2015. március 15. (nemzeti főadóként)
Korábbi nevek Duna Televízió, Duna TV
Társaság Duna Médiaszolgáltató Zrt.
Tulajdonos Közszolgalati Közalapítvány
Felbontás 480i (SD)
1080i (HD)
Nézettség3,23% (2014)[1]
Ország  Magyarország
Székhely 1037 Budapest, Kunigunda útja 64.
Társadók Duna WorldM1M2M2 Petőfi TVM3M4 SportM5M6
Vétel
Földi sugárzás
MinDig TV
STAR TV (Szerbia)
Műholdas vétel
UPC Direct3. programhely
Digi3. programhely
Magyar Telekom5. programhely
Hello HD
RCS & RDS
PTT KDS (Szerbia)251. programhely
Kábeles vétel
UPCSD: 5 HD: 6. programhely
Magyar Telekom
Digi12. programhely
TvNetWork
Net-TV
Parisat
RCS & RDS
Román Telekom
Tarr3. programhely
PTT KDS (Szerbia)
CellKábel11. programhely
Télécom Orange (Franciaország)
IPTV
Magyar Telekom3. programhely
Net-TV
Invitel
Externet3. programhely
Hivatalos oldal

A Duna a Duna Média első csatornája, a nemzeti főadó 2015. március 15-e óta.

2006-ig egyet jelentett maga a Duna Televízió a Duna csatorna is. Kezdetben csak nappal sugárzott műsort, éjszaka pedig Képújságot. Ma napi 24 órában fogható Európa csaknem egész területén. 2012. július 27-e óta, a köztévék arculatváltása óta csak Duna néven említik a csatornát. 2015. március 15-től átvette a korábbi M1 helyét, így a Duna lett a nemzeti főadó. A korábbi M1-es műsorok többsége átkerült erre a csatornára. 2015. május 27-től a bal felső sarokban lévő DUNA logóban szereplő hullám kékről fehérre változott.

A Duna jelenlegi csatornahangjai Rátóti Zoltán és Pikali Gerda, akik a főadóvá válásnál jelentek meg, míg a korábbiak, Györgyi Anna és a Kőszegi Ákos a Duna Worldre kerültek át. Jelenleg Kőszegi az M4 Sport hangja. A jelenlegi csatornahangok korábban az M1-en voltak hallhatóak.

Műsorstruktúra[szerkesztés]

Céljai, feladata[szerkesztés]

A Duna feladata az egyetemes és magyar szellemi, kulturális értékek közvetítése, a magyar kisebbségek identitásának, anyanyelvének, kultúrájának megőrzése. Főműsoridőben sugároz olyan objektív hírműsorokat, amelyek egyetlen párt vagy csoportosulás szolgálatában sem állnak. A határon túl vagy szórványban élő magyarság műveltségének fejlesztésére oktatási, képzési célú műsorokat készít, bemutatja a tudomány eredményeit, foglalkozik a hátrányos helyzetűekkel, a gyermekekkel és az ifjúsággal, segíti az állampolgárok jogi-közéleti tájékozódását, népszerűsíti az egészséges életmódot, a környezetvédelmet, segíti a közbiztonságot, egyházi és hitéleti műsorokkal elégíti ki a hívő nézők igényét.

2015. március 15-től elsősorban a határon belül élő magyarság informálása, szórakoztatása a fő célja, míg társcsatornája a Duna World a világon szétszóródott magyarok számára nyújt tévézési lehetőséget. A Duna csatorna a közszolgálati médiumok tévécsatornái közül a legfontosabb, általános csatorna. Saját gyártású műsorai, sorozatai és vásárolt tartalmai mellett a többi közszolgálati adó kínálatából is válogat: az M1 Híradóiból hármat is közvetít reggel hatkor, délben és este hatkor fél órában, az M2 fiataloknak szóló tudósításai is helyet kapnak itt is, a retró tartalmakat az M3-ról több műsor is tartalmazza: például a Hogy volt?! vagy az Önök kérték. Az M4 sportcsatorna közvetítéseiről pedig a hírek után tájékozódhatnak a nézők egy rövid összefoglalóból. A sportcsatorna 2015 nyári indulásáig a sportesemények is a Dunán kaptak helyet.

Nézettség[szerkesztés]

2015. március 15-e előtt a teljes lakosság körében többnyire 3-4% átlagos közönségarány mellett futottak a műsorai, majd a nemzeti főadóvá válás után ez a szám 8-10%-ra emelkedett, így az ország harmadik legnézettebb adójává lépett elő.[2]

Hírműsorainak nézettsége este jobb eredményeket hoz, mint reggelente. Ez magyarázható azzal, hogy a reggeli műsorsávban az M1 hat órai Híradóját közvetítik, míg utána kisebbségi magazinok és ismétlések következnek. A közmédia portfóliójából ilyenkor az M1 Ma reggel című műsora rendszerint a legnézettebb. Este hat órakor közvetítenek Híradót a Dunán, viszont az összes jelentős adó ebben a sávban sugároz híreket, köztük a két legjelentősebb kereskedelmi csatorna, a TV2 és az RTL Klub is. Ennek ellenére az MTVA híradásai közül gyakran a legmagasabb nézettséget a Dunán közvetített hat órai híradó szokta elérni.

A délelőtti sávot rendszeresen vezeti nézettségben a Család-barát című magazin, délután a különböző családi sorozatok érnek el jó számokat, este pedig a Híradó utáni sorozat 10% fölé is emeli a nézettséget. Közkedveltek az egykori M1-es szórakoztató műsorok, például a Fábry, a Szálka, a SzerencseSzombat, a Gasztroangyal vagy a Magyarország, szeretlek!. Főleg az idősebb korosztály kedvencei közé tartoznak a különböző kívánságműsorok: a minden hétköznap délután élőben jelentkező Kívánságkosár, vagy a kedd esti Önök kérték. A kulturális, vallási, nemzetiségi és határon túli magazinok pedig csak a nemzeti főadón találhatók.

Saját gyártású sorozatai közül kiemelkedő a Munkaügyek és az Egynyári kaland nézettsége, szemben a Fapadéval és a Kossuthkifliével.

2017 őszén több jelentős változáson esett át a csatorna a nyár eleji csatornaigazgató váltást követően. Először 2017 augusztus elején: a reggeli műsorsávban a hét órai helyett a hat órai M1 Híradót közvetítik, továbbá a műsorszámokat elválasztó arculatból kikerültek a 2012. július 27-e óta a közmédia főadóján látható emberek, helyettük a magyarság fontosabb helyeiről láthatóak színes fényképek. 2017. december 4-től az esti műsorrend is megváltozott. A 2015 előtti M1-hez hasonlóan az esti 19:30-as Híradóból közvetítnek 35 percet, így utána 20:15-kor kezdődik az esti műsorsáv. A hat órai Híradó így már csak az M1-en látható.

Logói[szerkesztés]

A Duna logói 1992-től napjainkig

Adásidő[szerkesztés]

2015. március 15-től 0–24-ben látható rajta műsor.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Csatornanézettség - 2014: A 49 legnézettebb hazai tévéadó. Sorozatwiki.hu, 2015. április 3. (Hozzáférés: 2015. február 22.)
  2. Kalmár, Csaba: Megvan az új M1 és az új Duna TV nézettsége - mutatjuk. Origo, 2015. március 16. (Hozzáférés: 2015. március 29.)