Magyarország az Eurovíziós Dalfesztiválokon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
EuroHungary.svg Magyarország
Adatok
Műsorsugárzó MTVA.png
Nemzeti válogatók A Dal (2012–2019)
belső kiválasztás (1995, 1998, 2009, 2011)
nemzeti döntő (1994, 1997, 2005, 2007-2008)
Részvételek
Részvételek 17 (14 döntő)
Először 1994
Legjobb eredmény 4. (1994)
Legrosszabb eredmény utolsó[1] (2008 elődöntő)
Összpontszám a döntőben 2004 óta 944 (23.)
Külső hivatkozások
Honlap Az MTVA eurovíziós honlapja
Magyarország profilja a eurovision.tv-n

Magyarország eddig tizenhét alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon, továbbá kétszer az előválogatón.

Az Eurovíziós Dalfesztivált a Duna Média Duna csatornája közvetíti. Az indulás alapfeltétele, hogy a televíziótársaság tagja legyen az Európai Műsorsugárzók Uniójának. A Magyar Televízió 1993-ban vált a szervezet tagjává, és 1994-ben csatlakozott a versenyhez. A Duna Televízió 2010-ben közvetítette és 2015 óta a Duna csatorna közvetíti a versenyt, de csak 2013-ban vált teljes jogú taggá, az egész MTVA-val együtt. A közmédia a 2020-as Eurovíziós Dalfesztiváltól nem delegált versenyzőt a megmérettetésre.

Története[szerkesztés]

Évről évre[szerkesztés]

Magyarország már az 1993-as Eurovíziós Dalfesztiválra is nevezett, de ekkor a csatlakozni kívánó kelet-európai országok számára Kvalifikacija za Millstreet néven tartottak egy elődöntőt Ljubljanában, hét ország részvételével. A magyar induló Szulák Andrea volt Árva reggel című dalával, de nem szerzett elég pontot a továbbjutáshoz.

Az első magyar versenyző, aki részt vehetett az Eurovíziós Dalfesztivál nemzetközi döntőjében Bayer Friderika volt 1994-ben. Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával a negyedik helyen végzett, mely az eddigi legjobb magyar szereplés. A jó eredménynek köszönhetően 1995-ben is döntős volt Magyarország. (Az 1990-es években a résztvevők megnövekedett száma miatt a rossz eredményt elérő országok nem vehettek részt a következő évi versenyen.) Ekkor az országot Szigeti Csaba képviselte. Új név a régi ház falán című dalával utolsó előtti, huszonkettedik helyen végzett.

1996-ban módosítottak a kvalifikáció lebonyolításán. A házigazda kivételével az összes részt vevő országnak részt kellett vennie egy előválogatón. A zsűrik a dalok hangfelvételei alapján szavaztak, és a huszonkilenc nevezőből az első huszonkettő jutott tovább a nemzetközi versenyre. Delhusa Gjon Fortuna című dalával holtversenyben végzett a finn előadóval az utolsó, még továbbjutó helyen, ám végül utóbbi jutott tovább. Ezt a kiválasztási módszert többé nem ismételték meg.

1997-ben a V.I.P. együttes képviselte az országot, a döntőben a tizenkettedik helyet szerezték meg Miért kell, hogy elmenj? című dalukkal. A következő évben Charlie vett részt, A holnap már nem lesz szomorú című szerzeményével a huszonharmadik helyen végzett. A kieséses szabály értelmében Magyarország nem vehetett volna részt 1999-ben, de egy visszalépés miatt az EBU felajánlott egy helyet a Magyar Televíziónak, de azt pénzügyi okokra hivatkozva nem fogadták el, és a következő években sem neveztek. 2004-ben az elődöntők bevezetése lehetővé tette, hogy az addiginál lényegesen több ország vegyen részt. Előzetesen a magyar tévé is jelezte indulási szándékát, de még a határidő előtt visszaléptek.[2][3]

Magyarország hat kihagyott verseny után 2005-ben vett részt újra. Ekkor a NOX együttes indult Forogj, világ! című dalukkal. Ők voltak az első magyar versenyzők, akiknek részt kellett venniük a 2004-ben bevezetett elődöntőben. Az elődöntőből az első tíz helyezett jutott tovább a néhány nappal később tartott döntőbe. A NOX az elődöntőből az ötödik helyen jutott tovább, a döntőben a tizenkettedik helyen végeztek.

