Rákay Philip

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rákay Philip
RakayPhilipFotoThalerTamas.JPG
Születési név Rákay Kálmán
Született 1972. március 10. (46 éves)
Miskolc
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Kitüntetései A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2018)

Rákay Philip PORT.hu-adatlapja

Rákay Philip (valódi neve Rákay Kálmán, Miskolc, 1972. március 10. –) magyar médiaszereplő, televíziós műsorvezető, 2011. január 1-jétől a Magyar Televízió (MTV) M1 csatornájának felügyelője, „intendánsa”.[1] Nős, felesége Wieber Orsolya asztrológus, könyvkiadó,[2] a Fidesz állandó tanácsadója.[3][4][5] Eredeti keresztnevét édesapja után kapta, de később megváltoztatta.[6]

Életpályája[szerkesztés]

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karán (BTK) esztétika szakon végzett.

Televíziós pályafutását 19 évesen kezdte a szekszárdi városi televízióban (Pop Tv). 1992-ben megnyerte az MTV „Műsorvezető kerestetik” című vetélkedőjét, majd a köztévé szerződtette ifjúsági műsoraihoz.

Az 1990-es évek közepén szerződött a Top TV nevű első magyar zenei televízióhoz, közben a Juventus Rádió műsorvezetője is volt. 1997-ben egyik alapítója volt a Z+ magyar zenecsatornának, 2001-ben amikor a német VIVA megvette a csatornát (innentől VIVA+ névre váltott) még egy évig dolgozott a zenetévénél. 2002 nyarán a Hír TV létrehozásában és elindításában közreműködött. Kezdetben a kulturális és egyéb nem politikai tartalmú műsorok kreatív felelőse volt, majd a képernyőn kulturális és színházi talk-show műsorokat vezetett és produceri feladatokat is ellátott.

Időközben a Füleky Kft. kommunikációs tanácsadó cég résztulajdonosa, egyben nagyvállalatok, cégvezetők és politikusok stratégiai, kommunikációs főtanácsadója, illetve médiatrénere volt. Politikai karrierjét elindítandó, nyíltan vállalta Fidesz-szimpátiáját, rendszeresen megjelent a Fideszes gyűléseken és eseményeken, mindig Orbán Viktor közvetlen közelében. 2005-ben az Orbán Viktor által meghirdetett nemzeti konzultáció és a Fidesz-nagygyűlések rendszeres házigazdája volt, majd a kormányzati kommunikációs csapat külsős munkatársa lett.

2011. január 3-án Medveczky Balázs, az MTV vezérigazgatója az M1 csatorna felügyelőjévé, „intendánsává” nevezte ki. Feladata, hogy a nemzeti főadó újra Magyarország mértékadó és kiegyensúlyozott információs csatornájává váljon, nézettsége pedig minden célcsoportban stabilizálódjon.[7] Rákay irányítása alatt néhány nagy nemzetközi műsorával (például a 2012-es olimpia, a labdarúgó EB, a Formula–1-es autóversenyek, vagy az Eurovíziós Dalfesztivál közvetítésével) időszakosan magas nézettséget ért el a köztévé. Az utóbbi műsornak a hazai válogatójában, A Dalban maga zsűritagként is vett részt 2015-ig.

Munkahelyei[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

  • 2001: Voltfólió Kulturális Médiadíj legjobb műsorvezető, valamint legjobb műsor kategóriában
  • 2001: Miniszteri elismerés „a fiatalok jogaiért, élethelyzetük jobbításáért” végzett munkájáért
  • 2002: Voltfólió Kulturális Médiadíj
  • 2010: Szervátiusz Jenő-díj a „magyar kultúra értékeit felmutató, felvállaló magas színvonalú újságírói és közéleti tevékenységéért”
  • 2018: A Magyar Érdemrend lovagkeresztje

Művei[szerkesztés]

  • Ketten (Wieber & Wieber, 2003) Borbás Máriával közösen
  • Ketten a korzón. Rákay Philip színházi beszélgetései (Szerzői kiadás, 2006)
  • Szabadság tér 89 – A rendszerváltoztatás aktái I. (Magánkiadás, 2015)
  • Szabadság tér 89 – A rendszerváltoztatás aktái II. (Magánkiadás, 2015)

Családja[szerkesztés]

Felesége Wieber Orsolya, két gyermekük van.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]