A következő évben pénzügyi okok miatt nem vett részt Magyarország,[4] majd 2007-ben Rúzsa Magdi a Megasztár harmadik szériájának győztese indult a versenyen, Helsinkiben. Unsubstantial Blues című szerzeményével az elődöntőben a második, a döntőben a kilencedik helyet szerezte meg.

2008-ban Csézy utazott a megmérettetésre. Ekkor első alkalommal már két elődöntőt is rendeztek. Csézy a második elődöntőben szerepelt Candlelight című dalával, de nem sikerült a döntőbe jutnia.

2009-ben a Magyar Televízió jelöltje Ádok Zoli Dance with Me című dala volt, mely nem került be a döntőbe.

Az MTV a 2010-es Eurovíziós Dalfesztiválon való szerepléstől 2009. október 22-én visszalépett. 2010. március 22-én Svante Stockselius, a dalfesztivál főellenőre az oslói találkozón bejelentette, hogy a résztvevőkön kívül Magyarország (Duna TV) és még négy másik ország sugározta az ötvenötödik dalfesztivált.

A Magyar Televízió egy év kihagyás után úgy döntött, hogy részt vesz a 2011-es düsseldorfi megmérettetésen, ahol a 2009-es dalkiválasztáshoz hasonlóan egy belső zsűri döntése alapján Wolf Kati képviselte Magyarországot What About My Dreams? című dalával. Wolf Kati az elődöntőből a hetedik helyen jutott tovább, a döntőben a nagy várakozások ellenére csak a huszonkettedik helyen végzett 53 ponttal. Finnország jutalmazta maximális, 12 ponttal az előadását.

A 2012-ben elsőként megrendezett A Dal című magyar nemzeti döntőben a Compact Disco győzött a Sound of Our Hearts című dalukkal, ezzel elnyerve a jogot Magyarország képviselésére a Bakuban rendezett dalfesztiválra. A Compact Discónak éppen sikerült továbbjutnia az elődöntőből, mivel 52 pontot szerezve elérték a tizedik, még továbbjutó helyet. A döntőben a szavazás során 19 pontot gyűjtöttek, mellyel a huszonnegyedik helyen végeztek.

A magyar induló 2013-ban ByeAlex lett, Kedvesem című dalának a Zoohacker-féle remix változatával. A Dal döntőjének a végső szakaszába ByeAlexen kívül még három előadó jutott be a zsűri által: Radics Gigi, Úgy fáj című dalával, Kállay-Saunders András a My Babyvel, illetve Vastag Tamás és a Holnaptól című dal. Magyarország ismét bejutott döntőbe, ezúttal a nyolcadik helyen 66 ponttal. A döntőben a szavazás során 84 pontot szerzett, mellyel a minden várakozást felülmúló tizedik helyen végzett. Németország jutalmazta maximális, 12 ponttal az előadását.

2014-ben ismét megrendezték A Dalt, ahol az előző évhez hasonlóan a zsűri által kiválasztott négy dal jutott be a fináléba, melyek közül a közönség Kállay-Saunders Andrást és a Running című dalt választotta ki az ország képviseletére. Az Eurovíziós Dalfesztiválon az első elődöntőben a harmadik helyen végzett 127 ponttal, így továbbjutott a döntőbe. A döntőben a szavazás során 143 pontot gyűjtött, mellyel az ötödik helyen végzett. Montenegró jutalmazta maximális, 12 ponttal az előadását.

Az ötödik hely a második legjobb magyar szereplést jelenti a versenyen, de összességében Kállay-Saunders András kapta a legtöbb pontot a magyar indulók közül az 1975 és 2015 között alkalmazott szavazási rendszer szerint.

2015-ben is indult magyar versenyző a dalfesztiválon, 2014. július 9-én este az M1-en, a Koppenhágából jeles című riportműsorban bejelentették, hogy ismét nyílt pályázatot írnak ki, akárcsak az előző három évben. A Dal 2015-ben dőlt el, hogy ki képviseli Magyarországot Ausztriában. A versenyt Boggie nyerte. Első fellépésére május 21-én került sor, az első elődöntőben, ahol sikeresen tovább jutott a május 23-án megrendezett döntőbe, ahol végül 20. helyezést ért el.

A 2016. február 27-én megrendezett A Dal döntőjét Fehérvári Gábor Alfréd, azaz Freddie nyerte meg Pioneer című dalával, így ő képviselhette Magyarországot Stockholmban. Az első elődöntőben negyedikként lépett fel, és negyedik helyen jutott tovább innen. A döntőben ötödikként lépett fel, és 108 pontot kapott, amely a 2016-ban bevezetett új szavazási rendszer értelmében a 19. helyet jelentette a 26 fős mezőnyben.

2017-ben Pápai Joci, Origo című dalával képviselte Magyarországot, Kijevben. A második elődöntőből a második helyen jutott tovább, a döntőben a nyolcadik helyezést érte el, 200 ponttal.

2018-ban az AWS nevű alternatív rockmetal zenekar, Viszlát nyár című dalával képviselte Magyarországot, Lisszabonban. A második elődöntőből a tizedik helyen jutottak tovább, a döntőben a huszonegyedik helyezést érték el 93 ponttal.

2019-ben újra Pápai Joci képviselte Magyarországot Az én apám című dalával, ezúttal Tel-Avivban. Az első elődöntőből végül nem sikerült bekerülni a legjobb tíz közé, így nyolc év után ismét nem volt magyar résztvevője a verseny döntőjének. Továbbá ez volt a harmadik alkalom Magyarország eurovíziós történelmében, hogy az országot képviselő előadó nem jutott tovább a döntőbe, amit követően a közmédia a 2020-as Eurovíziós Dalfesztiválra nem delegál versenyzőt.

Magyarország a dalfesztiválok döntőiben eddig összesen tizenegyszer kapott maximális 12 pontot; 1994-ben Finnországtól, Írországtól, Lengyelországtól és Svédországtól; 2007-ben Szerbiától; 2011-ben Finnországtól; 2013-ban Németországtól, 2014-ben Montenegrótól, 2017-ben a szakmai zsűriknél Horvátországtól, illetve a közönségnél szintén Horvátországtól és Szerbiától.

Nyelvhasználat[szerkesztés]

Hát, Istenem, most légy velem, küldd el hozzám őt, nem számít mennyi még, olyan jó Rá várni.
Csézy magyar nyelvű mondata a 2008-as Eurovíziós Dalfesztiválon

Az 1999-ig érvényben lévő nyelvi szabályok értelmében Magyarország első indulói az ország hivatalos nyelvén, magyarul énekeltek. Az 1994-es debütálás egyben a dalfesztivál történetének első magyar nyelvű dalát is jelentette.

2007-ben Rúzsa Magdi volt az első magyar résztvevő, aki a szabad nyelvhasználatot kihasználva angol nyelven adta elő dalát. A következő évben Csézy is angolul énekelt, de ő néhány magyar nyelvű sort is illesztett dalába. Ádok Zoli 2009-es dala szintén angol volt, míg 2011-ben Wolf Kati Csézyhez hasonlóan a kevert nyelvű verziót énekelte, majd a Compact Disco Sound of Our Hearts című dala is teljes egészében angol nyelvű volt. Tehát hosszú ideig a NOX együttes volt az utolsó induló, aki teljes egészében magyarul énekelte a dalt. Azonban a 2013-as versenyző, ByeAlex úgy döntött, hogy szakít a "hagyományokkal", és - 8 év után először - Kedvesem című dalát teljes egészében magyar nyelven adta elő. A következő években Kállay-Saunders András, Boggie és Freddie ismét angol nyelven énekeltek. 2017-ben Pápai Joci dala viszont magyar nyelven hangzott el.

A tizenhat magyar versenydalból kilencet magyar nyelven, hatot angol nyelven és kettőt angol és magyar kevert nyelven adtak elő.

Galéria[szerkesztés]

Nemzeti döntő[szerkesztés]

A Dal 2014 stúdiója az MTVA székházában
A Dal 2016 elődöntőibe jutott legjobb 30 előadó és együttes a műsor első sajtótájékoztatóján

Magyarországon nem alakult ki hagyományos, minden évben megrendezett nemzeti válogató az 1990-es években, illetve a 2000-es években. A magyar induló kilétét vagy nemzeti döntő segítségével, vagy nemzeti döntő nélküli belső kiválasztással döntötték el. 2012 óta minden évben megrendezésre került a magyar nemzeti döntő, A Dal.

Az 1994-es nemzeti döntőn tizenöt dal vett részt, és egy tizenhat tagú zsűri szavazatai alapján választották ki a nyertest.[5] A következő évben a magyar televízió nem tartott hazai válogatót, hanem felkérték Szigeti Csabát a szereplésre, majd 1996-ban és 1997-ben ismét volt nemzeti döntő, az eredmény öt regionális zsűri szavazatai alapján alakult ki.[6][7] Az 1998-ban induló Charlie-t szintén a Magyar Televízió kérte fel a feladatra, nemzeti döntő nélkül.

A 2005-ös visszatérés alkalmával ismét volt hazai selejtező, ekkor a szavazás két fordulóból állt: először a nézők telefonos szavazással kiválasztották a négy legjobbat, akik közül egy öttagú zsűri választotta ki a győztest.[8] 2007-ben a Magyar Televízió döntése értelmében a Fonogram magyar zenei díjátadón kiosztott Év felfedezettje kategória győztese képviselhette az országot. A díjra egy zsűri választott ki hat jelöltet, akikre a nézők SMS-ben szavazhattak.[9] A következő évben újra volt hazai döntő. A tizenöt indulóból egy négytagú zsűri és a nézők telefonos szavazatai alapján választották ki a magyar képviselőt.[10] 2009-ben a magyar tévé a belső kiválasztás mellett döntött. A pályázati felhívásra érkezett művekből egy öttagú zsűri választotta ki a nyertest. Az elsőnek kihirdetett Zentai Márk kizárása, majd Tompos Kátya visszalépése után végül Ádok Zoltán kapott lehetőséget. Ekkor a magyar tévét több kritika érte amiatt, hogy a nézők nem vehettek részt a döntésben.[11]

2011-ben – egy év kihagyás után – az MTV belső zsűrije Wolf Katit kérte fel erre a feladatra. A 2012-es nemzeti döntő januárban és februárban volt; összesen három élő show-műsort rendezett az MTV A Dal címmel, melynek során a szakmai zsűri, illetve a közönség szavazata döntött arról, hogy ki képviselje Magyarországot Azerbajdzsánban. Az elődöntőkben összesen húsz dal versenyzett, ahonnan 4-4 dal jutott be a nemzeti döntő fináléjába.[12] A február 11-i döntő győztese végül a Compact Disco lett, a Sound of Our Hearts című dalukkal.

2013-ban ismét megrendezték A Dalt, azonban a kiválasztási rendszeren változtattak. A három elődöntőben összesen harminc dal versenyzett, ahonnan összesen tizennyolc dal továbbjutott a két középdöntő egyikébe, onnan pedig nyolc produkció egyenesen a nemzeti döntő fináléjába. A fináléban a zsűri pontozása alapján az első négy helyezettre szavazhattak a nézők. A közönség ByeAlexet és a Kedvesem című dalt választotta.

2014-ben is a A Dal győztese képviselte Magyarországot a nemzetközi versenyen, ahol az előző évhez hasonlóan a zsűri szavazása alapján az első négy helyen végzett dalok jutottak be a fináléba. A közönség végül a zsűri szavazás során első helyen végzett Kállay-Saunders Andrást választotta ki az ország képviseletére.

2015-ben a negyedik A Dal győztese képviselte Magyarországot a nemzetközi versenyen, ahol az előző évhez hasonlóan a zsűri szavazása alapján az első négy helyen végzett dalok jutottak be a fináléba. A közönség végül a zsűri szavazás során második helyen végzett Boggie-t választotta ki az ország képviseletére, aki a Wars for Nothing című dalával képviselhette az országot Bécsben.

2016-ban is A Dal győztese képviselte Magyarországot a nemzetközi versenyen, ahol az előző évhez hasonlóan a zsűri szavazása alapján az első négy helyen végzett dalok jutottak be a fináléba. A közönség végül a zsűri szavazás során is első helyen végzett Freddiet választotta ki az ország képviseletére, aki a Pioneer című dalával képviselhette az országot Stockholmban.

Megjegyzés: A magyar résztvevő kiválasztásáról részletesebb információ található az adott évi versenyről szóló cikkeknél, illetve 2012 után A Dal című szócikkben.

Résztvevők[szerkesztés]

Év Előadó Dal Magyar fordítás Döntő Pontszám Elődöntő Pontszám
1994 Friderika Kinek mondjam el vétkeimet? 4. 122 Nem volt elődöntő
1995 Szigeti Csaba Új név egy régi ház falán 22. 3
1997 V.I.P. Miért kell, hogy elmenj? 12. 39
1998 Charlie A holnap már nem lesz szomorú 23. 4
2005 NOX Forogj, világ! 12. 97 5. 167
2007 Rúzsa Magdi Unsubstantial Blues Aprócska blues 9. 128 2. 224
2008 Csézy Candlelight Gyertyaláng Nem jutott be a döntőbe 19. 6
2009 Ádok Zoli Dance with Me Táncolj velem Nem jutott be a döntőbe 15. 16
2011 Wolf Kati What About My Dreams? Mi van az álmaimmal? 22. 53 7. 72
2012 Compact Disco Sound of Our Hearts Szíveink dallama 24. 19 10. 52
2013 ByeAlex Kedvesem (Zoohacker Remix) 10. 84 8. 66
2014 Kállay-Saunders András Running Rohanás 5. 143 3. 127
2015 Boggie Wars for Nothing Háborúk a semmiért 20. 19 8. 67
2016 Freddie Pioneer Úttörő 19. 108 4. 197
2017 Pápai Joci Origo Eredet 8. 200 2. 231
2018 AWS Viszlát nyár 21. 93 10. 111
2019 Pápai Joci Az én apám Nem jutott be a döntőbe 12. 97

Előválogatón kiesett résztvevők[szerkesztés]

Év Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
1993 Szulák Andrea Árva reggel 6. / 7 44
1996 Delhusa Gjon Fortuna 23. / 30 26

Szavazástörténet[szerkesztés]

1994–2019[szerkesztés]

Magyarország a következő országoknak adta a legtöbb pontot az elődöntőben:

Hely Ország Pont
1.  Izland 61
2.  Hollandia 57
3.  Dánia 53
4.  Azerbajdzsán 51
5.  Oroszország 47
6.  Norvégia 45
7.  Románia 39
8.  Szerbia 39
9.  Bulgária 36
10.  Lengyelország 36

Magyarország a következő országoktól kapta a legtöbb pontot az elődöntőben:

Hely Ország Pont
1.  Szerbia 88
2.  Románia 69
3.  Észtország 60
4.  Horvátország 59
5.  Finnország 53
6.  Hollandia 49
7.  Ausztria 47
8.  Franciaország 47
9.  Lengyelország 45
10.  Izland 45

Magyarország a következő országoknak adta a legtöbb pontot a döntőben:

Hely Ország Pont
1.  Svédország 71
2.  Hollandia 62
3.  Norvégia 61
4.  Azerbajdzsán 59
5.  Dánia 59
6.  Oroszország 55
7.  Izland 48
8.  Görögország 44
9.  Egyesült Királyság 38
10.  Ukrajna 38

Magyarország a következő országoktól kapta a legtöbb pontot a döntőben:

Hely Ország Pont
1.  Szerbia 68
2.  Románia 67
3.  Finnország 61
4.  Horvátország 53
5.  Lengyelország 50
6.  Észtország 47
7.  Izland 46
8.  Svédország 39
9.  Azerbajdzsán 36
10.  Németország 33

Magyar szakmai zsűri tagjai[szerkesztés]

Év Zsűrielnök 2. zsűri 3. zsűri 4. zsűri 5. zsűri Póttag
2012 Balázs Fecó Orbán Tamás n. a. n. a. n. a. Nem volt
2013 Balázs Fecó Jeney Erzsébet Kiss Áron Ádám Rakonczai Viktor Rúzsa Magdi
2014 Zoohacker Kovács Kati Náksi Attila Dorozsmai Péter Tóth Vera
2015 Pierrot Milkovics Mátyás Polgár Odett Hrutka Róbert Fábián Juli Szabó Ágnes
2016 Frenreisz Károly Lotfi Begi Novák Péter Rakonczai Viktor Wolf Kati Nem volt
2017 Caramel Závodi Gábor Várallyay Petra Király Viktor Zséda
2018 Karácsony James Bolyki Balázs Szandi Vincze Lilla Szabó Zé
2019 Borcsik Attila Izil Patkó Béla Kiki Szepesi Mátyás Iván Alexandra Lola

Háttér[szerkesztés]

Év Rendező Magyar kommentátor Magyar pontbejelentő Tévécsatorna Előválogató
1966 luxemburg Luxembourg n. a. Magyarország nem vehetett részt MTV Magyarország nem vehetett részt
1967 osztrák Bécs MTV
1968 brit London MTV
1969 spanyol Madrid MTV
1970 holland Amszterdam MTV
19711985 Magyarország nem vehetett részt és nem volt közvetítés
1986 norvég Bergen Vágó István Magyarország nem vehetett részt MTV 1 Magyarország nem vehetett részt
1987 belga Brüsszel MTV 2[a]
1988 ír Dublin MTV 2
1989 svájc Lausanne MTV 2[b]
1990 jugoszláv Zágráb Magyarország nem vehetett részt és nem volt közvetítés
1991 olasz Róma Vágó István Magyarország nem vehetett részt MTV 1 Magyarország nem vehetett részt
1992 svéd Malmö MTV 1[c]
1993 ír Millstreet Magyarország nem jutott ki a versenyre MTV 1[d] belső kiválasztás
1994 ír Dublin Bradányi Iván MTV 2 1994-es Táncdalfesztivál
1995 ír Dublin Bogyay Katalin MTV 2 belső kiválasztás
1996 norvég Oslo Magyarország nem jutott ki a versenyre MTV 2 A cél: Oslo[e]
1997 ír Dublin Albert Györgyi MTV 1 Eurovíziós dalverseny: Magyarországi előválogató[f]
1998 brit Birmingham Gundel Takács Gábor Héder Barna MTV 1 belső kiválasztás
19992004 Magyarország nem vett részt és nem volt közvetítés
2005 ukrán Kijev Demcsák Zsuzsa, Fáber András és Szántó Dávid Demcsák Zsuzsa MTV Eurovíziós Dalverseny: Nemzeti döntő
2006 görög Athén Magyarország nem vett részt és nem volt közvetítés
2007 finn Helsinki Gundel Takács Gábor Novodomszky Éva M1 2007-es Fonogram-díjkiosztó
2008 Flag of Serbia (2004-2010).svg Belgrád M1[g] Eurovíziós Dalverseny 2008: Magyarországi döntő
2009 orosz Moszkva M1 belső kiválasztás
2010 norvég Oslo Jeszenszky Zsolt Magyarország nem vett részt DUNA Magyarország nem vett részt
2011 német Düsseldorf Gundel Takács Gábor Novodomszky Éva M1 belső kiválasztás
2012 azeri Baku M1 A Dal 2012
2013 svéd Malmö M1 A Dal 2013
2014 dán Koppenhága M1 A Dal 2014
2015 osztrák Bécs Tatár Csilla DUNA A Dal 2015[h]
2016 svéd Stockholm DUNA[i] A Dal 2016
2017 ukrán Kijev Rátonyi Kriszta és Fehérvári Gábor Alfréd DUNA A Dal 2017
2018 portugál Lisszabon Forró Bence DUNA A Dal 2018
2019 izrael Tel-Aviv DUNA A Dal 2019
2021 Magyarország nem vett részt és nem volt közvetítés
Megjegyzések
a: Az 1987-es Eurovíziós Dalfesztivált a TV-2 egy nappal a verseny döntője után, 20:00-tól tűzte műsorra.
b: Az 1989-es Eurovíziós Dalfesztivált a TV-2 hatvan perces késleltetéssel, 22:00-tól tűzte műsorra.
c: Az 1992-es Eurovíziós Dalfesztivált az MTV 1 nyolcvan perces késleltetéssel, 22:20-tól tűzte műsorra.
d: A kelet-európai országok számára tartott ljubljanai előválogató versenyt, a Kvalifikacja za Millstreetet is az MTV 1 közvetítette.
e: Az 1996-os nemzeti döntőt, A cél: Oslót az MTV 1 közvetítette, míg az Eurovíziós Dalfesztivált már az MTV 2.
f: Az 1997-es nemzeti döntőt az MTV 2 közvetítette, míg az Eurovíziós Dalfesztivált már az MTV 1.
g: A 2008-as Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjét nem közvetítette az M1.[13]
h: A 2015-ös nemzeti döntőt, A Dal 2015-öt még az M1 közvetítette, míg az Eurovíziós Dalfesztivált már a Duna.[14][15]
i: A 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál mindkét elődöntőjét és a döntőjét is 2016 nyarán megismételte az M2 Petőfi TV.

Díjak[szerkesztés]

Barbara Dex-díj[szerkesztés]

Év Előadó Dal Eredmény az Eurovízión Helyszín
Helyezés Pontszám
2009 Ádok Zoli Dance with Me 15. (elődöntő) 16  Oroszország, Moszkva

Marcel Bezençon-díj[szerkesztés]

Kategória Év Előadó Dal Zeneszerző(k)
Szöveg / zene
Eredmény az Eurovízión Helyszín
Helyezés Pontszám
Zeneszerzői-díj 2007 Rúzsa Magdi Unsubstantial Blues Rúzsa Magdi és Mózsik Imre 9. 128  Finnország, Helsinki

OGAE-szavazás[szerkesztés]

Kategória Év Előadó Dal Eredmény az Eurovízión Helyszín
Helyezés Pontszám
OGAE Song Contest Poll 2011 Wolf Kati What About My Dreams? 22. 53  Németország, Düsseldorf

ESC Radio Awards[szerkesztés]

Kategória Év Előadó Dal Eredmény az Eurovízión Helyszín
Helyezés Pontszám
Legjobb női előadó 2007 Rúzsa Magdi Unsubstantial Blues 9. 128  Finnország, Helsinki
Legjobb dal 2014 Kállay-Saunders András Running 5. 143  Dánia, Koppenhága
Legjobb férfi előadó

Buzz Award[szerkesztés]

Az Eurovíziós Dalfesztiválon dolgozó újságírók 2016-ban Stockholmban alapították meg a színpadi látványt elismerő Buzz Awardot, amelyet 2017-ben Kijevben adtak át először. 2018-ban a hat kategória közül a legjobb speciális effektekért járó díjat a magyar AWS együttesnek ítélte oda az a több mint ezer helyszínen dolgozó újságíró, aki leadta szavazatát.[16]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Magyarország eurovíziós adatlapja a diggiloo.net oldalon. diggiloo.net. (Hozzáférés: 2009. június 25.)
 2. Hungary seems to return to the Eurovision stage. esctoday.com. (Hozzáférés: 2009. április 24.)
 3. Hungary out for 2004. esctoday.com. (Hozzáférés: 2009. április 24.)
 4. Eurovision Song Contest full?. esctoday.com. [2009. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 24.)
 5. 1994-es magyar nemzeti döntő. geocities.com. [2008. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 24.)
 6. 1996-os magyar nemzeti döntő (angol nyelven). [2002. november 22-i dátummal az [ eredetiből] archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 18.)
 7. 1997-es magyar nemzeti döntő. geocities.com. [2008. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 24.)
 8. 2005-ös magyar nemzeti döntő. geocities.com. [2009. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 24.)
 9. Rúzsa Magdi lehet az Eurovíziós Dalfesztivál magyar résztvevője. Origo. [2008. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 24.)
 10. 2008-as magyar nemzeti döntő. geocities.com. [2008. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 24.)
 11. Forrnak az indulatok az Eurovíziós Dalfesztivál kapcsán - reagál a Magyar Televízió. zene.hu. (Hozzáférés: 2009. április 24.)
 12. Magyarország 2012: Három showműsor a bakıi induló kiválasztására
 13. A 2008-as Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjét nem közvetítette az MTV
 14. DUNA – Nemzeti főadó, M1 – Napi aktuális. hirado.hu, 2015. január 6. (Hozzáférés: 2015. január 6.)
 15. Klész, Imre: Eurovízió 2015: Magyar közvetítés a Duna TV-n!. eschungary.hu, 2015. január 6. [2015. január 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. január 6.)
 16. Egy díjat azért elhozott az AWS az Eurovíziós fesztiválról. hvh.hu, 2018. május 13. (Hozzáférés: 2018. május 13.)

További információk[szerkesztés]